Výroba Al Nejběžnější surovinou pro výrobu Al je bauxit Nejběžnější surovinou pro výrobu Al je bauxit Al 2 O 3.xH 2 O SiO 2, Fe 2 O 3 TiO 2, H 2 O, atd.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Hvjkbhkj Název EMPL 02 Kyslík a oxidy Název sady EM BUL_CHE_16 Vzdělávací obor Chemie Vzdělávací oblast Člověk a příroda, Informační a komunikační technologie.
Advertisements

I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n í
Chrom, Mangan Kristýna Herzánová, 2.C.
Opakování učiva o nerostech I. část
Radovan Hanslík k vinta A.  sklo bylo objeveno kolem roku 3000 p. n. l. v Egypt ě  v 1. stol. vynalezli sklá ř skou píš ť alu  p ů vodn ě se pou ž.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
O X I D Y Mgr. Helena Tlapáková.
ZÁSTUPCI OXIDŮ.
Vítek Urban prosinec 2004 kvarta
Výroba železa.
Jméno autoraMgr. Eva Truxová název projektuModernizace výuky na ZŠ Česká Lípa, Pátova ulice číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ číslo šablony V/2 Inovace.
Škola: Základní škola Kladruby Husova 203, Kladruby, Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Modernizace výuky Autor:Mgr. Vlasta Havránková Název.
ŠKOLA:Gymnázium Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:III/2.
Významné oxidy Oxid uhličitý- CO2: -vzniká dokonalým spalováním,
CZ.1.07/1.1.10/
OXIDY Ec.
Krystalové mřížky.
Hliník Jakub Doležal, sexta A.
Hliník Stříbrolesklý měkký kov III.A skupiny Vodič tepla, elektřiny
David Kubička VÚAnCH - UniCRE
Sloučeniny H y d r o x i d y RZ –
Doplňování vzorců k názvu 1 Doplňování vzorců k názvu 1 Doplňování vzorců k názvu 2 Doplňování vzorců k názvu 2 Doplňování vzorců k názvu 1 Doplňování.
Názvosloví oxidů.
Redoxní reakce. Výroba železa a oceli. OPAKOVÁNÍ
1. Electrická oblouková pec 5 Hlavní kroky 1. Sázení 2. Tavení vsázky 3. Oxidační údobí 4. Redukční údobí a legování 5. Konečná deoxidace a odpich.
13.1 Vím, co jsou dvouprvkové sloučeniny .
REAKCE CHEMIE ŽELEZA CH-4 Chemické reakce a děje, DUM č. 5
Výroba oceli (zkujňování surového železa)
Kovy Fe, Al, Cu, Pb, Zn, Ag, Au.
Zákon zachování hmotnosti Mgr. Helena Roubalová
VLIV NETRADIČNÍCH SUROVIN NA VÝPAL PORTLANDSKÉHO SLÍNKU
Zastoupení prvků v přírodě Vesmír Vesmír: H > D >> He >> Zemská Zemská kůra kůra: až asi k Fe – přímá syntéza prvekzastoupeníprvekzastoupení.
CHEMICKÉ VÝPOČTY. Značí se A r Určí se z periodické tabulky. Jednotkou je 1/12 hmotnosti atomu uhlíku. A r (H) = 1 A r (O) = 16.
Chemické vlastnosti nerostů závisí na chemickém složení a krystalové struktuře slouží k určování a technické praxi Odolnost vůči vodě ve vodě rozpustné.
NÁZVOSLOVÍ OXIDŮ.
Mineralogický systém Křemičitany
Mgr. B. Nezdařilová H LINÍK. O BSAH Výskyt Vlastnosti Příprava Významné sloučeniny Využití.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: V/2 Název: Využívání.
Výroba surového železa
Výroba surového železa
Kompozity Kompozity tvoří materiálový systém, složený ze dvou nebo více fází, s makroskopicky rozeznatelným rozhraním mezi fázemi, dosahující.
A opět názvosloví. Úkol 1: Rozděl sloučeniny na hydroxidy, kyseliny, soli: HClO 3, NaOH, NaClO 3, H 3 PO 4, HCl, CuCO 3, HIO 4, Ca(OH) 2, Fe(OH) 3, K.
HUTNICTVÍ.
Výroba kovů.
Prášková metalurgie.
Oxidy.
Tavení k oddělení kovonosných a jalových částí vsázky do 2 nebo více
Oxidy důležité pro stavebníky, malíře a jako drahokamy
Pyrometalurgické rafinační pochody Čistota kovů: Pb (šacht. pec) 92-97% Pb konvertorová Cu 96-98% Cu Zn (šacht. pec) 97-99% Zn Surové Fe: 94% Fe nekovové:
Zástupci oxidů RZ
Vznik Sluneční soustavy
KOVY I ŽELEZO, HLINÍK. ŽELEZO latinský název Ferrum značka Fe vlastnosti: šedý, lesklý, pevný, magnetický kov, vysoká hustota, nesloučené se v přírodě.
Neželezné kovy a jejich slitiny Al, Cu, Ti, Mg, Ni, Mo, Sn, Pb a jejich slitiny.
OXIDY. Co to jsou oxidy? Oxidy jsou dvouprvkové sloučeniny kyslíku s jinými prvky. Dříve se označovaly jako kysličníky V oxidech má kyslík oxidační číslo.
Autor : Mgr. Terezie Nohýnková Vzdělávací oblast : Člověk a příroda Obor : Přírodopis Téma : Planeta Země Název : Minerály – přehled Použité zdroje a materiály.
Název sady materiálů: Přírodopis 9 Název materiálu: VY_32_INOVACE_Př_9_1802_Přehled_nerostů_II._ sulfidy_oxidy Autor: RNDr. Josef Snopek Anotace: projekce.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Jitka Malíčková NÁZEV: Význam a použití oxidů VI TÉMATICKÝ CELEK:
OXIDY - KŘEMEN (po výkladu si zapiš do sešitu) chem. značka: SiO 2 fyzikální vlastnosti: tvrdost: 7 hustota: 2,6 g/cm 3 nejběžnější nerost v přírodě krystaluje.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Mgr. Jiří Hajn
VÝROBA ŽELEZA A OCELI - VYSOKÁ PEC
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Tomáš.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je
ELEKTROCHEMICKÉ VÝROBNÍ PROCESY
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Název operačního programu: OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Výroba železa a oceli - opakování
KŘEMIČITANY.
Sestavila Michaela VRBOVÁ (pro didaktické účely)
Transkript prezentace:

Výroba Al Nejběžnější surovinou pro výrobu Al je bauxit Nejběžnější surovinou pro výrobu Al je bauxit Al 2 O 3.xH 2 O SiO 2, Fe 2 O 3 TiO 2, H 2 O, atd. Al 2 O 3.xH 2 O SiO 2, Fe 2 O 3 TiO 2, H 2 O, atd. křemíkový modul M= M<3: nevhodné 3<M<10:druhořadé,spékací & kombinovaná metoda M>10: prvořadé, Bayerova metoda Bayerova metoda je založena na vratné reakci:Al(OH) 3 + NaOH = NaAlO 2 + 2H 2 O (220 až 225°C) Al(OH) 3 [225°C] → AlOOH [500°C] → γAl 2 O 3 [ °C] → →αAl 2 O 3 Bayerova metoda je založena na vratné reakci:Al(OH) 3 + NaOH = NaAlO 2 + 2H 2 O (220 až 225°C) Al(OH) 3 [225°C] → AlOOH [500°C] → γAl 2 O 3 [ °C] → →αAl 2 O 3 zásaditými výrobními způsoby se vyrábí více než 90% světové produkce Al 2 O 3 zásaditými výrobními způsoby se vyrábí více než 90% světové produkce Al 2 O 3

vsázka CO 2 tekutý Al grafitové anody grafitové katody dfdf Zdroj

Disociace elektrolytu: Al 2 O 3 → Al 3+ + AlO 3 3- Katoda: Al e → Al (l) Anoda: 2 AlO e → Al 2 O 3 + 1,5 O 2 1,5 O2 + C → 3 CO (CO2) 4F - + C - 4 e → CF4 Anodový efekt: snížení obsahu Al pod 1%, vzroste odpor, svítící kruh malých jiskorových výbojů, napětí z 4,5V až na V Anodový efekt: snížení obsahu Al pod 1%, vzroste odpor, svítící kruh malých jiskorových výbojů, napětí z 4,5V až na V

Výroba Mg

10-12% MgCl 2, % KCl, 6 - 8% NaCl, 1,5 -4,5 CaCl 2.