Analýza zastoupení českých a slovenských časopisů z oblasti přírodních věd v databázi Web of Science (1998 – 2006) Věra Kroftová, Agrotest fyto, s.r.o.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Statistika.
Advertisements

CITATION CONNECTION od Thomson Reuters Bibliotheca academica – 31. října 2013, VFU Brno Ing. David Horký Country Manager pro střední a východní.
Seminář ASEP Jana Doleželová Knihovna AV ČR, v. v. i. Praha, Brno,
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Označení:Sada: Ověření ve výuce:Třída: Datum: Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_MAM_KC_1_02.
Dana Sigmundová Kde jinde hledat elektronické časopisy aneb práce s databázemi JSTOR, EZB, Oxford a Cambridge Journals ÚK FSS MU, Ústřední.
BA-CPVŠK 2007 Univerzity, žebříčky hodnocení, role jejich knihoven Marta Machytková
Web of Science – Journal Citation Reports Mgr. Libuše Simandlová Centrum informačních a knihovnických služeb Odbor informační podpory studia a výzkumu.
Jak a kde publikovat výsledky VaV
Milan Šmíd - Tisková konference UPC UPC European Television Survey české detaily Co ještě ukázal panevropský televizní průzkum UPC?
Bibliografická a citační databáze Scopus. Krátce o databázi Scopus Je to světově největší placená abstraktová, citační a referenční databáze. Na vzniku.
Databáze citačních rejstříků Web of Science.  Online akademická služba provozovaná společností Thomson Reuters.Thomson Reuters  Databáze citačních rejstříků,
Elektronické informační zdroje
B130P16: Praktické základy vědecké práce Katedra experimentální biologie rostlin PřF UK SciVerse - plnotextové vyhledávání.
, Porada IT-SDRUK, Olomouc Portál STM: stav a výhled Martin Svoboda Státní technická knihovna, Praha
Zpracování informací a znalostí Informační a citační analýza
Vyhledávání a orientace ve vědeckých informacích z pohledu citační analýzy Mgr. Jakub Szarzec Národní technická knihovna.
Představení projektu Seminář k projektu Vliv změn světa práce na kvalitu života Ing. Lenka Svobodová VÚBP Praha, 25. září 2006.
Rektor Zdroj:
Scientometrické metriky ICUK – Informační centrum a Ústřední knihovna MENDELU Lukáš Plch
Hodnocení vědy a výzkumu za využití InCites
, Elektronické služby knihoven prakticky, Praha Portál STM Lucie Hejná Státní technická knihovna
Královéhradecký kraj Standardy VKIS v praxi Celostátní seminář knihovníků Pardubice 1. listopadu 2005 Eva Semrádová Studijní a vědecká knihovna v Hradci.
Zpřístupnění plných textů vědeckých publikací v prostředí systému Medvik Helena Bouzková, Filip Kříž, Lenka Maixnerová, Eva Lesenková, Ondřej Horsák, Adéla.
Informatika programu restaurování Sklo a keramika - podzim 2009
E-knihovna pro knihovníky Seminář E-knihy III, NTK,
Vývoj krasu a jeskyní na základě studia jeskynních výplní, Slovinsko Paleomagnetický výzkum sedimentů v krasových oblastech Slovinska: využití při paleotektonických.
Bibliografická a rešeršní činnost Web of Science + Journal Citation Reports Scopus Science Direct.
Šedá literatura a SIGLE Knihovna AV ČR
Setkání účastníků neformálního konsorcia Praha
Pracovní skupina pro zpracování seriálů Spolupráce s českým národním střediskem ISSN.
Identifikace Mendelovy univerzity v Brně ve vědeckém světě Lukáš Plch Informační centrum
Léčiva u vzácných onemocnění (v kontextu dalších informací) PharmDr. Josef Suchopár Infopharm, a.s. Praha,
Citační databáze Mgr. Zdeňka FIRSTOVÁ Univerzitní knihovna Seminář pro doktorandy FST
Jak získat nové informace (nejen !) v hydrobiologii 1.Knihovna (UP, PřF UP) – fyzicky málo dostupných časopisů 2.Odebírané časopisy s on-line přístupem.
Aktivní škola - podpora, zlepšení kvality vzdělávání a výuky na základní škole Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Evaluation of Performance Based on Information in Documents‘ Databases Hana Pessrová Tomáš Cahlík.
B130P16: Praktické základy vědecké práce Katedra experimentální biologie rostlin PřF UK iHOP - plnotextové vyhledávání Pubmed.
HODNOCENÍ VÝZKUMU A VÝVOJE A JEJICH VÝSLEDKŮ V ROCE → Hodnocení VaV.
Publikace a hodnocení Publikace a vládní hodnocení vědy 2007.
Informační zdroje pro odbornou práci Kuchařka pro vědecký fast food.
1 Základní informační zdroje pro zubní lékařství Cvičení – týden 4 Mgr. Jarmila Potomková Knihovna Lékařské fakulty Ústav lékařské.
Miroslav Bartošek ÚVT MU x KIC MU
Návod pro vkládání výsledků vědy a výzkumu do IS.MUNI Mgr. Michal Petr Oddělení pro výzkum, rozvoj a projektovou podporu LF MU Platné pro rok 2011.
EndNoteWeb a ResearcherID – užitečné nástroje Web Of Science
Název akce: Seminář softskills pro oblast VaV a spolupráce (inovační management) Datum a místo konání: Prezentující: Daniela Tkačíková
JAK SE MĚŘÍ KVALITA VĚDY ? Jaroslav Flegr: Pozor, Toxo. Box 28 Jak se měří kvalita vědy, str. 100.
Rejstřík informací o výsledcích výzkumu a vývoje RIV
ISI Web of Knowledge Produkt a platforma firmy Thomson Reuters. Zahrnuje báze: - Web of Science (převážně bibliografické záznamy odborných článků, lze.
1 Základní informační zdroje pro zubní lékařství Cvičení – týden3 Mgr. Jarmila Potomková Knihovna Lékařské fakulty Ústav lékařské.
Web of Knowledge Web of Science. Web of Knowledge
Informační zdroje nejen pro vědu a výzkum FSS420 Mgr. Dana Mazancová, DiS. Brno, 14. října 2014 Masarykova univerzita Fakulta sociálních studií Ústřední.
Hodnocení efektivity výzkumu na LF UP Martin Modrianský.
Elektronické informační zdroje k hodnocení VaV Fakulta strojní, Mgr. Věra Pilecká, Mgr. Lenka Němečková Ústřední knihovna ČVUT.
Základní pravidla pro hodnocení vědeckých výsledků 2015 Marek Skovajsa OVV, FHS UK.
Články uznávané do RIVu (rejstřík informací o výsledcích)
WEB OF SCIENCE Stručný průvodce Mgr. Jarmila Potomková, Ph.D.
Oddělení pro vědu a výzkum, FHS UK Praha
Bibliometrie v praxi Lucie Vavříková
Bibliometrie v praxi Lucie Vavříková
Citační databáze Mgr. Zdeňka Firstová Univerzitní knihovna ZČU v Plzni
Vyhledávání v citační databázi Web of Science (WoS) Česká zemědělská univerzita v Praze Studijní a informační centrum 2014.
Vyhledávání v citační databázi Web of Science (WoS) Česká zemědělská univerzita v Praze Studijní a informační centrum 2014.
Informační zdroje pro vědu a výzkum na ČZU
Citační a bibliografické databáze:
Seminář ASEP Hana Munziová Knihovna AV ČR, Praha.
Elektronické informační zdroje (VIKBA25)
ISI Web of Knowledge ISI Web of Knowledge
Web of Science – Journal Citation Reports
OECD iLibrary Centrum informačních a knihovnických služeb
ISI Web of Knowledge ISI Web of Knowledge
Transkript prezentace:

Analýza zastoupení českých a slovenských časopisů z oblasti přírodních věd v databázi Web of Science (1998 – 2006) Věra Kroftová, Agrotest fyto, s.r.o. Havlíčkova 2787, Kroměříž, Česká republika

Obsah analýzy Byl analyzován soubor 25 českých a 12 slovenských titulů časopisů z oblasti přírodních věd zastoupených v databázi WOS (JCR) v letech 1998 – počet titulů v jednotlivých letech - rok zařazení českých časopisů z daného souboru do databáze -české a slovenské časopisy ve WOS (JCR) v evropském a světovém kontextu - jejich zařazení do tematických kategorií WOS (JCR) - porovnání IF časopisů českých a slovenských titulů s mediánem IF tematických kategorií WOS (JCR) - chybné údaje týkající se teritoriálního zařazení českých a slovenských časopisů - změny názvů některých časopisů

Materiál a metody Databáze WOS a JCR firmy Thomson Scientific K hodnocení byl použit program MS Excel. Statistická veličina medián, což je střední hodnota vzestupně nebo sestupně uspořádané řady čísel, v daném případě hodnot IF. Pokud má řada čísel sudý počet, je hodnota mediánu rovna průměru obou středních hodnot (Swoboda 1977).

Pořadí států podle počtu časopisů v JCR stav v roce 2005

Počet časopisů ve WOS (JCR) podle světadílů v letech 2005 a nárůst 2006 Evropa Severní Amerika Asie Střední a Jižní Amerika 45 5 Afrika 22 0

Procentuální zastoupení v evropském a světovém kontextu České přírodovědné časopisy tvoří: 0,6 % všech evropských přírodovědných časopisů v JCR 0,3 % všech přírodovědných časopisů Slovenské přírodovědné časopisy tvoří: 0,4 % všech evropských přírodovědných časopisů v JCR 0,2 % všech přírodovědných časopisů

České časopisy ve WOS (JCR)

Rok zařazení českých časopisů do WOS (JCR)

České časopisy v tematických kategoriích WOS (JCR) Databáze WOS (JCR) je v oblasti přírodních věd členěna na 170 tematických kategorií, naše časopisy spadají v roce 2006 do 21 z nich, přičemž tři kategorie jsou reprezentovány více než jedním českým časopisem a tři časopisy patří do více než jedné kategorie.

Počet českých časopisů v jednotlivých tematických kategoriích

České časopisy v tematických kategoriích WOS (JCR)

Co je to IF (impact factor)?

IF českých časopisů v roce 2005 a

IF faktory českých přírodovědných časopisů Porovnání IF časopisů s mediánem IF příslušných tematických kategorií WOS (JCR) ukázalo, že i poměrně nízká hodnota IF časopisu může znamenat dobrou úroveň v rámci dané kategorie.

IF českých přírodovědných časopisů – porovnání s mediánem IF příslušných kategorií

CERAMICS-SILIKATY Srovnání IF časopisu a mediánu IF kategorie

EUROPEAN JOURNAL OF ENTOMOLOGY Srovnání IF časopisu a mediánu IF kategorie

VETERINARNI MEDICINA Srovnání IF časopisu a mediánu IF kategorie

COLLECTION OF CZECHOSLOVAK CHEMICAL COMMUNICATIONS Srovnání IF časopisu a mediánu IF kategorie

Vědecké zemědělské časopisy vydávané ČZAV ve spolupráci s ÚZPI a jejich zastoupení ve WOS (JCR) - * Agricultural Economics *Czech Journal of Animal Science *Czech Journal of Food Sciences Czech Journal of Genetics and Plant Breeding Horticultural Science Journal of Forest Science Plant Protection Science Plant, Soil and Environment Research in Agricultural Engineering Soil and Water Research *Veterinary Medicine

Slovenské časopisy ve WOS (JCR) 1995 – 2006 * Od roku 2007 změna názvu na Chemical Papers ** uvedena chybně země vydání CZECHOSLOVAKIA Časopis ACTA VIROLOGICA má v poli „TERRITORY“ chybně uvedeno: CZECH REPUBLIC

Zařazení slovenských časopisů do 14 tematických kategorií WOS (JCR) a jejich IF (2006)

Závěrem Přísně nastavená pravidla Thomson Scientific pro přijetí časopisů do WOS přispívají ke zvyšování kvality jednotlivých vědeckých publikací i celých časopisů. Dá se předpokládat, že kvalita výzkumné a vědecké práce v České republice bude proto i nadále hodnocena především podle databáze WOS (JCR). Konkurence, kterou pro firmu Thomson Scientific představuje firma Elsevier se svou citační databází SCOPUS, by mohla přispět k tomu, že postupně bude do WOS zařazeno více titulů evropských časopisů, vždy se však bude jednat o databázi výběrovou.

Použité zdroje –ANONYM: Metodika hodnocení V a V a jejich výsledků v roce 2006, s. 34. [cit ] Dostupná na: –KROFTOVÁ, Věra: Analýza českých časopisů z oblasti přírodních věd v databázi Web of Science Praha, Inforum 2007, poster –SWOBODA, Helmut: Moderní statistika. Praha, Svoboda 1977, 351s. –ŠPÁLA Milan: Impakt faktor – dobrý sluha, ale špatný pán. Čas. Lék. čes., 2006, 145, s

Děkuji za pozornost Nějaké dotazy?