Přepětí 3. část přepěťové ochrany

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Přepětí v elektroenergetice
Advertisements

Ochrany proti přepětím
Výkonové vypínače vn a vvn
ELEKTRICKÝ PROUD.
17BBTEL Cvičení 4.
Přepětí v elektroenergetice
Přepětí 4. část přepěťové ochrany
Přepětí 1. část vznik, základní pojmy
Přepětí 3. část přepěťové ochrany a jejich měření
Přepětí 4. část zapojení přepěťových ochran
Žárovky.
Elektromagnetické zbraně, mýtus nebo fungující realita
Bleskojistky.
Přepětí 2. část ochrana proti přepětí
Šablona:III/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_FYZ60 Jméno autora:Mgr. Alena Krejčíková Třída/ročník:2. ročník Datum vytvoření: Výukový materiál zpracován.
17. Spalování u SI motorů Zapalovací systémy. Spalovací prostory
Tato prezentace byla vytvořena
Výkonové vypínače vn a vvn
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_CHE_401.
Svodiče přepětí Střední odborná škola Otrokovice
Vedení elektrického proudu v plynech
OLED technologie Úvod OLED = Organic Light Emitting Diode
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Bateriové zapalování I
PŘENOSU RUŠIVÝCH SIGNÁLŮ
Netradiční zobrazovací prostředky
Pojistky, přepěťové ochrany
Výbojové zdroje světla
Výbojové zdroje světla
Ústav technických zařízení budov MĚŘENÍ A REGULACE Ing. Václav Rada, CSc. ZS – 2003/
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity
Doutnavka Lucie Šabachová.
Elektrické sítě TN, TT, IT
Ochrany proti přepětím
Elektrotechnika Elektrické stroje a přístroje
Diody Úvod Diody Ing. Jaroslav Bernkopf Elektronika.
Žárovka Tepelný zdroj Zdrojem světla je wolframový drát, který má veliký odpor a vysokou teplotu tání (3200 °C) Při přivedení el. proudu se drát zahřeje.
IONIZACE PLYNŮ.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Monitory Plazma – OLED - SED
Tranzistorové zapalování I
Elektrický proud Elektrický proud kovech Ohmův zákon
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Elektronické zesilovače VY_32_INOVACE_rypkova_ Důležité jevy v polovodičích Tento výukový materiál byl zpracován v rámci projektu EU peníze středním.
Kybernetika Jištění. Jištění se používá při:  nadproudech, tj. proudech vyšších než jmenovitých, kdy dochází k nadměrnému oteplení vodičů v důsledku.
Přepětí v domovních a průmyslových rozvodech Materiály a technická pomoc od firmy.
1 ZPŮSOBY OMEZOVÁNÍ RUŠENÍ  odrušovací tlumivky a jednoprvkové tlumivkové filtry,  odrušovací kondenzátory a kondenzátorové filtry,  pasivní odrušovací.
1 nap.zdr.kl. KLASICKÉ A IMPULZNÍ NAPÁJECÍ ZDROJE A3B35APE APLIKOVANÁ ELEKTRONIKA ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE Fakulta elektrotechnická, Katedra.
VY_52_INOVACE_04_12_LEZB Zbyněk Lecián Výukový materiál Škola: Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Autor: Zbyněk.
Orbis pictus 21. století Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Výbojková svítidla.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Ing. Jan Weiser Název prezentace (DUMu): Průběh napětí na svíčce zapalování Tematická oblast:Zapalování Ročník:2. Číslo.
AUTOR: PETRŽELOVÁ EVA NÁZEV: VY_32_INOVACE_03_A_10_GALVANICKÝ ČLÁNEK TÉMA: ORGANICKÁ A ANORGANICKÁ CHEMIE ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ Název.
P14a1 METROLOGIE ELEKTRICKÝCH VELIČIN PŘEHLED VELIČIN.
AnotaceMetodický pokyn Prezentace, obsahující základní informace o částech venkovních vedení. Na sedmi snímcích rozebírá základní problematiku jednotlivých.
FOTONÁSOBIČ Šárka Trochtová.
Přenos el. energie Ochrany elektrických zařízení
Doutnavka.
Elektromagnetická slučitelnost
Přepětí v elektroenergetických soustavách
Zapalování – 12 Příčiny rušení
Tato prezentace byla vytvořena
Elektromagnetická slučitelnost
Galvanické články.
Využití ICT pro rozvoj klíčových kompetencí CZ.1.07/1.5.00/
OPAKOVÁNÍ VEDENÍ PROUDU: - v kovech - v kapalinách - v plynech - ve vlastních a příměsových polovodičích.
NÁZEV PROJEKTU: INVESTICE DO VZDĚLÁNÍ NESOU NEJVYŠŠÍ ÚROK
Elektromagnetická slučitelnost
Digitální učební materiál
harmonický signál – amplitudová, kmitočtová a fázová modulace
IONIZACE PLYNŮ.
Transkript prezentace:

Přepětí 3. část přepěťové ochrany Materiály a technická pomoc od firmy Přepětí 3. část přepěťové ochrany

Přehled ochran Jaké jsou základní principy fungování přepěťových ochran ? 1. Při přepětí se zapálí mezi elektrodami výboj 2. Při přepětí se sníží odpor ochrany a náboj se svede 1. Zapalovací a) Plynem plněné bleskojistky (GDT) b) Jiskřiště 2.Omezovací a) Varistory (MOV) b) Supresorové diody (TVS) (rychlá Zenerova dioda) c) transily (podobný princip jako Zenerova dioda. Rozdíl je v tom, že při přetížení se zkratuje. Zenerova dioda se může přerušit).

Vlastnosti ochran 1. Zapalovací 2.Omezovací Výhody: - možnost svedení impulsu s velkou energií - dobrý izolační stav v bezporuchovém stavu Nevýhody: - delší doba reakce (<100 ns) - zhášení následných proudů (jištění) - vyšlehnutí plamene (otevřená jiskřiště) 2.Omezovací Výhody: - krátká doba odezvy (MOV<25 ns, TVS <1ns) - strmá závislost R=f(U) Nevýhody: - svede impuls s nižší energií - „průsakový“ proud - omezení pro vysoké frekvence

Přehled ochran 1. Jiskřiště - nejčastěji používané ochrany TYP 1 (1. stupeň) a) otevřená jiskřiště – velmi vysoké svodové schopnosti (Iimp= 50 kA – 10/350 µs) a vysoký samočinně zhášený proud (If=50kA). Základním nedostatkem je vyšlehování plamene  nutno dodržet předepsané ochranné vzdálenosti b) uzavřená jiskřiště – odstraňují problém s plamenem. Vysoká zhášecí schopnost (Iimp=100kA – 10/350µs), úroveň samočinně zhášeného proudu je nízká ((If=100A). c) uzavřená jiskřiště s řízenou ionizací – urychlují vznik oblouku a snižují ochranou úroveň na 1,5 kV 2. Plynem plněné bleskojistky – používají se jako ochrany TYP 1 (1. stupeň) Válcové keramické pouzdro s elektrodami. Pouzdro je naplněno vzácnými plyny. Svodová schopnost je vysoká (Iimp= 100 kA – 10/350 µs), úroveň samočinně zhášeného proudu je velmi nízká (If=100A). Mají vysokou životnost a stabilitu, odolávají vysokým teplotám a tlakům. Nepoužívají se na živé vodiče nn.

Přehled ochran 3. Varistory – používají se jako ochrany TYP 1, 1+2, 2 (2. a 3. stupeň) Varistory jsou napěťově závislé odpory, vyrábějí se na bázi oxidu zinečnatého (ZnO). Omezení je pouze v oblasti vysokých frekvencí. Pozor na tepelné přetížení (jištění) 4. Supresorové diody – používají se pro ochranu velmi citlivých elektronických zařízení (datové obvody) Je to v podstatě Zenerova dioda. Vyznačuje se extrémně krátkými reakčními dobami, řádově pikosekundy. Mají omezené svodové schopnosti. 1 2 3 4

Působení varistoru Popište oba průběhy Iimp=25 kA 2. kanál – působení varistoru Ochranná úroveň Up=1,8 kV 1. kanál – vlna proudu 8/20 µs

Působení jiskřiště Popište oba průběhy Iimp=110 kA 2. kanál – působení jiskřiště Ochranná úroveň Up=1,3 kV 1. kanál – vlna proudu (blesk) 10/350 µs

Základní zapojení L1 L2 L3 N PE A – vhodné pro SPD TYP 2 a 3 vhodné pro příčná přepětí (L/N) Výhody: u SPD varistor nejsou unikající proudy na PE Nevýhody: delší cesta svedení výboje var. A var. B L1 L2 L3 PE N B – vhodné pro jiskřiště (TYP 1) vhodné pro podélná přepětí (L/PE a N/PE) Výhody: kratší cesta svedení výboje Nevýhody: u SPD varistor unikající proudy na PE

Příklad zapojení – TNC-S hlavní rozvaděč podružný rozvaděč L1 L3 L2 PEN L1 N L3 L2 PE jištění jiskřiště 1. stupeň - jiskřiště oddělovací tlumivka (pro l10m) 2. stupeň - varistor bleskojistka

Dimenzování v zapojení „3+1“ Jak musí být dimenzována součtová bleskojistka … … na zhruba trojnásobný svodový proud Iimp Itotal Součtová bleskojistka (jiskřiště)

Úbytek napětí na připojovacích vodičích „T“ zapojení „V“ zapojení Uvažuje se úbytek napětí asi1 kV na 1 m vodiče. Délka připojovacích vodičů by měla být max. 0,5 m (Ua + Ub < 0,5 m). 11

Jištění jiskřiště (varistoru) Při zapůsobení přepěťové ochrany protéká svodičem následný proud (If - maximální proud, který je po průchodu impulsního proudu schopen udržet oblouk), který pro daný rozvod znamená zkrat). 1. Svodič je schopen přerušit následný proud samostatně Není zapotřebí předjištění přepěťové ochrany 2. Svodič není schopen přerušit následný proud samostatně a) Hrozí poškození přepěťové ochrany (zejména u varistoru) b) Je nebezpečí zapůsobení hlavního jištění do objektu a následný výpadek elektrické energie. To je nepřípustné při použití přepěťové ochrany před elektroměrem a v případech průmyslových a důležitých rozvodů. Výrobce udává povinnost předjištění přepěťové ochrany podle předřazeného jištění.

Vložená impedance V případě krátkých vzdáleností mezi ochranami hrozí nezapůsobení předřazeného stupně ochrany (například nezapálení jiskřiště) a následné zničení následného stupně ochrany značnými hodnotami prošlého výboje. Rázové oddělovací tlumivky s indukčností do 15 µH se vkládají mezi jednotlivé stupně přepěťové ochrany v případě, že vzdálenost mezi jednotlivými moduly je menší, než předepisuje výrobce. Je-li větší vzdálenost, pak plní stejný význam impedance vodiče.