VY_32_INOVACE_G2 - 02 Otázky na bílkoviny

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
BIOCHEMIE.
Advertisements

Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
BÍLKOVINY a jejich funkce v těle.
Lipidy jsou estery vznikající reakcí vyšších mastných kyselin a alkoholů alkohol glycerol =propan – 1,2,3 - triol = glycerin.
VY_32_INOVACE_18 - TUKY A BÍLKOVINY
BÍLKOVINY IV Rozdělení bílkovin
AZ-KVÍZ
Chemické složení organismů
Riskuj ANOTACE: Žák si formou hry zopakuje cukry, tuky, bílkoviny a deriváty uhlovodíku AUTOR: MGR. ŠÁRKA BADUROVÁ JAZYK: ČEŠTINA OČEKÁVANÝ VÝSTUP: upevnění.
Organické a anorganické sloučeniny lidského těla
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA
Bílkoviny Mgr. Lenka Fasorová.
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Vlastnosti živých organizmů (Chemické složení)
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět:Chemie Ročník:9. Téma:Přírodní.
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_KUB_02.
Zpracoval Martin Zeman 5.C
Mgr. Ivana Blažíčková Základní škola a Mateřská škola Nymburk, Tyršova 446 EU-ICT-Ch-9-04.
PaedDr. Ivana Töpferová
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_KUB_09.
Přírodní látky Mgr. Lenka Fasorová.
Vitamíny Přírodní látky složité látky převážně rostlinného původy
Bílkoviny a nukleové kyseliny
Řešení otázek na železo
Sloučeniny v organismech
„EU peníze středním školám“
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_KUB_08.
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271 Autor Mgr. Eva Vojířová Číslo materiálu 4_2_CH_13 Datum vytvoření Druh učebního materiálu prezentace Ročník 4.ročník.
BÍLKOVINY.
31.1 Aminokyseliny, bílkoviny
úlohy proteinů Proteiny (bílkoviny) stavební katalytická
BÍLKOVINY Proteiny.
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: červen 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: IX Vzdělávací.
Bílkoviny a lipidy VY_32_INOVACE_G Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Karboxylové kyseliny Opakovací otázky VY_32_INOVACE_G2 - 11
Přírodní látky Bílkoviny = Proteiny –přírodní látky složené ze 100 – 2000 molekul aminokyselin (AK) → makromolekuly –obsah – C, H, N, O, S, P –vazby mezi.
Otázky na kvašení VY_32_INOVACE_G2 - 03
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
CZ.1.07/1.1.10/
Příjemce podpory – škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Příjemce podpory – škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Pokuste se o definici proteinů svými vlastními slovy: Bílkoviny jsou organické, polymerní, makromolekulární látky, jejichž základními stavebními jednotkami.
Proteiny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
KARBOXYLOVÉ KYSELINY II (deriváty karboxylových kyselin)
Zdravá výživa VY_52_INOVACE_119.
SOŠO a SOUŘ v Moravském Krumlově
Elektronické učební materiály – II. stupeň Chemie 9 Autor: Mgr. Radek Martinák Bílkoviny.
BÍLKOVINY ( PROTEINY ) biomakromolekulární látky.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
BÍLKOVINY. DEFINICE Odborně proteiny, z řeckého PROTEIN=PRVNÍ. Jsou to přírodní makromolekulární látky vznikající z aminokyselin. Obsahují vázané atomy.
Funkce bílkovin Ch_059_Přírodní látky_Funkce bílkovin Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace.
BÍLKOVINY Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_10_26.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Ing. Hana Zmrhalová Název: VY_32_INOVACE_18 CH 9 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma: PŘÍRODNÍ.
Název DUMu: VY_52_INOVACE_33_3_BÍLKOVINY Číslo skupiny: 3 Autor: Ing. Stanislava Kolářová Vzdělávací oblast/Předmět/Téma: ČLOVĚK A PŘÍRODA / CHEMIE / VÝZNAMNÉ.
Potrava
VY_32_INOVACE_Luk_II_08 Živiny Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4. Zlepšení.
Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Evropský sociální fond Gymnázium, Praha 10, Voděradská 2 Projekt LITERACY Chemické složení buňky a organismů.
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice Autor: Mgr. Ortová Iveta Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název: VY_32_INOVACE_4A_13_Bílkoviny.
Proteiny Bílkoviny. Bílkoviny jsou makromolekulární přírodní látky složené ze sta a více molekul aminokyselin. Při tvorbě bílkovin se aminokyseliny peptidickou.
VY_32_INOVACE_461 Základní škola Luhačovice, příspěvková organizace
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Funkce bílkovin Bílkoviny se vyskytují ve všech živých organizmech, jsou velmi rozmanité, plní mnoho funkcí a mají schopnost vytvářet sloučeniny s dalšími.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Buňka  organismy Látkové složení.
α- aminokyseliny a bílkoviny
Bílkoviny (proteiny).
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška
BÍLKOVINY=PROTEINY.
Bílkoviny = Proteiny Přírodní látky
Transkript prezentace:

VY_32_INOVACE_G2 - 02 Otázky na bílkoviny Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost.

1. Co to jsou bílkoviny? Z čeho se skládají? VY_32_INOVACE_G1 - 05 1. Co to jsou bílkoviny? Z čeho se skládají? Přírodní látky složené ze sta a více molekul aminokyselin.

2. Jaký je nejjednodušší vzorec karboxylových kyselin? H-COOH ... k.mravenčí, H3C-COOH ... kys octová

3. Jaký je nejjednodušší vzorec aminokyselin? H-COO-NH2, H3C-COO – NH2

5. Jak se nazývá poškození = srážení bílkovin v živých organismech? Denaturace bílkovin.

6. Jak dochází ke srážení bílkovin? Vlivem kyselin, zásad, solí těžkých kovů, vysokou teplotou apod.

7. Jaká teplota je nebezpečná pro člověka? 400C a vyšší.

8. Jak se nazývají velké molekuly, které obsahují 100 a více molekul aminokyselin? Makromolekuly.

9. Jak si vytvářejí bílkoviny rostliny? Vytvářejí si je samy z minerálních látek.

10. Jak si vytvářejí bílkoviny živočichové? Získávají je ze stravy rostlinné (fazole, hrách, čočka, obilniny...) nebo i živočišné ( maso, mléko, vejce ...).

11. Jakou funkci má kolagen a keratin? Mají stavební funkci. Kolagen je součást vaziva, pokožky, kostí, zubů, chrupavky. (Proto se přidává do kosmetických výrobků). Keratin je obsažen ve vlasech, nehtech, peří.

12. Jakou funkci má hemoglobin? Má transportní funkci. Je obsažen v červených krvinkách, které na sebe váží kyslík a rozvádějí ho po celém těle.

13. Jakou funkci má tubulin, který tvoří bičík? Zajišťuje pohyb u bakterií, spermií apod.

14. Jakou funkci mají imunoglobuliny? Zajišťují ochrannou funkci organismu před mikroorganismy.

15. Bílkovinami jsou tvořeny také růstový. , antidiuretický 15. Bílkovinami jsou tvořeny také růstový..............., antidiuretický .................... a inzulin, které mají řídící a regulační funkci. Růstový hormon, antidiuretický hormon.

16. Bílkoviny, které urychlují chemické reakce se nazývají 16. Bílkoviny, které urychlují chemické reakce se nazývají .............. Každá chemická reakce v živém organismu je řízena těmito .................... . Enzymy.

17. Bílkoviny jsou i zdrojem energie. Za jakých podmínek? V kritických podmínkách, pokud jsou již spotřebovány veškeré zásoby lipidů a sacharidů.