Vypracoval: Petr Hladík IV. C, říjen 2007

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
GRAVITAČNÍ POLE Základní pojmy Newtonův gravitační zákon
Advertisements

Přeměny energií Při volném pádu se gravitační potenciální energie mění na kinetickou energii tělesa. Při všech mechanických dějích se mění kinetická energie.
Gravitační pole.
4. Přednáška – BBFY1+BIFY1 gravitační pole
Mgr. Ladislav Dvořák PdF MU, Brno
2.1-3 Pohyb hmotného bodu.
Síla - opakování Síla je vektorová veličina, její jednotka je Newton (kg.m.s-2). Síla má pohybové a deformační účinky. Pokud na těleso působí nenulová.
Co to je STR? STR je fyzikální teorie publikovaná r Albertem Einsteinem Nahrazuje Newtonovy představy o prostoru a čase Nazývá se speciální, protože.
Mechanika tuhého tělesa
GRAVITACE Podmínky používání prezentace © RNDr. Jiří Kocourek 2013
7. Mechanika tuhého tělesa
Dynamika hmotného bodu
C) Dynamika Dynamika je část mechaniky, která se zabývá vztahem síly a pohybu 2. Newtonův pohybový zákon zrychlení tělesa je přímo úměrné síle, která jej.
Fyzika Účinky síly.
Dynamika hmotného bodu
Radiální elektrostatické pole Coulombův zákon
INERCIÁLNÍ A NEINERCIÁLNÍ VZTAŽNÉ SOUSTAVY
Fyzika.
3. KINEMATIKA (hmotný bod, vztažná soustava, polohový vektor, trajektorie, rychlost, zrychlení, druhy pohybů těles, pohyby rovnoměrné a rovnoměrně proměnné,
Dynamika.
Vzájemné působení těles
Dynamika Síla a její účinky na těleso Newtonovy pohybové zákony
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Vypracovala: Bc. SLEZÁKOVÁ Gabriela Predmet: HE18 Diplomový seminár
Tíhové pole gravitační zákon potenciál tíhového pole: těleso o hmotnosti M vytváří gravitační pole intenzita tíhového pole:
Mechanika tuhého tělesa
GRAVITAČNÍ POLE.
VY_32_INOVACE_11-06 Mechanika II. Gravitační pole.
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Gymnázium, Havířov-Město, Komenského 2, p.o. Tato prezentace.
Gravitační pole Newtonův gravitační zákon
Mechanika Gravitační pole.
Škola Střední průmyslová škola Zlín
PRÁCE V HOMOGENNÍM ELEKTRICKÉM POLI.
Pavlína Valtrová, 3. C. Každá dvě tělesa se vzájemně přitahují stejně velkými gravitačními silami opačného směru. Velikost gravitační síly F g pro dvě.
Gravitační síla a hmotnost tělesa
4.Dynamika.
4. Přednáška – BOFYZ gravitační pole
GRAVITACE.
Síla.
Gravitace.
Gravitační síla. Gravitační pole
ELEKTRICKÉ POLE.
Gravitační pole Pohyby těles v gravitačním poli
KINEMATIKA - popisuje pohyb těles - odpovídá na otázku, jak se těleso pohybuje - nezkoumá příčiny pohybu.
GRAVITACE Fy – prima Yveta Ančincová.
Mechanika tuhého tělesa
INTENZITA ELEKTRICKÉHO POLE
1. část Elektrické pole a elektrický náboj.
Kde je elektrické pole „silnější“
Gravitační síla, gravitační pole
Mechanika tuhého tělesa
VÝKON A PŘÍKON.
Mechanika IV Mgr. Antonín Procházka.
DYNAMIKA Newtonovy zákony: První Newtonův zákon: (zákon setrvačnosti)
Elektronický materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK CZ.1.07/1.1.24/ Zvyšování kvality vzdělávání v Moravskoslezském kraji Střední průmyslová.
Fyzika pro lékařské a přírodovědné obory Ing. Petr VáchaZS – Mechanika tuhého tělesa.
G RAVITAČNÍ POLE Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
G RAVITAČNÍ POLE Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_43_18 Název materiáluPohyb těles.
Mechanika tuhého tělesa Kateřina Družbíková Seminář z fyziky 2008/2009.
Fyzika I-2016, přednáška Dynamika hmotného bodu … Newtonovy zákony Použití druhého pohybového zákona Práce, výkon Kinetická energie Zákon zachování.
Rovnoměrný pohyb po kružnici a otáčivý pohyb
13. Gravitační pole – základní pojmy a zákony
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
SKLÁDÁNÍ SIL.
Tření smykové tření pohyb pokud je Fv menší než kritická hodnota:
INTENZITA ELEKTRICKÉHO POLE.
Tuhé těleso Tuhé těleso – fyzikální abstrakce, nezanedbáváme rozměry, ale ignorujeme deformační účinky síly (jinými slovy, sebevětší síla má pouze pohybové.
Gravitační pole Potenciální energie v gravitačním poli:
2. Centrální gravitační pole
Transkript prezentace:

Vypracoval: Petr Hladík IV. C, říjen 2007 10. Gravitační pole Vypracoval: Petr Hladík IV. C, říjen 2007

Newtonův gravitační zákon Zákon superpozice gravitačních polí Intenzita gravitačního pole Radiální gravitační pole Homogenní gravitační pole Gravitační a tíhové pole v laboratorní vztažné soustavě

Gravitace Je silové působení mezi hmotnými objekty Je jednou ze čtyř základních interakcí Je nejslabší, ale má velký dosah Její účinek není vyrušen účinky opačně nabitých těles Působí univerzálně na všechny látky nebo fyzikální pole je rozhodující silou interakce velmi vzdálených objektů

Gravitační pole V klasické mechanice označuje prostor kolem tělesa, ve kterém se projevuje působení gravitační síly. Gravitační síla je síla, kterou se vzájemně hmotná tělesa přitahují. Gravitační síla ubývá se čtvercem vzdálenosti od tělesa, které ho vyvolalo. Gravitační pole je nekonečné. Za jeho hranici se považuje místo, kde přestává být měřitelné, nebo kde převládá gravitace jiného tělesa

Newtonův gravitační zákon Hmotný bod o hmotnosti m1 vytváří kulově souměrné gravitační pole, jež působí na jiný hmotný bod o hmotnosti m2, který je ve vzdálenosti r, přitažlivou silou Fg o velikosti: Kde ϰ je Newtonova gravitační konstanta. ϰ = 6,672 ·10-11 N·m2·kg-2.

Superpozice gravitačních polí Síla F, kterou působí na libovolné těleso gravitační pole buzené tělesy T1, T2,…Tn je rovna součtu sil F1, F2, …Fn, kterými by na ně působila gravitační pole buzená jednotlivými tělesy, tj. platí F = F1 + F2 + … + Fn

Intenzita gravitačního pole Je vektorová fyzikální veličina charakterizující účinky gravitačního polena těleso nebo HB. Intenzita v bodě P je definována vztahem: Tato vektorová veličina nezávisí na hmotnosti, ale jen na gravitačním poli v bodě P. Charakterizuje silové účinky pole. K = [N · kg-1]

Radiální gravitační pole Radiální (centrální) gravitační pole je druh gravitačního pole, při kterém směr gravitační síly ve všech místech pole míří stále do jednoho bodu – středu. Všechny body nacházející se na kulové ploše, která má střed v těžišti tělesa mají intenzitu gravitačního pole o stejné velikosti. V radiálním gravitačním poli se tělesa pohybují po kuželosečkách podle Keplerových zákonů.

Kosmické rychlosti Viz. Otázka č. 11

Homogenní gravitační pole Je to způsob zjednodušeného matematického popisu gravitačního pole, při kterém je gravitační síla ve všech místech pole stejná (velikost i směr). Za homogenní lze gravitační pole považovat tehdy, jsou-li trajektorie sledovaných těles malé ve srovnání s poloměrem Země a pokud se v oblastech pole, v nichž sledované děje probíhají, příliš nemění velikost ani směr intenzity gravitačního pole. Homogenní gravitační pole je tedy vhodné k popisu pohybů v blízkosti povrchu Země (např. šikmý vrh).

Gravitační a tíhové pole v laboratorní vztažné soustavě Vlivem otáčení Země je laboratorní soustava spojená v daném místě s povrchem Země neinerciální, takže na každé těleso v ní působí kromě gravitační síly i síly setrvačné. Na těleso, které je v klidu, působí setrvačná síla odstředivá Fo. Ta je kolmá na osu otáčení Země a je orientována směrem od ní. Její velikost je: Fo=mω2r Fo<<Fg m – hmotnost tělesa, ω – úhlová rychlost otáčení Země, r – vzdálenost od osy V laboratorní soustavě na každé těleso působí výslednice gravitační a odstředivé síly. Jde o sílu tíhovou, označuje se FG

FG=Fg+Fo Její směr se označuje jako svislý. Udává jej např. klidná olovnice Nepůsobí-li na HB jiná síla než tíhová, pohybuje se HB v lab. soustavě se zrychlením g.