Dýchací soustava a psychosomatika

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
RISKUJ - Mgr. Marie Šimková.
Advertisements

Příznaky onemocnění dýchacího systému.
Psychosomatické obtíže u dětí a adolescentů
Stavba plic a výměna plynů
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Autor výukového materiálu:
Dýchací soustava.
MATEŘSKÁ ŠKOLA, ZÁKLADNÍ ŠKOLA A PRAKTICKÁ ŠKOLA, HORNÍ ČESKÁ 15, ZNOJMO EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu:
Digitální učební materiál
Astma bronchiále(astma)
Dýchací soustava.
Dýchací soustava dýchání – výměna plynů mezi vnějším prostředím a plícemi funkce: přívod kyslíku odvod oxidu uhličitého.
Kou ř ení a plodnost Kouření snižuje pravděpodobnost otěhotnění, má totiž prokázaný vliv na zhoršenou kvalitu spermií u mužů! U.
AKUTNÍ STAVY U DĚTÍ NEZPŮSOBENÉ ÚRAZEM
Ošetřovatelská péče u pacienta s pneumonií
Nemoci dýchacích cest.
Dýchací soustava Dýchání RESPIRACE
Dýchací soustava II.
Dýchání Filip Bordovský.
Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Chronická obstrukční pulmonální nemoc CHOPN
Dýchací soustava 2.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor: ING. EVA ŠÍDOVÁ Název:VY_32_INOVACE_69_DÝCHACÍ SOUSTAVA Téma:ČÁSTI DÝCHACÍ SOUSTAVY,
dolní cesty dýchací průdušnice (trachea) průdušky (bronchy)
Zajišťuje děj, který nazýváme dýchání!
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Ing.Miroslava Rýparová
Léky ovlivňující dýchací systém
Nervová, vylučovací, dýchací soustava a hormony
4. Dýchání ptáků.
DÝCHACÍ SOUSTAVA 5. ROČNÍK.
DÝCHACÍ SOUSTAVA.
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
Spirogram při obstrukci
SOUSTAVA DÝCHACÍ Dýchací soustava sdružuje orgány, které obstarávají výměnu plynů mezi vnějším prostředím a krví. Vdechováním přivádějí do těla kyslík.
(výklad učiva) Počet hodin: 1 5. ročník
Plíce (řecky pneumon, latinsky pulmones)
DÝCHACÍ SYSTÉM.
BIOLOGIE ČLOVĚKA DÝCHACÍ SOUSTAVA
Dýchací soustava VY_32_INOVACE_E2-08 AUTOR: Mgr. Iveta Bartošová
DÝCHACÍ SOUSTAVA Funkce:
Dýchací soustava.
Dýchací soustava.
Dýchací systém Školení trenérů licence A Fakulta tělesné kultury UP Olomouc Biomedicínské předměty Doc. MUDr. Pavel Stejskal, CSc.
vypracoval-Martin Vítů
Klinické projevy respiračních infekcí Zdeněk Susa II. interní klinika 1. LF a VFN.
DÝCHACÍ SOUSTAVA Životodárný kyslík. Dýchání = respirace Hlavní funkce DS RESPIRACE Význam dýchání PŘÍSUN KYSLÍKU DO KRVE ODVÁDĚNÍ OXIDU UHLIČITÉHO Z.
Základní škola Libina, příspěvková organizace, Libina 548,788 05,IČ: Název projektu: Škola hrou Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: Hana Turoňová Název materiálu: VY_32_INOVACE_14_SOUSTAVA.
DÝCHACÍ SOUSTAVA.
Šablona Identifikátor školy: Jméno autora: Ivana KašpárkováDatum vytvoření: Vzdělávací obor, téma: Přírodopis, dýchací soustava.
Plíce: Michaela Sáblíková.
Plíce. Stavba plicních váčků : PLÍCE JE PÁROVÝ ORGÁN, KTERÝ UMOŽŇUJE VÝMĚNU PLYNŮ.MEZI KRVÍ A VZDUCHEM. : DO ALVEOL SE DOSTÁVÁ VZDUCH, KYSLÍK DIFUNDUJE.
DÝCHACÍ SOUSTAVA U/41 ZŠ Hejnice - M. Hradil. Obr. 1.
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_586_Dýchací ústrojí I Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Zvole, okr. Praha - západ AUTOR: Mgr. Helena Špinarová NÁZEV: VY_52_INOVACE_26 II Dýchací soustava TEMA: Člověk a jeho svět - Přírodověda.
PŘÍRODOPIS 8. ROČNÍK VY_52_INOVACE_17_01_dýchací soustava.
Plíce * Jsou párovým orgánem
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Název školy: Autor: Mgr. Jiří Hajn Název DUM:
Výukový materiál VY_52_INOVACE_34_ Dýchací soustava
3. Plíce.
Název školy: ZŠ a MŠ,Veselí nad Moravou,Kollárova1045
VY_52_INOVACE_17_01_dýchací soustava
OBSTRUKČNÍ BRONCHITIDA, ASTMA
VY_32_INOVACE_08_28_Dýchací soustava
Dýchací soustava Stavba soustavy Funkce a činnost Obranné reflexy Onemocnění Co škodí a prospívá.
Dýchací soustava dýchání – výměna plynů mezi vnějším prostředím a plícemi funkce: přívod kyslíku odvod oxidu uhličitého.
Transkript prezentace:

Dýchací soustava a psychosomatika Asthma bronchiale

Anatomie dýchací soustavy Vzduch do plic proudí dýchacími cestami. Průdušnice (trachea) se dělí na hlavní průdušky (bronchy), které vedou do pravé a levé plíce. Každá z obou plic se dělí na laloky a segmenty. Pravá plíce má tři laloky a levá plíce má dva laloky.

Anatomie dýchací soustavy Průdušky se dále větví směrem do periferie. Drobné průdušky ústí do plicních sklípků, které spolu s kapilární sítí tvoří zónu výměny plynů.

Astma bronchiale

Astma bronchiale Astma je chronické, zánětlivé onemocnění dýchacích cest spojené s jejich hyperreaktivitou na řadu podnětů. Výsledkem je záchvatovitá bronchiální obstrukce.

Astma bronchiale Klinický obraz: dráždivý kašel; tíha na prsou; záchvatovitá dušnost, zejména v ranních hodinách; pískoty při výdechu. Etiologie: multifaktoriální: geneticko-konstituční, psychosomatická.

Astma bronchiale Psychosociální spouštěcí faktory pro astmatické záchvaty: situace zoufalství a beznaděje; pocity bezmocné zloby bez možnosti se bránit; afekty zloby a hněvu při současné neschopnosti tyto pocity vyjadřovat; intenzivní přání blízkosti při současném intenzivním přání odstupu (ambivalentní konflikt);

Astma bronchiale na počátku onemocnění, popř. záchvatu je možné u přibližně 50% všech pacientů zjistit ztrátu klíčové osoby; odloučení od důležitých vztahových osob vede často ke zhoršení stávajícího astmatu.

Astma bronchiale Osobnostní predispozice ke vzniku astma bronchiale: osobnost astmatika neexistuje. Sklon ke konfliktu, který se týká autonomie a závislosti. Nebyla v nich rozvinuta zralá autonomní osoba.

Astma bronchiale Vztah lékař a pacient: Charakteristika tzv. pseudonezávislých pacientů: popírají ve vztahu s lékařem své obtíže; bagatelizují nebezpečí vyplývající se záchvatů; rozvíjí větší obavy z vedlejších účinků terapie než ze záchvatů samotných; užívají příliš malé dávky léků; navštěvují lékaře příliš pozdě a příliš zřídka.

Astma bronchiale Základní psychosomatická péče: plnohodnotný terapeutický vztah mezi lékařem a pacientem; analyzovat psychosociální spouštěče; včasná psychoterapie při podezření na psychosociální spouštěče; povzbuzovat pacienta při chronické fázi nemoci.

Děkuji za pozornost