Optokinetický a vestibulární nystagmus

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
MECHANIKA TUHÉHO TĚLESA
Advertisements

OPTOKINETICKÝ A VESTIBULÁRNÍ NYSTAGMUS
SPOJE VESTIBULÁRNÍHO MOZEČKU
ROZDĚLENÍ MOTORIKY Volní pohyby - komplexní, cílené a účelné pohyby
OKULOMOTORIKA fovea centralis - nejostřejší místo vidění
Svalová tkáň Anatomie II..
7. Mechanika tuhého tělesa
Složka sady:EU III/2 č. 15 VY_32_INOVACE_Př.8.15
Soustava částic a tuhé těleso
Mozeček Cerebellum.
NEINERCIÁLNÍ VZTAŽNÁ SOUSTAVA
Diferenciální diagnostika závratí
19. Zobrazování optickými soustavami
Fyziologie srdce Daniel Hodyc Ústav fyziologie UK 2.LF.
SOUSTAVA SMYSLOVÁ Informace o okolním světě a o vlastním těle dostáváme prostřednictvím smyslových buněk Smyslové buňky tvoří základ čidel Čidla jsou vybavena.
OKO A VIDĚNÍ Stavba a optická soustava oka Mechanismus vzniku obrazu
Anatomie a fyziologie oka II.
Klinické neurologické vyšetření závrativých stavů
Zdeněk Ambler Neurologická klinika LF UK a FN v Plzni
Název Smyslová soustava – rovnovážné ústrojí, chuť a čich
VESTIBULÁRNÍ SYSTÉM.
POHYBOVÁ SOUSTAVA Svaly tvoří zhruba 40 % váhy těla
Autor výukového materiálu: Denisa Dosoudilová Datum vytvoření výukového materiálu: květen 2012 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII. Vzdělávací.
Nervová soustava Stavba nervové buňky: nervová buňka = neuron
Anatomie a fyziologie oka III.
Ústrojí sluchové a rovnovážné – organum vestibulocochlearis
SMYSLOVÁ SOUSTAVA OPAKOVÁNÍ.
NERVOVÁ SOUSTAVA Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o stavbě a funkci nervové.
Mozkový kmen – truncus encephali
Podzim 2009, Brno Zpracování seismických dat X. FOKÁLNÍ MECHANISMY.
Centrální nervový systém
KINEZIOLOGIE Petr Šifta
FYZIKA PRO IV. ROČNÍK GYMNÁZIA SPECIÁLNÍ TEORIE RELATIVITY
DYNAMIKA HMOTNÉHO BODU NEINERCIÁLNÍ VZTAŽNÉ SOUSTAVY Mgr. Monika Bouchalová Gymnázium, Havířov-Město, Komenského 2, p.o. Tento projekt je spolufinancován.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: MIROSLAV MAJCHER Název materiálu: VY_32_INOVACE_06_ELEKTRICKÝ.
Nervová soustava ll Přírodopis Autor: Mgr. Irena Hudcová
Opakování - zrak, sluch Jak se nazývají tři vrstvy tvořící stěnu oka?
Kalcitotropní hormony
Fyziologie opěrných a pohybových soustav živočichů
doc. MUDr. Valja Kellerová, DrSc.
6. Akční potenciál.
Metody zpracování očních pohybů
Stavba kůže. Stavba kůže Nervová soustava CNS umožňuje velmi rychlé reakce organizmu na rozmanité podněty zevního i vnitřního prostředí. Podněty-
BOZP – Práce s počítačem
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Gymnázium, Havířov-Město, Komenského 2, p.o Tato prezentace.
Martina Kmecíková, kruh 7, roč. 2009/2010
Smysly.
Rovnováha a rázy.
CNS- Medulla spinalis Filip Barinka.
Zrak Úkon vidění.
Kurz neurovědy 4. ročník. 2 3 Sledování vnitřního a vnějšího prostředí Vysílání signálů z periferie do CNS pro další zpracování Důležitost pro homeostázu.
MOZKOVÉ DRÁHY.
NERVOVÁ SOUSTAVA 2.
Smyslové vnímání OKO.
Dj j2 j1 Otáčivý pohyb - rotace Dj y x POZOR!
DYNAMIKA Newtonovy zákony: První Newtonův zákon: (zákon setrvačnosti)
Mechanismy a regulace meziorgánové distribuce srdečního výdeje
Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Evropský sociální fond Gymnázium, Praha 10, Voděradská 2 Projekt OBZORY Mozkový kmen stavba a funkce.
Rovnoměrný pohyb po kružnici a otáčivý pohyb
Smyslová ústrojí Funkce:
Rozdělení číslicově řízených systémů
Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_16_PŘÍRODOPIS
ZÁKLADNÍ FUNKCE SVALOVÉ SOUSTAVY
Kinetická energie tuhého tělesa
Nervová soustava Páteřní mícha.
SPECIÁLNÍ TEORIE RELATIVITY
Fotorecepce.
Mozkový kmen stavba a funkce Projekt OBZORY
MECHANIKA TUHÉHO TĚLESA
Transkript prezentace:

Optokinetický a vestibulární nystagmus Iveta Chroustová 31.3.2014

Zraková dráha

Mimovolní oční pohyby u nystagmu Sakády: Extrémně rychlý (těkavý) pohyb očí, zajišťuje zachycení nového obrazu na periferii a rychlé nasměrování oka a sítnice tak, aby zachycený obraz (jeho část) byl promítnut do makuly Řízení sakád: pár vláken od tr. opticus se stáčí a vstupuje do dorsálních vrstev colliculus superior » ventrální vrstvy » tr. tectospinalis, tr. tectoreticularis » fasciculus long. m. » ncc. n. III., IV., VI. » pohyb Hladké sledovací pohyby: navazuje na sakádu a zajišťuje udržení obrazu na makule po dobu, kdy se sledovaný objekt pohybuje v zorném poli

Vestibulární nystagmus Vyvolán rotačním zrychlením Vychází z vestibulárního aparátu - výbavný i při zavřených očích nebo slepotě pravá levá Poloha vláskových buněk vzhledem ke kinociliím je v L a P vestibul. aparátu zrcadlově organizovaná => při otáčení vlevo: pohyb perilymfy vpravo - pravé ucho odklon stereocilie od kinocilie – HYPERPOLARIZACE (inhibice) pohyb perilymfy vpravo - levé ucho příklon stereocilie ke kinocilii – DEPOLARIZACE (excitace) => Excitační signal z levého ucha stimuluje (kontrahuje) levostranný m. rectus medialis (n.III.) a pravostranný m. rectus lateralis (n.IV.)  => SYNCHRONIZOVANÝ POHLED OBOU OČÍ NA JEDNU STRANU (vpravo) Rotace vlevo, perilymfa vpravo (setrvačnost), oči vpravo Kalorický nystagmus: Vstříknutí studené nebo teplé vody do zvukovodu =>rotační pohyb lymfy => pohyb očí (vestibulární nystagmus)

Dráha reflexu Zrychlení => setrvačný pohyb perilymfy v opačném směru k pohybu Řasinky vláskových buněk v obou uších drážděny, ohýbají se; ale jejich uspořádání v obou uších vzájemně obrácené Z jednoho vestibulárního aparátu vysílán excitační, z druhého inhibiční signál -» ggl. vestibulare -» pars vestibularis n. VIII. -» most, vestibulární jádra; přepojení na: Tr. vestibulospinalis Tr. vestibulocerebellaris Fasciculus longitudinalis medialis: =» ncc. n. III., IV., VI. =» pohyb Při zpomalování jsou cristae ampullares drážděny v opačném směru – aparát při zrychlování vysílající inhibiční signál, je teď excitační =» pohyb očí opačný

Kladné vs. záporné zrychlení Při kladném rotačním zrychlení (rozjíždění), jde rychlá složka po směru a pomalá proti směru pohybu Při záporném rotačním zrychlení (zpomalování), jde rychlá složka proti směru a pomalá složka po směru pohybu (zrychlení přechází ve stav nulového zrychlení, tělo i perilymfa se pohybuje, stálou rychlostí - zrychlení je nulové. Při zpomalování pohybu perilymfa setrvačností „narazí“ více na pravou stranu polokruhového kanálku » vláskové buňky jsou drážděny v opačném směru než předtím)

Optokinetický nystagmus Zajišťuje automatické směrování obou očí na pohybující se předmět nebo na stabilní předmět při pohybu Jasně patrný např. při sledování krajiny z rychle jedoucího vlaku Informace o sledovaném objektu a jeho pohybu jde zrakovou drahou do zrakové kůry -» jádra mostu -» vestibulární mozeček -» vestibulární jádra Pohyb objektu do prava: =» excitace levostranného jádra n. III. (-» kontrakce m. rectus medialis) =» excitace pravostranného n. IV. (- » kontrakce druhostranného m. rectus lateralis) =POHYB OBOU OČÍ VE SMĚRU POHYBU PŘEDMĚTU Skladá se z pomalé sledovací složky a rychlé sakadické složky

Dráha reflexu Zrakovou dráhou přichází do korových oblastí informace o sledovaném objektu a o jeho pohybu » tr. kortikotectalis » praetektální jádra a colliculi superiores » Jádra pontu » vestibulocerebellum » vestibulární jádra » excitace nc. n. III. v jedné polovině kmene Kontrakce m. rectus medialis u jednoho oka » excitace nc. n. IV. v druhé půlce kmene Kontrakce m. rectus lateralis u druhého oka

Díky za pozornost! 

Literatura Guyton and Hall Textbook of medical physiology. Saunders. 2011 Králíček, P.: Úvod do speciální neurofyziologie. Galén. 2011 Trojan, S. a kol.: Základy fyziologie. Grada. Praha