Nástroje finančního trhu

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Finanční gramotnost Fynanční gramotnost
Advertisements

7. července 2013VY_32_INOVACE_100303_Bankovnictvi_3_DUM Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Roman Blaha. Obchodní akademie.
Bankovky Bankovka, neboli cenný papír s určitou peněžní částkou je bezúročný platební prostředek, vydávaný centrální bankou.
VY_32_INOVACE_ Finanční trh.
Produkty finančního trhu
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Není –li uvedeno jinak, je tento.
Výukový materiál zpracovaný v rámci "EU peníze školám" Projekt: Škola pro život Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Sada: C.
VY_32_INOVACE_ Osobní finance.
Stavební spoření, úvěry, leasing
Ekonomická gramotnost Hypotéky a spotřebitelské úvěry.
DUM - Digitální Učební Materiál Název školy: Střední odborná škola obchodní s.r.o. Broumovská 839, Liberec 6 IČO: REDIZO: Vzdělávací.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_62_INOVACE_19_FINANCE Název školy Táborské soukromé gymnázium, s. r. o. Tábor Autor Ing. Pavla.
Domácí rozpočet Poměr mezi příjmy a výdaji
Ing. Lucie Kratochvílová
Rozumíme penězům Buštěhrad Projekt Rodina Splátkova  Sociální postavení  Ekonomická situace  Příjmy  Výdaje  Finanční produkty / stavební.
Vkladové služby.
PASIVA Aby peníze nezahálely FINANČNÍ GRAMOTNOST.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
DUM - Digitální Učební Materiál Název školy: Střední odborná škola obchodní s.r.o. Broumovská 839, Liberec 6 IČO: REDIZO: Vzdělávací.
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Problematika úvěrů v praxi – Československá obchodní banka, a. s.
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:VI/2.
Vypracovala Nelly Bočková
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
Příjmy z kapitálového majetku Příjmy z kapitálového majetku vymezuje z hlediska FO § 8 ZDP, jsou jimi: podíly na zisku (dividendy) z majetkového podílu.
DUM - Digitální Učební Materiál Název školy: Střední odborná škola obchodní s.r.o. Broumovská 839, Liberec 6 IČO: REDIZO: Vzdělávací.
Číslo materiáluVY_62_INOVACE_EKO_4S_RE_32_17 NázevFinanční produkty Druh učebního materiálu Prezentace PředmětEkonomika Ročník4 Tématický celekBankovnictví.
DUM - Digitální Učební Materiál Název školy : Střední odborná škola obchodní s.r.o. Broumovská 839, Liberec 6 IČO: REDIZO: Vzdělávací.
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_32_INOVACE_03C 8 AutorIng. Helena Svršková Období vytvořeníŘíjen 2012.
Označení materiálu: VY32_INOVACE_EKRZU_EKONOMIKA2_03 Název materiálu: CIZÍ A VLASTNÍ ZDROJE Tematická oblast: Ekonomika, 2. ročník Anotace: Prezentace.
FINANČNÍ PRODUKTY 4. Téma.
Kreditní karty. Kreditní karty Platební karty Při zřízení běžného účtu nám je poskytnuta platební karta Tuto kartu využíváme k bezhotovostnímu placení.
Nedostatek finančních prostředků Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských.
Příjmy z kapitálového majetku Příjmy z kapitálového majetku vymezuje z hlediska FO § 8 ZDP, jsou jimi: podíly na zisku (dividendy) z majetkového podílu.
1 Bankovní úvěrové analýzy Banky, úvěrové produkty Průběžný test 1 OtázkyJméno:……………………………………….Skupina:……………………………………. Datum:
Finanční trh. finanční trh nabídka a poptávka peněz, cenných papírů a dalších forem kapitálu nabídka a poptávka peněz, cenných papírů a dalších forem.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Sylva Čekalová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje Národní.
Finanční gramotnost: Půjčky a úvěry. PROČ CHTÍT VĚDĚT VÍC … 03 Půjčky a úvěry 2 „Odměna za to, že se člověk vyzná je obrovská. A tresty za neznalost finanční.
INVESTOVÁNÍ DOMÁCNOSTÍ. Finanční rozpočet  Finanční rozpočet domácnosti je souhrnný přehled příjmů a výdajů všech členů domácnosti za určité časové období.
III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_ INOVACE _ 15 Jméno autora: Mgr. Marcela Chalúpková Datum: říjen 2012 Ročník: 9. Vzdělávací.
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:Marcela Zahrádková NÁZEV:VY_62_INOVACE_01B_03_Majetek a závazky domácnosti TEMA:Finanční.
Finanční gramotnost: Platební karty. PROČ CHTÍT VĚDĚT VÍC … 04 Platební karty 2 „Karetní business: body za platbu, slevy, balíčky, spoření, pojištění,
Elektronické učební materiály – II. stupeň Finanční gramotnost Autor: Mgr. Roman Havlíček 1.1 Úvěrové finanční produkty V následující křížovce každý řádek.
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
KOLIK TO NESE? Umísti podle úroku, který platíš nebo inkasuješ v % ročně = p.a. % úrok p.a. 0% 5% 10% 15% 20% - 5% - 10% - 15% - 20% a více INFLACE 2%
Název: Finanční trh a některé jeho produkty Autor: Ing. Luboš Janovský Název SŠ:VOŠ, SPŠ automobilní a technická Tem. oblast:Finanční produkty Ročník:3.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_62_INOVACE_21_12 Název materiáluBěžný účet,
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_62_INOVACE_21_20 Název materiáluHypotéka.
Ing. Veronika Dostálková MBA ZADLUŽOVÁNÍ Finanční gramotnost 3. ročník Září 2012.
Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Číslo a název projektu:CZ.1.07/1.5.00/ – Investice do vzdělání nesou nejvyšší.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
N ÁZEV ŠKOLY : ZŠ Š TĚTÍ, O STROVNÍ 300 A UTOR : M GR. N IKOLA G RBAVČICOVÁ N ÁZEV MATERIÁLU : VY_32_INOVACE_VO.9.A.11_financni_ gramotnost_pojmy N ÁZEV.
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
Úvěry, splátky, pojištění
Kam s penězi, aby nezahálely
ROZPOČTOVÁ GRAMOTNOST- rodinný rozpočet
Finanční gramotnost: Půjčky a úvěry.
Kód vzdělávacího materiálu:
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie Analýza bankovních produktů v ČR Autor bakalářské práce: Marie.
Aktivní bankovní operace – úvěry pro občany
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
Finanční gramotnost HYPOTEČNÍ ÚVĚR. Finanční gramotnost HYPOTEČNÍ ÚVĚR.
Mgr. Veronika Vaňousová Datum vytvoření: Vyučovací předmět:
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy Autor: Olga Kotvová
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
FINANČNÍ GRAMOTNOST PASIVA ZŠ HEJNICE Z. Hyxa.
DUM - Digitální Učební Materiál
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a svět práce, Finanční gramotnost, Bankovní finanční produkty.
DUM - Digitální Učební Materiál
Transkript prezentace:

Nástroje finančního trhu Finanční gramotnost: Nástroje finančního trhu Vladislav Herout, Jan Šimek

U každé odpovědi právě 1 správná TEST U každé odpovědi právě 1 správná

PŘÍJMY A VÝDAJE

CÍLE

NÁSTROJE FINANČNÍHO TRHU Běžný účet Spořící účet Povolené přečerpání běžného účtu Debetní karta Kreditní karta Hypotéka Spotřebitelský úvěr Leasing Otevřené podílové fondy Penzijní připojištění Životní pojištění Stavební spoření

REZERVY

TEST - VYHODNOCENÍ Jaký je rozdíl mezi debetní a kreditní kartou? Debetní kartou lze vybírat hotové peníze z bankomatu, ale nelze s ní bezhotovostně platit v obchodě. S kreditní kartou naopak mohu bezhotovostně platit v obchodě, ale nemohu vybírat hotové peníze z bankomatu. Pomocí debetní karty mohu používat pouze peníze na svém běžném účtu, na rozdíl od kreditní karty, která mi umožňuje financovat výdaje úvěrem. Debetní karta je běžně označovaná jako zlatá karta, kterou mohou používat podnikatelé, na rozdíl od kreditní karty, která je určena obyčejným lidem. Pokud si rozhodnete vyměnit české koruny za americké dolary, který kurz se ve směnárně nebo bance použije? USD – prodej USD – nákup CZK – prodej

TEST - VYHODNOCENÍ Jaká je obvyklá úroková sazba na běžném účtu? Velmi nízká, obvykle do 0,1% p.a. Nejvýhodnější je hromadit peníze na běžném účtu, protože úroková sazba je velmi příznivá, obvykle se pohybuje v rozmezí 5% - 10%. Úroková sazba na běžném účtu je obvykle vysoká, pohybuje se v rozmezí 5% - 10%, ale je to kvůli tomu, že klient podstupuje obrovské riziko, že banka zkrachuje. Co je to RPSN? Registr osob, které nejsou schopny splácet úvěr, a banka jim žádný další úvěr neposkytne. Rodiny, kterým je přiznán nárok na sociální dávky a nemocenskou. Sazba v procentech, která udává celkovou roční nákladovost úvěru.

TEST - VYHODNOCENÍ Co je to hypotéka? Neúčelový bankovní úvěr, který slouží k financování pořízení spotřebního zboží (např. TV, automobilu, apod.) Účelový bankovní úvěr, kterým se financuje pořízení nemovitosti. Každý úvěr, při kterém dáváte do zástavy nemovitost, o kterou v případě nesplácení přijdete. Co je to dluhová past? Situace, kdy nejste schopni splácet úvěr/y, a tak si berete nové úvěry, abyste mohli splácet ty původní. Pokud si půjčíte peníze, nejste schopni je včas vrátit a věřitel vás vláká do pasti a odmítá vás pustit, dokud dluhy nezaplatíte. Sloučení stávajících úvěrů do jednoho.

TEST - VYHODNOCENÍ Na jeden rok je výhodnější půjčka s úrokovou sazbou 1% p.m. nebo 5% p.a. Oba jsou stejně výhodné. Výhodnější je úvěr s úrokovou sazbou 5% p.a., protože úroková sazba je vyjádřená pro celý rok. Výhodnější je úvěr s úrokovou sazbou 1% p.m., protože úroková sazba je nižší. Do jaké výše jsou pojištěny vklady v bankách? Vklady nejsou pojištěny. Jsou pojištěny do výše 100.000 CZK. Jsou pojištěny do výše 100.000 EUR, tj. cca do výše 2.500.000 CZK.

 OTÁZKY? DĚKUJEME ZA POZORNOST A PŘEJEME HEZKÝ DEN