Evropská vize Ivo Strejček poslanec Evropského parlamentu ODS Výbor pro ekonomiku a monetární záležitosti Výbor pro zahraniční obchod.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Číslo-název šablony klíčové aktivityIII/2–Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Tematická oblastEkonomika a účetnictví – Obchod DUMVY_32_INOVACE_EKU_338.
Advertisements

Tři poznámky k bankovní unii David Marek. Tři úhly pohledu Bankovní unie v kontextu evropské integrace Bankovní unie a evropské krize Problémy dosavadní.
VY_32_INOVACE_ 13 Instituce EU I
EU a Česká republika Instituce EU
V. Podnikatelské fórum Jindřichův Hradec 23.listopadu 2006 Ivo Strejček poslanec ODS v Evropském parlamentu výbor pro ekonomiku a monetární záležitosti.
Vliv daňové legislativy EU na členské státy EU Tax Legislative Impact on Member States Ivo Strejček poslanec Evropského parlamentu, ODS.
Mezinárodní integrace
Evropská ústavní smlouva po 29.květnu 2005 Ivo Strejček Poslanec Evropského parlamentu Hospodářský a měnový výbor EP Výbor pro mezinárodní obchod EP ODS.
VY_32_INOVACE_ Politiky unie oblasti činnosti unie dělení podle resortu, kterých se týkají (doprava…), nebo podle toho, jak v nich rozhoduje Rada.
Jak podporovat malé a střední podniky při exportu Ing. Pavel Bartoš, viceprezident HK ČR Ostrava Export, jako významný pilíř ekonomického růstu.
Předsednictví ČR v Radě EU Agenda a Priority
Český export a zrychlená bankovní a finanční integrace EU
Jsme v EU, buďme v obraze. Výhody a nevýhody členství v EU Jarolím Antal.
KOMBI Obsah shrnutí: Důvod vzniku a cíle evropské integrace
Instituce EU Evropská rada Rada Evropské unie Evropská komise
Evropské společenství uhlí a oceli (ESUO) Vzniklo v roce 1951 jako první ze tří evropských společenství. Jeho cílem byla podpora rozvoje dvou tehdy klíčových.
INSTITUCE EVROPSKÉ UNIE Je nás sedm společných institucí EU. Máme také poradní orgány a další evropské instituce jako sousedy a spolupracovníky.
Boj s korupcí Ivo Strejček Poslanec Evropského parlamentu Člen VR ODS Předseda RS ODS Vysočina
Tento studijní materil byl vytvořen jako výstup z projektu č. CZ.1.07/2.2.00/ Vývoj regulace a dohledu nad finančním trhem Shrnutí poznatků Ing.
MEZINÁRODNÍ ORGANIZACE
W.P Výbor regionů Stanovisko ke sdělení Komise pro Radu, Evropský parlament, Ekonomický a sociální výbor a Výbor regionů „Posilování místní dimenze.
Historické milníky evropského práva
Měnová unie : definice  Nezrušitelně fixované měn. kurzy  Vzájemná plná směnitelnost  Úplná liberalizace pohybu kapitálu  Společná měna.
VY_32_INOVACE_ Smlouva o EU je platná od Je zavedeno „evropské občanství“ Přináší „kritéria konvergence“ – ekonomické sblížení 1.Stabilita.
Integrační procesy v ekonomice
Jsme v EU, buďme v obraze. EU jako politický organismus Eva Pluskalová.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
 EU je jedinečné hospodářské a politické partnerství 27 demokratických evropských zemí  jejím cílem je mír, prosperita a svoboda pro 498 milionů občanů.
Tato prezentace byla vytvořena
Evropská unie - vznik vznik 1993 na základě Smlouvy o Evropské unii (Maastrichtská smlouva) navazovala na evropský integrační proces od padesátých let.
Mezinárodní obchod David Štros, Historie Starověk - Středomoří (Féničané, Římané) Středověk – vnitrozemí, středomoří, pobřeží Atlantiku, merkantilismus.
Společná budoucnost Evropy a jejich měst Městská dimenze jako jedna z priorit kohezní politiky Oldřich Vlasák Poslanec Evropského parlamentu Předseda Svazu.
Ekonomika a hospodářská politika Ivo Strejček poslanec Evropského parlamentu za ODS výbor pro ekonomiku a monetární záležitosti výbor pro mezinárodní.
David Štros, 2009 Lukáš Synek, 2011
STADIA EKONOMICKÉ INTEGRACE
Euro – měna Evropanů Eurem lze platit kdekoli v tzv. eurozóně.
1 Společné politiky EU Mezinárodní ekonomická integrace VŠFS LS 2004/05 MS prezenční přednáška
Hospodářská politika. HP je souhrn cílů, nástrojů, rozhodovacích procesů a opatření státu. Cíle: 1) plná zaměstnanost 2) cenová stabilita 3) růst ekonomiky.
Evropská Unie.
Právo EU - úvod Prezentace VŠFS 2015.
Evropský semestr a posílená koordinace hospodářských politik v EU Jakub Mazur Oddělení 532 Hospodářská a finanční politika EU Prezentace pro seminář MF.
VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVÁN V RÁMCI PROJEKTU EU PENÍZE ŠKOLÁM
Vytvoření velkého vnitřního trhu a počátky Evropské hospodářské a měnové unie Dějiny EU Marian Kebísek.
Společná obchodní politika EU
EKONOMICKÉ INTEGRACE.
Mezinárodní regionální integrační seskupení v oblasti obchodu
Evropská unie Ing. Jaroslava Syrovátková, Ph.D. Evropská ekonomická integrace.
EVROPSKÁ UNIE.
Povede krize eurozóny k vytvoření dvourychlostní Evropy? Jiří Georgiev Sekce pro evropské záležitosti Úřad vlády ČR.
Daně Rizikem pro volný pohyb zboží může být i rozdílné zdanění Sjednocení daňových soustav - nereálné 1. Daňová diskriminace zakázána - (Případ „Whisky.
Fáze ekonomické integrace
Společná obchodní politika EU (CCP) – právní rámec VŠFS seminář 2015.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Střední odborné učiliště nábytkářské a.
Evropská integrace RNDr. Oldřich Hájek. Principy a kompetence  Politiky EU se liší v kompetencích členů a EU  Každá politika je řízena principy  Při.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková org. AUTOR: Mgr. Vlasta Geryková VYTVOŘENO: NÁZEV: VY_32_Zeměpis_16_Evropská unie,
Veřejné rozpočty Mgr. Oldřich Hájek.
Regionální politika EU v období
ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
Sociální zabezpečení v EU
Evropa - Stadia Ekonomické Integrace
Nezaměstnanost (a agregátní nabídka)
Společná obchodní politika
Evropská integrace= SCELOVÁNÍ, SJEDNOCENÍ
Obecná ekonomie 2 STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
Společné a koordinované politiky EU
Fáze ekonomické integrace
Evropské hospodářství
EVROPSKÁ UNIE 7. TŘÍDA, ZŠ SUCHDOL.
Mezinárodní ekonomická integrace
Transkript prezentace:

Evropská vize Ivo Strejček poslanec Evropského parlamentu ODS Výbor pro ekonomiku a monetární záležitosti Výbor pro zahraniční obchod

Průměrný hospodářský růst v letech (%) Růst HDP u skupin s odlišnou mírou politické integrace

Hodnocení makroekonomického výkonu dle míry integrace za léta Společná měnová politika (eurozóna) = nejvyšší míra politické integrace (2,09%) EU 15 mimo euro – bez rigidní politiky hospodářské a měnové unie (2,79%) „nových 10“ – za sledované období nejméně integrovaná skupina (asociační dohody) (3,96%)

Růst HDP skupiny EU-15 v čase (s postupující mírou politické integrace)

Příčiny postupného poklesu ekonom. výkonu zemí EU - 15 Vyšší míra politické integrace Vyšší objem nadnárodní regulace Vyšší míra nadnárodního přerozdělování Euroústava = prohloubení politické integrace zřejmě povede k dalšímu zpomalení ekonomického výkonu

Lisabonská strategie: sociální inženýrství Do roku 2010 EU „dostihne a předstihne USA“ „LS je třeba lépe zavádět do praxe, abychom dohnali ztracené roky“ (str.5) „růst a tvorba pracovních míst je hlavním cílem, který jde ruku v ruce s podporou sociálních a enviromentálních cílů“ (str.5) LS je doktrínou „udržitelného rozvoje a modernizace evropského sociálního modelu“(str.6) „zvýšení průměrné doby studia o rok přispěje ke zvýšení HDP v EU o 0,3 – 0,5%“ (str.29)

Lisabonská strategie: posiluje nadnárodní instituce Předpokládá vytvoření nových institucí a akčních plánů: „Unijní akční program „Partnerství pro růst a tvorbu pracovních míst“ „Integrovaná sada lisabonských vodítek“ Zřízení „Evropské rady pro výzkum“ Navrhuje Evropskou univerzitu technického směru „Pan Lisabon“ – osoba na úrovni ministra odpovědná za aplikaci LS v členském státě EU

Lisabonská strategie: základní omyl Evropské komise trvá Akční plány a budování nových úřadů „eurosklerózu“ nevyléčí (nad)státní ruka přerozdělování nevytvoří ekonomický růst a nová pracovní místa – povede k vyššímu zdanění Evropská (byrokratická) komise ví nejlépe kudy kam a co je třeba v zájmu „dobra“ podporovat Změna filozofie (směrem k všestrannému uvolnění trhu) se nekoná

Kdy dožene EU ekonomický výkon USA? (zdroj: Eurochambres, Association of European Chambres of Commerce and Industry) Zaměstnanost: pokud růst míry zaměstnanosti bude v EU ročně o 0,5% rychlejší, pak v roce 2023 Výzkum a vývoj: pokud budou investice ročně o 0,5% vyšší v EU než v USA, pak v roce 2123 Příjem na hlavu:bude-li ročně v EU o 0,5% vyšší, pak se EU vyrovná USA v roce 2072

Evropská ústava Více pravomocí do Bruselu na úkor národních vlád Posílení byrokratického principu vlády Více vlády úředníkům = méně demokratické kontroly Doktrína „sociálně tržního hospodářství“ Harmonizace hospodářské a fiskální politiky na nadnárodní úrovni Harmonizace sociálních politik zvýší rigiditu pracovního trhu

Evropská ústava 1 zavádí rysy budoucího jednotného státu - měnu, vlajku, znak, hymnu, heslo a oficiální svátek (9.5.). zavádí občanství Unie, kterým doplňuje občanství národního státu. nadřazuje sebe sama i právo Unie ve "svěřených pravomocích" národním ústavám a právu členských států omezuje pravomoci národní vlády a národního parlamentu vést nezávislou hospodářskou politiku vymezuje společnou zahraniční a obrannou politiku

Evropská ústava 2 hlasování kvalifikovanou většinou zvýhodňuje "velké" před "malými" tomuto typu hlasování svěřuje 40 dalších a nových oblastí, které byly do současnosti v rozhodovací pravomoci národních států výrazně snižuje možnost použít při hlasování národního veta Evropská komisi "vykonává funkci nezávisle, bez pokynů od žádné vlády, orgánu, instituce nebo jiného subjektu". Zvyšuje nekontrolovatelnost bruselských úředníků a umožňuje jim přístup k neomezené moci.

Evropská vize Návrat k základním pilířům integrace Volný pohyb služeb, zboží, osob, kapitálu Evropa spolupracujících národních států jednajících pružně „Vícerychlostní“ Evropa – každý stát se může svobodně rozhodnout pro rychlost, míru a hloubku integrace Minimum (pokud vůbec) nadnárodních institucí Žádné nadnárodní přerozdělování Odmítnutí „euroústavního“ principu jednotné nadnárodní zahraniční a bezpečnostní politiky mimo NATO

Evropská vize Volný pohyb zboží bez škály nejrůznějších zátěží Odstranění cel, kvót a bariér Volný pohyb zboží si sám o sobě vynutí volný pohyb pracovních sil Princip „svobodného exportu – importu“ zásadně eliminuje nezdravou migraci Opustit současný EU princip „rozhodujeme, CO se smí volně pohybovat“

Evropská vize Odmítnutí pseudo-evropanství Evropanství je nová evropská ideologie Evropanství je nacionalismem svého druhu 21.st. Evropský řídičský průkaz, evropský zatykač, evropská měna, evropská společnost (místo akciové společnosti) = vnější prvky evropanství Evropská unie se nemůže legitimizovat jako „nadstát“

Evropská vize Zóna volného obchodu NAFTA Volný pohyb zboží bez kvót a cel jako liberálně tržní nebyrokratický koncept Posílení pozice WTO – globální smlouvy o odstraňování obchodních bariér

Shrnutí a závěr Politická integrace selhala – přinesla vysokou míru nadnárodní regulace a přerozdělování Nadnárodní byrokracie zbytněla a produkuje neúměrné množství regulací, které zpomalují hospodářský růst a snižují životní úroveň Lisabonská strategie je byrokratickým pokusem odstranit byrokracii Lisabonská strategie je „penicilin“, podávaný na rýmu, chřipku, angínu, zlomenou nohu a Alzheimerovu chorobu stejně

Shrnutí a závěr Evropská ústava je jedním z mnoha směrů, kterým se může evropská integrace ubírat Protože jedním (a ne jediným), její odmítnutí neukončí evropský integrační proces Evropská ústava vede k harmonizacím, které ničí přirozenou konkurenci a znehybňují růst

Shrnutí a závěr Evropská liberálně-konzervativní vize Návrat k původním pilířům integrace (svobodný pohyb osob, zboží, kapitálu a služeb) Základní jednotkou demokratického vývoje je národní stát s volenými (kontrolovatelnými) orgány NAFTA – zóna volného pohybu zboží bez kvót a celních bariér Vícerychlostní evropský integrační proces – každý stát si může svobodně zvolit variantu odpovídající jeho ekonomické a sociální úrovni