A – Z kvíz Moderní umělecké směry v české poezii a próze na přelomu 19. a 20. století.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Česká literatura na přelomu 19. a 20. století
Advertisements

Generace „buřičů“.
Karel Hynek Mácha Básník, prozaik, dramatik
PETR BEZRUČ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Holajová.
Identifikátor materiálu: EU – Anotace Žák se seznámí s životem a tvorbou P. Bezruče…. Autor Tomáš Krsek Jazyk Čeština Očekávaný výstup Seznámí.
VY_32_INOVACE_ČJPS2A0460BED Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět: Český jazyk a literatura Ročník: 9. ročník Anotace: Anarchističtí buřiči charakteristika.
VY_32_INOVACE_ČJPS20660BED Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá Strana Nové.
Česká poezie 1. poloviny 20. století
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_I.A.18 II
Základní škola, Ostrava – Poruba, Porubská 831, příspěvková organizace
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice,
Název školyZákladní škola a Mateřská škola Tatenice Číslo projektuCZ Název šablony klíčové aktivity Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti ICT Vzdělávací.
Výlet do české literatury
FRÁŇA ŠRÁMEK Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Holajová.
Literatura na přelomu 19. a 20. století
Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_03_CJL_NP2 Ročník: I. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Lenka Hrušková Datum: Název: VY_ 32 _INOVACE.
Základní škola, Ostrava – Poruba, Porubská 831, příspěvková organizace Registrační číslo projektu – CZ.1.07/1.4 00/ Název projektu – BRÁNA JAZYKŮ.
Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „Učíme moderně“ Registrační číslo projektu:
Jméno autora: Mgr. Hana Boháčová Datum vytvoření:
Petr Bezruč Český jazyk 7. ročník ZŠ
Téma: Kytice - K. J. Erben VY_32_INOVACE_586.
Téma: Po nás ať přijde potopa – F. Gellner
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Téma: Krysař – V. Dyk VY_32_INOVACE_597.
Základní škola, Ostrava – Poruba, Porubská 831, příspěvková organizace Registrační číslo projektu – CZ.1.07/1.4 00/ Název projektu – BRÁNA JAZYKŮ.
Česká moderna - výklad (9. roč.)
Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „Učíme moderně“ Registrační číslo projektu:
Martina Buršová 9.B Viktor Dyk. Životopis Český básník, prozaik, dramatik, publicista a politik, překladatel z němčiny a francouzštiny. Narození-1877.
Karel Toman Anarchistický buřič.
Projekt SOŠ a SOU Trhové Sviny Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ SOŠ a SOU Trhové Sviny, Školní 709.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Lenka Hrušková Datum: Název: VY_ 32 _INOVACE.
ANARCHISTIČTÍ BUŘIČI Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Holajová.
Generace tzv. buřičů 2 8. ročník Generace tzv. buřičů Vypracovala: Mgr. V. Sýkorová Použitá literatura: A. Bauer: Čeština na dlani – přehled světové.
Generace tzv. buřičů 8. ročník.
Literární moderna 8. ročník Literární moderna Vypracovala: Mgr. V. Sýkorová Použitá literatura: A. Bauer: Čeština na dlani – přehled světové a české.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Eva Bartošová Název DUM: VY_32_Inovace_ Jan Drda Název sady: Český jazyk 9. ročník Číslo projektu:
ANTONÍN SOVA - DÍLO. NÁZEV ŠKOLY : Gymnázium Lovosice, Sady pionýrů 600/6 ČÍSLO PROJEKTU : CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV MATERIÁLU : VY_32_INOVACE_2B_04_Antonín.
Česká literatura konce 19. století  Časopis Moderní revue – dekadenti (Jiří Karásek ze Lvovic) Karel Hlaváček  Manifest České moderny Josef Svatopluk.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Eva Bartošová Název DUM: VY_32_Inovace_6.2.4 Petr Bezruč Název sady: Český jazyk 9. třída Číslo projektu:
NÁZEV ŠKOLY : Gymnázium Lovosice, Sady pionýrů 600/6 ČÍSLO PROJEKTU : CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV MATERIÁLU : VY_32_INOVACE_2B_08_Petr Bezruč TÉMA SADY.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Jana Kolbeová NÁZEV: VY_32_INOVACE_06_ČESKÝ_JAZYK_A_LITERATURA TEMA: Česká próza a poezie 20. století ČÍSLO PROJEKTU:
ŠkolaKatolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektuModerní škola Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Inovace a zkvalitnění.
Anotace: Text je určen pro žáky 3. ročníku střední odborné školy a žákům nástavbového studia. Prezentace je určena k opakování literárního období česká.
František Gellner 1 Hradec Králové CZECH SALES ACADEMY Hradec Králové – VOŠ a SOŠ s.r.o. Hradecká 1151, Hradec Králové.
JIŘÍ WOLKER ŽIVOT Kde se narodil busta na jeho rodném domě pohled na město mapa ČR a umístění města a zemřel ?
Česká moderna Václav Špála. Úvod do doby Doba prokletých básníků. Nová generace, nastupující v 90. letech 19. století, se odklonila od lumírovců a ruchovců.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Jana Kolbeová NÁZEV: VY_32_INOVACE_15_ČESKÝ_JAZYK_A_LITERATURA TEMA: Česká próza a poezie 20. století ČÍSLO PROJEKTU:
Antonín Sova.
Petr Bezruč: Slezské písně
Petr Bezruč vlastním jménem Vladimír Vašek
Česká moderna, Buřiči a Česká dekadence
projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST
Vypracoval: Ondřej Dutka
AUTOR: Kateřina Křížová
Literatura 19. a 20. století VY_32_Inovace_19SJ - 1
AUTOR: Kateřina Křížová
. Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Škola budoucnosti s využitím IT Název školy: SPŠ a SOŠGS Most Předmět: ČJL Tematický okruh: Anarchističtí.
AUTOR: MGR. HANA GINTEROVÁ DATUM VYTVOŘENÍ:
Český jazyk 9. ročník Česká poezie 19. a 20. století.
Česká moderna.
Česká společnost
Literatura na přelomu století
Moderní básnické směry v Čechách
Česká poezie 1. pol. 20. století - přehled
Vy_32_INOVACE_74_Balady a romance II
Generace buřičů.
Transkript prezentace:

A – Z kvíz Moderní umělecké směry v české poezii a próze na přelomu 19. a 20. století

1 Náhradní otázky 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 Po kliknutí na středovou část pole se zobrazí příslušná otázka. U ní je za barevným polem skrytá správná odpověď, na druhé straně od něj návratové tlačítko. Po zodpovězení otázky lze kliknout na vnější ohraničení malého pole – změní barvu na žlutou, modrou. Je třeba přesnost! 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28

Doplňte text: Krysař v novele …………………. (autor) přichází do města……………… pod horou …………….., ke které se váže pověst o bráně do ……………………… . Viktora Dyka; Hameln; Koppel; země Sedmihradské

Kteří dva spisovatelé sestavili manifest české moderny? J.S. Machar, F.X. Šalda

Jak se nazýval časopis, který u nás pomáhal prosazovat nové umělecké směry, zejména dekadenci? Moderní revue

Jak se jmenovala literární postava, která spáchala sebevraždu poté, co byla zatčena za krádež dřeva, které potřebovala na zahřátí svých sourozenců –sirotků? Maryčka Magdonova

Který literát vytvořil specifický literární žánr – kritický esej? Jmenujte alespoň 1 znak jeho kritik. F.X. Šalda …

Sto roků …………. žil, …………. jsem, sto roků …………………………..……., a) Doplňte text: Sto roků …………. žil, …………. jsem, sto roků …………………………..……., za sto let v rameni bezmasém svaly mi v ………………. ztuhly. b) Kdo je autorem této básně? V šachtě; mlčel; kopal jsem uhlí; železo P. Bezruč

Vysvětlete, proč autor své dílo nazval právě takto. Jak se nazývá veršovaný román, jehož hlavní hrdinkou je prostitutka Lucy, která na čas opustí nevěstinec, aby se do něj po zkušenostech se společenským opovržením opět vrátila? Kdo dílo napsal? Vysvětlete, proč autor své dílo nazval právě takto. Co název vypovídá o charakteru hlavní hrdinky? Magdaléna b) J.S. Machar po Marii Magdaléně …

J.S. Machar napsal cyklus Svědomí věků, v němž chtěl zachytit důležité okamžiky lidských dějin. O totéž se ve svých dílech před ním pokusili Čech ……………. a Francouz ……………. J. Vrchlický; V. Hugo

Kdo je autorem této básně? Do kterého literárního seskupení byste ho zařadili? Odůvodněte své tvrzení pomocí textu. Má milá rozmilá, neplakej! Život už není jinakej. Dnes buďme ještě veselí na naší bílé posteli! Zejtra, co zejtra? Kdožpak ví. Zejtra si lehnem do rakví. F. Gellner Buřiči …

Vysvětlete název básně. To k ránu bylo as, neb měsíc zrud, a váš kůň hlavu zdvih, a zvláštní věc měl jako já prostřelený břich, a v jeho očích takový styd žal, kdos divil se v nich, kdos se ptal a ruce lomil v nich. Že louky voní kol a jetely a kvete řeřicha - a on… kůň… což byl vinen čím? má díru do břicha, že na něm seděl kdos, už nesedí a oči vědět chtí, však nevědí a v hrdle vysychá… Ve které básni kterého autora sledujeme osud umírajícího vojáka a umírajícího koně? Vysvětlete název básně. F. Šrámek – Raport vojenské hlášení

Ve kterém městě se narodil: Fráňa Šrámek František Xaver Šalda Sobotka Liberec

Za básníka českých rybníků je považován ……………………….. Antonín Sova

V čem se liší generace buřičů od generace České moderny? zejm. v užití hovorové i nespisovné češtiny

Pokuste se vysvětlit obsah úryvku. Když ona přišla na můj sad, vše právě odkvétalo. Tak nevrle a tulácky v obzoru slunce spalo. Ó, proč tak pozdě? řek jsem k ní. Poslední slunce na sítí, zvony mi v mlhách umlkly, jsou ptáci v travách ukrytí, mé louky teskní vůní mdlou a vody sešeřeny jsou a přes přívozy stíny jdou a všecko planou je už hrou. Ke kterému uměleckému směru byste úryvek z básně Kdo vám tak zcuchal tmavé vlasy zařadili? Pokuste se vysvětlit obsah úryvku. Celý úryvek je ……………………… (název tropu / figury). impresionismus stárnoucí muž se setká s láskou metaforou

Jak znělo vlastní jméno Petra Bezruče? Proč si zvolil právě tento pseudonym? Vladimír Vašek typické jméno oblasti Slezska

Kde se scházeli čeští anarchisté? Kdo byl nazýván anarchistickým papežem? Který časopis tento muž začal vydávat? ve vile na Olšanech S.K. Neumann Nový kult

Co znamená autostylizace v básni? U kterého autora daného období se projevuje? Jmenujte alespoň 2 příklady jeho autostylizace. ztvárnění sebe sama v některé postavě textu u P. Bezruče bard slezského lidu, pozorovatel, kovkop, …

Který autor v básni Země mluví citoval tato slova? Opustíš-li mne, nezahynu. Opustíš-li mne – zahyneš! Který autor v básni Země mluví citoval tato slova? Vysvětlete jejich význam. V. Dyk …

Najděte v textu alespoň dva znaky typické pro Bezručovu tvorbu. Když jsem se z hromady sedmdesáti tisíců do výše zdvihl. Tak bili mne bičem! Jak vítkovské pece zrak jediný plál, krvavý chalát mi z ramenou vlál, na jednom nesl jsem německou školu, na druhém nesl jsem polský chrám, v pravici těžké jsem kladivo nesl (levou mi urazil uhelný balvan, oko mi vyžehl vyšlehlý plamen) a v srdci sedmdesáti tisíců kletby a zášť. Najděte v textu alespoň dva znaky typické pro Bezručovu tvorbu. sociální útlak, národnostní útlak, …

Pro kterého z buřičů je typický cynický postoj k životu, písňový charakter básní a užívání vulgarismů a hovorové podoby jazyka? pro F. Gellnera

Jak se nazývá báseň Petra Bezruče, v níž muž, kterému bylo bráněno ve výkonu povolání, spáchal sebevraždu, a tak konečně našel své místo ve světě? Kantor Halfar

Celý úryvek je metaforou –čeho? Já držím pohár ve své dlani. Je zpěněný a přetéká. Já držím pohár ve své dlani, jenž čeká na rty člověka. Jenž čeká, zdali víno jeho se do brázd vyschlých rozleje, na snivých květech v jiných světech zda zavěsí své krůpěje. Celý úryvek je metaforou –čeho? Pohár je zpěněný a přetéká – o který tropos / kterou figuru se jedná? osamělého srdce lyr. subjektu synekdocha

Který z moderních uměleckých směrů se v ukázce objevuje? Jak vítkovské pece zrak jediný plál, krvavý chalát mi z ramenou vlál, na jednom nesl jsem německou školu, na druhém nesl jsem polský chrám, v pravici těžké jsem kladivo nesl (levou mi urazil uhelný balvan, oko mi vyžehl vyšlehlý plamen) a v srdci sedmdesáti tisíců kletby a zášť. Který z moderních uměleckých směrů se v ukázce objevuje? Dokažte v textu. dekadence zjev lyr. subjektu

Charakterizujte Krysaře (alespoň tři vlastnosti / vzezření). Které dva umělecké směry se v díle projevují? Jak? … romantismus, neoklasicismus zpodobnění Krysaře – zpracování díla

Vysvětlete pojem generační román. Jmenujte příklad autora a jeho díla, které je generačním románem. román charakterizující jednu generaci (mladou) F. Šrámek – Stříbrný vítr

Jak se nazývá sbírka S. K. Neumanna věnovaná přírodní lyrice? Který umělecký směr se v ní projevuje? Kniha lesů, vod a strání vitalismus

Který umělecký směr text reprezentuje? My, dráty telegrafní, telefonní a elektrické, abychom neměly dlouhou chvíli, zpíváme si zmrazeným hlasem, lhostejny ke všemu, co jest lidské, tu mezi domy a paláci, tu mezi poli a lesy, mezi a nad nimi, podle silnic a tratí bzučíme monotónně, neznajíce touhy ni chtíče, studené, kovové, neschopny nenávidět, milovati, Kdo je autorem úryvku? Který umělecký směr text reprezentuje? Který tropos / která figura se v úryvku objevuje nejčastěji? S.K. Neumann civilismus personifikace

Mezi české dekadenty patřil například …………………… Karel Hlaváček, Jiří Karásek ze Lvovic

Náhradní otázky: Jaká je základní myšlenka anarchismu? a) Charakterizujte šanson a kuplet. b) Který autor tyto formy využíval ve své tvorbě? Jak se nazývá skladba, v níž dívka odchází mstít svého milého do lesa mezi „zbojníky“? Ze které sbírky kterého autora pochází báseň Chtěl bych tě potkat v lukách? Které 3 směry (umělecké, myšlenkové) se objevují v dílech Fráni Šrámka? 6. a) Vysvětlete název (a závěr) dramatu Zmoudření Dona Quijota. b) Kdo je autorem dramatu? 7. a) Přeložte do češtiny: Confiteor, Tristium vindobona b) Kdo je autorem těchto sbírek? 1. Svoboda v bezvládí; 2. F. Gellner; 3. Milá sedmi loupežníků; 4. F. Šrámek –Splav; 5. impresionismus, vitalismus, antimilitarismus; 6. V. Dyk; 7. Doznávám, Smutky vídeňské – J.S. Machar