Přídavná jména přivlastňovací

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Jméno autora: Mgr. Hana Boháčová Datum vytvoření:
Advertisements

Přídavná jména - opakování
PŘÍDAVNÁ JMÉNA Mgr. Michal Oblouk.
Ivana Myšáková, 2011 Přídavná jména.
Přídavná jména přivlastňovací
Základní škola a Mateřská škola Slapy, okres Praha-západ
Základní škola a mateřská škola T.G. Masaryka Milovice, Školská 112, Milovice projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Třídění a vzory přídavných jmen
VY_32_INOVACE_Čj-Ml 6.,7.02 Anotace: Prezentace obsahuje přehled mluvnických kategorií přídavných jmen. Zaměřuje se především na druhy a vzory. Vzdělávací.
Gramatika Přídavná jména II
DRUHY PŘÍDAVNÝCH JMEN Mgr. Michal Oblouk.
SKLOŇOVÁNÍ PODSTATNÝCH JMEN
SKLOŇOVÁNÍ PŘÍDAVNÝCH JMEN
Přídavná jména Uveď co nejvíce přídavných jmen, která se vztahují k obrázku. Co není správně? svítící, krásný, londýnský, nový, vysoký, v noci, naše foto.
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
Přídavná jména pravopis koncovek
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: I/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Digitální učební materiál
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_744_7TR_CJ Autor: Mgr. Květuše Zmrzlíková.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III/2 Č. materiálu: VY_32_INOVACE_72.
Základní škola a Mateřská škola Slapy, okres Praha-západ
Podstatná jména rodu mužského životného
Přídavná jména - úvod pro 5. ročník ZŠ
Podstatná jména pro třeťáky Zpracovala: Mgr. Božena Holubová, ČJ
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: I/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
82.1 Přídavná jména PŘIVLASTŇOVACÍ
Shoda přísudku s podmětem
79.1 Přehled vzorů přídavných jmen
VZOR: OTCŮV, MATČIN (Čí ?)
SKLOŇOVÁNÍ A PRAVOPIS PŘÍDAVNÝCH JMEN
PŘÍDAVNÁ JMÉNA PŘIVLASTŇOVACÍ:
Druhy přídavných jmen 6. ročník.
Mgr. Michal Oblouk OHEBNÉ SLOVNÍ DRUHY.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Vladislav Michl
Přídavná jména - opakování (adjectives – revision)
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr. Ludmila Handrejchová Vytvořeno dne: Název: VY_32_INOVACE_2C_CJ9_10_JMÉNA,
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jiřina Homolová Název DUM: VY_32_Inovace_ Přídavná jména Název sady: Český jazyk 6. ročník Číslo.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Milan Urbášek. Dostupné z Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA Přáslavice.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Michaela Blažková Název DUM: VY_32_Inovace_ Přídavná jména Název sady: Český jazyk 9. ročník Číslo projektu:
Anotace: Materiál je určen pro žáky 6. ročníku, slouží k probrání nového učiva Datum: Ročník: 6. Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace.
Základní škola a Mateřská škola generála Pattona Dýšina, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Kateřina Palečková NÁZEV: VY_32_INOVACE_5C_15 TÉMA: ČESKÝ JAZYK.
Přídavná jména přivlastňovací
Základní škola T. G. Masaryka a Mateřská škola Poříčany, okr. Kolín
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Přídavná jména Bc. K. Matějková.
Název školy : ZÁKLADNÍ ŠKOLA NOVÝ KOSTEL,OKRES CHEB
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Jiří.
Dostupné z Metodického portálu ; ISSN
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
ZNÁME TŘI DRUHY PŘÍDAVNÝCH JMEN
Český jazyk – Skloňování podstatných jmen
VY__III/2__INOVACE__06 Český jazyk PŘÍDAVNÁ JMÉNA.
Přídavná jména - přivlastňovací
Skloňování podstatných jmen
VY_32_INOVACE_CJ.6.A.14 Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Nikola Grbavčicová Název materiálu: VY_32_INOVACE_CJ.6.A.14_pridavna_jmena Název:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okr
Český jazyk – Skloňování podstatných jmen
Zájmena II VY_32_INOVACE_03-09 Ročník: Vzdělávací oblast:
VY_32_INOVACE_1/20A-ICT/PE/ON
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
Autor: Mgr. Vlasta Šujanová Název : VY_32_INOVACE_27CJ_5_PŘJM
Přídavná jména I VY_32_INOVACE_03-06 Ročník: 6. , 7.
PODSTATNÁ JMÉNA III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Autor: Mgr. Eva Kotounová
PŘÍDAVNÁ JMÉNA [cit ]. Obrázek dostupný pod licencí GNU Free Documentation Licence na www:
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
Přídavná jména přivlastňovací
Název školy Plavská škola Autor Mgr. Jana Kneřová Název
Transkript prezentace:

Přídavná jména přivlastňovací

přivlastňovací – Petrovým, Janiných, dědečkových, tatínkovým Jel jsem na výlet s Petrovým bratrem. Slyšel jsem o Janiných starostech. Okolo malých dědečkových stromečků chodíme opatrně. K tatínkovým věcem se nepřibližoval. Vyhledej př. jména tvrdá měkká přivlastňovací tvrdá – malých měkká – přivlastňovací – Petrovým, Janiných, dědečkových, tatínkovým

Přídavná jména přivlastňovací Ptáme se ČÍ? Tvoříme od názvů osob maminka – maminčin David – Davidův ředitel – ředitelův vzory otcův (otcova, otcovo) matčin (matčina, matčino) Máme v sešitě Přehled

Př. jm. přivlastňovací i-y v koncovce se řídí podle vzoru mladý o Matějov…ch synech mladých – Matějových s učitelov…m… radami mladými – učitelovými bez hercov…ch úspěchů bez mladých – bez hercových

Př. jm. přivlastňovací i-y v koncovce se řídí podle vzoru mladý o Matějových (mladých) synech s učitelovými (mladými) radami

ovi x ovy? 1. zjistíme, zda je to podstatné nebo přídavné jméno na přídavná jména se ptáme čí? na podstatná jména se nemůžeme zeptat čí? (ptáme se komu, o kom)

ovi x ovy? Nejdříve zjistíme, zda je to podstatné nebo přídavné jméno na přídavná jména se ptáme čí? na podstatná jména se nemůžeme zeptat čí? (ptáme se komu, o kom) Máme v sešitě Přehled

Urči, zda podtržená slova jsou přídavná nebo podstatná jména: jde k tatínkovi tatínkovi přátelé půjčím to Milanovi Milanovi psi Jirkovi králíci jde k tatínkovi půjčím to Milanovi podstatná jména tatínkovi přátelé Milanovi psi Jirkovi králíci přídavná jména

Podst. jména: jen koncovka OVI k dědovi, o bratrovi, o Otovi

Podstatná jména: jen koncovka OVI k dědovi, o bratrovi Máme v sešitě Přehled

Přídavná jména: OVI – jen 1. a 5. pád rodu muž. životného (jakmile není splněna jedna podmínka, píšeme OVY) pomáháme si TI

přijdou tatínkovi kamarádi (TI kamarádi) – 1. pád r. muž. živ. přijdou tatínkovy sestry (TY sestry) – r. ženský viděl tatínkovy kamarády (TY kamarády) – 4.pád přinesl mi dědečkovy fotografie (TY fotografie) – r. ž.

Přídavná jména: OVI – pomáháme si TI jen 1. a 5. pád rodu muž. životného přijdou tatínkovi kamarádi (TI kamarádi) – 1. pád r. muž. živ. přijdou tatínkovy sestry (TY sestry) – r. ženský viděl tatínkovy kamarády (TY kamarády) – 4.pád Máme v sešitě Přehled

V dalším textu jsou jen přídavná jména přivlastňovací. Doplň i – y: Dědečkov… brýle jsou tady. Znám Otov.. syny. Nám se líbí Pavlov… vlasy. Přijdou Zdeňkov… rodiče. Zpěvákov… fanoušci dlouho tleskali. Zpěvákov… písně se líbily všem. Dědečkovy brýle jsou tady. Znám Otovy syny. Nám se líbí Pavlovy vlasy. Přijdou Zdeňkovi rodiče. Zpěvákovi fanoušci dlouho tleskali. Zpěvákovy písně se líbily všem.