Systémové sběrnice PC Kateřina Pásková 4.Z1.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Advertisements

Paměti RAM.
Tato prezentace byla vytvořena
HARDWARE 1. část.
Počítačová skříň Základní deska Procesor Operační paměť Zdroj napětí
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
PCI Express pro grafické karty. Jde o propustnost současné čipsety mají šířku pásma ca 5,96 GB/s AGP 8x dosahuje 1,99 GB/s PCIe x16 má dosahovat až 8.
Sběrnice vývoj a charakteristika. Motherboard (základní deska)
Motherboard. = deska plošného spoje tvořící základ celého počítače fyzicky slouží k osazení jednotlivých komponent a k přenosu dat mezi nimi data mezi.
Lecture 4 Ing. Martin Molhanec, CSc.
ZÁKLADNÍ DESKA.
Sběrnice.
TOSHIBA Qosmio X G Josef Adam. Procesor Procesor typ : procesor Intel® Core™2 Extreme QX9300 frekvence procesoru : 2.53 GHz sběrnice FSB : 1066.
Počítače VII - sběrnice
Informatika 1_6 6. Týden 11. A 12. hodina.
Konstrukční práce Téma: Sběrnice (BUS) Vytvořeno dne: Poznámka: V prezentaci jsou zvukové efekty. Proto je lepší ji pouštět se zvukem. Děkuji.
Technické prostředky informačních systémů 4. Týden – Sběrnice.
Informatika akademický rok 2013/2014 Základní deska, rozhraní, sběrnice.
Popis sběrnic Střední odborná škola Otrokovice
S BĚRNICE PRO GRAF. KARTY Funkce graf. karet Rendering.
ZÁKLADNÍ DESKA MOTHERBOARD
Sběrnice I. Sběrnice v počítačích. Sběrnice I. Sběrnice v počítačích.
Opáčko Jak pracuje modem, jaké jsou typy modemů?
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Sběrnice = soustava vodičů, která umožňuje přenos signálů mezi jednotlivými částmi počítače. Přenáší data a zajišťuje komunikaci.
Václav Bartoněk, 6. G MěVG Klobouky u Brna
David Klíma- 1 - Opáčko Celkové schéma základní desky Co je to čipová sada IRQ DMA Slot, patice Domácí úkol: zákl. deska pro P4.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: Ing. Hana Šmídová Název materiálu: VY_32_INOVACE_16_HARDWARE_S1.
Základní deska počítače
Zdroj Parametry – napájení všech komponent PC
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUM VY_32_INOVACE_02A16 Autor Ing. Jiří Kalousek Období vytvoření duben 2014.
Základní části počítače
G R A F I C K É K A R T Y.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Co budeme dělat dnes? Motherboard, základní deska, main board...
Počítače VI - chipset Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou I NFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE Ing. Jan Roubíček.
Sběrnice Obr. 1.
Druhy počítačů Osobní počítače Pracovní stanice Superpočítače
Pavel Dvořák Gymnázium Velké Meziříčí Počítačová sestava – rozšiřující karty Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Datum vytvoření:1. 11.
Základní deska. základní deska / motherboard / mainboard Základem pro celý počítač Nalezneme ve všech typech: stolních, noteboocích, palmtopech Do základní.
Výrok „Já bych všechny ty internety a počítače zakázala.“
MainBoard.
Sběrnice. Sběrnice Sběrnici si můžeme obecně představit jako skupinu elektrických vodičů spojujících jednotlivě součásti počítače. Sběrnici si můžeme.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
ZÁKLADNÍ DESKA POČÍTAČE
PCI Express PCI Express, PCIe ale také 3GIO (3rd Generation I/O) Interní lokální sběrnice založena na standardu starší PCI, komunikující na vetší přenosové.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Mgr.Fiala Libor Základové desky
Sběrnice a přerušení.
PCI Express Pavel Stianko. 2 Požadavky doby Vysoká přenosová rychlost Quality of service – data musí být v určitý čas přístupná pro zpracování Zvyšování.
Počítače V - motherboard Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Výpočetní technika kód předmětu: VT Ing. Miroslav Vachůn, Ph.D.
Lecture 6 Ing. Martin Molhanec, CSc.
skupina signálových vodičů - Paralerní - skupiny řídicích, adresových a datových vodičů - Sériové - sdílení dat a řízení na společném vodiči Má za účel.
Přídavné karty Grafické karty Zvukové karty Síťové karty Modemy.
Komunikace v PC.
Cache paměti (1) Cache paměť:
Sběrnice, rozhraní Střední odborná škola Otrokovice
Prioritní osa: 1 − Počáteční vzdělávání Oblast podpory: 1.4 − Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
1.3 Sběrnice (bus). sběrnice  sběrnice = skupina vodičů  slouží pro propojení a komunikaci jednotlivých obvodů a přídavných karet  činnost na sběrnicích.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Grafická karta Číslo DUM: III/2/VT/2/1/05 Vzdělávací předmět: Výpočetní technika Tematická oblast: Hardware.
Technologie počítačů 4. Sběrnice © Milan Keršlágerhttp:// Obsah: ● ISA, EISA, VL-BUS,
Základní deska. Základní deska (anglicky mainboard či motherboard) představuje základní hardware většiny počítačů. Hlavním účelem základní desky je.
Základní desky Marek Kougl 1.L.
PC sestava. Základní deska (MB) Chipset Je skupina integrovaných obvodů (čipů), které jsou navrženy ke vzájemné spolupráci a jsou obvykle prodávány.
Počítačové systémy 4. Sběrnice
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Základní deska počítače
Transkript prezentace:

Systémové sběrnice PC Kateřina Pásková 4.Z1

Co to je sběrnice? Sběrnice tvoří spojovací systém počítače Slouží ke komunikaci jednotlivých částí počítače Je-li komunikace taktována hodinovými signály, jedná se o synchronní sběrnici

Definice sběrnice Sběrnice je tvořena soustavou vodičů, budičů a přijímačů, které umožňují komunikaci mezi dvěma a více jednotkami pomocí datových, adresových, řídicích a stavových signálů.

Nejdůležitější parametry sběrnice rychlost přenosu (množství přenesených dat za jednotku přenosu) přístupová doba (doba čekání na přístup ke sběrnici) doba odezvy připojeného zařízení Chování připojeného zařízení (IN/OUT,R/W)

Paralelní sběrnice Skládá se z několika desítek vodičů, které lze rozdělit do několika skupin. 1. datová část sběrnice – šířka (tzn. Počet vodičů) určuje, kolik dat lze přenést najednou 2. adresní část – šířka definuje max. velikost použitelné paměti 3. řídící část sběrnice

Řídící sběrnice Typické vodiče: - memory write, memory read - I/O write, I/O read - transfer acknowledge - bus request, bus grant - clock

Vývoj sběrnic pro PC Označení Bitová šířka Rychlost (MHz) Procesory PC BUS 8 4,77 8088,8086,80186 ISA (AT BUS) 16 80286 - 80486 MCA 32 EISA VL-BUC 33 – 50 80486 až Pentium PCI 64 33 - 66 Pentium a vyšší

Sběrnice PC bus Od firmy IBM, pro počítače PC XT s procesorem 8086 Celkem 62 vodičů 8bitová datová část sběrnice, 20bitová adresová 6 vodičů pro přerušení IRQ, 3 vodiče pro DMA Centrálně řízená, frekvence až 8 MHz Zařízení (rozšiřující karty) se připojují do tzv. slotů Sloty zapojené paralelně, je tedy jedno, kam zařízení připojíme

Sběrnice ISA (Industry Standart Architecture) Opět od IBM, uvedena v roce 1981 pro 80286 Dalších 36 vodičů 16bitová datová a 24bitová adresová směrnice 8 MHz Další 4 DMA kanály Dalších 5 vodičů pro IRQ Zpětná kompatibilita s PC bus (tzn. použitelnost starších karet)

Sloty sběrnic PC bus a ISA

Sběrnice MCA Zavedena v roce 1987 firmou IBM pro počítače PS/2 Nekompatibilní s ISA a EISA (viz dále) 24 nebo 32bitová adresová sběrnice 16 nebo 32bitová datová sběrnice Frekvence až 10 MHz

EISA (Extended Industry Standard Architecture) Rozšířená ISA, reakce 9 firem (např. Compaq, Epson, NEC, Olivetti) na MCA Cíl: rychlejší sběrnice než ISA, ale kompatibilní Datová i adresová část sběrnice mají 32 bitů Z důvodu kompatibility s ISA pracuje na 8 MHz Přenosová rychlost maximálně 32 MB/s 62+36+59 vývodů

Rozmístění vývodů ISA a EISA

Sběrnice VL-BUS (VESA Local Bus) Navržena v roce 1992 konsorciem VESA (Video Electronic Standards Association) pro počítače s procesorem 386 nebo 486 32bitová datová i adresová část sběrnice Taktovaná frekvencí procesoru nebo podílem (1/2 nebo 1/3) – tedy 33–50 MHz Přenosová rychlost kolem 132 MB/s Na zákl. desce musí být i ISA Závislá na typu procesoru (Intel) Max. 3 připojená zařízení

Sběrnice PCI (Peripheral Component Interface) Od firmy Intel pro procesory Pentium 32bitová (pro 80486) nebo 64bitová (pro Pentium), 33 (až 66) MHz Propustnost 132 až 528 MB/s Podporuje busmastering (řízení sběrnice – stejně jako MCA a EISA, ne však VL-BUS), podporuje Plug and Play (automat. konfigurace) Nezávislá na frekvenci procesoru

FSB (FrontSide Bus) Sběrnice pro přístup procesoru do operační paměti Frekvence 66–100–133 MHz Systémy s procesory Athlon/Duron využívají obě hrany signálu (náběhovou i sestupnou) – efektivní frekvence je tedy 200 nebo 266 MHz Systémy s Pentiem 4 přenášejí v jednom cyklu 4 B, efektivní frekvence je tedy 400 MHz Sběrnice PCI a AGP bývají taktovány zlomkem frekvence FSB (1/2, 1/3, 2/3, …) BackSide Bus je pak sběrnice, která slouží k propojení procesoru s vyrovnávací pamětí druhé úrovně (L2 cache)

AGP (Accelerated Graphics Port) Sběrnice speciálně pro komunikaci s grafickou kartou 32bitová, 66 MHz Přenosová rychlost až 264 MB/s Může pracovat přímo s operační pamětí AGP 2× – využívá pro přenos dat náběhovou i sestupnou hranu taktovacího signálu AGP 4× – přenos 16 B v jednom taktu (> 1 GB/s) AGP 8× (nejnovější) – přenos 32 B v jednom taktu

Sloty ISA, PCI, AGP hnědý: AGP bílé: PCI černé: ISA