Možnosti dalšího vzdělávání 29.10.2012 Šluknov Pracovní workshop v rámci projektu: PODPORA DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ V ÚSTECKÉM KRAJI CZ.1.07/3.2.06/01.0028.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Jděte vstříc změnám NSK pomáhá i nabízí šanci * Pracoval jsem v oboru jako obsluha čerpací stanice, ale nemám o tom žádný kvalifikační doklad. * Nyní.
Advertisements

Národní soustava povolání
Podpora dalšího vzdělávání v Ústeckém kraji Nutnost dalšího vzdělávání pro zvýšení zaměstnanosti Podpora dalšího vzdělávání v Ústeckém kraji CZ.1.07/3.2.06/
NAŠE ZKUŠENOSTI S DALŠÍM VZDĚLÁVÁNÍM V OBLASTI GASTRONOMIE.
Národní soustava kvalifikací Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Setkání se členy Svazu obchodu a.
Další profesní vzdělávání, realizované prostřednictvím úřadu práce
Dita Slavíková Národní centrum Europass ČR Europass: Novinky ve struktuře dokumentů.
Národní centrum Europass ČR | Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků.
Europas JUDr. Milan Tomeš AKTIVITA JE SPOLUFINANCOVÁNA EU JAKO PROJEKT č. COMM/PRG/008-1 V RÁMCI „AKCE NA PODPORU INFORMOVANOSTI A DISKUSE OEVROPSKÉM ROKU.
Centrum uznávání a celoživotního učení Ústeckého kraje, o.p.s. Regionální konzultační centrum Most.
Centrum uznávání a celoživotního učení Ústeckého kraje obecně prospěšná společnost Ústí nad Labem.
Zákon č. 179/2006 Sb. a právní úpravy systému uznávání výsledků dalšího vzdělávání MŠMT Odbor vyššího odborného a další vzdělávání Mgr. Monika Měšťanová.
Fond dalšího vzdělávání, Na Maninách 20, Praha 7 Stáže ve firmách – vzdělávání praxí Představení projektu.
Martin Sycha Konference UNIV 2 KRAJE Ostrava Další vzdělávání v ČR.
Společným postupem sociálních partnerů k přípravě odvětví na změny důchodového systému Knihovnické profese v NSP Havlíčkův Brod, Zlata Houšková.
Národní soustava kvalifikací v aktivitách Úřadu práce ČR.
NSK – ZÁKLADNÍ FILOSOFIE Dle zákona – 179/2006 Sb. Nová filosofie vzdělávání – orientace na výsledek Přestává platit – získané vzdělání vystačí na celý.
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy
Další vzdělávání v terciárním vzdělávacím sektoru Současnost a výhled do budoucna MŠMT Odbor vyššího odborného a další vzdělávání Mgr. Monika Měšťanová.
Národní soustava kvalifikací Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Konference projektu KRUH
Národní soustava kvalifikací (NSK) Evropský rámec kvalifikací (EQF)
Neformální vzdělávání jako součást Strategie celoživotního učení ČR Martin Sycha
Rozvoj Národní soustavy kvalifikací podporující propojení počátečního a dalšího vzdělávání Systémový projekt (NSK – Národní Soustava Kvalifikací)
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. Fr. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 15Číslo.
Podpora poskytování dalšího vzdělávání v Pardubickém kraji reg.č.: CZ.1.07/3.2.13/ Představení projektu - rekapitulace dosavadní činnosti a úkoly.
Podpora poskytování dalšího vzdělávání v Pardubickém kraji reg.č.: CZ.1.07/3.2.13/ Představení projektu Ing. Petra Semeráková, manažerka projektu.
EUROPASS PaedDr. Miroslava Salavcová
Projekt K2 Klíčová aktivita Metodická podpora uznávání neformálního vzdělávání Mgr. Daniela Havlíčková, garantka Ing. Zuzana Kratinohová, odborná pracovnice.
Další vzdělávání v technických oborech Krajská konference projektu UNIV 2.
Národní soustava kvalifikací a její přínosy pro zaměstnavatele
Národní soustava kvalifikací a možnosti jejího využití Monika Pokorná MŠMT
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Create think tank! Doc. PhDr. Jaroslav Mužík DrSc. Další vzdělávání v ČR.
Dalším vzděláváním k uspokojení požadavků zaměstnavatelů a k uplatnění na trhu práce Celoživotní učení - Kroměříž, Projekt je spolufinancován.
Podpora poskytování dalšího vzdělávání v Pardubickém kraji - Klíčové aktivity projektu a jeho úloha v rámci současného vzdělávacího systému ČR přednáší.
Podpora poskytování dalšího vzdělávání v Pardubickém kraji reg.č.: CZ.1.07/3.2.13/ Představení projektu - rekapitulace dosavadní činnosti aktivity.
Národní soustava kvalifikací Praktický nástroj pro zaměstnavatele Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Střední školství a trh práce Akční program podpory odborného školství.
Národní soustava kvalifikací. N á rodn í soustava kvalifikac í –  Hlavní cíl: umožnit občanům,
Další vzdělávání v ČR Konference UNIV 2 KRAJE , Liblice.
EU - V PRAXI Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Národní centrum Europass ČR | Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků.
Další vzdělávání v ČR Konference UNIV 2 Kraje
Organizační struktura
EUROPASS EUROPASS PaedDr. Miroslava Salavcová
EUROPASS Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Mgr. Eva Šreibrová 2009.
Otevírá dveře ke studiu a práci v Evropě Ing. Karin Jajtnerová Národní ústav odborného vzdělávání Eurocentrum Liberec, 21. února 2007.
Podpora poskytování dalšího vzdělávání v Pardubickém kraji reg.č.: CZ.1.07/3.2.13/ Prezentace projektu shrnutí činnosti a výstupů projektu Ing.
Michala Čičváková Národní centrum Europass ČR Portfolio dokumentů Europass.
Dita Slavíková Národní centrum Europass ČR S Europassem se neztratíte.
Aktuální situace v oblasti DV Procesy uznávání a rekvalifikace
PODPORA DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ V ÚSTECKÉM KRAJI CZ.1.07/3.2.06/ Možnosti dalšího vzdělávání Zdroj: MŠMT, NSK, CUCU ÚK o.p.s.
1 prezentuje : Mgr. Helena Adamcová vedoucí odboru zprostředkování a poradenství Úřad práce v Liberci Postup resortu práce a sociálních věcí v oblasti.
Národní soustava kvalifikací: Zaměstnanci dle představ a potřeb zaměstnavatelů Konference k 20 letům výročí A.T.I.C. ČR Ostrava, 7. března 2014.
Úřad práce České republiky Krajská pobočka v Ústí nad Labem Dvořákova 1609/18 Ústí nad Labem-centrum Ústí nad Labem
Zákon o uznávání výsledků dalšího vzdělávání Seminář k rekvalifikacím Monika Pokorná Martin Sycha.
2. BLOK Zákon o uznávání – nástroj propojení PV a DV Seminář propojování počátečního a dalšího vzdělávání v ČR 20. prosince 2010 CVLK - Liberec.
Systém dílčích kvalifikací - cesta k výučnímu listu Střední odborná škola a Střední odborné učiliště technické, Třemošnice, Sportovní 322.
Škola jako poskytovatel DV Seminář propojování počátečního a dalšího vzdělávání v ČR 24. března 2011 Ústí nad Labem.
PaedDr. Věra Kolmerová vedoucí oddělení vyššího odborného a dalšího vzdělávání MŠMT konference projektu UNIV 3 Nesuchyně, Aktuální situace.
Druhy DV a strategické směry Seminář propojování počátečního a dalšího vzdělávání v ČR 24. března 2011 Ústí nad Labem.
Střední škola jako centrum celoživotního vzdělávání.
Uznávání výsledků neformálního vzdělávání a informálního učení v sítích škol poskytujících vzdělávací služby pro dospělé Projekt je financován Evropským.
1 PROJEKT UNIV 2 KRAJE Školy jako centra celoživotního učení Jana Bydžovská KULATÝ STŮL MŠMT – PŘEDSTAVENÍ INDIVIDUÁLNÍHO NÁRODNÍHO PROJEKTU
European Qualifications Framework Evropský rámec kvalifikací Národní ústav pro vzdělávání :
Zákon č. 179/2006 Sb. Seminář propojování počátečního a dalšího vzdělávání v ČR 24. března 2011 Ústí nad Labem.
Zákon č. 179/2006 Sb. Seminář propojování počátečního a dalšího vzdělávání v ČR 24. března 2011 Ústí nad Labem.
  Další vzdělávání v ČR Konference UNIV 2 Kraje , Liberec.
CENTRUM UZNÁVÁNÍ A CELOŽIVOTNÍHO UČENÍ OLOMOUCKÉHO KRAJE __________________________________________ Olomouc, Rooseveltova 79 Česká republika.
Organizační struktura
Transkript prezentace:

Možnosti dalšího vzdělávání Šluknov Pracovní workshop v rámci projektu: PODPORA DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ V ÚSTECKÉM KRAJI CZ.1.07/3.2.06/

Podpora dalšího vzdělávání v Ústeckém kraji reg.č. CZ1.07/3.2.06/ projekt v rámci Operačního programu vzdělávání pro konkurenceschopnost Realizátor: VOŠ a SŠ, Varnsdorf, p.o. Termín: od do Cíl projektu: poskytování informací o ucelené nabídce vzdělávacích kurzů a autorizovaných osobách v Ústeckém kraji. Dílčím cílem je podpora vzájemné spolupráce vzdělávacích institucí a sociálních partnerů

Podpora dalšího vzdělávání v Ústeckém kraji reg.č. CZ1.07/3.2.06/ Cílová skupina projektu: účastníci dalšího vzdělávání, pracovníci vzdělávacích institucí partnerem projektu je Centrum uznávání a celoživotního učení Ústeckého kraje o.p.s. (zákon č. 179/2006 Sb.) Více informací o projektu:

Podpora dalšího vzdělávání v Ústeckém kraji reg.č. CZ1.07/3.2.06/ Zaměření projektu na: snížení vysoké nezaměstnanosti řešení problému území s nedostatkem kvalifikovaných pracovníků zvýšení nízké vzdělanostní úrovně nezaměstnaných rozšíření nabídky dalšího vzdělávání pomocí letáků a web-portálu

Procento nezaměstnaných podle dosaženého vzdělání - muži

Procento nezaměstnaných podle dosaženého vzdělání - ženy

Základní shrnutí grafů za posledních pět let nedošlo k výrazným změnám ve vzdělanostní struktuře nezaměstnaných není významných rozdílů mezi muži a ženami největší skupinu nezaměstnaných tvoří vyučení a lidé se základním vzděláním (muži více jak 80 % nezaměstnaných a u žen téměř 80 % nezaměstnaných)

Možné řešení - další vzdělávání Definice DV (v zákoně č. 179/2006 Sb.) Další vzdělávání je veškeré vzdělávání, které není počátečním Základní typy DV Profesní (vč. rekvalifikací, směřující k NSK a normativního vzdělávání) Občanské Zájmové

Nejčastější důvody účasti v dalším vzdělávání zlepšit kariérní perspektivu, dělat lépe – 32 % šance získat (změnit) zaměstnání – 10 % snížit (eliminovat) ztrátu zaměstnání – 8 %

Možnosti dalšího vzdělávání zvýšení stupně dosaženého vzdělání – dálkové studium, kombinované studium rekvalifikace využití zákona č. 179/2006 Sb. – profesní (dílčí) kvalifikace – úplná profesní kvalifikace

Zvýšení stupně dosaženého vzdělání – dálkové studium, kombinované studium Několikaleté studium na SŠ nebo VŠ: časová náročnost dojíždění finanční náročnost neřeší okamžitě danou situaci

Rekvalifikace Rekvalifikace umožňuje fyzickým osobám získat kvalifikaci pro nové zaměstnání nebo udržení stávajícího zaměstnání.

Rekvalifikace - zabezpečení ve spolupráci s ÚP osoba evidovaná na ÚP → profesně- poradenský pohovor (útvar zaměstnanosti úřadu práce) → zájemce o rekvalifikaci → vyhledá si rekvalifikační zařízení a odpovídající rekvalifikační kurz → podá si písemnou žádost = návrh na zařazení do rekvalifikace konečné stanovisko má krajská pobočka ÚP → neschválí → schválí – podpis dohody → zájemce o rekvalifikaci má nárok na max Kč za období 3 let

Rekvalifikace Ucelená nabídka vzdělávacích kurzů: (ÚK) Tištěné katalogy vzdělávacích institucí

Rekvalifikace Výstup: osvědčení o absolvování rekvalifikačního kurzu osvědčení o účasti v akreditovaném vzdělávacím programu osvědčení o získání profesní kvalifikace (dle zákona č. 179/2006 Sb.)

Zákon č. 179/2006 Sb. = Uznávání výsledků dalšího vzdělávání Profesní kvalifikace = odborná způsobilost fyzické osoby vykonávat řádně určitou pracovní činnost nebo soubor pracovních činností v určitém povolání, popřípadě ve dvou nebo více povoláních, v rozsahu uvedeném v kvalifikačním standardu lidem mohou být uznány odborné znalosti a dovednosti nezávisle na způsobu, jak je získali

Zákon č. 179/2006 Sb. = Uznávání výsledků dalšího vzdělávání Úplná profesní kvalifikace: kompletní sada profesních kvalifikací vede k získání úplné profesní kvalifikace. následné složení závěrečné zkoušky umožňuje získání výučního listu v daném oboru.

Profesní kvalifikace Petra je vyučená švadlena, která po dvou letech práce v oděvní výrobě nastoupila do cukrárny své kamarádky. Tady se naučila nejprve vyrábět zmrzliny a posléze i zhotovovat širokou plejádu úžasných zákusků. Pak se přestěhovala do jiného města, kde se snažila najít nové zaměstnání. Nebyl tam žádný oděvní provoz, zato několik cukráren. I když uměla řadu činností, které by v nich uplatnila, ani v jedné ji nepřijaly. Na své cukrářské dovednosti totiž neměla žádný kvalifikační doklad. Jediné, co měla, byl výuční list švadleny.

Profesní kvalifikace Možnosti Petry: obrátit se na CUCUÚK o.p.s. vyhledat si na registru kvalifikací autorizované osoby obrátit se na úřad práce

Profesní kvalifikace CUCUÚK o.p.s: poskytne poradenství zjistí možnosti zájemce o DV vyhledá nejbližší autorizovanou osobu v oboru, ve kterém zájemce pracuje, i když ho nevystudoval

Profesní kvalifikace Národní soustava kvalifikací registr všech kvalifikací uplatnitelných na aktuálním trhu práce v ČR: popisuje nejen, co která kvalifikace vyžaduje, ale i způsob a podmínky vedoucí k jejímu získání

Europass - soubor dokumentů, které popisují nabyté kompetence a pracovní zkušenosti svého držitele - má jednotný formát, který se používá v celé Evropě - používá se dobrovolně - pořizuje se bezplatně

Europass o Europass – životopis (vyplňuje si každý sám) Europass – jazykový pas (vyplňuje si každý sám) Europass – mobilita (zkušenosti z evropských studijních stáží a praxí - vyplňuje vysílající a hostitelská organizace) Europass – dodatek k osvědčení (vydává NÚV) Europass – dodatek k diplomu (vydávají VŠ – povinnost na základě zák. č. 111/1998 Sb.)

Děkujeme za pozornost! Kontakt: Tel.: