Přerozdělování jako hlavní nástroj sociální politiky

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
SOCIÁLNÍ INDIKÁTORY V RÁMCI MĚŘENÍ UDRŽITELNÉHO ROZVOJE ÚVAHA NAD NEUDRŽITELNÝM STAVEM.
Advertisements

F INANČNÍ PLÁNOVÁNÍ Jakub Novotný 3. září 2009 Hranická rozvojová agentura, z.s.
THEME 7 Taxation – an Introduction Theories of Taxation
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku gymnázia na předmět OSZ KLÍČOVÁ SLOVA: Ochrana, přerozdělování,
Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu CZ.1.07/1.1.04/
Sociální politika a Welfare State
ÚVOD DO SOCIÁLNÍ POLITIKY
Principy sociální politiky Funkce a cíle sociální politiky
Mikroekonomie I Rozdělování důchodů
A) Determinanty poptávky po volném čase
1 Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_52_INOVACE_01/A3 AutorIng. Marie Grygarová Období vytvořeníZáří 2012.
Cvičení 1 – Úvod, formování trhu
Základní vzdělávání – Člověk a společnost – Výchova k občanství
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_52_INOVACE_01/A2 AutorIng. Marie Grygarová Období vytvořeníZáří 2012.
Téma 11 Odstraňování chudoby (Poverty Relief). Hlavní problémy odstraňování chudoby: chudoba je mnohorozměrná (má různé projevy – vzdělání, bydlení, majetek...)
Harmonizace, důsledky, budoucnost Jan Öhm Hospodářská fakulta TUL Evropská ekonomická integrace.
Ing. Vojtěch Jindra Katedra ekonomie (KE)
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Tato prezentace vznikla s finanční podporou CERGE-EI. Firma a hospodářská politika. Souvislosti.
04 SOCIÁLNĚ POLTICKÉ DOKTRÍNY, PRINCIPY SOCIÁLNÍ POLTIKY
Ekonomie kolem nás EKONOMIE Ekonomie kolem nás 1. přednáška Eva Tomášková Katedra národního hospodářství Eva Tomášková
Veřejné finance Dagmar Kostrhůnová Dagmar Kostrhůnová Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu.
Trh a tržní mechanizmus Ne chaos, ale ekonomický řád.
SMÍŠENÁ EKONOMIKA A PŘÍČINY EXISTENCE VEŘEJNÉHO SEKTORU
Národohospodářské soustavy a hospodářská politika Ing. Vojtěch Jindra.
Daňová teorie a politika
Úloha neziskových organizací v národním hospodářství.
Společné povinné vzdělávání: utopie nebo nezbytnost? Jana Straková Sociologický ústav AV ČR.
Sociální ekonomika Vývoj modelů sociálního charakteru státu – I. část Merkantilismus ( století) 1. WELFARE STATE – Stát veřejných sociálních.
Koncept ekvity ve zdraví
5. téma: Veřejné příjmy – charakteristika, druhy a členění
Lorenzova křivka a Giniho koeficient
Jabok, ETF 2010 Michael Martinek.  Sociální ◦ Politika ◦ Práce ◦ Událost ◦ Vyloučení ◦ Zabezpečení  Sociální politika: ◦ Objekt ◦ Subjekt ◦ Nástroj:
Instituce, nositelé a nástroje hospodářské politiky
INVALIDITA JAKO SOCIÁLNÍ UDÁLOST
Sociální zabezpečení Sociální služby
Daňová teorie a politika
Chudoba jako sociální problém
Sociální politika Limity liberalismu nebo limity solidarity?
ZÁKLADNÍ EKONOMICKÉ SYSTÉMY
Vzdělání z hlediska teorie statků
1. téma Úvod do daňové teorie.
VZDĚLÁVACÍ POLITIKA.
Vzdělání a trh práce Přednáška do předmětu Ekonomika školství
PŘEROZDĚLOVACÍ POLITIKA. Rozdělení důchodů ve společnosti V tržních ekonomikách dochází k nerovnoměrnému rozložení důchodů mezi jednotlivci. Tyto rozdíly.
NEUSTÁLE SE OPAKUJÍCÍ PROCES: 1) VÝROBY 2) ROZDĚLOVÁNÍ, PŘEROZDĚLOVÁNÍ 3) SMĚNY 4) SPOTŘEBY HOSPODÁŘSKÝ PROCES.
Poslání Veřejného Sektoru Jeho struktura a faktory ovlivňující jeho velikost.
Veřejné finance Mgr. Oldřich Hájek. Finance obecně Soukromé Soukromé Peníze soukromých osob, institucí Peníze soukromých osob, institucí Peníze obvykle.
8 EKONOMICKÝ RŮST, VÝKYVY VÝKONU EKONOMIKY. Základy ekonomie 2 Produkce a růst Životní úroveň závisí na schopnosti země produkovat statky a služby Z hlediska.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_TOMAS_VASATA_CLOVEK _VE_SPOLECNOSTI_SOCIALNI_STRATIFIKACE_13 Název školyStřední škola.
VEŘEJNÉ FINANCE VEŘEJNÉ PŘÍJMY.
Fiskální politika Pavel Seknička.
SOCIÁLNÍ VYLOUČENÍ/EXKLUZE
Vládní výdaje a zdanění
Co je ekonomie? 1. seminář TNH 1
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Ernest Seifert Název materiálu:
Úvod do finanční vědy a financí
ÚLOHA STÁTU VE ZDRAVOTNÍ POLITICE
Sociální politika Předmět, metoda a prameny právní úpravy SZ
FISKÁLNÍ A MONETÁRNÍ POLITIKA
Sociální politika Předmět, metoda a prameny právní úpravy SZ
I. Výzkum sociálních struktur a genderová diferenciace
Sociální zabezpečení Funkce Činitelé, financování
Redistribuční účinky daní
Úvod do finanční vědy a financí
Září 2017 Sociální stát.
Efektivnost přerozdělování a náklady rovnosti
Úvod do problematiky sociální politiky
AUTOR: Kateřina Křížová
Vládní výdaje a zdanění TNH 2 (S-8)
Transkript prezentace:

Přerozdělování jako hlavní nástroj sociální politiky Úvod do sociální politiky Letní semestr akademického roku 2008/2009

Přerozdělování jako hlavní nástroj sociální politiky Prostřednictvím přerozdělování se korigují nerovnosti, které jsou výsledkem fungování trhu a které jsou považovány za příliš velké, netolerovatelné a neakceptovatelné v demokratické společnosti. Záměrem přerozdělování je tedy snížení nerovností a dosažení větší rovnosti v rozdělení příjmů, resp. majetku

Význam nerovnosti ve společnosti motivační funkce pro volbu životní dráhy a pracovní výkon jednotlivců diferenciační a integrační funkce – nástroj rozlišení společenských vrstev vliv na politické preference a stabilitu režimu

Typy ekonomické nerovnosti nerovnost v pracovních důchodech (odměna za práci) nerovnost ve vlastnických důchodech (z majetku)

Zdroje nerovnosti 1. schopnosti a dovednosti 2. intenzita práce 3. rozdíly v druhu profesní kariéry - odlišnosti v lidském a fyzickém kapitálu. 4. štěstí, náhoda a osud, atd. (Samuelson str. 648-650)

Povaha distribuce Mechanismus přerozdělování Trh zajišťuje primární distribuci. Jedinec získává příjmy z ekonomické aktivity a vlastnictví. Tyto příjmy vytvářejí základní nerovnost ve společnosti Stát zajišťuje sekundární distribuci . Vstupuje do systému a pomocí daní, dávek a příspěvků zmírňuje příjmovou nerovnost Redistribuce, sociální transfery

Redistribuční funkce státu Souvisí s politickými představami o míře rovnosti ve společnosti. Redistribuce probíhá Nepřímo – prostřednictvím progresivních daní (důchodových – mezd., i majetkových - prostřednictvím vyššího zdanění některého zboží, - dotováním ceny zboží Přímo prostřednictvím adresných peněžních transferů – dotací

Důvody přerozdělování ideologické, politické, mravní a ekonomické 4 důvody pro korekci primárního rozdělení, které se obecně sdílejí důstojný život pro všechny rovnost šancí pro všechny spotřeba veřejných statků odstranění deformací primárního rozdělování

Instituce a nástroje přerozdělování 1. soustavy veřejných rozpočtů na straně příjmů jde o výběr daní a poplatků, na straně výdajů o sociální transfery 2. instituce a nástroje soustavy národního pojištění

Problémy a otázky spojené s přerozdělováním: Míra redistribuce Směr redistribuce Limity přerozdělování Důvody přerozdělování Směr přerozdělování : vertikální, ( chudí – bohatí) horizontální (staří, mladí, nemocní, zdraví). Je-li základní institucí přerozdělování národní pojištění, pak dochází ve větší míře k horizontálnímu přerozdělování.

Další důvody přerozdělování představy o tom, jak rovná, resp. nerovná by měla být sekundární distribuce. Typy rovnosti: 1. rovnost v konečném příjmu nebo ve výsledku - t.j. všichni mají stejně - typický egalitářský přístup, 2. rovnost v minimálních standardech - nikdo nespadne pod určitou příjmovou hranici,

Pokračování 3. rovnost ve vstupech a rovnost ve výstupech, 4. Rovnost v přístupu (např. ke zdravotní péči) a rovnost příležitostí (ve vzdělávací politice). 5. rovnost ve spotřebě - všichni spotřebovávají stejné množství určité soc. služby.

Sociální spravedlnost Podle sociologického slovníku se pojem sociální spravedlnosti nejčastěji chápe jako historicky zakotvený požadavek na distribuci, příp. redistribuci materiálních hodnot, prestiže, odměn a sankcí. Bývá dáván do úzké souvislosti s požadavkem sociální rovnosti.

Principy sociální spravedlnosti princip zásluhovosti (”achievement principle”) - princip potřebnosti (”need principle”), princip rovnosti v odměně (”equality principle”) - princip souladu mezi ”vstupy a výstupy” (”equity principle”), - princip rovnosti příležitostí (”equal opporutnity”). Matějů 1995

Měření příjmové nerovnosti Gini koeficient Gini koeficientu lze porozumět pohledem na Lorenzovu křivku, která znázorňuje podíl celkového příjmu každého populačního podílu seřazeného podle úrovně příjmu Gini koeficient se zvyšuje se zvyšující se nerovností příjmů a naopak (v rozmezí hodnoty 0 až 1). Robin Hood koeficient (viz Samuelson – Ekonomie Urban, L.: Hospodářská politika)

Lorenzova křivka a Gini koeficient

Lorenzova křivka a Gini koeficient