Sociologie Sociologie je společenská věda, která zkoumá sociální život jednotlivců, skupin a společnosti.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Stručné dějiny sociologie
Advertisements

Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola Autor: Mgr. Andrea Dobšíková, Ph. D. Název materiálu: Sociální skupiny Označení materiálu:
 Seskupení lidí spojených určitými vazbami; vyvíjejí společnou činnost, mají společný cíl.  Protiklad - náhodné setkání (koncert, autobus)  Vzájemné.
SOCIOLOGIE.
Předmět psychologie Předmět psychologie práce a organizace.
Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony:
Σ Vznik sociologie. zakladatelem je Auguste Comte ( ) francouzský pozitivista řídí se třemi zásadami: POZNAT, PŘEDVÍDAT a JEDNAT Sociologie se.
ŠABLONA: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Politologie jako věda Politika moc
Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Doc. Michal Kaplánek, Th. D.
Seznamuje žáky s procesem lidské socializace a společenským statusem.
Rodina.
Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř. 17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „Učíme moderně“ Registrační číslo projektu:
Předmět sociologie Věda společenská a behaviorální
Sociální psychologie Sociální skupiny.
ZÁKLADY SOCIOLOGIE Co je sociologie Předmět sociologie
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Čs. armády Milevsko
Jméno autora: Mgr. Vlasta Kollariková Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_18_OSVZ_ZSVb Ročník: I. Vzdělávací oblast: Společenskovědní.
Sociální skupina Sociální skupina je specifickým sociálním útvarem, vytvářený různým počtem jedinců a vždy určitým způsobem tak, že jedinci k sobě patří.
Sociální skupiny VY_32_INOVACE_ZSV3r0113 Mgr. Jaroslav Knesl.
JMÉNO AUTORA: MGR. VLASTA KOLLARIKOVÁ DATUM VYTVOŘENÍ: ČÍSLO DUMU: VY_32_INOVACE_19_OSVZ_ZSVB ROČNÍK: I. VZDĚLÁVACÍ OBLAST: SPOLEČENSKOVĚDNÍ.
ZA, 2. ročník, Planimetrie, Vzájemná poloha přímek, Mgr. Kamil Šrubař
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Označení:Sada: Ověření ve výuce:Třída: Datum: Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_MAM_KC_1_15.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Benedikt Chybík Název šablonyIII/2.
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Sociologie jako věda - opakování
Psychologie II Sociální psychologie
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Benedikt Chybík Název šablonyIII/2.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
VY_32_INOVACE_PSYM23560ZAPBOU Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
Definice a vlastnosti Typy sociálních institucí Hodnoty a normy
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět:Občanská nauka Ročník:
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. HANA MOTYČKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_20_PODNIKATELSKÁ.
SOCIÁLNÍ DETERMINACE PSYCHIKY
typy sociálních skupin
Předmět sociologie Určení sociologie: Věda společenská a behaviorální Empirická sociologie Empirická sociologie Sociální jevy a formy vztahů Sociální jevy.
Základy sociální psychologie
Základy sociální psychologie
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Sociální psychologie se zaměřením na sport
Postavení pedagogiky mezi vědami
Teambuilding - úvod Doc.PaedDr.Marie Blahutková Ph.D. Fakulta sportovních studií Katedra společenských věd ve sportu.
Typy výzkumu  Kvantitativní  Kvalitativní  Smíšený  První zkoumá kolik lidí si co myslí atd …  Druhý co přesně si lidé myslí  Třetí je kombinací.
Sociální skupina. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně postižené,
Vliv společenského prostředí na utváření osobnosti, sociální prostředí, komunikace a socializace.
Funkce a mezipředmětové vztahy předmětu sociální péče.
Od tématu k problému – druhy problému - hypotézy Východisko = problém Kvantitativní výzkum – musí mít vždy hypotézu? Kvalitativní výzkum – bez hypotézy?
Socializace Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslava Wrubelová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
P RIMÁRNÍ A SEKUNDÁRNÍ SKUPINY Mgr. Vladimír Velešík.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Ing. Hana Ježková Název prezentace (DUMu): 1. Charakteristika a historie ekologie Název sady: Základy ekologie pro.
Jedna z rolí, kterou člověk v životě splňuje – ROLE KONZUMENTA – na základě toho se očekává SPOTŘEBNÍ CHOVÁNÍ. - základem spotřebního chování – ROZHODOVÁNÍ.
Základy pedagogiky volného času Jihočeská univerzita - Teologická fakulta Bakalářské studium pedagogiky volného času ZS 2005/2006 Mgr. Michal Kaplánek,
Sociální struktura 1. Sociální diferenciace, vertikální diferenciace 2. Sociální skupina 3. Sociální mobilita.
SOCIOLOGIE. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně postižené, Janské.
Mgr. Jitka LAŠTOVKOVÁ, Ph.D.
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Martin Havlena
Sociologie pro SPP/SPR/VPL
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
Sociální skupiny a role
Rodina jako sociální instituce
Sociologie jako věda Mgr. Vladimír Velešík.
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
Socializace Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslava Wrubelová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Zpracovala Ing. Lenka Hřibová, říjen 2017
Sociální psychologie.
Pedagogika a psychologie
Vybrané kapitoly ze sociologie I.
Transkript prezentace:

Sociologie Sociologie je společenská věda, která zkoumá sociální život jednotlivců, skupin a společnosti.

Dějiny sociologie Auguste Comte Sociologie se začala formovat na začátku 19. století. Za otce sociologie je považován francouzský filosof Auguste Comte V roce 1838 poprvé použil slovo sociologie. Z latinského - socius = společník Z řeckého - logos = slovo

Auguste Comte 1798 - 1857

Přibližně ve stejné době jako Comte zveřejňují své úvahy o společnosti Herbert Spencer a Karel Marx

A. W. Small v roce 1892 v Chicagské univerzitě První nezávislou katedru sociologie založil A. W. Small v roce 1892 v Chicagské univerzitě

Sociologie souvisí s ostatními společensko-vědními disciplínami Filosofie - společný zájem o člověka Historie - historický kontext Ekonomie - důležitá složka společnosti Psychologie - sociální faktory a psychika Ekologie - problémy světa

Metody sociologického výzkumu 1) Kvantitativí malý obsah informací od mnoha jedinců 2) Kvalitativní mnoho informací od malého počtu jedinců

Metody kvantitativního výzkumu Přímé pozorování Rozhovor Dotazník Sociometrie

Metody kvalitativního výzkumu Zúčastněné pozorování výzkumník se podílí na každodenním životě zkoumaných Osobní analýza výpověď o vlastním životě deník dopisy autobiografie

Sociální skupina Je tvořena dvěma nebo více osobami je to sdružení lidí, mezi nimiž jsou vzájemné vztahy Členy skupiny spojuje: vzájemná komunikace normy vzájemná očekávání společně vykonávaná činnost

Druhy sociálních skupin Podle velikosti malé a velké Podle povahy vazby mezi členy primární a sekundární Podle pozic členů a jejich vzájemných práv formální a neformální Podle způsobu, jakým je jedinec se skupinou spjat členské a nečlenské

Malé sociální skupiny Rodina, sportovní oddíl, zájmový kroužek, pracovní skupina….

Velké sociální skupiny Velký počet členů, kteří se obvykle neznají Mají společný cíl, ideologii, symboly, znaky, vlajky, obřady, stejnokroje …..

Neformální skupiny Lidé se v nich znají a mají mezi sebou přátelské vztahy. Vedoucí dosahují svého postavení na základě obliby a uznání, členy spojuje společná činnost.

Formální skupiny Jsou organizované, každý člen má předem stanovené místo, vedoucí je určován podle pravidel, má odpovědnost i práva.

Postavení členů ve skupině Pozice i obliba jedinců ve skupině se v průběhu času může měnit. Členové: Vedoucí skupiny: velmi oblíbení - schopnost organizovat - oblíbení - ovlivňovat výsledky - akceptovatelní - vystupovat za skupinu - odmítaní - mít morální kredit

Příznivý vliv na členy skupiny - ovlivňuje vlastnosti jedince učí se lepší spolupráci a komunikaci akceptuje pravidla, normy a chování skupina rozlišuje vhodné a nevhodné chování určuje odměny a tresty

Nepříznivý vliv skupiny nekritické přijímání názorů skupiny vzdání se vlastního názoru podlehnutí tlaku skupiny delikventní party náboženské sekty

DAV Jednou ze sociálních skupin je též dav. Je to náhodné nebo úmyslné shromáždění osob ve stejném prostoru. Přítomnost má značný vliv na chování jednotlivce. Projevuje se princip napodobování a hysterie. Značně k tomu přispívá anonymita.

Je malá sociální skupina Rodina Je malá sociální skupina Je to skupina primární, která má nezastupitelnou úlohu s socializaci člověka.

Funkce rodiny Biologicko – reprodukční Ekonomická Socializačně výchovná Emocionální

Projevuje se vysokou rozvodovostí manželů Krize rodiny Projevuje se vysokou rozvodovostí manželů Nevěra Mládí novomanželů Materiální potíže Negativní vlivy okolí Vysoká zaměstnanost žen