Další průmyslové kovy – měď, hliník

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PČ_136_Kovy_Nejčastěji používané kovy v technické praxi
Advertisements

KOVY Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Další nekovy – síra a fosfor
Kovy Fe, Al, Cu, Zn.
Výukový matriál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
Výukový matriál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
Průmyslové kovy - železo
Měď, stříbro, zlato Cu – biogenní (měkkýši – krevní barvivo)
Měď, stříbro, zlato Aktivita č. 6: Poznáváme chemii Prezentace č. 16
TŘÍDĚNÍ CHEMICKÝCH PRVKŮ I. Chemie 8. ročník
Ostatní průmyslové kovy – olovo, cín, rtuť, titan
VY_32_INOVACE_G Drahé kovy.
Nekovy – Uhlík C VY_32_INOVACE_G3 - 18
Polokovy VY_32_INOVACE_G3 - 17
Halogeny – prvky VII.A skupiny
VY_52_INOVACE_02/1/21_Chemie
Pracovní list VY_32_INOVACE_41_05
Opakovací otázky na alkalické kovy a kovy žíravých zemin
KOVY.
Anotace Prezentace určená k opakování a procvičování učiva o kovech
Chemie 8. ročník Kovy.
Kovy Chemie 8. třída.
5.4 Většinu prvků tvoří kovy
Číslo projektu CZ.1.07/ / Číslo projektu: Rozvoj vzdělanosti
Kovy Mgr. Helena Roubalová
Významné prvky kolem nás I.
Přechodné prvky, d prvky
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACEMateriál seznamuje žáky se společnými vlastnostmi kovů a.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACEMateriál seznamuje žáky s vlastnostmi a využitím železa,
Hliník Jakub Doležal, sexta A.
Ch_095_Prvky_Vlastnosti a použití chemických prvků-Kovy-Měď, zinek
Kovy 1 Materiál byl vytvořen v rámci projektu „Modernizace výuky na ZŠ ORLÍ LIBEREC“ reg. č. CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Mgr. Pavlína Lejsková ZŠ praktická.
Zdravotnický asistent, první ročník Nepřechodné kovy Hliník Autor: Mgr. Veronika Novosadová Vytvořeno: jaro 2012 SZŠ a VOŠZ Zlín ZA, 1. ročník / Nepřechodné.
Kovy Fe, Al, Cu, Pb, Zn, Ag, Au.
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
Identifikace kovů Autor: Mgr. Miloslav Šůstek
Ch_094_Prvky_Vlastnosti a použití chemických prvků-Kovy-Železo, hliník
Ch_095_Prvky_Vlastnosti a použití chemických prvků-Kovy-Měď, zinek
Vzdělávací oblast: Člověk a příroda, Chemie Název: Zlato, Stříbro Autor: Zdeněk Fikejs Datum, třída: roč. Stručná anotace: Seznámení se základními.
Jsem ušlechtilý stříbrolesklý bílý kov, na vzduchu stálý Patřím do pevného skupenství a mám dobrou kujnost Jsem výborným vodičem elektrického proudu Jsem.
Ch_096_Prvky_Vlastnosti a použití chemických prvků-Kovy-Slitiny
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: V/2 Název: Využívání.
Pč_136_Kovy_Nejčastěji používané kovy v technické praxi
Měď Cu.
Nejpoužívanější kovy na Zemi Železo, měď, hliník Autor: Mgr. Vlasta Hrušová.
VÝZNAMNÉ KOVY. ŽELEZO Výskyt: v přírodě v různých sloučeninách – železné rudy součást krevního barviva hemoglobinu v lidském organismu Vlastnosti: stříbrolesklý,
Tento projekt je spolufinancován z Tento projekt je spolufinancován z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU OP vzdělávání pro konkurenceschopnost.
KOVY II MĚĎ, ZINEK, OLOVO, CÍN. latinský název Cuprum značka Cu vlastnosti: červenohnědý kov, velká hustota, malá tvrdost, na vzduchu stálý, výborný vodič.
KOVY I ŽELEZO, HLINÍK. ŽELEZO latinský název Ferrum značka Fe vlastnosti: šedý, lesklý, pevný, magnetický kov, vysoká hustota, nesloučené se v přírodě.
Název operačního programu: OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek.
KOVY STŘÍBRO, ZLATO, HOŘČÍK, RTUŤ. STŘÍBRO latinský název Argentum značka Ag vlastnosti: stříbrolesklý, na vzduchu se pokrývá vrstvičkou sulfidu stříbrného.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III / 2 Sada : 4 Ověření ve výuce: (nutno poznamenat v TK) Třída:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Marcela Koubová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR:Mgr. Tomáš.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Alexandra Hoňková. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Projekt:OP VK Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Autor:Mgr. Alena Přibíková Číslo DUM:Ch Datum ověření ve výuce: Ročník:8.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Další důležité kovy. Vypracoval: Lukáš Karlík
Autor: Stejskalová Hana
Název projektu: Učíme obrazem Šablona: III/2
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
Název projektu: Učíme obrazem Šablona: III/2
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Školní Stará Boleslav
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Školní Stará Boleslav
Dostupné z Metodického portálu ISSN
HLINÍK ( Aluminium) Al nejdůležitější prvek III.A = triely
Transkript prezentace:

Další průmyslové kovy – měď, hliník VY_32_INOVACE_G3 - 14 Další průmyslové kovy – měď, hliník Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost.

měď Autor foto: JohnSBrana http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Anticlastic-Copper-Cuff-Bracelet.jpg

Vlastnosti: - načervenalý kov, výborný vodič elektřiny a tepla - v přírodě čistý i ve sloučeninách - na vzduchu se na povrchu oxiduje, pokrývá se vrstvičkou měděnky (uhličitan měďnatý), která měď pak chrání

Použití: - měděný plech na střechy a okapy - dráty na elektriku - vodiče a tištěné spoje v elektronice - mince ... Autor foto: Saperaud http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Kupra_tubo.jpg

slitina mědi a cínu (sochy) bronz = slitina mědi a cínu (sochy) http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Freer_005.jpg  Autor foto: PericlesofAthens at en.wikipedia

slitina mědi a zinku = mosaz (mince, hmoždíře...) Autor foto: german WP http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Trumpet_in_b_german.jpg

Hliník Vlastnosti: šedobílý kov, je lehký, dobrý vodič elektřiny a tepla v přírodě ve sloučeninách Autor foto: neznámý http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Aluminium-4.jpg

Použití: - tenká vrstvička na CD a DVD – záznamové médium - hliníkové nádobí - mince - chlazení v počítačích - (dráty na el. proud) - hliníková fólie = alobal ...

Ionty hliníku v krvi způsobují Alzheimerovu chorobu Ionty hliníku v krvi způsobují Alzheimerovu chorobu. (rozpad nervových vláken, demence). http://cs.wikipedia.org/wiki/Alzheimerova_choroba

slitina hliníku, mědi a hořčíku = dural – je lehký a pevný ( letadla, auta, rámy kol, sportovní náčiní apod.) Duralová konstrukce Zeppelinu File Upload Bot (Magnus Manske) Original uploader was Stahlkocher at de.wikipedia http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Duraluminiumstruktur_eines_Zeppelin.jpg