Reguluje množství světla, které prochází objektivem fotoaparátu Značí se f Skládá se z řady čísel: f1 f 1,4 f2 f2,8 f4 f5,ž f8 f11 f16 f22 f32 f64.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Informační a komunikační technologie ročník Základy focení – základní pojmy Bohumil Bareš.
Advertisements

(biologická technika)
Základy fotografování kompozice snímku
FOTOGRAFOVÁNÍ A PRÁCE VE FOTOKOMOŘE
Digitální fotoaparát Ing. Zdeňka Javorková
Digitální fotografie.
Základy počítačové grafiky III
Specializovaná fotografie
Jak fotografovat bouřky a blesky
Základní škola, Most, J. A. Komenského 474, p.o Most Základní škola, Most, J. A. Komenského 474, p.o Most Digitální učební materiál vytvořen.
JAK POŘÍDIT KVALITNÍ SNÍMKY PRO PROJEKTY V POZEMNÍ FOTOGRAMMETRII METODICKÝ NÁVOD
Ostříš 2010 Nastavení foťáku a jeho ovládání. Foťáky fotomobily - nejde nastavit skoro nic kompakty namiř a foť pokročilejší kompakty (ultrazoom, skoro.
Základy digitální fotografie
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G. Masaryka 454 Projekt SIPVZ 2005.
19. Počítačová grafika (získávání, úpravy a publikování fotografií, práce v rastrovém grafickém editoru)
Síla Výslednice navzájem rovnoběžných sil 1. díl F1 F3 F5 F6 F4 F2
Tato prezentace byla vytvořena
Základní škola, Most, J. A. Komenského 474, p.o Most Základní škola, Most, J. A. Komenského 474, p.o Most Digitální učební materiál vytvořen.
Základní škola, Most, J. A. Komenského 474, p.o Most Základní škola, Most, J. A. Komenského 474, p.o Most Digitální učební materiál vytvořen.
Fotografie je ve skutečnosti zachycení světla Světla musí být pro správnou fotografii správné množství Úskalí: ▫ světelné podmínky během dne mění ▫ je.
MT. Světlo a expozice  Množství světla dopadající na objekt Denní doba Počasí Černá/bílá Barvy Jas.
Lupa a mikroskop (Učebnice strana 117 – 120)
počítačová grafika XI – jak fotografovat I
VY_32_INOVACE_FOTF11260ŠVA Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1,5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
Stopařův průvodce digitální fotografií. Digitální fotoaparát se představuje digitální zrcadlovka, nejblíže klasice kompaktní fotoaparáty EVF: zrcadlovky.
Přehled a parametry digitálních fotoaparátů
Úvod do používání digitálního fotoaparátu
VY_32_INOVACE_09_ICT_527_Jnc
Základy fotografování (V. Část)
Mgr. Ivana Pechová Mimimum fotografa Mgr. Ivana Pechová
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Soňa Patočková Název šablonyIII/2.
Digitální fotografie. Digitál se představuje:  digitální zrcadlovka – nejblíže klasice  kompaktní fotoaparáty  EVF: zrcadlovky bez zrcadla  3 základní.
F IREMNÍ GRAFIKA ( ŠKOLA FOCENÍ ) Tomáš Mucha. Z ÁKLAD ÚSPĚCHU – „ HEZKÁ “ FOTOGRAFIE Pravidlo třetin Zlatý řez Perspektiva - prostor Linie a diagonály.
Mediální kroužek – ÚHEL POHLEDU – REPORTÁŽ – FOTOTECHNIKA.
Základy digitální fotografie 1. Základy fotografování
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Soňa Patočková Název šablonyIII/2.
Základní pojmy, základy teorie a praxe
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Vlastnosti digitálního fotoaparátu
Perspektiva Perspektiva je optický jev, jenž způsobuje: Perspektiva je optický jev, jenž způsobuje: – že se vzdálené objekty jeví zdánlivě menší než objekty.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Písemka. 01. pomocí minimálně 4 obrázků vysvětlete rozdíl mezi bitmapovou a vektorovou grafikou bitmapová grafika Vektorová grafika.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Soňa Patočková Název šablonyIII/2.
Fotografie. O co se jedná? je proces získávání a uchování obrazu za pomocí specifických reakcí na světlo, a také výsledek tohoto procesu. Zahrnuje získání.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Základy počítačové grafiky III
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Ivana Brhelová Název šablonyIII/2.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Počítačová grafika Maturitní otázka č. 19 Martin Ťažký.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Fotografické příslušenství Číslo DUM: III/2/VT/2/3/46 Vzdělávací předmět: Pracovní výchova, Informatika.
Základy fotografování
Fotografování (3). Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně postižené,
OPTICKÉ PŘÍSTROJE Prezentace - youtubeyoutube Optické klamy Spočítej černé puntíky.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Základní pojmy fotografa Číslo DUM: III/2/VT/2/3/44 Vzdělávací předmět: Pracovní výchova, Informatika.
Nastavení fotoaparátu (4). Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.
Fotoaparát.
Název školyZákladní škola a mateřská škola Libchavy Název a číslo projektu EU peníze pro ZŠ Libchavy CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivityIII/2.
ZŠ Brno, Řehořova 3 S počítačem snadno a rychle Informatika 9. ročník III
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/ NASTAVENÍ DIGITÁLNÍHO FOTOAPARÁTU 1. část DIGITÁLNÍHOtavenfotoaparátu.
Tvorba HDR fotografií Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Ditta Kukaňová.
Tajemství fotografování Cvičná prezentace. Fotografické přístroje Různé typy fotografických přístrojů jsou vybaveny různými druhy hledáčků Mezi další.
Základní škola a Mateřská škola generála Pattona Dýšina, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Jitka Křížková, MBA NÁZEV: VY_32_INOVACE_1B_04 TÉMA: VYNÁLEZY.
Složitější postupy úpravy fotografií 2
KRAJINA ve fotografii „S krajinami je to jako s lidmi, nikdy je úplně nepoznáme.” Christian Morgenstern.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Základní pojmy fotografa
Histogram VY_32_INOVACE_GR_787.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Fotografické příslušenství
1) LIDSKÉ OKO AKOMODACE =děj vyklenování či zplošťování čočky – umožňuje zaostřování Oko je vyplněno kapalinou Rohovka je průhledná (vchod světla) Průchod.
Od malířství až k digitálnímu fotoaparátu
Člověk a technika – OPTICKÉ PŘÍSTROJE
Transkript prezentace:

Reguluje množství světla, které prochází objektivem fotoaparátu Značí se f Skládá se z řady čísel: f1 f 1,4 f2 f2,8 f4 f5,ž f8 f11 f16 f22 f32 f64 a f90 Závisí na světelných podmínkách, na době expozice a na citlivosti (ISO) Se zvětšující se clonou se zmenšuje „díra“ v objektivu Vysoká clona znamená velká hloubka ostrosti (krajina) tj. všechny části fotografie budou ostré Při malé cloně bude jen část snímku ostrá, zbytek bude rozmazaný (portréty) Malá clonaVelká clona

U této fotografie je hloubka ostrosti velká, protože horní část fotografie je stejně ostrá jako spodní část. Exif údaje: ISO: 100 Doba expozice: 1/100 s Clona: f8.0 Fotoaparát: Olympus digital camera – CAMEDIA

Malá hloubka ostrosti na této fotografii je patrná na první pohled. Hlavní motiv je ostrý, ale ostatní je rozmazané. Exif údaje: ISO: 100 Doba expozice: 1/400 s Clona: f2.8 Fotoaparát: Olympus digital camera – CAMEDIA

Je to doba, po kterou je závěrka fotoaparátu otevřena a světlo tak může dopadat na senzor (popř. film) Udává se v sekundách a jejích zlomcích Zpravidla začíná na šedesáti sekundách a končí na 1/8000 s (ne u všech přístrojů) Někdy se za nejnižší považuje funkce BULB – závěrka fotoaparátu je otevřena tak dlouho, dokud držíme spoušť Závisí na cloně a citlivosti Dobu expozice musíme volit tak, abychom na daný čas byli schopni udržet fotoaparát v klidu (pokud není upevněn na stativu) Musí být zvolena aby nebyla fotografie přeexponovaná či podexponovaná Někdy může být doba expozice schválně nižší tak, aby pohybující se objekty byly rozmazané (např. když chceme zdůraznit rychlost jakou se pohybuje voda), jindy necháváme objekty „zmrznout“ (např. když chceme mít rychle jedoucího motorkáře dobře aostřeného)

Tento snímek doslova bije na první pohled do očí svou přepáleností oblohy, na které nejsou vidět krásné červánky nýbrž jen několik šmouh. Naopak spodní část je vidět celkem dobře. V tomto případě je však nutno označit fotografii za nekvalitní. Exif údaje ISO: 100 Doba expozice: 1/15 s Clona: f11 Fotoaparát: Nikon D3100

Na této fotografii není chyba hned na první pohled patrná. Obloha vypadá lépe než na předchozí fotografii, ale spodní část je výrazně podexponovaná. Zde však je nutno hodnotit fotografii lépe, neboť podexponovanost spodní části může být záměrným kontrastem k obloze. Exif údaje: ISO: 100 Doba expozice: 1/800 s Clona: f4,5 Fotoaparát: Nikon D3100