Základy informatiky část 10

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Počítačová grafika.
Advertisements

Grafické formáty výukový text.
III/2 XVII AB
Zvuk v počítači.
Multimédia Video a zvuk.
Multimédia – digitální animace Bohumil Bareš.  animovaný GIF  princip: sekvence obrázků s určitou změnou  omezený počet barev -> kvalita  omezené.
Internetové stránky a Internetový prohlížeč
Webové formáty Bohumil Bareš. -1- Rozdělení grafických formátů  firemní (PSD, AI, FLA……)  univerzální (GIF, JPEG, TIFF, PNG…)  bitmapové (rastrové,
Kateřina Svobodová a Markéta Pospíšilová
Formáty grafických souborů
ORGANIZACE DAT V POČÍTAČI
Počítačová grafika - úvod
Informační a komunikační technologie 8. ročník Multimédia Bohumil Bareš.
Multimédia  Digitální obraz je reprezentace dvojrozměrného obrazu, který používá jedničky a nuly (binární soustavu). Rozlišují se dva typy obrázků. vektorový.
Opakování učiva pro 7. ročník
VY_32_INOVACE_48_OS_Windows_7_II. Autor : Trýzna Stanislav Školní rok : 2011/2012 Určeno pro : šestý ročník Předmět: informatika Téma : základní orientace.
Jak učit práci s videem.. Body učiva k práci s videem: 1. Co jsou videosoubory. 2. Typy videosouborů. 3. Kvalita videosouborů. 4. Jak přehrávat videosoubory.
Paměťová média.
Informační a komunikační technologie 8. ročník Multimédia – Instalace přehrávače Bohumil Bareš.
Informační a komunikační technologie 8. ročník Multimédia – nastavení počítače Bohumil Bareš.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Vodárenská 2115 Autor: Mgr. Ilona Sadílková Materiál: VY_32_INOVACE_ICT34.04 Téma: Multimédia Číslo.
INFORMATIKA 8 Videosekvence, webkamera III2 – I8- 20.
Animace Moderní počítačové aplikace. Animace Lidské oko je přitahováno pohybujícími se objekty Animace nejen přitahuje pozornost, ale slouží i jako prostředek.
MULTIMÉDIA. Multimédia  oblast informačních a komunikačních technologií  multimediální systém se označuje souhrn technických prostředků(kamera, video,
MULTIMÉDIA Dvořáková, 4.C.
Základní škola, Most, J. A. Komenského 474, p.o Most J. A. Komenského 474, p.o Most Digitální učební materiál vytvořen v projektu Pořadové.
Základní škola, Most, J. A. Komenského 474, p.o Most Základní škola, Most, J. A. Komenského 474, p.o Most Digitální učební materiál vytvořen.
 oblast informačních a komunikačních technologií  sloučení audiovizuálních technických prostředků s počítači či dalšími zařízeními  multimediální systém.
Ondřej Kostka 3IT.  Je technologie pro zachycování, zaznamenávání, přehrávání, přenos a obnovu pohyblivých obrázků používající elektronické signály nebo.
Multimédia Autor: Ivana Hampelová Třída: 4. B. Vytvořeno:
Co jsou to multimédia Bohumil Bareš.
INFORMATIKA 9 Využití multimédií
Aplikační programy, programovací jazyky, formáty datových souborů
DIGITALIZACE Datové formáty. Nekomprimované formáty původní algoritmy záznamu datových souborů umožnily pouze jejich převod do digitální podoby:  formát.
GRAFIKA.
Opakování učiva pro 8. ročník
Tomáš Veselý, Lukáš Ratkovský, Luboš Rauer.
Gymnázium, Žamberk, Nádražní 48 Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ Inovace ve vzdělávání na naší škole Název: Grafické formáty Autor: Mgr. Petr Vanický.
Počítačová grafika.
Referát č.8 Daniela Venusová.
Optická média.
Porovnání kodeků standardu MPEG 4
Základy práce na PC Ing. Jan Roubíček.
Datové formáty Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských kompetencí.
Multimédia.
Univerzita třetího věku kurz Pokročilý Multimedia – Obrázky, Video a Hudba.
Multimédia Žlutířová Eva.
Rastrová grafika (bitmapová) Obrázek poskládaný z pixelů Televize, monitory, fotoaparáty Kvalitu ovlivňuje barevná hloubka a rozlišení Barevná hloubka.
Informatika Soubory a složky
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
PROGRAMY PRO ZPRACOVÁNÍ ZVUKU MARTIN BÁRTA. Obsah tématu  Rozdělení funkcí v nahrávacím řetězci  Nahrávání a editace  Postprodukce  Mastering  Software.
VIDEO. Co je video… Video je sekvence po sobě jdoucích obrázků Lidské oko (z důvodu setrvačnosti) nevnímá jednotlivé obrázky, ale plynulý pohyb Počet.
Multimédia základní informace Co to jsou „multimédia“?   multi: více   média: tisk (text, obrázky), rozhlas (zvuk), televize (video), internet 
Grafické formáty Mgr. Petra Toboříková. Barevná hloubka barevné odstíny jsou dány kombinací barev barevná hloubka = určuje kolik bitů je potřeba k popisu.
Inf Ztrátová a bezztrátová komprese zvuku. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Počítačová grafika. Rastrová grafika Fungování monitoru Jak může monitor zobrazit barvy tak věrně? Kolik barev vůbec dokáže zobrazit?
Ivo Peterka FHS Grafické formáty pro WWW ● Pro vkládání obrázků do prezentací se používají následující formáty – Graphics Interchange Format.
ZŠ Brno, Řehořova 3 S počítačem snadno a rychle Informatika 7. ročník III
Inf Formáty zvukových souborů a videosouborů. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
NEPOČÍTAČE – DALŠÍ DIGITÁLNÍ PŘÍSTROJE. OBSAH 1) Počítače Počítače 2) Pojem „digitální“ Pojem „digitální“ 3) Využití dig. technologií ve spotřební elektronice.
Inf Mutlimédia. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiálu:
Rastrová grafika Základní termíny – Formáty rastrové grafiky.
Ondřej Pavlas, Tomáš Karhut
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr. Petr Novák
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
GRAFIKA.
Opakování učiva pro 7. ročník
Opakování učiva pro 8. ročník
Opakování učiva pro 7. ročník
Opakování učiva pro 8. ročník
Transkript prezentace:

Základy informatiky část 10

Ing. Bohuslav Růžička, CSc. Ing. Vladimír Beneš vedoucí K-101 MSIT 4. patro, místnost č. 414 e-mail: vbenes@bivs.cz Ing. Bohuslav Růžička, CSc. tajemník K-108 MSIT 2. patro, místnost č. 215 e-mail: bruzicka@bivs.cz

10 Multimédia

Kinoautomat

Animace Video Interakce Multimédia Text Audio Foto Animace Video Interakce Zdroj: www.wikimedia.cz

Multimédia Multimediální systém je: Souhrn technických prostředků, který je vhodný pro interaktivní audiovizuální prezentaci.

Multimédia Technické prostředky osobní počítač zvuková karta grafická karta (videokarta) kamera mechanika CD-ROM, DVD nebo blueray obslužný software a další

Multimédia V roce 1991 vydalo konsorcium pod vedením společnosti Microsoft specifikaci standardního multimediálního počítače (MPC). Několikrát aktualizována Dnes (téměř) všechny osobní počítače jsou multimediální.

Multimédia vytváření a přehrávání zvukových souborů přehrávání hudebních CD a DVD přehrávání sledu fotografií („slideshow“) přehrávání videozáznamů (DVD, AVI…) interaktivní zasahování

Multimedia složky: text (formát dle použité technologie) fotografie (JPG, GIF, PNG, BMP, ICO) zvuk (.WAV, .MP3, .AU, .RMI, .VQF, .OGG) video (.AVI, .MPG, .MOV, .FLV, .QT, .ASF, .RT, .FLV) animace (.GIF, .SWF,…, předchůdce animovaný film) interaktivita (dle použitého systému, příklad hry)

Multimedia – texty Text je nejběžnější způsob sdělení informací určeného pro jinou osobu Historická forma uložení informací Výhoda: všichni (téměř) jsme se tomu naučili Nevýhoda: používá se mnoho různých jazyků a abeced

Multimedia – fotografie Sled fotografií – střídání statických záběrů Dříve diaprojekce spřaženými projektory Dnes obvykle formou prezentace Počítačová grafika

Multimedia – fotoformáty JPG kompresní formát pro fotografie. Nejrozšířenější. Díky kompresi rozumný poměr mezi kvalitou a objemem dat. PNG Nově zaváděný formát, dobrá kvalita, verze pro indexovou paletu i truecolor. GIF formát rozšířený zejména na webu. Další formáty bitové grafiky

Multimedia – audio Sluchové vjemy Obvykle doplněk Hudba Mluvené slovo Zpěv Ruchy

Multimedia – audioformáty WAV WAV (Wave format) byl vytvořen firmou Microsoft pro platformu PC/Windows. Dnes se používá jako univerzální formát. MP3 (MPEG-1 Audio Layer-3) je standarní technologie a formát pro kompresi zvuku do velmi malého souboru (poměr 1:12 při zachování kvality). MIDI (Musical Instrument Digital Interface) je soubor používaný pro záznam a přehrávání zvuků na syntetizátorech. Hardwarově ho podporuje i mnoho zvukových karet.

Multimedia – audioformáty AU (Audio) je standardní formát pro kompresi zvuku využívaný většinou na platformě Apple Macintosh. Využívá  komprese dat (zpravidla Huffmanův algoritmus komprese), měnit lze počet bitů na kanál, počet kanálů, kódování a je možné připojit informační řetězec. Formát původně pochází z dílny společnosti Sun. VQF je zvukový formát vyvinutý firmou Yamaha, je to alternativní řešení formátu MP3. Dosahuje lepší komprese než MP3. Není příliš rozšířen. OGG Nový formát založený na podobném modelu jako MP3, nicméně obsahuje řadu vylepšení. Používá ho například i ČRo. Otevřená licence.

Multimedia – video Obrazové vjemy Film a video Cca 95 % infomací vnímáme zrakem Film a video Kombinace filmu a fotografie Kombinace filmu a živých postav Laterna Magica

Multimedia – videoformáty AVI (Audio-Video) pochází z MS Windows. Dnes se s touto příponou ukládají i několikagigabytové filmy ve špičkové kvalitě. Různé kompresní metody – převážně MPEG 4, hlavně varianty DivX nebo WM. Zvuk – komprese MP3, případně méně náročné komprese. MPG MPEG (Motion Picture Expert Group) se používá pro přenos a archivaci multimediálních dat. Tři druhy formátu: MPEG I, II a IV. Čím vyšší číslo, tím větší komprese, náročnost a kvalita. MOV (Movie) pochází z počítačů Apple MacIntosh. Dnes se používá hlavně v USA.

Multimedia – videoformáty QT (Quick Time) z počítačů Apple. Existuje i přehrávač pro Windows. Varianta – takzvaný panoramatický QT. Používá se i pro multimediální přenos po Internetu. ASF ASF je formát požívaný v MS technologiích pro přenos multimédií po Internetu v reálném čase. Nicméně se s ním můžete setkat i svém disku RM (Real Multimedia) se taktéž používá pro přenos videosekvencí po Internetu v reálném čase. Tentokrát od firmy RealNetworks

Multimedia – animace GIF formát pro zpracování jednoduchých animací. Zpracování pomocí specializovaných programů. Pracuje s bitovými mapami a pseudoprůhledností SWF Adobe (Macromedia) Flash je formát požívaný v MS technologiích pro animaci. Je založen na vektorové grafice. Přenášená data poměrně malá, protože přehrávač je v každém počítači. SWF umožňuje animaci automatickou (animace běží „sama“) nebo interaktivní (uživatel pohyby ovládá).

Multimedia – animace Rozfázovaný pohyb Animace Zdroj: www.Wikipedia.cz

Multimedia – Flash animace Flash je grafický vektorový program pro tvorbu interaktivních animací, prezentací a her Flashové banery vytlačily animované GIFy Rebel_girl_dress_up Scarfit Fire & ice Italy Life

Multimedia – interakce Uživatel zasahuje do děje Start, stop, pauza, výběr konkrétního místa v přehrávané sekvenci Ovládání prezentace, možnost skládání nebo výměny částí Ovládání předmětu – směr, rychlost, Části projekční plochy citlivé na zásah uživatele