NEŽÁDOUCÍ ÚČINKY LÉČIV

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ZVÝŠENA HLADINA CHOLESTEROLU
Advertisements

Diabetes mellitus v těhotenství -kritické stavy
VLIVY KVALITY A KVANTITY POTRAVY NA CHOVÁNÍ
Projevy a prevence hemoragické nemoci novorozence
Postnatální růstové selhání navazující na intrauterinní růstovou retardaci (IUGR/SGA) Olga Lokvencová.
Doping- metody, omezení, negativní účinky a budoucnost
NEŽÁDOUCÍ ÚČINKY LÉČIV
Indikace k celotělové densitometrii
Žena a sport Mgr. Lukáš Cipryan.
Léčba po transplantaci ledviny
Ontogeneze ryb relativně stálý a neměnný ráz vývoje s kvantitativními (zvětšování velikosti) změnami, které jsou přerušovány rychlými kvalitativními změnami.
Nežádoucí účinky léčiv, intoxikace, alergie
Školní stravování (úvod) MUDr. Petr Tláskal, CSc. Ing. Eva Šulcová Bc
Plíce po 20 letech kouření
Sexuální dospívání Reprodukční zdraví 8. ročník
Opakování - vývoj jedince
Těhotenství, dětství a dospívání
HLAVNÍ OBDOBÍ LIDSKÉHO ŽIVOTA
Žena a sport.
NORMÁLNÍ ŽENSKÝ KARYOTYP
Kou ř ení a plodnost Kouření snižuje pravděpodobnost otěhotnění, má totiž prokázaný vliv na zhoršenou kvalitu spermií u mužů! U.
Poruchy mechanizmů imunity
Výživa a potraviny Metabolismus člověka Obrázek:
Steroidní hormony Dva typy: 1) vylučované kůrou nadledvinek (aldosteron, kortisol); 2) vylučované pohlavními žlázami (progesteron, testosteron, estradiol)
Prevalence obezity v dětském věku – nové výsledky
Vylučovací soustava Je tvořena ledvinami a močovými cestami.
Nové indikace v léčbě růstovým hormonem MUDr
FARMAKOKINETIKA 1. Pohyb léčiv v organizmu 1.1 resorpce
. CIVILIZAČNÍ CHOROBY.
Doping ve sportu Školení trenérů licence A
Zdraví matky a dítěte Těhotenství a kojení.
Praktika z farmakokinetiky MUDr, P. Potměšil, PhD.
Patologická anatomie jatečných zvířat
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ SLOVA:
Teratogenní faktory - vliv na vývoj plodu
Rozmnožovací soustava 5. ročník
Downův syndrom ( genetické choroby člověka )
Potraviny pro zvláštní výživu
Fáze vývoje jedince Mgr. Jana Gajdošová
JEDEN HORMON JEDNA CÍLOVÁ TKÁŇ JEDEN EFEKT (ÚČINEK) Toto je ideální situace, která ve skutečnosti existuje jenom zřídka (hypofyzární tropní hormony).
ŠTÍTNÁ ŽLÁZA Tvorba hormonů tyroxin - T4, trijodtyronin - T3
DĚTI A DOSPĚLÍ JSOU ROZDÍLY Z POHLEDU TOXIKOLOGIE?
Specifické problémy tréninku a výkonnosti mládeže Školení trenérů licence A Fakulta tělesné kultury UP Olomouc Biomedicínské předměty Doc. MUDr. Pavel.
Růst těla – Růst kostí ( do délky, do šířky) ontogenetický, prenatální vývoj (stádia morula, blastuly, gastruly, neuryly) zvětšování embrya a plodu Zábranská.
Stavba kosti.
VYSOCE NENASYCENÉ MASTNÉ KYSELINY (VNMK)
Obecná endokrinologie
TERATOGENY V PROSTŘEDÍ
Vývojová psychologie Prenatální období.
Genetické poruchy - obecně
Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_12_PŘÍRODOPIS.
 Léčiva jsou léčivé látky, které by měly mít pozitivní účinky na zdraví člověka  Léčiva mohou mít různou cestu podání injekčně (do svalu, do žíly, podkožně),
H E P A T O T O X I C I T A prof. MUDr. Daniela Pelclová, CSc. Klinika pracovního lékařství 1. LF UK Játra – cílový orgán řady chemických látek, hrají.
Škodlivé faktory v těhotenství II.část. Anotace: Prezentace je další částí tématu – Škodlivé faktory v těhotenství. Jsou zde uvedeny základní škodlivé.
TĚLESNÝ, FUNKČNÍ A PSYCHICKÝ VÝVOJ DĚTÍ A MLÁDEŽE Linda Husáková UTV-SE
MENTÁLNÍ RETARDACE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Kumstát. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace.
V ÝVOJ PLODU V DĚLOZE Zpracovala: Mgr. Kateřina Holá Speciální základní škola, Česká Kamenice, Jakubské nám. 113, příspěvková organizace.
Základní škola Jindřicha Matiegky Mělník, příspěvková organizace Pražská 2817, Mělník tel.: EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS Tématický.
PŘÍRODOPIS 8. ROČNÍK VY_52_INOVACE_33_01_rozmnožování člověka.
PORUCHY ŘEČI V DĚTSKÉM VĚKU
Vliv nikotinu na zdraví člověka
Syndrom Patau Pavol Rendek, Markéta Couralová, Veronika Tomášková, Lucie Moťková, Alžběta Moravová Skupina 16 - pediatři.
Vliv radiace na člověka
Patofyziologie ledvin
Období lidského života
Základní pojmy speciální pedagogiky
Neonatologie v České republice (a v Mostě)
ETAPY LIDSKÉHO ŽIVOTA.
Poruchy mechanizmů imunity
Transkript prezentace:

NEŽÁDOUCÍ ÚČINKY LÉČIV jsou nežádoucí odpovědi na terapeutické dávky.

Typ A (Adverse) doprovází účinky terapeutické, vztahují se přímo k vlastnostem léčiva. Jsou proto předvídatelné, dependentní na dávce a provázeny nízkou mortalitu. Mohou být akcentovány nevhodným dávkováním (vyšší dávkou, dlouhodobým podáváním), nebo změnou farmakokinetiky v důsledku patologického procesu (poruchami eliminace). Určují kontraindikace. Např. betalytika vedou k bronchokonstrikci. Diuretikum hydrochlorotiazid zvyšuje vylučování Na+ Cl- a vody působením na stočený kanálek. Zvýšení nálože Na+ a vody, která přichází do sběrného kanálku, vede ke zvýšenému vylučování K+ a k hypokalemické alkalóze.

Typ B (Bad) zahrnuje účinky nepředvídatelné, na dávce nezávislé, s vyšší mortalitou, méně časté (1:1 000 až 1:10 000). Jsou založeny na genetickém nebo imunologickém mechanizmu. Změny genetické informace vedou k idiosynkrazii, tj. k reakcím na první dávku, bez předchozí senzibilizace. Např. u jedince s atypickou cholinesterázou je nedostatečná biodegradace suxamethonia (myorelaxans). Naopak předchozí senzibilizace se předpokládá u druhé podskupiny typu B - alergických reakcí Tentýž lék může nežádoucí účinek jak typu A, tak typu B

Typ C (Continuous) je vyvolána dlouhodobým užíváním např.analgetik - analgetická nefropatie. Jedná se o postižení glomerulů i tubulů vyplývající z dlouhodobého vlivu analgetik-antipyretik, zejména fenacetinu, které se v moči koncentrují. Často dochází k nekróze ledvinných papil, laboratorně se objevuje hematurie, později klinicky nefrogenní hypertenze, předčasné stárnutí, ev. malignity močového sytému, hlavně močového měchýře. Typ D (Delayed) jako opožděně se manifestující po dlouhé době latence - kancerogeneze . Typ E (End of use) -např. syndrom z vysazení betalytik (rebound fenomen). Při dlouhodobě snížené expozici receptoru přirozeným agonistům dochází k up-regulaci, tj. ke zmnožení příslušných receptorů.

PODÁVÁNÍ LÉČIV V TĚHOTENSTVÍ. tvoří samostatnou kapitolu, a to nejen z aspektu změněné reaktivity matky, ale též z hlediska možného ovlivnění plodu. Všechny odchylky ve vývoji jedince - počínaje oplodněním vajíčka až po období postnatální - zahrnující smrt embrya či plodu, morfologické malformace, mentální defekty, retardaci růstu i intelektu až po různé funkční deficity orgánové označujeme jako účinky teratogenní Teratogenní účinek je multifaktoriální. Spolurozhodují následující faktory: 1. Typ látky, fyzikální a chemické vlastnosti Základním předpokladem teratogenního vlivu je průnik látky placentární bariérou. Podle klinických studií byly látky seřazeny podle vhodnosti použití v těhotenství do několika skupin (ke zkoušce prosím orientační znalosti látek v těhotenství kontraindikovaných - viz následující tabulka

2. Stádium vývoje nového jedince (plodu) I. GAMETOGENEZE je ohrožena léky s účinky mutagenními. Projeví se sterilitou rodičů nebo smrtí nového jedince při rozsáhlých změnách poškozeními organickými i funkčními (anomálie funkcí). II. BLASTOGENEZE. období segmentace (0.-14. den). Během prvního týdne zůstává oplodněné vejce v dutině uteru volně. Účinek teratogenů určité intenzity se projeví smrtí. Slabší intenzita podnětu vede k náhradě poškozených (uhynulých buněk) sousedními buňkami dosud nediferencovaných, bez následků pro další vývoj.

III. ORGANOGENEZE. Počínaje 15. dnem se začínají diferencovat struktury jednotlivých orgánů. Toto stádium je v podstatě uzavřeno 90. dnem (konec 3. měsíce), ukončením vývoje pohlavních orgánů. V tomto období se uplatňují účinky vedoucí především k anatomické malformaci různého typu. IV. OBDOBÍ VÝVOJE FÉTU (plodu). 91.-280. den. V tomto období se dokončuje vývoj orgánů zejména po stránce funkční. Nehrozí nebezpečí hrubých anatomických malformací, účinky teratogenní se mohou projevit změnami funkčními - především v CNS, např. postnatální encefalopatie různého druhu.

3. Organizmus matky Z fyziologického hlediska je malé riziko teratogenních účinků u mladých žen, vyšší procento je u žen příliš mladých a u žen po 40. roce života. Uplatňují se zde patrně vlivy rozhodující o nedostatečnosti výživy placentou, event. mutagenní vlivy v pozdějším věku.

U člověka byly zatím vytipovány tři skupiny látek jako teratogeny:  TERATOGENY JISTÉ - které se projevily u člověka  LÁTKY SE SUSPEKTNÍM TERATOGENNÍM ÚČINKEM U ČLOVĚKA: ACE inhibitory- látky, které se podle některých autorů projevily u člověka jako teratogenní, jinými autory však tyto účinky potvrzeny nebyly. U antiepileptik není jisté, do jaké míry se na malformacích prokázaných u člověka, podílí samo onemocnění (epilepsie).  Látky, jejichž teratogenní účinek byl pozorován pouze v experimentu na zvířeti - TERATOGENY POTENCIÁLNÍ - prednizolon (rozštěpy patra), salicyláty, chinin, antituberkulotika, kofein apod.

Prevence teratogenního účinku spočívá v zásadním vyloučení všech teratogenů z terapie u žen gravidních, v omezení jakékoliv medikace na nejnutnější minimum (což platí zejména pro nové léky, u nichž nejsou žádné praktické zkušenosti týkající se vlivu na lidské féty). V omezení teratogenů u všech žen ve fertilním věku. Také při laktaci je třeba uvědomit si možnost přestupu léčiv do mateřského mléka a možnost výskytu nežádoucích účinků v organizmu kojence

PODÁVÁNÍ DĚTEM musí vycházet nejen z úvahy beroucí na zřetel věk, hmotnost a povrch těla, musí se opírat i o znalosti zvláštností farmakokinetiky a farmakodynamiky v dětském věku. Obecně se při stanovování velikosti dávky léčiva pro dítě užívá korelace mezi věkem a povrchem těla, a to podle vzorce: povrch těla dítěte v m2 přibližná dávka = -------------------------- x dávka pro dospělého pro děti 1,7 Povrch těla lze odečíst z nomogramu dle hmotnosti a výšky (obr. 37), přepočet platí do věku 15 let, později lze lidský organizmus považovat z hlediska farmakologického a klinického účinku léčiv již za dospělý.

nezralost enzymatických biotransformačních systémů a nezralost V mnoha případech však nelze pouhým mechanickým přepočtem stanovit dávku pro dítě. Účinek řady léků je totiž u dětí modifikován odlišnou kinetikou a dynamikou. Zvláště výrazné jsou tyto rozdíly u novorozenců, kojenců a zejména u dětí nedonošených s nízkou porodní hmotností. Z hlediska farmakokinetiky je to především ovlivnění absorpce v závislosti na ploše střeva, hypokinetická cirkulace, snížená vazba na bílkoviny plazmy, relativně větší objem extracelulární tekutiny, nezralost enzymatických biotransformačních systémů a nezralost ledvin a nedokončený vývoj hematoencefalické bariéry. Na případných změnách farmakodynamiky se podílí především nezralost CNS a dalších orgánů. I když u donošených jedinců dochází k výraznému zvýšení některých funkcí již poměrně záhy (renálních funkcí během 2 - 3 týdnů, jaterních funkcí během prvních měsíců) po narození, řada rozdílů přetrvává až do dospělosti.

"Gray" syndrom u novorozenců (zejména nedonošených) je Nezralost ledvin v případě AMINOGLYKOSIDŮ přispívá ke kumulaci antibiotik a může vést k intoxikaci a poškození ledvin a sluchu. Vychytávání TETRACYKLINOVÝCH ANTIBIOTIK v zubní a kostní tkáni může nepříznivě ovlivnit první i druhou dentici (vede k hypoplazii skloviny, zabarvení zubů) a růstu dlouhých kostí, proto se vyhýbáme jejich podání do 8 let života. "Gray" syndrom u novorozenců (zejména nedonošených) je následkem nedostatečné konjugace CHLORAMFENIKOLU při nezralosti glukuronidázového systému v játrech. Probíhá pod klinickým obrazem šedé cyanózy až kolapsu a může končit fatálně.

"Reyův syndrom“- závažnou hepatopatii a encefalopatii Hromadění BILIRUBINU v bazálních gangliích (tzv. jádrový ikterus) je pozorováno po látkách zvyšujících tvorbu bilirubinu či uvolňujících jej z vazby na bílkoviny, např. SULFONAMIDECH. Methemoglobinémie po oxidujících látkách jako NITRITY, NITRÁTY, FENACETIN, SULFONAMIDY je následkem nedostatečné redukce metHb na hemoglobin. MORFIN vede snadnou k útlumu dechového centra a je kontraindikován do 6 měsíců po narození. ANTIHISTAMINIKA snižují práh citlivosti pro vyvolání křečí, je proto nutno upravit dávku a podávat lékové formy "pro infantibus". Soudí se, že ACYLPYRIN může vyvolat "Reyův syndrom“- závažnou hepatopatii a encefalopatii (jak bylo retrospektivně popsáno u dětí s virózou nebo spalničkami). Je proto do12 let věku nahrazován antipyretiky dětského věku: acetaminofenem (paralenem) nebo ibuprofenem.