Konflikt v Sýrii Tereza Janků

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Asie Jihozápadní Asie.
Advertisements

Válka v Perském zálivu.
ASIE Jihozápadní Asie III2-Z7-II-01
Vypracovaly: Tereza Plžiková, Zuzana Veverková, Zuzana Brožková
HLAVNÍ OHNISKA NAPĚTÍ VE SVĚTĚ
Fenek berberský Vulpes zerda Pavel Matějovský.
VY_32_INOVACE_4.1.GE2N.09/Mč Jihozápadní Asie.
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov
JIHOZÁPADNÍ ASIE = „BLÍZKÝ VÝCHOD“
Vznik státu Izrael.
Jihozápadní Asie Přibližná mapa Jihozápadní Asie.
VY_32_INOVACE_ 10 Asie - Jihozápadní Asie
Arabsko – izraelský konflikt 1. část
Arabsko – izraelský konflikt 2. část
Zeměpis pro 7. ročník Blízký východ Učebnice fraus
JIHOZÁPADNÍ ASIE ARABSKÝ SVĚT SVĚT POUŠTÍ SVĚT ISLÁMU SVĚT ROPY.
Sýrie a Libanon.
Číslo a název šablony klíčové aktivity
Usa.
ASIE.
y.cz Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Marcela Chovancová Název šablonyIII/2.
Jihozápadní Asie.
Stoletá válka 1337–1453 Spor o Flandry 3 fáze/etapy 1.etapa( )
Islám, ropa, oblast napětí
Jihozápadní Asie Jiří Suchánek, 8.J.
JIHOZÁPADNÍ ASIE.
Al-Džumhuríja al-Irákíja
Islám, ropa, oblast napětí
Autor: Mgr. Věra Sklenářová
Předmět: Zeměpis cestovního ruchu Ročník: 1.
JZ Asie Zahrnuje oblast Malé Asie, Arabského poloo., kolem Perského zálivu mezi Středozemním, Černým mořem a Indickým oc. Arabský štít, který tvoří nejstarší.
Indie.
Najdi na slepé mapě Asie státy podle zadání
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Zeměpis cestovního ruchu.
HOSPODÁŘSTVÍ. Velikost ekonomiky Poř.státmld. US$ PPP (2003) 1.USA Čína Japonsko Indie Německo Spojené království1.
Turecko Eliška Novotná.
Kouřimská, Hríbiková, Havlovicová, Matějková
Rozšíření Islámu v dnešní době
Kašmír Bc. Kamila Němcová.
Šalmaj.
Kolébka civilizací a náboženství
BLÍZKÝ VÝCHOD.
Název šablony:Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT zaměření VM:9. ročník – Matematika a její aplikace – Matematika – Jehlan autor VM:Ing. Slánská.
Bc. Weberová Kristýna, PALESTINSKÁ SAMOSPRÁVASTÁT IZRAEL  Hlavní město: vedení Palestinské samosprávy sídlí v Ramalláhu (arab. Rám Alláh),
Irácko-íránská válka ( )
Jihozápadní Asie Materiál byl vytvořen v rámci projektu
OBLASTI ASIE Podle tradičního dělení se Asie člení na 7 oblastí
ČÍSLO PROJEKTU: 1.4 OPVK AUTOR: Mgr. Jana Neugebauerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_08_JIHOZÁPADNÍ ASIE ROČNÍK: 7. ročník ZŠ VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a příroda.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Aleš Čech Název DUM: VY_32_Inovace_ Asie – Střední východ Název sady: Zeměpis 7. ročník Číslo projektu:
Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Evropský sociální fond Gymnázium, Praha 10, Voděradská 2 Projekt OBZORY Geopolitické souvislosti krize v oblasti.
VY_32_INOVACE_ Jihozápadní Asie – 2. část Blanka Škantová Zeměpis listopad ročník Prezentace je určena pro představení JZ Asie, zemědělství.
2. Fáze Vytvořili: Tereza Maxová, Jiří Horák, Michaela Slavíková, Jeremiáš Furst.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Zeměpis Autor: Mgr. Miluše Džuberová Jihozápadní Asie ropa islám Izrael.
NÁZEV ŠKOLY: Speciální základní škola, Chlumec nad Cidlinou, Smetanova 123 AUTOR: Mgr. Hana Dvořáčková NÁZEV: VY_32_INOVACE_24_JIHOZÁPADNÍ ASIE TEMA: ZEMĚPIS.
ZEMĚPIS - SVĚT Regiony Asie 1
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
BLÍZKÝ A STŘEDNÍ VÝCHOD
Název školy ZŠ a MŠ, Jilemnice, Komenského 103, příspěvková organizace
Vypracoval: Viktor Andrianov
2. fáze studené války – V čele Sovětského svazu Stalina vystřídal Nikita Sergejevič Chruščov V SSSR došlo k mírnému uvolnění poměrů Po Stalinově.
VY_32_INOVACE_Z7. 19 ASIE Autor: Mgr
Oblast Aleppa: Strategický cíl opozice i režimu
VY_32_INOVACE_01_Jihozápadní Asie_přírodní poměry AUTOR: ROMAN BENČÁK ŠKOLA: ZŠ NOVÝ JIČÍN, TYRŠOVA 1.
Dělení Blízký východ Země Arabského poloostrova Mezopotámské státy.
Státy - Jihozápadní Asie.
Konflikty ve světě Význam ozbrojených sil Příčiny a důsledky konfliktů
Předmět: Zeměpis Ročník: 7. Tématický celek: Regiony světa – Asie
Kuvajt
OHNISKA NEKLIDU V SOUČASNÉM SVĚTĚ
Transkript prezentace:

Konflikt v Sýrii Tereza Janků

Syrská arabská republika

Syrská arabská republika Přímořský stát v západní Asii u pobřeží Středozemního moře Hranice s Tureckem, Libanonem, Jordánskem, Irákem a také Izraelem (oblast Golanské výšiny, konflikty) Hlavní město: Damašek Náboženství: muslimové (sunnité 74 %, šítté 12 %), křesťané 6 %, drúzové 3% Prezident: Bašár al-Asad – jeho politická strana Baas (vítězství ve volbách 2012) Oficiálně: socialistická lidová republika, ale ve skutečnosti vojenská diktatura Po pádu osmanské říše obsazují Sýrii Britové a Francouzi, nezávislost Sýrie od roku 1941

Strany konfliktu Podpora Podpora: Sýrie, syrské ozbrojené síly Bašára al-Asada Podpora: Írán Irák Rusko Syrská opoziční koalice, FSA Mudžahedíni Syrští Kurdové Izrael Podpora Turecko Saudská Arábie Katar Egypt Libye Spojené arabské emiráty (USA)

Kořeny konfliktu v Sýrii Theodore Herzl, zakladatel sionismu: „Oblast židovského státu by měla zasahovat od Nilu po Eufrat“ = první plány o přerozdělení hranic v této oblasti

Kořeny konfliktu v Sýrii „ A clean Break “ – nová strategie k zajištění oblasti Pro premiéra Izraele Benjamina Netanyahu (1996) „Izrael může své strategické prostředí získat oslabením až odstraněním Sýrie za pomoci Turecka a Jordánska.“ Dokument vytvořila pracovní skupina z USA – první angažovanost USA v této oblasti Vedoucí pracovní skupiny: Richard Pearl, který prosadil válku v Iráku, považován za válečného zločince → To, co se děje v Sýrii nyní, je plánem minimálně z roku 1996, je naivní tvrdit, že se bojuje za lidská práva

Nový střední východ Další plán s tímto územím zpracovala Condoleeza Riceová v roce 2006, opět se USA angažuje v této oblasti Zahrnuje nový svobodný Kurdistán a Arbský šíítský stát = balkanizace blízkého východu

„Kdo ovládá tyto suroviny, může ovládat ostatní!!“ V této oblasti se především nacházejí velké zásoby ropy a zemního plynu a dále státy, přes které vedou důležité ropovody = pravá příčina místních konfliktů, které jsou „podporovány“ USA ?

„Velcí hráči v okolí Sýrie“

„Velcí hráči v okolí Sýrie“ Sýrii nelze vyjmout z oblasti, ve které leží Čína: rostoucí ekonomika, spotřebitel surovin Rusko: má vlastní zásoby, ale velký hráč Saudská Arábie a Írán: největší dodavatelé ropy do Číny Čína, Indie: obrovské trhy pro suroviny Jestliže chceme dostat ropu do Číny a pevninská část je zmítána válkou,zbývá cesta po oceánu, Ale! V Pacifiku již od doby 2. světové války základny armády USA ═> Snaha izolovat Čínu, jakožto konkurenta pro americkou hegemonii !?

Aktuálně v Sýrii Rusko – pokračuje podpora Sýrie, nezřeklo se přátelství OSN – 2x veto Ruska a Číny, 27. září – rezoluce odsuzující použití chemických zbraní, Sýrie rezoluci přijala a spolupracuje na odstraňování chemických zbraní USA – několik vykonstruovaných snah o zlegitimizování útoku na Sýrii

Internetové zdroje http://www.czechfreepress.cz/ http://www.washingtontimes.com/news/world/ http://www.bbc.co.uk/news/world-middle-east-17258397 http://www.theguardian.com/world/2003/apr/13/syria.iraq http://www.upi.com/Business_News/Security-Industry/2003/04/14/Analysis-Is-Syria-next/UPI-73801050349978/ http://solidarita-syrie.info/ http://www.ceskenoviny.cz/svet/zpravy/vyber-udalosti-kolem-situace-v-syrii-od-utoku-chemickymi-zbranemi/989052 http://respekt.ihned.cz/index.php?search%5Bwhat%5D=s%FDrie&search%5Bsearch%5D=yes&p=R0000S https://www.google.cz/search?hl=cs&site=imghp&tbm=isch&source=hp&biw=1280&bih=709&q=s%C3%BDrie&oq=s%C3%BDrie&gs_l=img.3..0l10.3017.4212.0.4382.5.5.0.0.0.0.138.582.0j5.5.0....0...1ac.1.27.img..0.5.578.g9llCX04lAA

Děkuji Vám za pozornost!