PROTEINY - přítomny ve všech buňkách - podíl proteinů až 80% - živočichové – příjem potravou - chemické složení: 50% C, 24% O, 18% N, 6% H, síra a další prvky - vlastnosti : dle funkce, kterou v organismu zastávají (rozpustnost ve vodě, odolnost proti fyzikálním a chemickým vlivům)
FUNKCE PROTEINŮ Stavební - nerozpustné ve vodě (vláknité), tvoří základ extracelulárních struktur kolageny, elastiny, keratiny, fibroin 2. Transportní hemoglobin, myoblobin, feritin
3. Proteiny zajišťující pohyb - přeměna chemické energie na mechanickou práci myosin, aktin, tropomyosin, troponin 4. Katalytické, řídící a regulační funkce - enzymy, bílkovinné hormony 5. Obranné funkce - imunoglobuliny
STAVBA PROTEINŮ Aminokyseliny - substituční deriváty karboxylových kyselin - více než 300 AK - pouze 20 AK – proteinogenní AK - 2 optické izomery – L- a D-, proteinogenní výhradně L- izomery
STRUKTURA AMINOKYSELIN
ROZDĚLENÍ AK Cys, Tyr, Ala, Ser, Pro, Gly, Glu, Asp, Trp NEESENCIÁLNÍ AK (postradatelné) Cys, Tyr, Ala, Ser, Pro, Gly, Glu, Asp, Trp ESENCIÁLNÍ AK (nepostradatelné) Val, Leu, Ile, Thr, Trp, Met, Lys u malých dětí ještě: His a Arg
BIOLOGICKÁ HODNOTA O biologické hodnotě bílkovin rozhoduje obsah esenciálních aminokyselin.
Dipeptid Gly-Ala
Gly-Ala
PEPTIDY Chemickou povahou – amidy kyselin 2 AK – dipeptid 3 AK – tripeptid n AK – polypeptid – polypeptidický řetězec Charakteristika peptidu : POČET a POŘADÍ AK v řetězci Prodlužování polypeptidického řetězce – proteiny – jejich molekuly jsou tvořeny sty až tisíci AK zbytků
STRUKTURA BÍLKOVIN Primární struktura Val-His-Leu-Thr-Pro-Glu-Glu-Lys = HMGL Val-His-Leu-Thr-Pro-Val-Glu-Lys = patol. HMGL Srpkovitá anémie.
Primární struktura
STRUKTURA BÍLKOVIN 2. Sekundární struktura Polypeptidický řetězec uspořádán do: formy skládaného listu papíru formy alfa-helix (šroubovice) 3. Terciální struktura fibrilární struktura (tvar vlákna) globulární struktura (tvar klubíčka)
Sekundární struktura
Terciální struktura – globulární
Terciální struktura - fibrilární
STRUKTURA BÍLKOVIN 4. Kvarterní struktura vzájemné prostorové uspořádání polypeptidických řetězců Výskyt: enzymy, HMGL, MYOGL, další bílkoviny.
Kvarterní struktura - HMGL
VAZBY V PROTEINECH 1. Peptidická vazba
2. Disulfidická vazba Cystein, Cystin, Methionin
3. Vodíková vazba spojuje polypeptidické řetězce
4. Iontové vazby souvislost s pH
ROZDĚLENÍ PROTEINŮ 1. Jednoduché proteiny a) skleroproteiny (fibrilární) – nerozpustné ve vodě FIBROIN, KOLAGEN, KERATIN b) sferoproteiny (globulární) - rozpustné ve vodě HISTONY, ALBUMINY, GLOBULINY, MÉČNÉ PROTEINY - KASEIN LAKTALBUMINY
FIBROIN
KERATIN
KOLAGEN
HISTONY
ALBUMIN
GLOBULINY
KASEIN
ROZDĚLENÍ PROTEINŮ 2. Složené proteiny METALOPROTEINY LIPOPROTEINY NUKLEOPROTEINY GLYKOPROTEINY CHROMOPROTEINY PROTEINY KREVNÍ PLASMY HEMOGLOBIN MYOGLOBIN