JO-JO Veronika Hadačová, Libuše Hrušková,

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Mechanika tuhého tělesa
Advertisements

Otáčivé účinky síly PÁKA
Přeměny energií Při volném pádu se gravitační potenciální energie mění na kinetickou energii tělesa. Při všech mechanických dějích se mění kinetická energie.
2.2. Dynamika hmotného bodu … Newtonovy zákony
ENERGIE CO VŠECHNO SKRÝVÁ….
MECHANICKÁ PRÁCE A ENERGIE
Mechanická práce a energie
DYNAMIKA HMOTNÉHO BODU ZÁKON ZACHOVÁNÍ HYBNOSTI
Vnitřní energie, práce, teplo
DYNAMIKA HMOTNÉHO BODU INERCIÁLNÍ VZTAŽNÉ SOUSTAVY (IVS)
Inerciální a neinerciální vztažné soustavy
2) Dynamika – Problémy Tomáš Vlasák, VIII.A Gymnázium Rumburk 2011
5. Práce, energie, výkon.
7. Mechanika tuhého tělesa
7.3 Elektrostatické pole ve vakuu Potenciál, napětí, elektrický dipól
Dynamika.
C) Dynamika Dynamika je část mechaniky, která se zabývá vztahem síly a pohybu 2. Newtonův pohybový zákon zrychlení tělesa je přímo úměrné síle, která jej.
Soustava částic a tuhé těleso
ENERGIE Energie souvisí s pohybem a s možností pohybu, je to tedy nějaká míra množství pohybu. FORMY ENERGIE Mechanická (kinetická, potenciální) Vnitřní.
ROVNOVÁŽNÝ STAV, VRATNÝ DĚJ, TEPELNÁ ROVNOVÁHA, TEPLOTA A JEJÍ MĚŘENÍ
ZŠ Rajhrad Ing. Radek Pavela
Vztah mezi energií a hmotností. Klasická dynamika říká:  mezi energií tělesa E a jeho setrvačnou hmotností m 0 není žádný obecně platný vztah  těleso.
Radiální elektrostatické pole Coulombův zákon
Mechanická práce a energie
Grantový projekt multimediální výuky
VNITŘNÍ ENERGIE TĚLESA
Dynamika.
24. ZÁKONY ZACHOVÁNÍ.
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
-14- Vnitřní energie, práce a teplo, 1. td. Zákon Jan Klíma
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:III/2.
VY_32_INOVACE_11-16 Mechanika II. Tuhé těleso – test.
Ideální pružná a nepružná srážka
Energie Kinetická energie: zákon zachování energie
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Gymnázium, Havířov-Město, Komenského 2, p.o Tato prezentace.
Mechanická práce, výkon a energie
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
9. VZTAH MEZI ENERGIÍ A HMOTNOSTÍ
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Energie Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PaedDr. Pavel Kovář Dostupné.
Steinerova věta (rovnoběžné osy)
Rovnováha a rázy.
Lucie Šabachová. Povrch kapaliny se vždy snaží mít nejmenší hodnotu - proto z kohoutku padá kapka a ve sklenici máme vodorovnou hladinu Závisí na druhu.
Bernoulliho rovnice a její aplikace Adam Brus, Štepan Novotný, Monika Donovalová.
Rovnováha dvou sil (Učebnice strana 43 – 45)
Dj j2 j1 Otáčivý pohyb - rotace Dj y x POZOR!
DYNAMIKA Newtonovy zákony: První Newtonův zákon: (zákon setrvačnosti)
Vzduchová dráha Dynamika částice názorně Předvádí: Přemysl Rubeš
Fyzika pro lékařské a přírodovědné obory Ing. Petr VáchaZS – Mechanická energie a práce.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_41_16 Název materiáluZákon zachování.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_33_05 Název materiáluPráce a.
Aplikace fyziky ve stavební, důlní a laboratorní praxi Fakulta stavební VŠB –TUO Vysoká škola báňská – Technická univerzita Ostrava Fakulta stavební Katedra.
Těžiště, stabilita tělesa Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radim Frič. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Milan Urbášek Dostupné z Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA Přáslavice.
Fyzika pro lékařské a přírodovědné obory Ing. Petr VáchaZS – Mechanika tuhého tělesa.
Mechanika tuhého tělesa Kateřina Družbíková Seminář z fyziky 2008/2009.
Radovan Plocek 8.A. Stavové veličiny Izolovaná soustava Rovnovážný stav Termodynamická teplota Teplota plynu z hlediska mol. fyziky Teplotní stupnice.
Fyzika I-2016, přednáška Dynamika hmotného bodu … Newtonovy zákony Použití druhého pohybového zákona Práce, výkon Kinetická energie Zákon zachování.
11. Energie – její druhy, zákon zachování
-14- Vnitřní energie, práce a teplo, 1. td. Zákon Jan Klíma
Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Číslo a název projektu: CZ.1.07/1.5.00/ – Investice do vzdělání nesou.
Přípravný kurz Jan Zeman
Otáčivé účinky síly PÁKA
Kinetická energie tuhého tělesa
Fyzika 8.ročník ZŠ Mechanická práce, kladky. Creation IP&RK.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Fyzika 7.ročník ZŠ Pohybová a polohová energie tělesa Creation IP&RK.
Rotační kinetická energie
Tuhé těleso Tuhé těleso – fyzikální abstrakce, nezanedbáváme rozměry, ale ignorujeme deformační účinky síly (jinými slovy, sebevětší síla má pouze pohybové.
1. Newtonův pohybový zákon – Zákon síly
Transkript prezentace:

JO-JO Veronika Hadačová, Libuše Hrušková, Martina Páchová, Jitka Kortanová Základní škola Bor

TROCHA HISTORIE JoJo Jojo vzniklo v Číně roku 1000 před naším letopočtem. Byla to jednoduchá rotující hračka tvořená dvěma slonovinovými kotouči a hedvábným provázkem.

TROCHA HISTORIE Joja se vyskytovala také ve starém Řecku, jak dokládá řecká váza z roku 500 před n. l.. Filipínci joja používali jako bojovné zbraně. Vyráběli je z těžkých kusů pazourků a dlouhých kožených řemenů. Lovec číhal na stromě a číhal až po ním bude procházet kořist. Kořist pak omráčil nebo jí řemen omotal kolem krku. A když se mu nepodařilo ani jedno, tak měl další pokus, protože jojo se mu vrátilo zpátky.

TROCHA HISTORIE Joja byla též oblíbena v Evropě v 90. letech 18. století. Dospělí chodili do klubů, kde se s nimi soutěžilo. Tehdy joju říkali emigreete nebo joujou. A jak to celé funguje?

NĚCO Z FYZIKY - Jak to funguje? Na jojo působí tíhová síla (FG), padá volným pádem. Směr pohybu

NĚCO Z FYZIKY - Jak to funguje? V tomto okamžiku jojo dojde na konec provázku a tím se na malou chvíli dostane do rovnováhy (pořád zde působí FG, ale v proti směru působí tahová síla provázku T).

NĚCO Z FYZIKY - Jak to funguje? Díky setrvačnosti a pomocí lidské ruky se jojo vymrští vzhůru. To celé se pořád opakuje… …dokud nás to neomrzí 

NĚCO Z FYZIKY - Jak to funguje? Při pohybu joja se uplatňuje Zákon zachování mechanické energie, ten říká : „energii nelze vyrobit ani zničit, ale pouze přeměnit na jiný druh energie“

NĚCO Z FYZIKY - Plné znění ZZE Celková energie izolované soustavy zůstává konstantní při všech dějích , které v ní probíhají. Nebo jinak, jestliže těleso nebo hmotný systém nepodléhají účinkům okolí, pak součet kinetické a potenciální energie částic, z nichž se skládá zůstává stálý. To znamená, že v soustavě se muže měnit jeden druh energie v druhý.

OBRÁZKY JOJA

OBRÁZKY JOJA

OBRÁZKY JOJA

Mnoho příjemně strávených chvil při jojování Vám přejí… Veronika Hadačová, Libuše Hrušková, Martina Páchová a Jitka Kortanová 9.B, Základní škola Bor