RELIGIONISTIKA „Neutrální popis náboženství vedle té prezentace, již poskytují náboženství sama.“

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základní pojmy a souvislosti
Advertisements

DĚJINY a etika. Dějiny nejsou  prostým sledem událostí  řetězcem důsledků v sobě uzavřených kauzalit  objektivní daností  změnou.
Víra: pomoc nebo zátěž? Doc. Ing. Aleš Opatrný, Th.D. Sekce spirituální péče Společnosti lékařské etiky ČLS JEP.
Postavení národnostních menšin v ČR učebnice str. 41
5.2 Zjevení interpretační moment Fundamentální teologie,
≈1 Pe 1·8–9. 1Pe 1·9 Naše vírazáchrana duší. Záchrana z čeho? Z hříchu ze smrti. Jak tedy té víry dosáhnout? – Jak se stát věřícím?
Cíle při výuce etiky/náboženství Zuzana Svobodová.
FILOZOFIE VY_32_INOVACE_5.1.ZSV4.11/Md CZ.1.07/1.5.00/
Friedrich Nietzsche Kamil Závorka C4B.
Náboženství.
Obyvatelstvo – struktura národnostní a náboženská
Vznik a vývoj náboženských představ
filosofický a umělecký směr vznikl po první světové válce v Německu
Filozofie a věda, náboženství a umění
Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
SOCIOLOGIE 10 Náboženství
VAŠE NÁBOŽENSTVÍ NENÍ DŮLEŽITÉ Překlad:
Sociální patologie SCPT SCPA
Max Weber. Život – 1920 německý sociolog a ekonom absolvent práv na Heidelbergské univerzitě 1886 – profesor ekonomie v Heidelbergu 1904 – nervové.
Religionistika Střední odborná škola a Střední odborné učiliště
FUNDAMENTÁLNÍ TEOLOGIE
Společenské a hospodářské prostředí
SKLADBA OBYVATELSTVA PODLE NÁBOŽENSTVÍ
Vypracoval: Jakub Moravec
■KMS tvoří desítky sborů sedmi církví, řada křesťanských organizací a individuálních členů. ■Byla založena v prosinci ■KMS je členem České evangelikální.
KŘESŤANSTVÍ.
Předmět: Základy společenských věd Ročník: III.
Náboženská mapa současného světa
26. července26. července 1875 – 6. června června1961 Byl švýcarský lékař a psychoterapeut, zakladatel analytické psychologie. Jeho přínos psychologii.
Název šablony:Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT zaměření VM:8. ročník - Člověk a společnost – Dějepis - Náboženství autor VM:Ondřej Vojáček.
Náboženství - úvod Petr Machala.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Občanská výchova Ročník:
Michal Pek.  Označení lidí, organizací, akcí, praktik a myšlenek  Vlastní interpretace filosofie, vědy a náboženství  Prvky okultismu, mýtické a magické.
Mezináboženské vztahy. Vztahy mezi vztahy?  Náboženství je vztah k transcendentní skutečnosti.  Co jsou tedy vztahy mezi náboženstvími? Vztahy vztahů?
Číslo: Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název: Náboženství Autor: Mgr. Jiřina.
Opakování - náboženství
RELIGIONISTIKA představení oboru Religionistika jako věda, náboženství jako její předmět, studijní literatura.
Filosofie křesťanského středověku
Husserl.
1 HISTORICKÝ PROSEMINÁŘ Postup v rámci bakalářského studia oboru Dějin křesťanského umění na KTF UK: INTERDISCIPLINÁRNÍ CVIČENÍ HISTORICKÝ PROSEMINÁŘ SEMINÁŘ.
Religionistika ...o co vlastně jde?.
Spirituální teologie 5. DOBRÁ A ŠPATNÁ MOC. Úvodem  Celou Biblí prochází kritika moci  Dobrá moc je jen ta, která chrání slabé  Násilní lidé potřebují.
OBYVATELSTVO A SÍDLA.
Tomáš Garrigue Masaryk Jiřina Sedláčková, C4A
NÁBOŽENSTVÍ. Vysvětli tyto kategorie a ke každé uveď příklady náboženství. provází lidstvo už od pravěku. Ovlivňuje život většiny lidí na Zemi, ateisté.
Úvod do filosofie Pojem a vznik filosofie, definice filosofie Vztah filosofie a ostatních věd Filosofické disciplíny, filosofické otázky, základní pojmy.
BIBLE = KNIHY STARÝ ZÁKON NOVÝ ZÁKON
Význam bible OB21-VVP-HUM-CJL-BUJ-M ) úkol: Vytvoř myšlenkovou mapu (co si vybavíš, když se řekne bible):
S OUDOBÁ KŘESŤANSKÁ FILOSOFIE Mgr. Vladimír Velešík.
OB21-VVP-HUM-OBN-BUJ-U Náboženství a církve 1.
Právo jako filosofický pojem. Co je to právo? – I.  „Tážeš-li se mě, co je to právo, pak to nevím a netážeš-li se mě, pak to vím.“  Právo je společenský.
Ještě ženy v politice 
Něcisté, ateisté a agnostici: Čemu v Česku věříme?
SPIRITUÁLNÍ PROJEVY V KULTUŘE MLÁDEŽE
ZÁKLADNÍ POJMY ČÍSLO DUM: VY_32_INOVACE_OBN_3_12
Digitální učební materiál
Náboženství a fanatismus
Náboženská mapa současného světa
Tomáš Akvinský Mgr. Vladimír Velešík.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Jihlava Šablona 32 VY_32_INOVACE_324.FIL.34 G. W. F. Hegel.
ALTERNATIVNÍ TEORIE POZNÁNÍ V DÍLE CARLOSE CASTANEDY
Fundament a jeho strukturace
Sociálně psychologické aspekty kulturní historie lidstva
Edward Burnett TYLOR Papičová, Semecká.
RELIGIONISTIKA představení oboru
VAŠE NÁBOŽENSTVÍ NENÍ DŮLEŽITÉ Překlad:
KSV/LVM Liturgie – vzor modlitby (lex credendi a lex orandi)
Základní filozofické otázky
Transkript prezentace:

RELIGIONISTIKA „Neutrální popis náboženství vedle té prezentace, již poskytují náboženství sama.“

Religionistika Teologie myšlení víry zevnitř odpovídá na Boží zjevení kriteria pro život a víru pastorace, misie, apologetika otázka pravdy a lži věřící

Religionistika Teologie Religionistika myšlení víry zevnitř odpovídá na Boží zjevení kriteria pro život a víru pastorace, misie, apologetika otázka pravda a lži věřící Religionistika popis zvnějšku zkoumá lidskou akci popis, vysvětlení deskripce a komparace neutrální metodologický ateismus

Religionistika Teologie Religionistika myšlení víry zevnitř odpovídá na Boží zjevení kriteria pro život a víru pastorace, misie, apologetika otázka pravda a lži věřící teologie náboženství Religionistika popis zvnějšku zkoumá lidskou akci popis, vysvětlení deskripce a komparace neutrální metodologický ateismus filosofie náboženství

Pojem „religio“ quasi a relinquendo – distance, tabu relegere – číst znovu religare – znovu spojit religere – pečlivě se starat ewa lex din dharma

Pojem „religio“ Otázka, co vůbec náboženství je? posvěcení světa, zabydlení se ve světě; technika zvládání existenciálních krizí; posvěcení a racionalizace sociální reality; opium lidstva; kolektivní neuróza; „Vztah člověka k transcendentní skutečnosti.“ (Štampach)

Typologie náboženství Podle pojetí transcendence: teistická (personální); neteistická (apersonální); Podle plurality božského: polyteismus; henoteismus; monoteismus;

Typologie náboženství Podle vztahu transcendence ke světu: teismus; deismus; panteismus; (panenteismus); Podle vztahu ke společnosti: mystická; prorocká;

Typologie náboženství Podle doby vzniku: prehistorická; historická; Podle rozšíření: národní; světová; Další kriteria a třídění…