Revize paleolitického osídlení na dolním toku Bobravy Petr Škrdla, ArÚ AV ČR Brno Tereza Rychtaříková, FF UK Praha Ladislav Nejman, PřF MU Brno Martin.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Objednatel Cíl projektu Dokumentace Technologie Aktualizace a správa dat Publikace dat DIGITÁLNÍ MAPA PRAHY Petr Šebesta.
Advertisements

Podpora terénních prací v projektu NIKM - národní inventarizace kontaminovaných míst, automatizace úloh Roman Bukáček, Jiří Chroust, Petr Pala, Jiří Zvolánek,
Komplexní pozemková úprava
GEOGRAFICKÝ INFORMAČNÍ SYSTÉM (GIS) V ZEMĚDĚLSKÉ PRAXI
PrecisPlanner 3D Software pro plánování přesnosti měření v IG
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
13. MicroGEOS, DIKAT, informace KN
ZA „V DIALOGU“ Kosek, Kovář – zadání, letní semestr 2012 OÁZA BŘEVNOV 1879 Ideový podklad pro zadání úkolu.
Terénní cvičení V. Jakubčovice nad Odrou
Terénní prospekce podporovaná mapovými aplikacemi, GPS a Google Earth
Chronologie počátku mladého paleolitu na Moravě
Něco o pozorování Tereza Krajčová Lenka Prachařová Anna Rokytová
Želešice-Hoynerhügel: Nové poznatky o szeletienu na Moravě
MAPA – Zmenšený obraz povrchu Země
Obor: Geodézie a katastr nemovitostí
Kristýna LEIMEROVÁ Katedra geoinformatiky
„Výuka na gymnáziu podporovaná ICT“.
Datum: Zpracovali: Tomáš Hirt, Daniel Hůle, Ladislav Toušek Analýza potřebnosti služeb sociální prevence v Plzeňském kraji Zadavatel:
Koncepce trvalého uchování knihovních sbírek tradičních i elektronických dokumentů v knihovnách ČR do roku 2010 Bohdana Stoklasová & kol. Národní knihovna.
Spisová služba GINIS Bc. Jan Podloučka.
Integrované terénní vyučování Geografie
1 © 2007 Autodesk Civil Engineering Autodesk – řešení infrastruktury Ivona Foltýnová ISD technický konzultant.
Neruda Petr Anthropos, Moravian Museum, Zelný trh 6, Brno, Czech Republic Rekonstrukce středopaleolitických prostorových struktur v jeskyni Kůlně.
Institut ekonomiky a systému řízení Oddělení GIS
ÚHÚL, pobočka Plzeň vedoucí projektu: Ing. Petr Macháček
Geoinformační technologie Geografické informační systémy (GIS) Výukový materiál pro gymnázia a ostatní střední školy © Gymnázium, Praha 6, Nad Alejí 1952.
Archeologie a GIS Jan Mařík Archeologický ústav AV ČR, Praha, v. v. i.
Mapování jarních povodní z r na řece Lužnici Mgr. Petr Horn GIS Krajského úřadu Jč. kraje.
Analýza rozmístění prodejen a služeb na vybraném území
Tvorba mapy pro orientační běh s použitím GPS
Výpočet erozní ohroženosti půdy s využitím gridu
NÍŽINY V ČESKÉ REPUBLICE
Mapové podklady Vyhláška č. 500/2006 Sb. Mapovými podklady pro zpracování územně analytických podkladů a územně plánovací dokumentace (dále jen "mapové.
Vybrané problémy z mladšího období neolitu
STAVEBNÍ POZEMKY Jiří Matějíček. Definování stavebního pozemku Stavebním pozemkem se rozumí: pozemek, jeho část nebo soubor pozemků, vymezený a určený.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
ZÁKLADY GEOINFORMATIKY
Mgr. Michal LOUTHAN Katedra geoinformatiky, UP Olomouc
RNDr. Jiří Kocián, RNDr. Josef Glos AGERIS s. r. o. Jeřábkova 5, Brno
NEDESTRUKTIVNÍ ARCHEOLOGIE KATEDRA ARCHEOLOGIE Fakulta filozofická Západočeská univerzita Doc. PhDr. M. Gojda, CSc.
Pokračování EUP projektu na Moravě
Geografické informační systémy. Digitální mapy Rastrové obrázky (například Vektorové obrázky Geografické databáze.
Geografické informační systémy Prezentace bakalářské práce: Vedoucí : doc.Ing. Petr RAPANT, CSc. Autor : Tomáš HERMAN - G362 DETEKCE ZMĚN V MAPÁCH S VYUŽITÍM.
Geografické informační systémy pojetí, definice, součásti
INFORMAČNÍ SYSTÉM GEOLOGICKÝCH SBÍREK
GIS - geografické informační systémy Jednotlivé části GIS jsou zobrazeny ve vrstvách a z nich se skládá výsledná mapa. …je na počítačích založený informační.
ZEMĚMĚŘICKÝ ÚŘAD Letecké měřické snímkování a ortofotografické zobrazení území ČR Plzeň Petr Dvořáček.
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:Mgr. Jana Vaňková NÁZEV:VY_32_INOVACE_02A_02_TVORBA MAPY TEMA:Přírodní obraz Země.
Tematická oblast Archeologie Datum vytvoření Ročník 5. ročník osmiletého nebo 1. ročník čtyřletého gymnázia Stručný obsah Student se seznámí.
Z PRŮZKUMŮ A VÝZKUMŮ ÚSTAVU ARCHEOLOGIE Slezská univerzita v Opavě Filozoficko – přírodovědecká fakulta.
Metody geografického výzkumu Fyzicko-geografická část Pedogeografie a pedologie Lukáš Dolák.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: PhDr. Milan Simon NÁZEV:VY_32_INOVACE_ S 10 TEMA: Mapy – zobrazení povrchu Země.
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Jihomoravského kraje Aktuální informace o přípravě KAP 22. března
Demus dokumentace a evidence muzejních sbírek Představení modulu Demus01 Archeologie Užší autorský tým Pavlína Kalábková, Pavla Jankovičová, Zdeněk Lenhart.
O DRAZ SVĚTLA Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby.
Pracovní schůzka aktérů integrace - příprava navazujícího projektu „Jihomoravské regionální centrum na podporu integrace cizinců 2010“ 30. září 2009 EVROPSKÝ.
Výškopis ● Vrstevnice -Vrstevnice je čára o stejné nadmořské výšce zobrazená na mapě. – Interval i = M / 5000 – Hlavní, vedlejší.
Analýza parkujících vozidel v lokalitě „Ládví“
Výskyt masožravých rostlin
Povolení kácení dřevin rostoucích mimo les
Geografické informační systémy
Indexní analýza Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ DOLNÍ BENEŠOV
ve středověku a raném novověku
Lokalita bohunicienu v Ořechově
Metody hydrogeologického výzkumu Konstrukce hydroizohyps
Rozvoj GIS na Karlovarském kraji
Geografické informační systémy
Terénní práce Vylišení porostního detailu
Geografické informační systémy
Transkript prezentace:

Revize paleolitického osídlení na dolním toku Bobravy Petr Škrdla, ArÚ AV ČR Brno Tereza Rychtaříková, FF UK Praha Ladislav Nejman, PřF MU Brno Martin Kuča, FF MU Brno Průzkumy a výzkumy byly podpořeny grantem GA AV ČR č. IAA © Obrázky v prezentaci jsou chráněny autorským zákonem. Jakékoliv kopírování nebo další využití je možné pouze s písemným souhlasem autorů. IAA#

Dolní tok Bobravy, vymezení mikroregionu Mikroregion dolní tok Bobravy

Dolní tok Bobravy, detail mikroregionu výzkumy povrchové lokality

Metodika revize a) Revize stávajících fondů (kolekce nálezů v muzeích i soukromých sbírkách) Je třeba revidovat nálezy, ověřit jejich paleolitickou klasifikaci; hledat stopy CaCO 3 na povrchu artefaktů; sledovat přítomnost osteologického materiálu. b) Revize starší literatury (knihy, časopisy, archivy, pozůstalosti, denní tisk) Je třeba najít podklady pro přesnou lokalizaci starších nálezů a dohledat případné zmínky o nálezových okolnostech. c) Uplatnění koncepce sídelních strategií (zabývá se analýzou umístění sídlišť v krajině, tj. hledáním jejich společných, geograficky determinovaných vlastností). Vytvoření 2-D a 3-D modelů krajiny a analýza umístění známých paleolitických sídlišť; analýza pokryvných sedimentů a procenta dochování fosilní krajiny; vytvoření charakteristických vektorů různých kultur složených s geografických, geologických a archeologických proměnných; predikce nových lokalit na základě charakteristických vektorů; ověření vytipovaných poloh – povrchový průzkum, sondáž; d) Ověření v terénu – terénní prospekce ověření vytipovaných poloh; povrchový průzkum; sondáž; a další upřesnění charakteristických vektorů.

Terénní průzkum Cíleně se zaměřujeme na předem vytipované polohy – viz koncepce sídelních strategií. Vytipované polohy navštěvujeme opakovaně, jeden průzkum nelze pokládat za reprezentativní. Shromažďujeme a pomocí GPS zaměřujeme všechny nálezy nalezené artefakty štípané kamenné industrie; manuporty; barviva; ozdobné předměty; osteologický materiál; i postpaleolitické kontaminace (zejména kamennou industrii). Zaznamenáváme do GPS a následně zpětně analyzujeme prošlou trasu, což nám umožní připravit plán příštího průzkumu Sledujeme a přímo v terénu zaznamenáváme do poznámkového bloku nebo do zařízení GPS přítomnost důležitých indikátorů u jednotlivých artefaktů specifické typologické a technologické znaky u jednotlivých artefaktů; přítomnost stop vysráženého CaCO3 na povrchu artefaktů; charakter podloží (např. přítomnost štěrku nebo naopak vápnitých konkrecí, etc.). V terénu získaná data shromažďujeme v jednom souboru, propojujeme je s dodatečnými informacemi (indikátory) a vyhodnocujeme v prostředí GIS.

Analýza získaných dat MapSource (Garmin): stahování bodů, stahování prošlých tras, primární databáze (dnes čítá více než 6000 bodů). BaseCamp (Garmin) Vylepšená verze MapSource, možnost natáčení mapy a 3D náhledů Google Earth: analýza rozptylu bodů a prošlých tras na podkladu satelitních a leteckých snímků Surfer (Golden Software): Analýza rozptylu bodů na podkladě digitálního modelu reliéfu

Revidované lokality Ne všechny lokality se podařilo revidovat (zastavěná území, neobdělávané pozemky, omyly v lokalizaci); U některých lokalit došlo k přesnění polohy vůči katastrálním územím; Zaměření každého nalezeného artefaktu umožnilo vymapovat rozsahy lokalit; Některé lokality se rozpadají na více kastrů.

Revidované lokality

Ořechov-Kabáty

Ořechov-U hájku

Želešice-Waldäcker

Želešice-Hoynerhügel

Analýza

Nadmořské výšky lokalit

Porovnání lokalit podle velikosti, počtu nálezů a chatrakteristických projevů jednotlivých EUP technokomplexů Proti proudu Bobravy se zmenšuje plošný rozsah lokalit a klesá i množství nálezů. Lokality sledují spíše okraj Dyjskosvrateckého úvalu než Bobravu a napojují se na komplex lokalit na úpatí Krumlovského lesa. Velké lokality (plošným rozsahem i počtem nálezů) sestávají často z několika odlišitelných klastrů a jsou na nich doloženy charakteristické projevy více technokomplexů. Na druhou stranu existují lokality hlásící se k jednomu technokomplexu bez cizorodých příměsí. Tyto skutečnosti podporují hypotézu, že soubory z těchto lokalit představují mechanickou směs více technokomplexů, které sídlily na strategických polohách v mikroregionu v průběhu GIS12-GIS 8, tj. pěti teplých výkyvů (a možná až osmi).

Radiokarbonová data pro počátek mladého paleolitu na Moravě

Děkujeme za pozornost … Více detailů o EUP projektu je k dispozici na našem webu: Informace o výzkumech jsou v sekci „Excavation“ na levé liště.