Mobilní platformy pro EIZ Bibliotheca Academica, Ústí nad Labem, 14. – 15. 10. 2014 Mgr. Kamil Matula Ústav informatiky, Filozoficko-přírodovědecká fakulta.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Činnost AKVŠ v roce 2012 Marta Machytková Bibliotheca academica 2012
Advertisements

OPEN REPOSITORIES 2010 MADRID, 6. – MGR. LENKA NĚMEČKOVÁ ÚSTŘEDNÍ KNIHOVNA ČVUT.
Veřejné informační služby poskytované prostřednictvím Internetu Městskou knihovnou v Ústí nad Orlicí n okres Ústí nad Orlicí - MěK Ústí nad Orlicí s reg.
Bibliotheca academica, Cíle a perspektivy vysokoškolských knihoven 2010 Fakulta sociálních studií MU, Brno, 2.–3. listopad 2010 Výsledky průzkumu informačního.
Počítač Počítač je v informatice elektronické zařízení, které zpracovává data pomocí předem vytvořeného programu. Počítač je zpravidla ovládán uživatelem,
Přehled mobilních zařízení
Povodeň archeologické průzkumy něco ze služeb otázky Hanuš Hemola Národní knihovna ČR Národní knihovna ČR - novinky.
Komunikace v malé neziskové organizaci AIESEC ČZU Praha Ondřej Fišer, Markéta Klucová.
Tvoříme přitažlivá webová řešení webdesign redakční systémy internetové obchody řešení na míru mCommerce – nákupy v mobilech módní bublina nebo nový byznys?
Bibliotheca academica , Ostrava EIZ na VŠ po roce 2008 – koordinace a spolupráce Barbora Ramajzlová
Výukový materiál vytvořený v rámci projektu „EU peníze školám“ ŠKOLA: STŘEDNÍ ŠKOLA PRÁVNÍ – PRÁVNÍ AKADEMIE, S.R.O. TYP ŠABLONY: III/2 INOVACE A ZKVALITNĚNÍ.
Setkání účastníků neformální konsorcia Setkání účastníků neformálního konsorcia Praha Brno
Oborová brána TECH, tech.jib.cztech.jib.cz specifika, silné a slabé stránky oborové brány: velké množství zapojených zdrojů – knihoven i databází s přístupem.
Knihovny v mobilech Jan Pokorný
Dana Sigmundová E-books jako zdroj odborných informací ÚK FSS MU, Ústřední knihovna FSS MU.
Informační systémy a technologie
Návrh architektury moderních informačních systémů
Jak ji dostat do postele... (aneb odborné knihy z online zdrojů a e-čtečky) teze vystoupení Albertina icome Praha Konference IKI Praha,
Zkušenosti ze studijního pobytu v univerzitní knihovně University College of Borås Bibliotheca Academica – CPVŠK Plzeň, 5. listopadu 2008 Lucie Vyčítalová.
Digitální zemědělská knihovna on-line. ÚVOD ČZU SIC a KBFR – dlouhodobá koncepce rozvoje „snadného“ přístupu k informacím podpora FRVŠ –616/ Digitalizace,
AKVŠ – profesionalita – spolupráce Marta Machytková předsedkyně VV.
SmartPhone start - Apple iPhone
Hana Landová Univerzita Karlova v Praze, ÚISK Zdeňka Civínová
Elektronické služby v znalostnej spoločnosti, , Zvolen Koordinace a spolupráce – úloha Asociace knihoven vysokých škol ČR Barbora Ramajzlová.
Představení Office365 Břetislav Regner PROJEKT financovaný
Jak válčíme: průzkumy, standardy, postery… Lenka Bělohoubková Komise IVIG.
OR 2014 Helsinky : zpráva z konference Helena Kováříková Ústřední knihovna ČVUT.
, Elektronické služby knihoven prakticky, Praha Portál STM Lucie Hejná Státní technická knihovna
SUAleph – podzim 2013 Mobilní aplikace pro přístup ke katalogu Knihovny UTB ve Zlíně Ing. Lukáš Budínský.
Online prodeje jako součást multikanálového přístupu v praxi
Webové stránky obcí jako zdroj informací pro občany Mgr. Andrej Kyselica Oddělení statistiky výzkumu, vývoje a informační společnosti Český statistický.
Počítačová síť a typy sítí
Informační vzdělávání na VŠ: aktivity v roce 2005/2006 Výsledky dotazníkového šetření Eva Dohnálková, Hana Landová, Jana Liptáková.
NaviTerier Navigační systém pro zrakově postižené.
Možnosti celoživotního vzdělávání pro knihovníky
LOM SVĚTLA Jaroslav Solfronk 2013 Příroda II.
Projekt PŘEDPOVĚĎ POČASÍ. projekt PŘEDPOVĚĎ POČASÍ.
Ústřední knihovna FSS MU Bibliotheca Academica, Brno Irena Šléglová Masarykova univerzita a její knihovny.
Půjčování čteček jako standardní služba vysokoškolské knihovny? Mgr. Ilona Trtíková Ústřední knihovna ČVUT E-knihy, e-čtečky, e- vydavatelství ve vysokoškolském.
Půjčování čteček jako služba knihovny Mgr. Ilona Trtíková Ústřední knihovna ČVUT Seminář E-knihy
Telekomunikace 14TC Semestrální práce:
Serials Solutions – další krok k rozvoji informačních e-služeb knihoven ČVUT Ilona Trtíková Bibliotheca academica – Cíle a perspektivy vysokoškolských.
Setkání účastníků neformálního konsorcia Praha
Úvod do nových médií a komunikace Ing. Jiří Kysela Katedra informačních technologií - Fakulta elektrotechniky.
Představení informativní analýzy? Jaké jsou aktivity v ČR
Informační zdroje GEOLOGIE.
Úvod Proč studovat informatiku?
Rozvoj nehlasových služeb Současnost a budoucnost mobilních sítí
1 Mgr. Daniela Nová E-čtečky, e-knihy, e-vydavatelství ve vysokoškolském prostředí, seminář ČVUT Akvizice e-knih z pohledu vysokoškolské knihovny.
Multiplatformní, řídící systém elektronického vzdělávání pro školy eDoceo Multiplatformní, řídící systém elektronického vzdělávání pro školy Tomáš Hrdonka.
Mobilní kancelář (…nejen pro velké firmy) Vladimír Wojnar Microsoft Solutions HP.
IVIG 2005, Systém informačního vzdělávání na UNC-CH Hana Landová ÚISK FF UK & SIC ČZU v Praze.
STŘÍPKY Z KONFERENCE LILAC 2013 Ing. Blanka Jankovská Odborná komise pro informační vzdělávání a informační gramotnost na vysokých školách AKVŠ ČR Bibliotheca.
Proč tagovat? [Hammond, 2005]. Kdo taguje? [Hammond, 2005]
CPVŠK 2006, UP Olomouc jde do světa … Iva Prochásková, UK UPa.
Ostravice Možnosti mobilních technologií při řešení projektů a v organizaci času Mgr. Rostislav Fojtík Ostravice
Dana Sigmundová Jak najít plný text článku nebo kompletní číslo odborného časopisu aneb článkové databáze a jak v nich vyhledávat ÚK FSS MU,
210 mm Národní technická knihovna podporuje.... OPEN ACCESS WEEK
Dana Mazancová Databáze Sage ÚK FSS MU, 25. a Ústřední knihovna FSS MU.
I NOVACE VÝUKY INFORMATICKÝCH PŘEDMĚTŮ VE STUDIJNÍCH PROGRAMECH O STRAVSKÉ UNIVERZITY Z DOKONALOVÁNÍ GRAMOTNOSTI AKADEMICKÝCH A OSTATNÍCH PRACOVNÍKŮ OU.
1 Činnost komise IVIG v roce 2006 CPVŠK 2006, Olomouc,
Využití QR kódů v Knihovně Na Křižovatce Martin Krčál 1
Dana Sigmundová Databáze ProQuest 5000 ÚK FSS MU, Ústřední knihovna FSS MU.
Bohumil Havel MoodleMoot.cz 2016
Ústřední knihovna FSS MU
Knihovna UTB ve Zlíně a její (nejen) elektronické služby PhDr
Ústřední knihovna FSS MU Jak se dostat Wiley pod sukni
Ústřední knihovna FSS MU
Elektronické informační zdroje
Elektronické informační zdroje na VŠB-TUO
Transkript prezentace:

Mobilní platformy pro EIZ Bibliotheca Academica, Ústí nad Labem, 14. – Mgr. Kamil Matula Ústav informatiky, Filozoficko-přírodovědecká fakulta v Opavě, Slezská univerzita v Opavě Ústav informačních studií a knihovnictví, Filozofická fakulta, Univerzita Karlova v Praze Příležitosti a výzvy pro akademické knihovny

Bibliotheca Academica 2014, Ústí nad Labem, 14. – Mobilní platformy pro EIZMgr. Kamil Matula Mobilní platformy pro přístup k EIZ – mobilní zařízení Široká paleta mobilních zařízení,… …díky kterým se lze připojit k aplikacím EIZ. Zdroj: CC BY Jeremy Keith, tio/ /in/photostream/

Bibliotheca Academica 2014, Ústí nad Labem, 14. – Mobilní platformy pro EIZMgr. Kamil Matula Mobilní platformy pro přístup k EIZ – aplikace Responzivní designMobilní webAplikace Obrázek 1: Rozhraní Web of Science na obrazovce tabletu.[1] Obrázek 2: Rozhraní ProQuest na obrazovce tabletu.[2] Obrázek 3: Aplikace SciVerse Scopus Alerts pro iPhone.[3 ] Tři cesty, jak doručit obsah EIZ uživatelům. Každá z cest má své výhody i nevýhody.

Bibliotheca Academica 2014, Ústí nad Labem, 14. – Mobilní platformy pro EIZMgr. Kamil Matula Česká republika, studenti a používání mobilních zařízení v číslech Podle dat Českého statistického úřadu za rok 2013: Zdroj: CC BY Jeremy Keith, 98/in/photostream/ Více než 99 % studentů využívalo chytrý telefon. 74 % studentů využívalo notebook nebo netbook. Jiná mobilní zařízení (PDA, MP3, MP4, čtečky elektronických knih) byla využívaná více než 55 % studentů. Tablet využilo jen 7,6 % českých studentů. 54 % studentů využilo chytrý telefon k přístupu na internet. [4]

Bibliotheca Academica 2014, Ústí nad Labem, 14. – Mobilní platformy pro EIZMgr. Kamil Matula Výzvy a překážky Zdroj: Rozdíly v aplikacích, kompatibilitě, pestrost zařízení. Znalosti uživatelů – technologické, technické, znalost aplikací a možností. Dostupnost rychlého, stálého a kvalitního připojení k internetu. Mobilní (informační) gramotnost. [5]

Bibliotheca Academica 2014, Ústí nad Labem, 14. – Mobilní platformy pro EIZMgr. Kamil Matula Možnosti a příležitosti Dostupnost mobilních aplikací pro EIZ. Léty propracovaný proces informačního vzdělávání. Relativně připravená základna uživatelů. Nová „služba“ uživatelům za minimum finančních nákladů. Opět o krok s trendem.

Bibliotheca Academica 2014, Ústí nad Labem, 14. – Mobilní platformy pro EIZMgr. Kamil Matula Přehled zdrojů [1] Jamusreynolds. Demonostrating Responsive Web: [online]. [201?] [cit ]. Dostupné z: [2] Jamusreynolds. Demonstrating Responsive Web: [online]. [201?] [cit ]. Dostupné z: [3] SciVerse Scopus Alerts. Apple. iTunes Preview [online]. c2014 [cit ]. Dostupné z: [4] Využívání informačních technologií. Český statistický úřad: statistiky [online]. [20??] [cit ]. Dostupné z: [5] HAVELKA S. a A. VERBOVETSKAYA. Mobile information literacy: Let‘s use an app for that! American Library Association. College and Research Libraries news [online]. 2012, vol. 73, no. 1, s [cit ]. ISSN Dostupné z: [6] SVRŠEK, L. Už máte e-zdroje mobilné? In INFORUM 2013: 19. ročník konference o profesionálních informačních zdrojích, Praha května 2013 [online]. Praha: Albertina icome Praha, 2013 [cit ]. ISSN Dostupné z:

Bibliotheca Academica, Ústí nad Labem, 14. – Děkuji za pozornost. Mgr. Kamil Matula