Čtvrtek 25.4.2013 Středozemní moře & historie holocaustu v českých zemích.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Advertisements

Protektorát Čechy a Morava
Židé za 2.světové války….
ČSR ZA DRUHÉ SVĚTOVÉ VÁLKY
Osud Židů a Romů za protektorátu
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKR LOUNY Autor:
Osvětim (Auschwitz).
Základní škola Školní 1/814 Havířov – Šumbark,
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G. Masaryka Projekty SIPVZ Multimediální svět Projekt SIPVZ 2006.
Střední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektu
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Nový Jičín, Komenského 66, p. o
DRUH UČEBNÍHO MATERIÁLU: interaktivní VZDĚLÁVACÍ OBLAST:Dějepis
DRUH UČEBNÍHO MATERIÁLU: interaktivní VZDĚLÁVACÍ OBLAST:Dějepis
NÁZEV: PROTEKTORÁT ČECHY A MORAVA
Kdo mohl být nepřítelem nacistů? Proti komu mohli nacisté vystupovat?
v historii holocaustu obecně, i ve Vsetíně“
2.SVĚTOVÁ VÁLKA Vypracovali: Průžek.
DRUHÁ SVĚTOVÁ VÁLKA Život a smrt v okupované Evropě
Co se mohlo změnit v životě Čechů po obsazení Německem?
Holocaust českých Židů a Romů
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK 1
HOLOCAUST Dějepis Radim Liška 6.A.
HOLOKAUST Zdravotní pomůcky...
Holocaust Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Dobešová. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky.
Terezín (1941 – 1945).
Protektorát Čechy a Morava
Co to je holocaust Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
Nástup A. Hitlera k moci Německo jako fašistická diktatura
Česká republika: Ústecký kraj Hospodářský zeměpis
Antisemitismus II. Holocaust
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
ZLOČINY PROTI LIDSKOSTI
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Lenka Hrušková Datum: Název: VY_ 32 _INOVACE.
Terezín Autorem práce, pokud není uvedeno jinak, je Mgr. Marie Toncrová 1.
HOLOKAUST Obr.2: foto z archivu autora, Osvětim 2009
HOLOKAUST Obr.2: foto z archivu autora, Osvětim 2009 Obr.1: < >
Koncentrační tábory Miloš Bečvář.
Šárka Nová a Lenka Petráková
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Holocaust slovenských židů. Situace po vzniku Slovenska 89 tisíc Židů na území Slovenska (4 % obyvatel) nacistický nátlak na řešení židovské otázky „definice.
"Konečné řešení židovské otázky" Protižidovská politika na českém území v letech
PO ŠKOLE DO ŠKOLY Projekt OPVK č. CZ.1.07/1.1.32/ KA2 Exkurze se zpracováním výstupů Základy společenských věd a historie v realitě Terezín 29.
Terezín.
ZLOČINY PROTI LIDSKOSTI. genocida = vyvražďování celých národů za druhé světové války se to týkalo hlavně Židů a Romů ze strany nacistů.
Protektorát Čechy a Morava
Magen – Davidova hvězda – symbol židovství
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
HOLOKAUST. Holocaust patřil k nejhrůznějším obdobím v dějinách Jednalo se o systematickou likvidaci 6 milionů židů v průběhu druhé světové války Antisemitismus.
VY_32_INOVACE_ Název výukového materiálu: Holocaust Autor: Mgr. Pavla Rosyvková Datum: Březen 2012 Předmět: Dějepis Cílová skupina: 9. ročník.
Sociální práce SOCIÁLNÍ PRÁCE ? Levicové totality Pravicové totality BUDOUCNOST???????
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Bc. Michael RADIMERSKÝ Název materiálu: VY_32_INOVACE_1_32_ OPAKOVACÍ TEST – DRUHÁ SVĚTOVÁ VÁLKA.
VY_32_INOVACE_Lul_II_01 Úvod do problematiky holocaustu Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost.
ZLOČINY PROTI LIDSKOSTI ZA II.SVĚTOVÉ VÁLKY.  genocida= systematické a cílené vyvražďování celých národů: Romové, Židé, národy Pobaltí(= vraždili je.
Holocaust byla nacistická politika systematického, státem provozovaného pronásledování a hromadného vyvražďování osob židovské národnosti. V širším smyslu.
VY_32_INOVACE_Lul_II_16 Osvětim I. Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4.
VY_32_INOVACE_Lul_II_15 Helga Weissová - Hošková
VY_32_INOVACE_Lul_II_18 Osvětim - Březinka
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
SŠ-COPT Uherský Brod Mgr. Jana Krchňáčková 13. Holocaust
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Kolín V., Mnichovická 62
2. světová válka Základní škola a Mateřská škola Kateřinice, okres Vsetín projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu: VY_32_INOVACE_07_15_Česká historie.
NÁZEV ŠKOLY BRÁNA, základní škola a mateřská škola  Kollárova 456, Nová Paka ČÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.4.00/ NÁZEV PROJEKTU Rozvoj čtení a.
Základní škola a Mateřská škola Mlečice, příspěvková organizace Autor:
Druhá světová válka KVÍZ. Druhá světová válka KVÍZ.
Digitální učební materiál
Židovské město v Praze.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKR LOUNY
Sada : Člověk a jeho společnost VY_32_INOVACE_ 08 Dějepis _9.ročník_16
Transkript prezentace:

Čtvrtek Středozemní moře & historie holocaustu v českých zemích

Holocaust = šoa (hebrejsky) -systematické pronásledování a vyvražďování Židů za 2. světové války ( ) nacisty a jejich příznivci -vyvražďování probíhalo převážně v koncetračních a vyhlazovacích táborech na území Evropy -

Osvětim Příznivci nacismu „postele“ - kavalce Židům byly zabavovány brýle aby nepřekážely v peci

Holocaust v českých zemích -V Čechách se protižidovská politika nacistického režimu začala uplatňovat ihned po okupaci a vyhlášení Protektorátu Čechy a Morava v březnu Diskriminace Židů - propouštění z práce, vylučování ze škol, veřejných míst i dopravních prostředků. -Následovali nucené deportace do ghett a koncentračních táborů.

Terezín jako ghetto -nešlo přímo o koncentrační tábor, ale o Věznici gestapa (Malá pevnost) a ghetto pro Židy (Hlavní pevnost) -Po svém nástupu k moci r se Reinhard Heidrich ihned začal věnovat řešení židovské otázky v Čechách, k tomuto účelu vybral pevnost Terezín -Terezín sloužil jako „průchozí tábor“,jeho hlavním účelem bylo shromáždit Židy a následně je poslat na východ (Osvětim, Mathausen…) -celkem tudy prošlo asi lidí označených podle Norimberských zákonů za Židy -průměrně zde žilo vězňů ve velmi špatných podmínkách

Terezínské hradby,,Práce osvobozuje“ Tzv. „moták“,krátký dopis, který si posílali vězni ghetta Příjezd do Terezína, Helga Weissová

Beit Terezin -je to muzeum a památník v Izraeli vzniklý za účelem zachování památky vězňů terezinského ghetta -založeno: poprvé oficiálně vznikla tato myšlenka při setkání bývalých terezinských vězňů roku 1955 Beit Terezin – interiér Beit Terezin - exteriér

Beit Terezin aktivity -nachází se zde muzeum, galerie, vzdělávací centrum, knihovna a archiv s tisíci originálními materiály, dokumentujícími život v ghettu -slouží jako místo setkání přeživších, jako místo vzdělávání studentů a lidí zajímajících se o holocaust a osudy jeho obětí -Beit Terezin získal v minulosti několik ocenění a svou činnost

KONEC Autorky: Nicole Rážová, Anna Sálová, Klára Váchová