Habsburská monarchie po Vídeňském kongresu

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Habsburská monarchie v 1. polovině 19. století
Advertisements

Název: VÝVOJ DIVADLA V POČÁTCÍCH NÁRODNÍ OBROZENÍ
Metternichovský absolutismus, národní obrození
České národní obrození I.
České národní obrození
N á zev š koly: Středn í průmyslov á š kola, Ostrava - V í tkovice, př í spěvkov á organizace Autor: Mgr. Vanda Malurová Datum: 8. června 2012 N á zev:
Autor: Mgr. Ilona Nováková
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271
Národní obrození Pro žáky 8. ročníku ZŠ
DĚJINY ČESKÝCH ZEMÍ A HABSBURSKÉ MONARCHIE
Josef Dobrovský * položil základy obrozeneckého
3. ČTVRTINA 18. STOLETÍ – POLOVINA 19.STOLETÍ
České národní obrození
Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola hospodářská a lesnická, Frýdlant Bělíkova 1387, příspěvková organizace.
Periodizace národního obrození
České národní obrození
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
SITUACE: Jste panovníkem habsburské monarchie v roce Právě jste přišli ve válce s Pruskem o Slezsko. Vaše země se nachází ve stavu chaosu a nemáte.
VY_32_INOVACE_1D Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 8. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
Národní obrození 80. léta 18.století – rok 1848
Výukový materiál, kód:EU-OP VK- III/2 ICT DUM 22, zpracovala J. Polgárová v rámci projektu EU PENÍZE ŠKOLÁM – operační program vzdělávání pro konkurenceschopnost,
Národní obrození.
Dějiny českých zemí a habsburské monarchie, metternichovský absolutismus, národní obrození Označení materiálu: VY_32_INOVACE_19_ceske_zeme_habsburska_monarchie_do_roku_1848.ppt.
České země v první polovině 19. století
NÁRODNÍ OBROZENÍ.
Národní obrození 8. ročník.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: , ; fax:
Etapy českého národního obrození
Počátky Národního obrození
Národní obrození František Palacký.
8. ročník Vypracovala: Mgr. V. Sýkorová Použitá literatura: A. Bauer: Čeština na dlani – přehled světové a české literatury/ český jazyk, nakladatelství.
80. léta 18. století - polovina 19. stol.
Zájem o česká divadelní představení – projev zájmu o českou kulturu.
Habsburská monarchie 1790 – 1848.
Číslo: Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název:1. FÁZE NÁRODNÍ OBROZENÍ Autor:Mgr.
Národní obrození.
2. polovina 18. století – 50. léta 19.století
NÁRODNÍ OBROZENÍ M. Kryška. = snaha o emancipaci českého národa. vyznačuje se: Uvědomováním si vlastního národa. rozvoj dějepisectví. Obrodou národního.
SITUACE V ČESKÝCH ZEMÍCH V 1.POLOVINĚ 19.STOLETÍ A.
téma České země a habsburská monarchie v 1. polovině 19. století
NÁRODNÍ OBROZENÍ. NÁRODNÍ OBROZENÍ (poslední čtvrtina 18. století a 1. pol. 19. století) ● proces utváření novodobého českého národa ● vznik novodobé.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_10_04.
ČESKÉ NÁRODNÍ OBROZENÍ proces, který probíhal v rakouské monarchii zhruba od poslední třetiny 18. století do roku 1848 hlavním úkolem jeho tvůrců bylo.
České země ve 2. polovině 18. století
 Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“  Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT  Pořadové číslo: 26  Autor:
Národní obrození Michaela Tarabová.
VY_32_INOVACE_447 Základní škola Luhačovice, příspěvková organizace
POČÁTKY NÁRODNÍHO OBROZENÍ
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor Michaela Zemanová Číslo VY_32_INOVACE_12_03 Název Divadlo a noviny počátku Národního.
19. století opakování.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Halže,
Národní obrození Kateřina čížková.
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
NÁRODNÍ OBROZENÍ PO ROCE 1815
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Kde se Josef Dobrovský narodil?
České národní obrození = ČNO
AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_10_07 RKZ
Národní obrození 5. ročník
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
Tématický celek: Čtenářská gramotnost
Počátek Národního obrození
Název materiálu: Národní obrození
70. léta 18. století – 50. léta 19. století
AUTOR: Bc. Leona Vejrostová
Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
Národní obrození Zdroje NO: Myšlenky osvícenství.
České národní obrození
Název školy: ZŠ a MŠ Zvole Autor: Mgr. Jitka Krupičková
Transkript prezentace:

Habsburská monarchie po Vídeňském kongresu

Dějiny Českých zemí a Habsburské Monarchie Metternichovský absolutismus rakouským kancléřem byl kníže Metternich (do roku 1848) období je proto nazýváno metternichovským absolutismem od roku 1792 vládne František II. (od 1806 jako František I.) František je velice konzervativní politik a snaží se o likvidaci všech reforem monarchie nemá ústavu – teprve v roce 1812 je vydán občanský zákoník, který stanovuje rovnost před zákonem pro příslušníky všech stavů podpora tajné policie a cenzury z důvodu obav z rozšíření revolučních událostí i do Rakouska byly porušovány akademické svobody, studenti nesměli na studia do zahraničí 1835 – František I. umírá, na trůn nastupuje Ferdinand I. (V.) – slabomyslný, ale pro svou povahu přezdívaný „Dobrotivý“ – poslední korunovaný český král

Dějiny Českých zemí a Habsburské Monarchie Národní obrození 1781 – 1848 snaha o emancipaci národa umožněno díky Josefovým patentům I. období bývá nazýváno „obdobím učeného zájmu“ – učenci se zabývají vývojem a mluvnicí českého jazyka, studují se staré památky a sestavují se česko-německé slovníky roste zájem o kulturu, minulost národa, lidové umění a tradice projevuje se také láska k vlasti výsledky tohoto bádání jsou většinou publikovány německy, protože: mnozí obrozenci neovládají dostatečně češtinu v jazyce chybí odborné výrazy, protože se používá pouze jako hovorový jazyk díla vznikala především pro potřeby odborníků i mimo monarchii – tam češtinu ovládá málokdo

Dějiny Českých zemí a Habsburské Monarchie Josef Dobrovský Václav Matěj Kramerius Václav Thám Matěj Kopecký J. Dobrovský (1753-1829) - stěžejní postava I. fáze NO vytvořil základy spisovné češtiny V. M. Kramerius (1753-1808) – zakladatel České expedice – nakladatelství vydávající české nebo do češtiny přeložené knihy a noviny V. Thám (1765-1816) – kočovný herec, šiřitel spisovného jazyka a národní hrdosti a sebevědomí M.Kopecký (1775-1847) – loutkář, kočovný herec

Josef Dobrovský Josef Dobrovský (17. srpna 1753 Ďarmoty, nyní Balassagyarmat, Maďarsko – 6. ledna 1829 Brno) byl kněz, jezuita, český filolog, historik a zakladatel slavistiky v českých zemích

Václav Matěj Kramerius Václav Matěj Kramerius (9. února 1753 Klatovy – 22. března 1808 Praha) byl český spisovatel, nakladatel a novinář. Pokřtěn byl jako Matěj Valentin, jméno Václav přijal později jako vlastenecké. Sám své příjmení psal většinou bratrským pravopisem jako Kraméryus.[1

Václav Thám Jan Šimon Václav Thám (26. října 1765 Praha – okolo 1816 Halič) byl český básník, dramatik a herec.

Matěj Kopecký Matěj Kopecký (24. února 1775 Libčany – 3. července 1847 Koloděje nad Lužnicí[1]) byl český loutkový divadelník. Mezi nositeli českého národního obrození zaujal navždy význačné postavení.

Dějiny Českých zemí a Habsburské Monarchie Divadlo velkou úlohu v NO hrálo divadlo česky se nejprve hrálo v Nosticově divadle, ale pouze dopolední představení 1786-1789 – Bouda Divadlo Bouda (11. května 1786 – 1789) bylo založeno pod jménem Královské-císařské vlastenecké divadlo českou divadelní společností kvůli zájmu o české hry. Stálo v Praze na Koňském trhu (nynější Václavské náměstí) a bylo dřevěné. Hrálo se zde výhradně česky a zároveň zde národní buditelé prosadili myšlenku upřednostňování českých her, a to i na úkor kvality. Je zajímavé, že tato myšlenka ovlivňovala české národní obrození až do doby Karla Havlíčka Borovského. Hrály se zde především historické hry z českých dějin, dále oblíbené frašky a rytířské hry. Pro své finanční potíže (dluhy) byla budova roku 1789 stržena. Poté tato společnost hrála na mnoha místech v Praze, od roku 1792 bylo toto divadlo přesunuto do zrušeného kláštera U Hybernů. Je zajímavé, že toto stržení bývá často vykládáno jako snaha potlačit češtinu, popř. jako nějaké nepřátelství německy mluvící části obyvatelstva, pravda je taková, že se toto divadlo nebylo schopné uživit kvůli své nižší kvalitě a pouze české produkci.

Dějiny Českých zemí a Habsburské Monarchie Národní obrození - PURISMUS snaha o vyčištění českého jazyka od „nánosů“ z jiných jazyků – především nenáviděné němčiny někdy puristé dospívali k velmi vtipným závěrům: např. : klavír = klapkobřinkostroj kapesník = čistonosoplena strojvůdce = spěšnoved basa = bručka atd.

Dějiny Českých zemí a Habsburské Monarchie Národní obrození - RKZ dokázat, že čeština je stejně starobylý jazyk jako okolní jazyka vedla i k podvodům byly „nalezeny“ a pak vydány dva Rukopisy Rukopis Královedvorký Rukopis Zelenohorský jejich padělateli byli Václav Hanka a Josef Linda podvrhy ovlivnily mnoho vědců i spisovatelů, věřilo se jim až do poslední třetiny 19. stol., kdy bylo dokázáno, že jsou to padělky

Rukopis Zelenohorský

Rukopis Královedvorský

Václav Hanka Václav Hanka, též Váceslav Váceslavič (podle ruského vzoru), (10. června 1791 Hořiněves – 12. ledna 1861 Praha) byl český spisovatel, jazykovědec a vysokoškolský pedagog.

Josef Linda Josef Linda (1789 nebo 1792 Nové Mitrovice – 10. února 1834 Praha) byl český spisovatel.

Habsburská monarchie po Vídeňském kongresu – České země v době národního obrození panovníkem František II. (I.) kancléřem Metternich – podle něj „období metternichovského absolutismu“ pokračuje centralizace monarchie a likvidace josefínských reforem období zrodu národního vědomí a národního hnutí snaha obnovit spisovnou řeč – J. Dobrovský a později J. Jungmann velká role divadla kočovné společnosti (bratři Thámové) loutkové divadlo (M. Kopecký) první česká představení – Nosticovo divadlo, Bouda

nakladatelství Česká expedice Habsburská monarchie po Vídeňském kongresu – České země v době národního obrození nakladatelství Česká expedice knihy, kalendáře, státní dokumenty Pražské poštovské noviny