Cíl projektu CARARE  hlavní cíl je obsažen v názvu CARARE (Connecting ARchaelogy and ARchitecture in Europeana) - cílem projektu je umožnit jednotlivým.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Spisová služba pro organizace zřízené Olomouckým krajem
Advertisements

Praha, Brno Nové komunikační možnosti systému Kramerius © Qbizm technologies, a.s. René Michálek
Ludvík Eger, FEK ZČU v Plzni
Local content in a Europeana cloud Portál Europeana, evropské projekty CARARE a LoCloud – inspirace pro informační systémy památkové péče Irena Blažková.
Názory uživatelů a veřejnosti na přínosy informačních a komunikačních technologií ve veřejných knihovnách v ČR a EU Výsledky průzkumu Vít Richter Národní.
Národní filmový archiv v digitálním věku
Evropská filmová brána Pavla Janásková – Tomáš Lachman Archivy, knihovny, muzea v digitálním světě 2008 Národní archiv v Praze
ECVET v Programu celoživotního učení
Webový portál EFG: Brána k evropskému filmovému dědictví Tomáš Lachman, Národní filmový archiv Archivy, knihovny, muzea v digitálním světě Praha, Národní.
CC licence v praktickém využití Tento dokument podléhá licenci Creative Commons Lukáš Gruber Prezentace.
1 ASOCIACE INOVAČNÍHO PODNIKÁNÍ ČR Úloha transferu technologií v inovačním procesu Pavel Švejda CTT UTB ve Zlíně, 27. března 2014.
Činnost Celostátní sítě pro venkov v České republice.
Bc. Vladimíra Kováříková Ústřední knihovna VŠB-TU Ostrava 1. setkání českých uživatelů systému 24. dubna 2008 DSpace na VŠB-TU Ostrava.
Moravská zemská knihovna a zpřístupňování starých map.
Jaroslav Pražan Poradenství pro environmentální část cross-compliance (studie CIFAS) Úvod Jaroslav Pražan
Pravidla publicity projektu
Aktivity Asociace knihoven vysokých škol ČR v oblasti OA Mgr. Pavla Rygelová Ústřední knihovna VŠB-TUO 1 5. setkání českých uživatelů systému DSpace
Tento projekt byl realizován za finanční podpory Evropské komise. Tato publikace odráží pouze názory autora a Evropská komise nemůže být zodpovědná za.
8. prosinec 2009, PrahaSeminář ASEP Spolupráce Národního úložiště šedé literatury (NUŠL) a ústavů AV ČR Iveta Fürstová
Metainformační infrastruktura ČR koncepce a současný stav Bronislava Horáková VŠB-TU Ostrava, CAGI sdružené pracoviště-Institut geoinformatiky
Informační technologie pro IZS a krizové řízení
Zlín - květen 2006 Regionální knihovní systém Clavius REKS firma LANius s.r.o.
Informatizace veřejných knihoven Internet a veřejné knihovny jako informační centra měst a obcí PhDr. Ivana Štrossová Okresní knihovna Havlíčkův Brod.
Jak používat systém Kramerius Martin Lhoták Knihovna AV ČR, v. v. i. 32. seminář knihovníků muzeí a galerií při AMG Plzeň.
13. února 2007Systém Kramerius, Martin Lhoták, KNAV1 Systém Kramerius aktuální stav a vývoj v roce 2007 Martin Lhoták, Knihovna AV ČR, v.v.i. SDRUK – IT,
Digitální knihovna AV ČR a vývoj nové verze systému Kramerius Martin Lhoták Knihovna AV ČR, v. v. i. Archivy, knihovny, muzea v digitálním světě
Metainformační systém - Metaportál MŽP ČR
1 INSPIRE v ČR 7 let poté Jitka Faugnerová CENIA, česká informační agentura životního prostředí Enviro-i-forum Zvolen,
Krajská digitalizační jednotka Kraje Vysočina
Zpřístupnění plných textů vědeckých publikací v prostředí systému Medvik Helena Bouzková, Filip Kříž, Lenka Maixnerová, Eva Lesenková, Ondřej Horsák, Adéla.
CULTIVATE: Evropská informační síť pro oblast kulturního dědictví Vít Richter Národní knihovna ČR Olomouc, listopad 2001.
Romana Zabořilová ZŠ Jenišovice VY_32_INOVACE_012.
Další vývoj přiřazování kvalifikací k EQF v České republice Miroslav Kadlec, Praha,
INTERNET - Je počítačová síť celosvětového rozsahu, spojující stovky zemí, miliony počítačů a miliony uživatelů.
Uchování a trvalé zpřístupnění webových dokumentů zkušenosti z WebArchivu.
Mgr. Pavla Rygelová Ústřední knihovna VŠB-TUO Novinky v projektu OpenAIRE plus.
Šedá literatura a SIGLE Knihovna AV ČR
Některé digitální knihovny Martina Machátová Moravská zemská knihovna v Brně Tel.: Poslední aktualizace:
Schůzka komise Brno Ing. Jan Mach, Vysoká škola ekonomická v Praze EVSKP-MS Práva, licence, přístup … Jan Mach Vysoká škola ekonomická.
SEKCE SDRUK PRO IT Souborný katalog SKAT a elektronické informační zdroje z dílny firmy LANius s.r.o. Ing. Jiří Šilha.
Informace o přípravě Integrovaného operačního programu  Ministerstvo kultury  Ministerstvo informatiky Vít Richter Národní knihovna ČR
Výzkum a vývoj, studijní prameny a spolupráce s praxí Ing. Milan Kocáb, MBA Ing. Tomáš Cajthaml.
Co po nás zbyde… ISSS 2005 WebArchiv digitální archiv českého webu Markéta Škodová, Národní knihovna ČR.
Evropská unie a iniciativa i2010: Digitální knihovny.
CARARE: Connecting Archaeology and Architecture in Europeana
© Adolf Knoll National Library of the Czech Republic The Digital Library Initiative Adolf Knoll.
Ing. Michal Unzeitig ARTIO s.r.o..  Co je Museo24  Vize a cíle  Role společnosti ARTIO  Technické řešení –CIDOC CRM –Sémantický web Obsah.
Informační kulturní portál
PLÁN DLOUHODOBÉ OCHRANY DIGITÁLNÍCH DOKUMENTŮ V PRAXI Mgr. Andrea Fojtu, Mgr. Eliška Pavlásková ÚVT UK, ÚISK UK
Projekt MEMORIA MEMORIAE MUNDI SERIES BOHEMICA databáze MANUSCRIPTORIUM Národní knihovna ČR AiP Beroun s.r.o.
Seminární práce z předmětu SIPOL
Rody Unifikované názvy Personální jména Konference Edice Akce Rodiny Korporace Geografická jména National Authority Files/ Names Soubory národních autorit.
Archiválie a archivní pomůcky na portálu Badatelna.cz
ETWINNING & COMENIUS PROJEKTY SPOLUPRÁCE NA DÁLKU.
Projekt Archivace a zpřístupnění digitálních verzí kvalifikačních prací na Univerzitě Karlově v Praze Mgr. Eva Březinová Brno,
Využití Souborného katalogu knihovnami NPÚ v systému Tritius
Digitální knihovna UPa možnosti dalšího rozvoje na vlně trendů open access 3. setkání českých uživatelů systému DSpace VŠB-TUO Ostrava, 19. květen 2010.
© Adolf Knoll National Library of the Czech Republic Zpřístupnění digitálních dat Přehled.
WorldCat Obsahuje bibliografické záznamy různých druhů dokumentů (knihy, články, CD, video, …) z více než knihoven z celého.
Tvorba metainformačního systému pro prostorová data s využitím Internetových technologií Zpracovatel: Tomáš Duchoslav Vedoucí: Dr. Ing. Bronislava Horáková.
Databáze Bibliografie dějin českých zemí jako cesta k plným textům v domácích i zahraničních knihovnách Václava Horčáková Elektronické služby knihoven.
České vysoké učení technické v Praze Fakulta stavební Katedra mapování a kartografie Návrh koncepce prostorového informačního systému památkového objektu.
Linked Heritage Koordinace standardů a technologií za účelem obohacení Europeany Alena Součková.
Zahradnická fakulta v Lednici S4U – Seminář o Univerzitním informačním systému 23. – 25. dubna 2008 S 4 U – Seminář o Univerzitním informačním systému.
Inf Normy pro citování knih a dalších zdrojů. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
OpenAIRE Plán managementu dat
Historické fondy VKOL - ukázky
Budování Integrovaného informačního systému Národního památkového ústavu Petr Volfík, NPÚ ÚP
WorldCat Obsahuje bibliografické záznamy (knihy, CD, video, …) z více než knihoven z celého světa.
Paměťové instituce v CADR a SK ČR
Transkript prezentace:

Cíl projektu CARARE  hlavní cíl je obsažen v názvu CARARE (Connecting ARchaelogy and ARchitecture in Europeana) - cílem projektu je umožnit jednotlivým účastníkům, zástupcům institucí v oblasti památkové péče integrovat jejich data do portálu Evropské digitální knihovny Europeana ( tedy vytvořit technické nástroje a pravidla pro převod dat z databází velmi různorodého obsahu a uspořádání. Pro CARARE je specifická oblast památkové péče, která vyžaduje poněkud jinou strukturu dat než např. oblast knihoven, muzeí, filmových a divadelních archivů apod.  vedlejším úkolem je i propagace projektu a portálu Europeana – získání dalších přispěvatelů, kteří sice nezískají finanční podporu, ale mohou využít technické nástroje a know-how v projektu vytvořené

Co je Europeana? internetový portál, který zpřístupňuje informace o milionech knih, obrazů, fotografií, filmů, televizních pořadů, sbírkových předmětů a archívních dokumentů, které byly digitalizovány v Evropě

Internetový portál portál – obsahuje metadata (= data o datech, nikoli samotné digitální dokumenty) náhledovou fotografii a odkaz na původní databázi poskytovatele, kde je více informací popřípadě celý digitální dokument, v některých případech k volnému stažení – je nutno se řídit pravidly, která stanoví každý poskytovatel

Jak lze data použít? metadata v Europeaně jsou volně využitelná i pro komerční účely– dle licence Creative Commons CC1.0 Universal, to ale neplatí pro náhledy, kde respektují zejména osobnostní autorská práva a požadavky poskytovatele dat, které jsou uvedeny v příslušném poli u každého záznamu (viz Europeana Data Exchange Agreement – Dohoda o výměně dat pro Europeanu

Europeana - historie počáteční myšlenka vznikla v oblasti knihoven v 90. letech 20. stol. - GABRIEL (GAteway and BRIdge to Europe's National Libraries), TEL (The European Library) - projekt společného portálu několika evropských národních knihoven, vznik Evropské knihovny v březnu 2005 Europeana vznikla z iniciativy prezidentů Francie, Německa, Španělska, Itálie, Polska a Maďarska, kteří se obrátili na předsedu Evropské komise José Barrosa dubnu 2005 s doporučením, aby byl vytvořen evropský portál pro kulturu, první prototyp začal fungovat v r. 2008, ovšem s velkými technickými potížemi, na jaře 2009 začala fungovat nová verze, která se dále rozvíjí o další funkce, více na

Hledání v Europeaně 

O projektu  mezinárodní tzv. komunitární projekt CARARE (Connecting ARchaelogy and ARchitecture in Europeana)  financován z eContentplus - Programu pro podporu politiky informačních a komunikačních technologií (ICT PSP) Evropské komise, který je součástí Rámcového programu pro konkurenceschopnost a inovace pro období 2007 – 2013  na dobu 3 let od do  29 institucí z 20 evropských zemí (konsorcium partnerů)  vede dánská památková instituce Kulturarvsstyrelsen (KUAS) spolu s britskou agenturou MDR Partners

Průběh a výsledky projektuARE průzkum jednotlivých databází účastníků a dostupných standardů na základě známých standardů pro metadata vytvořeno metadatové schéma CARARE- dostupné na oficiálních stránkách projektu v1.0 stanoveny technické podmínky pro poskytovatele dat: zřízení repozitáře na základě protokolu OAI PMH, výstup ve formátu XML vytvořen webově dostupný nástroj pro mapování – mapping and ingestion tool, zkráceně MINT (omezený přístup) vytvořen repozitář CARARE nazvaný MORE (omezený přístup) první digitální data jsou již v portálu Europeana ( záznamů - Švédsko, Nizozemí, 11,910 -Litva, Řecko)

CARARE v NPÚ 1 datové schéma CARARE má výrazně širší rozsah než údaje zatím zobrazované v Europeaně – kromě metadat o digitálním dokumentu (Digital Resource) i o údaje o památce jako takové (Heritage Asset) a geografická data proto z původně zamýšleného poskytování dat z jedné databáze NPÚ – z Metainformačního systému - bylo nutno využít data ze tří základních celorepublikových databází – MIS, PaGIS a MonumIS a mimoto i z několika regionálních databází užívaných pro reidentifikaci nemovitých památek, přičemž tato data je ještě nutno ručně upravovat důsledkem je omezení rozsahu zatím předávaných dat, dokud nebude funkční nová aplikace Památkový katalog, po dobudování integrovaného systému se rozsah značně rozšíří

CARARE v NPÚ 2 NPÚ: vytvořen repozitář v rámci IISPP na bázi protokolu OAI PMH (subdodávka firmy Anect), automatické načítání dat z IISPP a převod do formátu XML, data NPÚ jsou nyní předána do repozitáře CARARE a vyhodnocována ze strany Europeany, která požaduje určité úpravy před jejich publikací v rámci úkolu je řešena i tzv. udržitelnost projektu – zatím bez výrazného výsledku kromě pokračování v dalším projektu LoCloud

Jak bude? náš záznam zobrazen v Europeaně (MINT)

Začlenění CARARE do IISPP

Přínos projektu pro NPÚ 1 větší přístupnost našich dat a zviditelnění našich informačních systémů přes portál Europeana propagace Národního památkového ústavu mezi evropskými paměťovými institucemi i ve vztahu k veřejnosti získání informací o mezinárodních standardech jak v oblasti datové struktury, tak v oblasti technologií – předávání dat a jejich kompatibilita je podmínkou poskytování podpory Evropské komise na projekty digitalizace a naše vláda je zavázána zajistit přístup k informacím jak mezi institucemi, tak ve vztahu k veřejnosti (direktiva INSPIRE a další)

Přínos projektu pro NPÚ 2 možnost porovnání našich informačních systémů s databázemi významných evropských institucí, kontakty s příbuznými organizacemi využití poznatků při dalším vývoji našich informačních systémů, zejména nové aplikace pro vedení Ústředního seznamu kulturních památek a vedení soupisu památek – Památkový katalog

Další informace o projektu web projektu na webu na titulní straně v části Evropské dotace/Komunitární programy/CARARE nebo přímo článek ve Zprávách památkové péče 3/2012

Děkuji za pozornost. kontakt: