VÝSLEDKY STUDIE ZALOŽENÉ NA POROVNÁNÍ ENERGETICKÝCH BILANCÍ PŘI POUŽITÍ IZOLAČNÍCH DVOJSKEL S ODLIŠNÝMI HODNOTAMI Ug (1,0 resp. 1,1 W/(m2.K) ) a SF ( 50.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Změny cen zemního plynu v ČR od 1. dubna 2008 Tomáš Varcop člen představenstva, RWE Transgas, a.s. Pro zákazníky skupiny RWE s kvartálním stanovením ceny.
Advertisements

Centrum stavebního inženýrství a. s
Vzorové příklady a inspirace pro úspěšné realizace
Bytové družstvo U Arény
Solární systémy pro aktivní topení
Nízkoenergetické domy
DOMY Otázky a odpovědi.
TZ 21 – navrhování otopných soustav
Energetický audit, PENB
Energetická náročnost budov
Energetický management budov
Pasivní dům Marek Švestka.
Ukázka zateplení rodinného domu
Solární systémy pro aktivní topení Ing. Tomáš Kopecký 10:30.
Vysoké učení technické v BrněFakulta stavebníANALÝZA VLHKOSTNÍCH PROCESŮ OBALOVÝCH KONSTRUKCÍ ANALÝZA VLHKOSTNÍCH PROCESŮ OBALOVÝCH KONSTRUKCÍ Ing. Ondřej.
VÝPOČETNÍ PROGRAM AUTOŘI Ing. Ondřej Šikula, Ph.D. Ing. Josef Plášek
Vliv konceptu zelených budov na provozní fázi výstavbového projektu Ing. Jiří Dobiáš LEED AP.
VIP – vakuové izolační panely Prezentace společnosti VIRTUAL, s.r.o. Připravil: Zdeněk Hastrman.
Tepelné čerpadlo 3.
POZEMNÍ STAVITELSTVÍ III cvičení
Nerezový ocelový profil Warm Edge - Izolační skla GPD 2003.
Ekologická stopa Velké Meziříčí Viktor Třebický, VM, CI2, o.p.s. | | indikatory.ci2.co.cz |
Seminář: DOTACE NA ZATEPLENÍ, ZDROJE TEPLA A PASIVNÍ DOMY Výstaviště Č
Josef Keder Hana Škáchová
Radializace Nový Smokovec, září 2011.
NZÚ – BD návrh Programové schéma je navrženo na základě analýz účasti vlastníků BD v ZÚ 2009, rozložení zájmu o jednotlivé oblasti podpory, jejich.
Jaké máme možnosti úspor energií?
Energie a Město Zpracovali : Štěpán Filip Matěj Havrlant Matěj Havrlant.
Energetický management budov
VÝPOČET A HODNOCENÍ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BUDOV V ČR
Zelená úsporám Aktuální informace o podmínkách programu, zkušenosti s dosavadními žádostmi (České Budějovice ) Dr. Blanka Veltrubská Markéta.
Internetový portál Ing. Bronislav Bechník, Ph.D. odborný garant oboru Obnovitelná energie a úspory energie
ÚVOD DO UDRŽITELNÉ SPOTŘEBY A VÝROBY Ekonomické hodnocení podniku.
stavebnictví POZEMNÍ STAVBY TEPELNÉ A ZVUKOVÉ IZOLACE STA 36
Sustainable Construction and RES in the Czech Republic Irena Plocková Ministry of Industry and Trade CR, Na Františku 32, Praha, CR.
Úspora elektrické energie
JAK NEJLÉPE IZOLOVAT DŮM
Revitalizace panelových domů Porovnání spotřeby tepla.
stavebnictví POZEMNÍ STAVBY TEPELNÉ A ZVUKOVÉ IZOLACE STA 36
Rozdělení ekologických domů Znaky ekologických domů Zjišťování úniku tepla Zateplování domů.
Solární systémy Solární systémy, které využívají jako hlavní zdroj energie SLUNCE, jsou v současné době jednoznačně nejefektivnějším a nejekonomičtějším.
06/2003Přednáška č. 11 Dynamický model stárnutí objektu (části objektu) – základní popis Předmět: Modelování v řízení MR 11 (Počítačová podpora) Obor C,
COMENIUS „Ecology and economy“. Organizace projektu Garanti: Mgr. Kroutil, Mgr. Kokešová, Mgr. Peroutková, Mgr. Rauch, Mgr. Vojtěch Podpora:
Výpočetní nástroj bilančního hodnocení energetické náročnosti budov
Vytápění Literatura: Jelínek V., Kabele K.: Technická zařízení budov 20, 2001 Brož K.: Vytápění, 1995 Normy ČSN.
ÚSPORY ENERGIÍ V HLAVNÍ ROLI Společnost 3E system s.r.o.
4.přednáška BYT – ČLÁNKY NORMY OSLUNĚNÍ
POROVNÁNÍ VYBRANÝCH SYSTÉMŮ KLIMATIZACE A VĚTRÁNÍ Z POHLEDU SPOTŘEBY ENERGIE A NÁVRATNOSTI 2VV s.r.o. 8/08.
Modelování energetických systémů budov
Program Zelená úsporám KBI/OZP Nikola Bílá. Kjótský protokol a emisní kredity  Kjótský protokol nás zavázal snížit v ročním průměru za období 2008 –
Výpočet tepelných bilancí
Tepelná čerpadla a solární systémy pro bytové domy
Časté chyby - opakování. Časté chyby opakování 1.úloha Příprava zadání, analýza základních stavebně- energetických požadavků a cílů Stanovení faktoru.
9. OTVOROVÉ VÝPLNĚ I. Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
ZELENÁ ÚSPORÁM PRO RODINNÉ DOMY DOTACE POUŽITO MATERIÁLŮ Z: WWW. ZELENAUSPORAM.CZ.
Dotační program Zelená úsporám Ing. Zbyněk Bouda Energetická Agentura Vysočiny, z.s.p.o.
STŘEDOČESKÝ KRAJ podání žádostí Něco o nás Společnost FleetCom s.r.o. je jedním z největších administrátorů kotlíkových dotací V loňském.
Energetická certifikace budov Karel Srdečný EkoWATT
Energetický audit a Průkaz energetické náročnosti budovy – Opava – Bruntál – Karviná Frýdek-Místek
Budovy s téměř nulovou spotřebou energie Ing. Vladan Panovec Regenerace bytových domů Dynamika proměn bydlení Ostrava,
Komplexní hodnocení stavebních detailů Dvourozměrné vedení tepla a vodní páry Ing. Petr Kapička ČVUT v Praze, fakulta stavební Katedra konstrukcí pozemních.
TECHNOLOGICKÝ VÝVOJ VE VŠECH ODVĚTVÍCH průměrné auto vs. šetrné auto spotřeba 6,5 l/100km spotřeba 1,5 l/100km, příp. 6,5 kWh/100km.
Litoměřice 20. října 2016 Energeticky soběstačné obce.
Zakládající partneři Významní partneři Partneři Energetická optimalizace bytové domy Výroční konference MMR Ing. Michal Čejka
Požární ochrana 2015 BJ13 - Speciální izolace
Název školy Střední škola elektrostavební a dřevozpracující, Frýdek-Místek, příspěvková organizace Adresa školy Pionýrů 2069, Frýdek-Místek IČ
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Autor diplomové práce: Bc. Jiří Hanzlík, DiS.
Tepelný výpočet budovy příklad
Energetická náročnost budov
Transkript prezentace:

VÝSLEDKY STUDIE ZALOŽENÉ NA POROVNÁNÍ ENERGETICKÝCH BILANCÍ PŘI POUŽITÍ IZOLAČNÍCH DVOJSKEL S ODLIŠNÝMI HODNOTAMI Ug (1,0 resp. 1,1 W/(m2.K) ) a SF ( 50 resp. 61%) Vliv typu skla na tepelně technické parametry objektu leden 2010

Izolační dvojskla CÍL: jednoznačně dokázat, že nelze kategoricky třídit izolační dvojskla na lepší či horší pouze podle součinitele prostupu tepla zasklením Ug VŽDY NEPLATÍ čím menší Ug izolačního skla, tím lepší = „energeticky úspornější“ izolační sklo si kupuji...

Izolační dvojskla PŘEDMĚT STUDIE Posouzení vlivu rozdílných hodnot součinitele prostupu tepla zasklením Ug a solárního faktoru SF u dvou typů izolačních dvojskel na celkovou spotřebu tepla na vytápění dle ČSN EN ISO typ posuzovaného izolačního skla 4 mm Planibel Clear – 16 mm 90% Ar – 4 mm Planibel Top N+  Ug 1,1 W/(m2.K), SF 61% 2. typ posuzovaného izolačního skla 4 mm Planibel Clear – 16 mm 90% Ar – 4 mm Planibel Top 1,0  Ug 1,0 W/(m2.K), SF 50%

Izolační dvojskla OBJEKT Přízemní rodinný dům Parametry: - zastavěná plocha 237,3 m2 - užitná plocha194,89 m2 - obestavěný prostor878,1 m3 - plocha skel v obálce budovy 5,19 % - sedlová střecha se sklonem 24° - výška hřebene od upraveného terénu 5,2 m; od okapu 3 m - rozměry objektu 24 x 14 m

Izolační dvojskla PŮDORYS ZVOLENÉHO DOMU PRO STUDII, SITUACE PROSKLENÝCH PLOCH J Z S V

Izolační dvojskla Výpočet proveden ve schváleném programu "PENB+ENB+TOB+Obálka budovy" od firmy PROTECH s.r.o používaném v rámci programu SFŽP Zelená úsporám. Okrajové a vnitřní výpočtové podmínky podle TNI

Izolační dvojsklo Ug 1,0 a SF 50% Výpočet potřeby tepla na vytápění [kWh]

Izolační dvojsklo Ug 1,1 a SF 61% Výpočet potřeby tepla na vytápění [kWh]

Izolační dvojskla  ∆ 423 kWh/rok

Izolační dvojskla Ze studie jednoznačně vyplývá, že je z hlediska potřeby tepla dle ČSN EN ISO vhodnější používat sklo s Ug 1,1 W/(m2.K) a SF 61% než sklo Ug 1,0 a SF nižším 50%. Záměrně jsme zvolili k posouzení RD, kde zasklená plocha tvoří pouze 5,19% celkové plochy obálky (standardně se zasklená plocha pohybuje kolem 15% z celkové plochy obálky) a přesto je zde úspora 423 kWh/rok, s větším podílem zasklených ploch roste i úspora v kWh/rok. Současně se nejedná o typický modelový RD, kde je co nejméně oken na severní straně a nejvíce na jižní, a přesto se dosahuje dostatečné úspory.

Izolační dvojskla dopad na naše peněženky PŘÍKLAD ÚSPORY: Jednotarifová sazba – 4,4 Kč / kWh 423 kWh/rok x 4,4 Kč/kWh = 1861 Kč/rok za 10 let → Kč* Dvoutarifová sazba s platností nízkého tarifu po dobu 8 hodin – vysoký tarif 4,9 Kč / kWh; nízký tarif 1,6 Kč / kWh 1/3 protopím ve vysokém tarifu a 2/3 v nízkém tarifu (141 kWh/rok x 4,9 Kč/kWh) + (282 kWh/rok x 1,6 Kč/kWh) = = 1142 Kč/rok za 10 let → Kč* * za zjednodušeného předpokladu konstantních sazeb za energii Navíc vedle úspory za vytápění (1861 Kč/rok / 1142 Kč /rok) můžeme mluvit i o další úspoře a to za svícení díky vyššímu součiniteli prostupu světla LT v případě izolačního dvojskla s Ug 1,1.

Izolační dvojskla Tím, že většina konkurenčních firem nabízí izolační dvojskla s Ug 1,0 s velmi podobným parametrem SF kolem 50% lze obecně říci na základě zjištění ze studie, že konečnému zákazníkovi nabídnu kvalitnější a energeticky úspornější okno v případě použití izolačního zasklení se sklem Planibel Top N+ s Ug 1,1 W/(m2.K), a SF 61%. Navíc u izolačního dvojskla s Planibelem Top N+ je výrazně nižší reflexe skla a vyšší součinitel prostupu světla, který ovlivňuje výdaje za energii spotřebovanou svícením. 

Izolační dvojskla STUDIE Provedena nezávislou organizací G Design, spol. s r.o. Originální verze uložena v AGC v odd. výrobní a distribuční sítě.

AGC Moravské Budějovice s r.o., člen AGC Group Dopravní Moravské Budějovice ;