Internetové publikování Webdesign, přístupnost Petr Zámostný místnost: A-72a tel.: 4222 Konzultační.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Technologie pro publikování na webu 1
Advertisements

Zoner Foto Studio Bohumil Bareš.
Přístupnost (bezbariérovost) již po dvanácté jako jedno z kritérií expertní tým zrakově postižených uživatelů pod vedením RNDr. Hany Bubeníčkové a Mgr.
Olga Václavová, knihovna ETF
Nový přístup k aplikacím Vema
Jak přežít sezení u počítače?
Štěpán Šípal Gymnázium Čakovice. Dnešní témata  Vznik XHTML a předchůdci  Základní prvky XHTML dokumentu  Tagy a atributy  Elementy a jejich druhy.
Tvorba webových stránek
Internet Název materiálu: VY_INOVACE_xxx_internet2
VY_32_INOVACE_4.3.IVT1.15/Oc Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jaroslav Ochodek CZ.1.07/1.5.00/ Tvorba webových.
Základní škola a mateřská škola Bzenec Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity: III/2: využívání ICT – inovace Vypracoval/a:
Základní struktura, metainformace
Základní škola a mateřská škola Bzenec Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity: III/2: využívání ICT – inovace Vypracoval/a:
Internetové stránky a Internetový prohlížeč
HyperText Markup Language
Jazyk HTML Název školyZákladní škola a Mateřská škola Tatenice Číslo projektuCZ Název šablony klíčové aktivity Inovace a zkvalitnění výuky pomocí.
Internetové publikování Doc. Ing. Petr Zámostný, Ph.D. místnost: A-72a tel.: 4222, 4167 (sekretariát ústavu 111)
Obrázek v prostředí MS-WORD
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P4_3.10 Tematická oblast: Aplikační software pro práci s informacemi II. HTML - tagy Typ: DUM - kombinovaný Předmět:
Layout stránky Rozvržení stránky (layout stránky) se provádí z těchto důvodů: Určení polohy záhlaví, menu, textů, obrázků... Zachování polohy při změně.
Internetové publikování publikace na serveru, rámce Petr Zámostný místnost: A-72a tel.: Konzultační.
KANCELÁŘSKÝ BALÍK. KANCELÁŘSKÝ BALÍK je program, s jehož pomocí lze vytvářet PREZENTACE.
Veronika Hladíková. V dnešní době se dají webové stránky zhotovit mnoha způsoby, ale zdaleka ne všechny jsou ty správné. V následující prezentaci se Vám.
Analýza informačního systému
Internetové publikování Doc. Ing. Petr Zámostný, Ph.D. místnost: A-72a tel.: 4222, 4167 (sekretariát ústavu 111)
Hodnocení přístupnosti soutěžních webů aneb proč se vyplatí myslet na přístupnost webů veřejné správy RNDr. Hana Bubeníčková, Mgr. Radek Pavlíček, duben.
1 Radek Pavlíček, říjen Proč přístupné dokumenty? Spousta informací dnes není prezentována v HTML, ale v jiném formátu. Informace, kterou uživatel.
Internetové publikování Doc. Ing. Petr Zámostný, Ph.D. místnost: A-72a tel.: 4222, 4167 (sekretariát ústavu 111)
Přístupnost jako jeden z aspektů kvalitního webu Autor: Mgr. Radek Pavlíček Metodické centrum informatiky SONS ČR
Radek Pavlíček, duben 2010 Aktuální trendy v přístupnosti.
Internetový portál Ing. Ivo Štencl tel.: P r a h a
Internetové publikování
Jak na Prezentace? Power Point ZŠ Jiráskova Benešov
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_257 Název školyGymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 Autor Ing. Roman Bartoš Předmět Informatika.
TEXTOVÝ EDITOR.
VY_32_INOVACE_4.3.IVT1.12/Oc Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jaroslav Ochodek CZ.1.07/1.5.00/ Tvorba webových.
Maturitní okruh 22: Úvod do HTML. Značkovací a klasické jazyky Klasické: převládá strukturovaný text (programovací kód), skripty jsou prováděny na straně.
Referát č.13 Textový editor (struktura textu – přiřazení stylu, formátování (vzhled) textu, změna stylu, typografická a estetická pravidla)
Internetové publikování Doc. Ing. Petr Zámostný, Ph.D. místnost: A-72a tel.: 4222, 4167 (sekretariát ústavu 111)
aneb zásady správné tvorby webových stránek Informatika Milan Šimek
WWW – hypertextový informační systém
Vítejte při prezentaci některých zajímavých vlastností slovníků Lingea Lexicon. Mezi stránkami můžete přecházet pomocí kláves, myší nebo počkat na automatické.
WWW stránky – Úvod Mgr. Lenka Švancarová.
Analýza infromačního systému. Matice afinity ISUD matice – Insert (vkládání dat) – Select (výběr dat) – Update (aktualizace dat) – Delete (vymazání dat)
Internetové publikování Doc. Ing. Petr Zámostný, Ph.D. místnost: A-72a tel.: 4222, 4167 (sekretariát ústavu 111)
Bezbariérové mapy ZČU bezbariérově pomocí SVG?
Textový editor.  Sada formátování, pomocí které lze rychle změnit vzhled textu, tabulek, …  Základ pro tvorbu rozsáhlých dokumentů  Důležité pro tvorbu.
Internetové publikování Doc. Ing. Petr Zámostný, Ph.D. místnost: A-72a tel.: 4222, 4167 (sekretariát ústavu 111)
Autor: Jana Lískovcová Vedoucí práce: PaedDr. Petr Pexa.
Tvorba www stránek CSS (Úvod do kaskádových stylů (Úvod do kaskádových stylů) Ing. Miroslav Vachůn, Ph.D.
Analýza informačního systému. Podrobně zdokumentovaný cílový stav Paramentry spojené s provozem systému – Cena – Přínosy – Náklady a úspory – …
Zásady tvorby prezentace
Školení WordPress a publikování na webu Mgr. Pavel Krejčí
Internetové publikování Doc. Ing. Petr Zámostný, Ph.D. místnost: A-72a tel.: 4222, 4167 (sekretariát ústavu 111)
Internetové publikování Doc. Ing. Petr Zámostný, Ph.D. místnost: A-72a tel.: 4222, 4167 (sekretariát ústavu 111)
INTERNET Mgr. Petra Toboříková. Internet = celosvětový systém navzájem propojených počítačových sítí –WWW (text, grafika a multimédia - hypertextové odkazy)
Jak fungují webové stránky Úvod do HTML (1). Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická.
Internet. je celosvětový systém navzájem propojených počítačových sítí („síť sítí“), ve kterých mezi sebou počítače komunikují pomocí rodiny protokolů.
Téma: Využití ICT pro psaní novinových článků Vypracovala: Jana Wasserbauerová.
Internet (služby Internetu, WWW) Služby Internetu WWW (World Wide Web) – dnes nejrozšířenější služba; spoustě lidí splývá s Internetem jako takovým WWW.
Centrum informatizace a výpočetní techniky, Západočeská univerzita v Plznihttp:// Ukázky použití šablony a problémy s jednotným vzhledem.
Anotace Materiál je určen pro 1. ročník studijního oboru M/01 PROVOZ A EKONOMIKA DOPRAVY, předmětu Informační a komunikační technologie, inovuje.
Webdesign prakticky Jak probíhá tvorba webu pro střední a velké společnosti?
Internet – pojmy, služby
Textový editor Lada Juráňová.
Internetové publikování Dynamické HTML
INTERNET, POhYB PO WEBU VY_32_INOVACE_14
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Josefa Bublíka, Bánov
Přístupnost Projekty a iniciativy Nová pravidla přístupnosti
Analýza informačního systému
Transkript prezentace:

Internetové publikování Webdesign, přístupnost Petr Zámostný místnost: A-72a tel.: Konzultační hodiny ZS: Úterý 13:00 – 14:30

Co si přečíst na WWW  10 Rad jak udělat „hloupou“ stránku

Design stránky  Grafický design první dojem, rychlost stahování  Struktura stránek navigace, rozvržení plochy  Volba informací okruh čtenářů  Syntaktická správnost, validita  Metainformace pro snadnou indexaci vyhledávači

Grafický design - cíle  Přilákat a upoutat návštěvníka neměl by být odpudivý přiměřenost obsahu méně je někdy více - serióznost  Poskytnout webu jednotný vzhled a rámec  Principy designu web.com/articles/principles_of_design/ web.com/articles/principles_of_design/

Grafický design – výběr písma  Bezpatková písma jsou čitelnější  Kombinace max. 2 typů písma na jedné stránce  Řádka 40 – 60 znaků  Písmo raději větší, nastavitelné relativní jednotky %, em abs. velikosti xx-small,... xx-large

Typografie  Dodržování pravidel pravopisu  Dodržování typografických pravidel Typografie na internetu Webdesignerovy poznámky z typografie

Struktura stránek  Hypertext umožňuje provázat dokumenty zcela libovolně  Hierarchická (stromová) architektura je tradiční, dobře akceptovaná návštěvníky  Rozdělení příliš dlouhých stránek  Rolování první obrazovka "above fold" – musí upoutat zbytek

Odkazy  Musí být na první pohled zřejmé, že jde o odkaz, kliknutelnost podtrhávat a barevně odlišovat odkazy nepodtrhávat jiný text zkuste spočítat odkazy na jkrowling.comjkrowling.com  Odlišování navštívených odkazů  Atribut Title Ukázka Ukázka

Odkazy – choroba "vicezdemie"  Vicezdemie je choroba, která naštěstí není fatální. U webu ale může způsobovat chronickou ztrátu návštěvníků. Projevuje se zvýšeným výskytem odkazů typu více zde, které se na stránkách objevují ve více formách (pokračování zde, zde apod.). Zvláště rafinovaná forma byla pojmenována podle svého původce propokračováníkliknětezdemisus. zdroj: conBLOG

Kam šmejdí oči...  Typické pohyby očí návštěvníků po vstupu na stránku Nejčastěji se návštěvník zaměří na levý horní roh až po chvíli se dívá směrem dolů Zdroj:

Prominentní zóny na stránce...  Rozdělení zón podle toho, jak rychle si návštěvník v nich umístěného elementu Zdroj:

Metadata  Informace o dokumentu  Usnadňují automatické zpracování  Metadata na stránce název... metainformace relace

Přístupnost  Přístupnost obecně Pod pojmem přístupnost chápeme takový stav, kdy daná věc neklade svým uživatelům při používání žádné překážky. Přístupnou budovu mohou tedy např. používat vozíčkáři a přístupný web zase např. slabozrací. Přístupnost je tedy bezbariérovost.  Přístupnost webových stránek Pojem přístupnosti webových stránek je tedy oproti obecnému pojmu zúžen na funkčnost webových stránek. Přístupné stránky tedy nestaví svým uživatelům žádné překážky, které by jim znemožnily daný web efektivně používat. Zdroj: PřístupnostPřístupnost

Proč má být web přístupný  Více návštěvníků  Přístupný web je přístupný i pro roboty vyhledávačů  Posilování značky  Zákonnost

Hendikepovaní uživatelé  Zrakově postižení  Sluchově postižení  Pohybově postižení nefunguje myš  Uživatelé se zobrazovacími problémy handicap uživatelova počítače  Uživatelé s pouruchami učení a soustředění přehledná navigace, členění  Roboti

Přístupnost  Pravidla tvorby přístupného webu Pravidla tvorby přístupného webu  Testování přístupnosti Ruční kontrola  při vypnuté grafice,  bez povoleného skriptování,  v textovém prohlížeči (Lynx, Links apod.),  při ovládání klávesnicí,  při různých velikostech okna,  bez barev,  bez kaskádových stylů atp.

Přístupnost  Automatické testování Cynthia says Wave

Nejdůležitější zásady (příklad)  W4D – Worth World Wide Web Dogma dex.html dex.html