Základy práce s počítačem – lekce I. Zvyšování IT gramotnosti zaměstnanců vybraných fakult MU.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Rychlejší ovládání počítače
Advertisements

Pracovní plocha Pracovní plocha : Tlačítko start
WINDOWS. Po spuštění se objeví pracovní plocha. Pracovní plocha – má barvu, kterou můžeme měnit. Můžeme na ni dát i obrázek.
MS Windows.
ZÁKLADY PRÁCE S PC PRÁCE S MYŠÍ. Ovládání tlačítek na myši.
Úvod do operačního systému Windows
název projektu: Šablony Špičák číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Michal Votrubec.  Stroj zpracovávající data zadaná uživatelem.  Nejčastější typy PC: stolní počítač, notebook (laptop, netbook), server, …  Můžeme.
Základy počítačů a kancelářský software
Základy práce s počítačem – lekce V. Zvyšování IT gramotnosti zaměstnanců vybraných fakult MU.
Windows - základy Jiří Beran Windows - základní Jiří Beran.
ZAČÍNÁME PRACOVAT S WORDEM 2007
Základní součásti PC Základní Škola.
programové vybavení počítače
Základy práce s počítačem – lekce II. Zvyšování IT gramotnosti zaměstnanců vybraných fakult MU.
POČÍTAČOVÁ MYŠ Společně s klávesnicí slouží jako spojovací prostředek mezi PC a uživatelem. Toto polohovací zařízení převádí informace o svém pohybu po.
Z ČEHO SE POČÍTAČ SKLÁDÁ
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Vodárenská 2115 Autor: Mgr. Ilona Sadílková Materiál: VY_32_INOVACE_ICT34.12 Téma: Zkratky pro Windows.
Tabulkové procesory (MS Excel) Ing. Jan Roubíček.
OS Windows. Tento operační systém byl vytvořen pro snazší ovládání počítače běžnými uživateli. Například stačí jednou definovat připojená zařízení (tiskárny…)
OS Windows 7 I. Úprava a nastavení PC Práce se složkami a soubory
Kurz základů IT PhDr. PaedDr. Zdeněk Pejsar, Ph.D.
Základy práce na PC Ing. Jan Roubíček.
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Operační systém MS Windows Základní operace.
T1: Základy práce s počítačem
Popis a ovládání Plocha I
Na hlavním panelu najdeme nejdůležitější tlačítko v počítači – START. Pomocí nabídky START spouštíme programy, aplikace a hry, spravujeme a vypínáme.
Martina Braunerová.  nejdůležitější program v počítači  umožňuje všem ostatním programům fungovat  prostředník mezi počítačem a uživatelem.
Přepínání klávesnice Umístění jednotlivých znaků se na klávesnici může měnit v závislosti na tom, jakou klávesnici používáme.U nás se samozřejmě nejčastěji.
Základní pojmy v informatice –II.
Základy práce na PC Ing. Jan Roubíček.
Ovládací panely obecně.
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Pracovní prostředí počítače
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Součásti osobního.
Základy práce s počítačem – lekce III. Zvyšování IT gramotnosti zaměstnanců vybraných fakult MU.
MS WINDOWS Plocha. Plocha  Deska pracovního stolu  Výchozí bod pro práci s PC  Na každém počítači může vypadat různě  Uživatel si ji může sám upravovat.
Název projektu: Šablony Špičák číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ šablona III/2 autor výukového materiálu: Mgr. Jana Jiroušová, VM vytvořen: listopad.
Základy práce na PC Ing. Jan Roubíček. Konfigurace Windows VY_32_INOVACE_10_1_05_AP.
Windows 7 Popis a ovládání Plocha II. Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309,
Vzdálená správa Tomáš Kalný.
OPERAČNÍ SYSTÉMY.
Základy práce s OS Windows
Název projektu: Šablony Špičák číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ šablona III/2 autor výukového materiálu: Mgr. Jana Jiroušová, VM vytvořen: prosinec.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada 32 AnotaceProgramové.
Autor:Ing. Pavel Brož Předmět/vzdělávací oblast:Informační a komunikační technologie Tematická oblast:Práce se standardním aplikačním programovým vybavením.
Ovládací panely Šablona 32 VY_32_INOVACE_1_7_Windows-ovládací panely.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada 32 AnotaceProgramové.
Tento projekt je financován z Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost prostřednictvím Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu ČR.
Klávesové zkratky Autor: Mgr. Jan Duchek VY_32_INOVACE_17_Klávesové_zkratky Vytvořeno v rámci projektu „EU peníze školám“. OP VK oblast podpory 1.4 s názvem.
Název školy Střední škola hotelová aslužeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Zdenek Laski Název šablonyVY_32_INOVACE INF Název DUMuINF S.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Zpracování a využití informací pro 6. ročník Název materiálu VY_32_INOVACE_01_Základní pojmy,
Název školy Střední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Zdenek Laski Název šablonyVY_32_INOVACE INF Název.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada 32 AnotaceProgramové.
Základní škola a mateřská škola Lázně Kynžvart Autor: Mgr. Petra Šandová Název: VY_32_INOVACE_5B_INF3_05_ Počítačová myš, práce s myší Téma: Počítačová.
Informační a komunikační technologie 11. WIN - pracovní plocha Autor : RNDr. Zdeněk Bláha.
PRACOVNÍ PLOCHA Vasyl Lutsak.
VY_32_ INOVACE_50_INFORMATIKA_ 3.+4.ROČNÍK_Seznámení s počítačem
Přepínání mezi programy
KLÁVESNICE A MYŠ NA PC VY_32_INOVACE_06
VY_32_INOVACE_02_16_sestava počítače
Základní škola T. G. Masaryka a Mateřská škola Poříčany, okr. Kolín
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Mgr
Myš Pravé tlačítko Levé tlačítko
Pracovní prostředí počítače
Předmět: INFORMATIKA Ročník: VII.
INTERNET, POhYB PO WEBU VY_32_INOVACE_14
Zoner Callisto Pracovní prostředí editoru
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Josefa Bublíka, Bánov
Transkript prezentace:

Základy práce s počítačem – lekce I. Zvyšování IT gramotnosti zaměstnanců vybraných fakult MU

▫ Základní terminologie ▫ Myš a klávesnice ▫ Pracovní prostředí Obsah lekce

▫ Hardware – všechny části, ze kterých se počítač skládá a která k němu lze připojit Skříň Monitor/LCD displej Klávesnice Myš Tiskárna Reproduktory Terminologie

▫ Software – programové vybavení počítače Operační systém MS Word, Excel, Outlook Antivirové programy Internet Explorer ICQ, Skype Hry Prohlížeč fotografií … Terminologie

▫ Skládá se nejčastěji z – Pravé a levé tlačítko – Rolovací kolečko Myš

▫ Slouží k označení (uchopení) objektů nebo textu ▫ Potvrzení nějaké činnosti Klepnutí – jednoduchý rychlý stisk a uvolnění tlačítka Poklepání (Dvojklik) – Rychlý stisk a uvolnění tlačítka 2x po sobě v krátkém časovém intervalu Myš – funkce

▫ Jednoduché kliknutí levým tlačítkem – Potvrzení, výběr (Uchopení). ▫ Rychlé dvojité kliknutí levým tlačítkem – Spouštění aplikací, otevření okna (Uchopení a provedení implicitní akce) – Implicitní akce je závislá na objektu, může to být spuštění programu, otevření složky ▫ Jednoduché kliknutí pravým tlačítkem – Zobrazení místní nabídky, nápověda, funkční tlačítko. ▫ Uchopení objektu – Uchopení objektu pomocí stisknutého levého tlačítka. ▫ Přetažení – Přemístění nebo přesun objektu pomocí levého tlačítka ▫ Funkce pro práci s myší se mohou v jednotlivých programech lišit. Myš - funkce

Klávesnice

▫ Základem se spuštění operačního systému – Nejčastěji Windows … ▫ Plocha – Podoba plochy se uživatelsky nastavitelná – Lze přizpůsobit pozadí i formát ikon – Liší se v závislosti na operačním systému ▫ Ikony – Miniatura reprezentující aplikaci – Spuštění dvojklikem Pracovní prostředí

▫ Okno aplikace – Ovládací prvky okna ▫ Hlavní panelová nabídka Pracovní prostředí

▫ Základy obsluhy osobního počítače – Hana Zukalová ▫ Literatura