Evidence-Based Medicine Databáze Cochrane Collaboration IMZS FM VŠE 2003.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Informační zdroje pro podporu rozhodování v klinické praxi
Advertisements

Online nástroje pro podporu klinického rozhodování
Přehled fondů a sbírek archivů ČR na Internetu
SCOPUS Mgr. Libuše Simandlová Centrum informačních a knihovnických služeb Odbor informační podpory studia a výzkumu
OECD iLibrary Mgr. Alena Doláková Centrum informačních a knihovnických služeb Odbor informační podpory studia a výzkumu
B130P16: Praktické základy vědecké práce Katedra experimentální biologie rostlin PřF UK SciVerse - plnotextové vyhledávání.
13. Koordinace projektů Realizace změn Koordinace projektů
Tutoriál MEDLINE Complete ~ Vyhledávání support.ebsco.com.
Eva Filípková Informační zdroje = zdroje, který přináší uživatelům informace, = zdroje, který přináší uživatelům informace, poznatky.
Poskytování informací krajskými odbory ÚZIS ČR
Portál autorit
ReStEP – Základní informace Plný název: ReStEP – Regional Sustainable Energy Policy based on the Interactive Map of Sources (Regionální udržitelná energetická.
Využití programu Learning Space při přípravě výukové jednotky pro distanční vzdělávání Kateřina Kostolányová.
EBSCO Knihovna FSS MU a Osnova EIZ – co, proč, kde EBSCO Vychytávky Procvičování.
Metodologie výzkumu J.Hendl.
Záměry Knihovny Antonína Švehly v oblasti poskytovaných služeb pro knihovníky Knihovna Antonína Švehly 2014.
Relační databáze.
Oborová informační brána KIV Jak ji využívat. Bránu KIV vytvořili Hlavní garant: Knihovnický institut NK ČR Technologie: Ústav výpočetní techniky UK v.
Studijní informační zdroje (a jak se k nim dostat) Pro předmět Jazykový projev (2014/15) připravila Eva Cerniňáková Jabok - Vyšší odborná škola sociálně.
ARL klient Stručný přehled funkcí Klient – jiný přístup k datům v systému  Umožňuje používat i další pole v záznamu - Je nezbytný v případě.
Klinické doporučené postupy v ošetřovatelství PREVENCE DEKUBITŮ
1 1 Předmět DET/VC061, 2012/2013 Lékařská fakulta Univerzita Palackého v Olomouci MEDICÍNA ZALOŽENÁ NA DŮKAZU Prof. MUDr. V. Mihál, CSc. Dětská klinika.
Základní principy řešení a využití ERP aplikací
Oborová brána TECH tech.jib.cz Seminář „Okna oborů dokořán! Proč a jak využívat oborové brány & jak dál v CPK? “ Praha, NTK PhDr. Lenka Hvězdová.
ACM Digital Library PhDr. Ivana Reznerová Centrum informačních a knihovnických služeb Odbor informační podpory studia a výzkumu
Optimální zdravotní péče „HEALTH POLICY “ Jan Hůlek Kardia s.r.o.
2008/2009 REPORTING Tereza Mulačová Česká zemědělská univerzita v Praze Tereza Řezníčková Provozně ekonomická fakulta Marek Tláskal obor Veřejná správa.
0350 – Podpora nových vzdělávacích metod v systému vzdělávání ČMKOS Žadatel: ČMKOS Partner: AIVD Mgr. Dušan Martinek
Informační kulturní portál
Koncepce ošetřovatelství
B130P16: Praktické základy vědecké práce Katedra experimentální biologie rostlin PřF UK iHOP - plnotextové vyhledávání Pubmed.
EBSCO Ramis Václavík Centrum informačních a knihovnických služeb Odbor informační podpory studia a výzkumu
Klepnutím lze upravit styl předlohy podnadpisů Adaptace klinických doporučených postupů Radim Líčeník Ústav sociálního lékařství a zdravotní.
Souborný katalog ČR Dana Vyorálková. Souborný katalog ČR Co je souborný katalog Kde najdete Souborný katalog ČR Co hledat v Souborném katalogu ČR Jak.
Využití NUŠL pro ukládání a zveřejňování výsledků výzkumu a vývoje V ČR Open Access: otevřený přístup k vědeckým informacím v EU a ČR Technologické centrum.
1 Projekt EU na Lékařské fakultě UP v Olomouci TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY „Zavádění.
B i o c y b e r n e t i c s G r o u p Nový obor - počítače v medicíně a biologii  Proč je management informací ústřední otázkou v biomedicínském výzkumu.
Základy práce s informačními zdroji pro bc. studenty SPSP Mgr. Dana Mazancová, DiS. Brno, 11. dubna 2013 Masarykova univerzita Fakulta sociálních studií.
Veřejné zdravotnictví založené na důkazech a jeho implementace
2 Karla Halenková Setkání uživatelů 2001 Báze znalostí produkt pro naplnění uživatelem.
CODEXIS Mgr. Alena Doláková Centrum informačních a knihovnických služeb Odbor informační podpory studia a výzkumu
Katalogy a databáze I. Mgr. Anna Vitásková. Knihovny Národní knihovna Praha – Vědecká knihovna v Olomouci –
Dana Sigmundová Databáze Wiley ÚK FSS MU, Ústřední knihovna FSS MU.
Adaptace klinického doporučeného postupu prevence rotavirových infekcí Případová studie Prof. MUDr. V. Mihál, CSc Dětská klinika LFUP a FN Olomouc
Databáze Bibliografie dějin českých zemí jako cesta k plným textům v domácích i zahraničních knihovnách Václava Horčáková Elektronické služby knihoven.
EconLit with Full Text Ivana Reznerová Centrum informačních a knihovnických služeb Odbor informační podpory studia a výzkumu
VIKMA06 Rešeršní a studijně rozborová činnost
1 Projekt EU na Lékařské fakultě UP v Olomouci TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY „Zavádění.
. Výuka pediatrie u lůžka pacienta Kazuistika založená na důkazu
Dana Sigmundová Databáze ProQuest 5000 ÚK FSS MU, Ústřední knihovna FSS MU.
OECD iLibrary Mgr. Alena Doláková Centrum informačních a knihovnických služeb Odbor informační podpory studia a výzkumu
1 Jak získat nejlepší důkaz: Multizdrojové vyhledávání a kritické hodnocení Merck Manual of Diagnosis and Therapy Scholar Google Medline (PubMed) Cochrane.
Dana Mazancová Databáze Anopress a ČTK ÚK FSS MU, Ústřední knihovna FSS MU.
Intervenční programy, poradny podpory zdraví
Ústav teorie a praxe ošetřovatelství 1.LF UK Mgr. Pavla Kordulová
Organizace a řízení systému oceňování Richard Almy.
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Ústeckém kraji na období konference Sociální služby v Ústeckém kraji Krajský úřad Ústeckého kraje.
Rozvoj sociálních služeb v Pardubickém kraji Evaluace projektu rozvoj metod sociální práce a tvorba kritérií efektivity služeb.
VIKMA06 Rešeršní a studijně rozborová činnost : Přednáška K3: Specifické aplikační oblasti vyhledávání informací (knihovny, lékařství, oblast.
Vyhledávání informací Zdroj: pixabay.com. ÚVODEM  Seznámení  Cíl semináře  Zpětná vazba  Prezentace Vaše zkušenosti?
ACM Digital Library PhDr. Ivana Reznerová
Ústřední knihovna FSS MU
VIKMA06 Rešeršní a studijně rozborová činnost
Kvalita-Inkluze-Poradenství-Rozvoj (KIPR)
Multimediální podpora výuky klinických oborů RITM a MEFANET: Přehled aktivit a návrh meziuniverzitní spolupráce při vytváření vzdělávací sítě lékařských.
Ústřední knihovna FSS MU Jak se dostat Wiley pod sukni
EconLit with Full Text Ivana Reznerová
OECD iLibrary Centrum informačních a knihovnických služeb
ACM Digital Library Centrum informačních a knihovnických služeb VŠE
Transkript prezentace:

Evidence-Based Medicine Databáze Cochrane Collaboration IMZS FM VŠE 2003

Evidence-Based Medicine – medicína vychá- zející z prokázaných faktů. Evidence-Based Medicine Zdroje pro EBM: knihovna Cochrane Collaboration databáze zdrojů na Internetu databáze souhrnů přehledů efektivity časopisy knihy

na základě váhy dané rozsahem a dalšími kritérii věrohodnosti výsledkem je vědecká publikace, která svým významem přesahuje jednotlivé studie Metaanalýza – statistické hodnocení výsled- ků studií. Metaanalýza síla důkazu metaanalýza systematický přehled randomizovaná studie studie bez randomizace kazuistika názor autority pokus na zvířeti in vitro pokus

Cochrane Collaboration – celosvětová vědecká lékařská síť. Cochrane Collaboration založená v Oxfordu v říjnu 1992 nezisková organizace podporovaná státem, univerzitami, grantovými agenturami cílem je tvorba systematických přehledů, které hodnotí pomocí metaanalýz efektivitu zdravotní péče

Principy práce CC spolupráce nadšení jednotlivců zábrana duplicitám minimalizace bias (systematická chyba při sběru a zpracování dat) aktualizace výsledků zaměření na medi- cínsky významné problémy podpora přístupu k informacím ověřování kvality kontinuita umožnění široké spolupráce odbor- níků

Centra Cochrane – institucionální složky pracující na geografickém principu. Centra Cochrane údržba databáze spolupracovníků organizace a koordinace práce, metodická podpora podpora při zakládání Review Groups kontakt s odbornými pracovišti organizování pracovních setkání

Skupiny Review – odborné složky pracující na principu mezinárodní spolupráce. Skupiny Review nezávislé na místních podmínkách orientované na poskytovatele (ošetřovatelství) orientované problémově (karcinom prsu) orientované intervenčně (výživa) orientované na oblast péče (primární péče)

Knihovna Cochrane Collaboration

The Cochrane Database of Systematic Reviews (CDSR) Pravidelně aktualizované plné texty systema- tických přehledů efektivity zdravotní péče.

The Database of Abstracts of Reviews of Effectiveness (DARE) Mezinárodní registr přehledů efektivity zdra- votnických zákroků, organizace a řízení.

The Cochrane Controlled Trials Register (CENTRAL/CCTR) Prostředek efektivního vyhledání všech rele- vantních studií pro zpracování přehledů.

The Cochrane Review Methodology Database (CRMD) Všechny publikované zprávy o empirických studiích metod užívaných v přehledech.

The NHS Economic Evaluation Database (NHS EED) Registr publikovaných ekonomických hod- nocení zdravotnických zákroků.

O spolupráci Cochrane Collaboration Administrativní údaje o centrech, pracovních skupinách, uživatelích.

Okno indexů

Okno dokumentu plovoucí menu umožňuje volit ve struktuře dokumentu

Charakteristiky studií v přehledu

Jednoduché vyhledávání

Podrobné vyhledávání

Uložení vyhledávací strategie

Přehled výsledků metaanalýz „linie žádného efektu“ – značky vlevo od li- nie prokazují efekti- vitu zdravotní péče velikost čtverečku zá- visí na rozsahu soubo- ru, úsečka znamená interval spolehlivosti, poloha značky ukazu- je poměr rizika

Poměry rizik (odds ratio) metaanalýza prokázala efektivitu odds ratio protíná „linii žádného efektu“ odds ratio překračuje „linii žádného efektu“

Doplňkové součásti knihovny příručka nápověda slovník pojmů

RevMan – Review Manager Software pro přípravu a udržování přehledů. Provádí metaanalýzy z vložených dat a gra- ficky zobrazuje výsledky. zápis textu diskuse zápis charakteristik studií

Další software ModMan (Module Manager) rozšíření programu Review Manager nástroj k odeslání zpracovaných přehledů z pracovních skupin do centra Cochrane ve Velké Británii HIREx (Health Information Resource Executive) udržuje adresář všech osob podílejících se na spolupráci, graficky znázorňuje vztahy ukládá podrobné informace o produktech pracovních skupin

Přístupy k CC Library klient http brána

Ceny (2003)

Další informace

Rekapitulace Evidence Based Medicine Metaanalýza Cochrane Collaboration Databáze v knihovně CC Klientský program Výsledky metaanalýz Software pro práci skupin Přístupy k CC Library