Hitlerova diktatura v Německu

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Protektorát Čechy a Morava
Advertisements

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Adolf Hitler * 20. dubna 1889 – Braunau am Inn Socialistický politik
Nacismus.
Kdo mohl být nepřítelem nacistů? Proti komu mohli nacisté vystupovat?
Adolf Hitler Způsobil smrt milionů.
Vznik a vzestup totalitního Německa
Revize a zánik Versailleského systému
Ohrožené Československo
příprava na 2. světovou válku
Nacistické Německo II. Petr Machala.
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G
Nástup nacismu v NĚMECKU
Meziválečný svět 30. léta.
Nástup fašismu.
Jak se podařilo Adolfu Hitlerovi dostat k moci?
Jméno autora Mgr. Štěpánka Kočová název projektuModernizace výuky na ZŠ Česká Lípa, Pátova ulice číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ číslo šablonyIII/2.
Socialismus Průmyslová revoluce a převratné změny ve společnosti
Světová hospodářská krize
KOMUNISTIČNÍ ODPŮRCI -
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Dějepis II. stupeň Název a číslo učebního materiálu Sovětizace.
Jméno autora Mgr. Štěpánka Kočová název projektuModernizace výuky na ZŠ Česká Lípa, Pátova ulice číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ číslo šablonyIII/2.
Ruské revoluce 1917.
Nacistické Německo I. Petr Machala.
Nástup A. Hitlera k moci Německo jako fašistická diktatura
VY_32_INOVACE_2D.9.06 Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 9. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Soňa Patočková Název šablonyIII/2.
Česká literatura mezi válkami
Počátky fašismu v ČSR.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Zdeňka Šupková Název šablonyIII/2.
Nacismus Michal Kolář.
Československo po 2. světové válce
FAŠISMUS.
NSDAP Hitlerova nacistická strana (nacionalismus + socialismus)
Nedemokratické státní režimy OB21-VVP-HUM-OBN-BUJ-U
Vždy jsem pohrdal línými bílými lidmi. Teď už můžu mluvit i o líných černých lidech. Jste chudí, protože jste nedodělali školu, berete drogy, máte tři.
HOLOKAUST. Holocaust patřil k nejhrůznějším obdobím v dějinách Jednalo se o systematickou likvidaci 6 milionů židů v průběhu druhé světové války Antisemitismus.
Nástup nacismu v Německu Název sady materiálů: Dějepis pro 9. ročník Název materiálu: VY_32_INOVACE_D_9_2814_Nástup_nacismu_v_Německu Autor: Mgr. Kočíř.
Nacismus Nástup nacismu v Německu následky světové hospodářské krize – 1932 na 6 mil nezaměstnaných, výroba snížena o 41 % → situace.
hluboká hospodářská krize na přelomu 20. a 30. let většina zemí hluboká hospodářská krize v roce 1929 – vysoká nadúroda obilí – pokles ceny
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jindřiška Řehořková Název DUM: VY_32_Inovace_ Fašismus - opakování Název sady: Moderní dějiny 1914.
NÁSTUP FAŠISMU V NĚMECKU Německo a hospodářská krize nadvýroba => krize Německo 2. nejvíce postižená země krizí (prům.výroba pokles o 41%) krize průmyslu.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu INOVACE_32_Norimberské.
VY_32_INOVACE_Lul_II_01 Úvod do problematiky holocaustu Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jindřiška Řehořková Název DUM: VY_32_Inovace_7.2.6 Situace v Německu v předvečer nástupu nacistů k moci.
NÁZEV ŠKOLY:Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR:Mgr. Petra Brůzlová NÁZEV:Život v Sovětském svazu mezi 1. a 2. světovou.
II. SVĚTOVÁ VÁLKA, VLÁDA KSČ Anotace: Materiál je určen k výuce vlastivědy ve 5. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se situací za doby okupace Československa,
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
T o t a l i t a r i s m u s Italský fašismus.
Totalita sovětského typu
Ruské revoluce 1917.
NÁZEV ŠKOLY: SOŠ Net Office Orlová, spol. s r. o.
Nacismus NACISMUS V NĚMECKU árijec = příslušník „vyšší rasy“ (Němci)
Komunismus a fašismus.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Postavení Židů v Evropě 5
Základní škola Čelákovice
FAŠISMUS V ITÁLII.
Od totality k demokracii
Název školy: Základní škola Chomutov, Písečná 5144 Název materiálu: VY_22_INOVACE_34_Rok_1945_konec_ 2._světové_války_nové_Československo_ komunistická_vláda_ib1.
SŠ-COPT Uherský Brod Mgr. Jana Krchňáčková 6. Totalitní režimy
T o t a l i t a r i s m u s Italský fašismus.
Poválečné uspořádání uč
KOMUNISMUS levicový extremismus Rusko (SSSR) communis (lat. společný)
TOTALITNÍ STÁTY; FAŠISMUS
Ruské revoluce 1917.
Hitlerova agrese ve 30. letech
KOMUNISMUS V SOVĚTSKÉM SVAZU (SSSR)
VY_32_INOVACE_06_Vývoj v Sovětském svazu
Nástup Hitlera k moci 1932 – NSDAP nejsilnější strana v Německu
Transkript prezentace:

Hitlerova diktatura v Německu

Vinu svalovali na poválečné uspořádání Získání moci Hitlerova národně socialistická strana využila situaci v Německu v době hospodářské krize Vinu svalovali na poválečné uspořádání a Židy (mají být zbaveni společenského, politického a hospodářského vlivu Nové Německo mělo být říší, která poskytne dostatečný životní prostor všem Němcům a bude vládnout světu

středních vrstev a části dělníků ←nacionalismus Získání moci Získal podporu: středních vrstev a části dělníků ←nacionalismus bohatých průmyslníků ← nenávistný postoj ke komunistům

Leden 1933 – Hitler jmenován říšským kancléřem Získání moci 1932 NSDAP (Národně socialistická německá dělnická strana, Nationalsozialistische Deutsche Arbeiterpartei) získala ve volbách 37% hlasů Leden 1933 – Hitler jmenován říšským kancléřem

Likvidace všech prvků demokracie →nastolení totality Hitlerova diktatura Likvidace všech prvků demokracie →nastolení totality Rozpuštěn říšský sněm Teror x Hitlerovým odpůrcům (komunisté, sociální demokraté) ← SA úderné oddíly (Sturmabteilungen) 1933 – zakázána komunistická a národně demokratická strana, později i ostatní strany

Povražděno na tisíc příslušníků SA Hitlerova diktatura Likvidace „nepřátel“ ve vlastních řadách (sociálně laděné křídlo NSDAP, příslušníci SA, kteří si nárokovali příliš vysoké postavení) → noc dlouhých nožů (1934) Povražděno na tisíc příslušníků SA Akci provedli příslušníci SS (Schutzstaffeln – ochranné oddíly)

Opory Hitlerova režimu SS SD (sicherheitsdienst) – zpravodajská služba Hitlerova diktatura Opory Hitlerova režimu SS SD (sicherheitsdienst) – zpravodajská služba Gestapo – tajná státní policie 1934 zemřel prezident Hindenburg, Hitler se postavil do čela státu jako vůdce a říšský kancléř → dokončeno převzetí moci

Říšského sněmu přijaté v Norimberku 15. září 1935 Norimberské zákony Říšského sněmu přijaté v Norimberku 15. září 1935 Zákon o říšském občanství § 1 (1) Státním příslušníkem je ten, kdo náleží do ochranného svazku Německé říše a je jí za to zvláště zavázán. (2) Státní příslušnost se získá podle ustanovení zákona o říšské a státní příslušnosti. § 2 (1) Říšským občanem jest pouze státní příslušník německé nebo příbuzné krve, který dokazuje svým chováním, že je ochoten a schopen věrně sloužit německému národu a říši. (2) Říšského občanství se nabývá propůjčením listiny o říšském občanství. (3) Říšský občan je jediným nositelem v zákonech stanovených plných politických práv. § 3 Židé nesmějí ve své domácnosti zaměstnávat státní příslušníky německé nebo druhově příbuzné krve mladší 45 let. § 4 (1) Židům se zakazuje vztyčovat říšské a národní vlajky a užívání říšských barev. (2) Užívati židovských barev je jim naproti tomu dovoleno. Výkon těchto oprávnění je pod státní ochranou. § 5 (1) Kdo jedná proti zákazu § 1, bude potrestán káznicí. (2) Muž, který jedná proti zákazu § 2, bude potrestán vězením nebo káznicí. (3) Kdo jedná proti ustanovení §§ 3 nebo 4, bude potrestán vězením až do jednoho roku a peněžitou pokutou, nebo jedním z těchto trestů. Nařízení k zákonu o říšském občanství (2) Židovským míšencem je ten, kdo pochází od jednoho nebo dvou prarodičů, podle rasy plně židovských, není-li podle § 5, odst. 2, židem. Za plně židovského se bez dalšího pokládá prarodič, když příslušel k židovskému náboženskému společenství. §5 (1) Židem je ten, kdo pochází při nejmenším od tří prarodičů, podle rasy plně židovských. Platí (tu) § 2, odst. 2, věta 2. (2) Za žida se také pokládá státní příslušník, je-li židovským míšencem, pocházejícím od dvou plně židovských prarodičů, a) když v době vydání zákona příslušel k židovskému náboženskému společenství nebo potom do něho byl přijat, b) když v době vydání zákona byl v manželství se židem nebo potom do něho vstoupil, c) když pochází z manželství se židem ve smyslu odstavce 1, jestliže bylo toto manželství uzavřeno za účinnosti zákona o ochraně německé krve a německé cti ze dne 15. září 1935, d) když pochází z mimomanželského styku se židem ve smyslu odstavce 1 a narodil se nemanželsky po dni 31. července 1936.

Zákon o ochraně německé krve a německé cti Proniknut poznáním, že čistota německé krve je předpokladem další existence německého lidu, a prodchnut neochvějnou vůlí, zabezpečiti německý národ pro všechnu budoucnost, usnesl se říšský sněm jednohlasně na následujícím zákoně, který se tímto vyhlašuje: § 1 (1) Sňatky mezi židy a státními příslušníky německé nebo druhově příbuzné krve jsou zakázány. Manželství uzavřená proti tomuto zákonu jsou neplatná, i když byla k obcházení zákona uzavřena v cizině. (2) Žalobu na prohlášení manželství za neplatné může podat pouze státní návladní. § 2 Mimomanželský styk mezi židy a státními příslušníky německé nebo druhově příbuzné krve je zakázán.

Nástup stalinismu v Sovětském svazu 20. léta – upevňování pozic komunistů – stalinismus Snaha o zvýšení hospodářské a vojenské úrovně → pětileté hospodářské plány Kolektivizace – násilná přeměna soukromých zemědělských hospodářství do družstev (kolchozů) zemědělci museli odevzdat pole, dobytek i stroje byly předepisovány vysoké odvody obilí za nesplnění dodávek byly rodiny nuceně přesídleny → nespokojenost, snížení produkce, hladomor

30. léta – vybudován silný průmysl, stát byl soběstačný Soudní procesy – (dekret umožňující rychle odsoudit, věznit či popravit „teroristy“) zatýkání na základě smyšlených obvinění (Stalinovi odpůrci, spolupracovníci, důstojnický sbor armády) gulag – pracovní tábor Kult osobnosti – vytvoření obrazu Stalina jako skvělého politika a ekonoma, Stalin se stal jedinou autoritou ve všech oblastech života společnosti

Totalitní systémy v dalších zemích Rakousko – omezování občanských práv Španělsko – fašistické hnutí falanga x protifašistická lidová tvorba, 1936 – 1939 občanská válka Diktatury a polodiktatury – Polsko, Bulharsko, Rumunsko, Jugoslávie, Maďarsko, pobaltské státy, portugalsko