____________________________________________________________________________________________________________________________________________ Analýza pocitu.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Říjen 2007 Nobody’s Unpredictable Ipsos Tambor GALAXY SÉRIE 2007 Anketa – spokojenost závodníků.
Advertisements

Fakta o vývoji vlastnictví bytů v ČR za posledních 10 let Stanislav Drápal, Český statistický úřad Praha, 18. září 2012.
Sexuální zneužívání v České republice: Výsledky národního výzkumu
Stodůlky 1977 a 2007 foto Václav Vančura, 1977 foto Jan Vančura, 2007.
__________________________________________________________________________________________________________________________________________ Vyhodnocení.
Analýza postojů veřejnosti ke kriminalitě v Plzni Centrum aplikované antropologie a terénního výzkumu při Katedře antropologických a historických.
RASISMUS Zuzana Dvořáková.
Piktogramy Připraveno pro: FSV - UK Datum: 4. července 2008 Projekt: 28506/2 Připravili: Jan Vavřík, Naďa Nevěřilová Příloha Grafy.
Dotazníkové šetření veřejného mínění občanů Frýdku-Místku
Dohled nad odsouzenými Příprava a výkon z pohledu praxe PMS ČR.
____________________________________________________________________________________________________________________________________________ Analýza pocitu.
Protidrogová politika HMP Krajské oddělení protidrogové prevence PRM MHMP Mgr. Nina Janyšková.
Letní olympijské hry Názory obyvatel ČR a hl. m. Prahy
SOCIOLOGICKÝ VÝZKUM Město Kojetín Zadavatel výzkumu: © 2011 AUGUR Consulting s.r.o., Vinařská 5/A1, Brno, tel.: ,
Téma: SČÍTÁNÍ A ODČÍTÁNÍ CELÝCH ČÍSEL 2
__________________________________________________________________________________________________________________________________________ Vyhodnocení.
Sociodemografická analýza Výzkum potřeb uživatelů Prostějov.
VY_32_INOVACE_INF_RO_12 Digitální učební materiál
Respond & Co, Masná 3A, Ostrava 1, , telfax : , Anketní výzkum u uživatelů přípravku Urinal.
KONOPNÉ PRODUKTY V ČR užívání, produkce, trh a metodika poradenství pro uživatele Pešek R., Mravčík V. Národní monitorovací středisko pro drogy a drogové.
VY_32_INOVACE_ 14_ sčítání a odčítání do 100 (SADA ČÍSLO 5)
GfK PrahaNadace Naše dítě11. listopad 2008 Postoje k týrání dětí Kvantitativní a kvalitativní studie pro Nadaci Naše dítě.
Pro Sdružení Nového Města Pražského zpracoval Milan ŠULC VÁCLAVSKÉ NÁMĚSTÍ 2014 POZITIVA A NEGATIVA OČIMA NÁVŠTĚVNÍKŮ Výsledky výzkumu z podzimu 2013.
Zábavná matematika.
Dělení se zbytkem 6 MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA
Dělení se zbytkem 5 MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA
Malátova 17, Praha 5 tel.: · Uplatnění absolventů škol na pracovním trhu Jan Koucký Výsledky projektu.
Právní rámec domácího násilí v ČR Praha, 5. června 2014 Konference k problematice domácího násilí MŠMT ČR Petra Vitoušová.
Projekt PŘEDPOVĚĎ POČASÍ. Předpověď počasí na
Čtení myšlenek Je to až neuvěřitelné, ale skutečně je to tak. Dokážu číst myšlenky.Pokud mne chceš vyzkoušet – prosím.
© ppm factum research 16. října 2014 Stravování jako zaměstnanecký benefit: přínos (a omezení) poukázek na stravování z pohledu zaměstnavatelů, zaměstnanců.
Dělení se zbytkem 8 MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA
Sexuální život u pacientů s mentálním postižením v ÚSP
Zásady pozorování a vyjednávání Soustředění – zaznamenat (podívat se) – udržet (zobrazit) v povědomí – představit si – (opakovat, pokud se nezdaří /doma/)
Rozvojový plán statutárního města České Budějovice v oblasti sociálních služeb na období Ing. Martina Kučerová.
Digitální učební materiál
__________________________________________________________________________________________________________________________________________ Analýza pocitu.
Občané Velkého Meziříčí se ve městě cítí bezpečně Velké Meziříčí – Téměř všichni občané našeho města ví o tom, že některá místa jsou monitorována kamerami.
Neber úplatky… …nebo se z toho zblázníš
Pro Sdružení Nového Města Pražského zpracoval Milan ŠULC VÁCLAVSKÉ NÁMĚSTÍ 2012 POZITIVA A NEGATIVA OČIMA NÁVŠTĚVNÍKŮ Výsledky výzkumu z podzimu 2012.
IBRS s.r.o., Prague 10, Dubečská 8, strana 1 Desk research – fertility rate Eurostat / 2006 Fertilita - průměrný počet živě narozených dětí, které.
Pro Sdružení Nového Města Pražského zpracoval Milan ŠULC VÁCLAVSKÉ NÁMĚSTÍ 2013 POZITIVA A NEGATIVA OČIMA NÁVŠTĚVNÍKŮ Výsledky výzkumu z podzimu 2013.
AKTUÁLNÍ PROBLÉMY NA ÚSEKU ODHALOVÁNÍ A VYŠETŘOVÁNÍ SEXUÁLNĚ MOTIVOVANÉ TRESTNÉ ČINNOSTI PÁCHANÉ NA DĚTECH mjr. Mgr. Jan Machuta 3. oddělení SKPV OOK.
Nobody’s Unpredictable Ipsos Tambor pro Město Opava Názory na budovu Slezanka v centru Opavy Kvantitativní výzkumu Leden 2009.
1 Ekonomický růst a trh práce (několik postřehů) František Cvengroš Smilovice, prosinec 2004.
PHDR.HANA PAZLAROVÁ, PH.D Rizikové skupiny 6. Opakování Jaká jsou tři hlavní období vývoje kriminologie? Jmenujte některé kriminologické teorie.
Nejčastěji poslouchané rozhlasové stanice podle věkových skupin Autor:
Bleskový výzkum Kauza : David Rath Červen 2012.
Standard Eurobarometer 67 / Spring 2007 – TNS Opinion & Social Standard Eurobarometer EUROBAROMETR 67.2 VEŘEJNÉ MÍNĚNÍ V EVROPSKÉ UNII Jaro 2007 ZVEŘEJNĚNÍ.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Vybrané výsledky výzkumu: „Sledování trendů v oblasti veřejných informačních služeb“ Internetová a neinternetová populace versus veřejná správa Konference.
Vnímání nebezpečných oblastí obyvateli Ostravy
ZELENÝ KRUH Závěrečná zpráva z kvantitativního výzkumu Jitka Zítková, Jitka Haiderová Soukupová | duben/květen 2016.
Předběžné výsledky Sčítání lidu domů a bytů 2011 Hl. m. Praha.
Policejní prezidium Základní statistické údaje o trestné činnosti v roce 2011 plk. Mgr. Martin Červíček.
Nová šetření výskytu a podob šikany Centrum sociálních služeb Praha – Pražské centrum primární prevence.
© 2008 AUGUR Consulting s.r.o., Vinařská 5/A1, Brno, tel.: , ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA SOCIOLOGICKÝ PRŮZKUM.
POLICIE ČESKÉ REPUBLIKY KRIMINALITA 2015 Krajské ředitelství policie hl. m. Prahy.
„Bagatelní trestná činnost“ z pohledu Policie ČR
Hasiči a veřejnost Tisková konference 24. července 2008.
Názory občanů na kriminalitu, viktimizace a pocit bezpečí Mgr. Jakub Holas PhDr. Kazimír Večerka, CSc. Institut pro kriminologii a.
Viktimologický výzkum a tzv. méně závažné kriminální delikty PhDr. Milada Martinková, CSc. Institut pro kriminologii a sociální prevenci, Praha Seminář.
Partnerské násilí Osobnost agresora.
Kriminalita v Ústeckém kraji vs. prevence
Spokojenost občanů Kladna s místním společenstvím a bezpečností
POLICIE ČESKÉ REPUBLIKY
Nápad kriminality Karlovarský kraj 2010 k
TRESTNÝ ČIN A JEHO DŮSLEDKY.
Podrobnější informace o trestné činnosti a jejím vývoji v roce 2014
POLICIE ČESKÉ REPUBLIKY
Transkript prezentace:

____________________________________________________________________________________________________________________________________________ Analýza pocitu bezpečí - Hl. m. Praha – Prosinec 2004 strana 1 Analýza pocitu bezpečí - Hl. m. Praha Prosinec 2004 IBRS - International Business and Research Services s.r.o. Prague 10, Dubečská 8, Kolovratská 6, tel.fax. (+420) , ,

____________________________________________________________________________________________________________________________________________ Analýza pocitu bezpečí - Hl. m. Praha – Prosinec 2004 strana 2 Nejzávažnějšími problémy v hl. městě Praha jsou drogy, pouliční kriminalita, dále prostituce a kriminalita v MHD. Nejzávažnější problémy v Praze Spíše + rozhodně závažný problém: Drogy72% Pouliční kriminalita67% Kriminalita v MHD63% Pouliční prostituce63% Závadové chování dětí53% Alkoholismus52% Bezdomovectví51% Pašování, černý trh53% Nezaměstnanost50% Žebráctví49% Davové násilí47% Grafitti43% Soužití občanů40% Výherní automaty42% Nejzávažnější problémy

____________________________________________________________________________________________________________________________________________ Analýza pocitu bezpečí - Hl. m. Praha – Prosinec 2004 strana 3 Nejzávažnější problémy v Praze – identifikace podle věku S věkem respondenta roste závažnost problémů v Praze v jeho mysli. Mladší respondenti nevidí tak významný problém jako ostatní skupiny v grafitti, žebráctví, bezdomovectví a soužití občanů. Respondenti ve věku let se nejméně ze všech skupin obávají prostituce, dotazovaní ve věku let nezaměstnanosti.

____________________________________________________________________________________________________________________________________________ Analýza pocitu bezpečí - Hl. m. Praha – Prosinec 2004 strana 4 Nejzávažnější problémy v Praze – identifikace podle městského obvodu Obyvatelé Prahy 1, 2, 3, 5 a 7 hodnotí většinu problémů v Praze za méně významné než je pražský průměr. Naopak obyvatelé Prahy 4 a 6 vidí ve většině problémů větší ohrožení. Obyvatelé Prahy 6 se více než ostatní obávají výherních automatů a grafitti, obyvatelé Prahy 4 se nejvíce obávají žebráctví, bezdomovectví a kriminality v MHD.

____________________________________________________________________________________________________________________________________________ Analýza pocitu bezpečí - Hl. m. Praha – Prosinec 2004 strana 5 Nejzávažnější problémy v Praze – identifikace podle městského obvodu Obyvatelé Prahy 8, 9 a 10 hodnotí většinu problémů v Praze za méně významné než je pražský průměr. Naopak obyvatelé Prahy 12, 13 a 14 vidí ve většině problémů větší ohrožení. Obyvatelé Prahy 10 se výrazně méně než je průměr obávají grafitti, žebráctví a nezaměstnanosti.

____________________________________________________________________________________________________________________________________________ Analýza pocitu bezpečí - Hl. m. Praha – Prosinec 2004 strana 6 Nejproblematičtějšími skupinami obyvatel jsou v Praze podle vnímání obyvatel drogoví dealeři, kriminální recidivisté, nepřizpůsobiví Rómové a drogově závislí. Skupiny obyvatel, které vyvolávají znepokojení Spíše + rozhodně závažný problém: drogoví dealeři73% kriminální recidivisté71% nepřizpůsoboví Rómové72% drogově závislí69% skupiny obyv. ze zemí býv. SSSR65% rasistické skupiny66% obyv. z Blízkého východu63% skupiny obyv. ze Středního východu62% skupiny obyv. ze zemí býv. Jugoslávie62% kriminalita mládeže58% fašistické skupiny63% skup. obyv. asij. původu z Dál. Východu60% bezdomovci – cizinci57% teroristé54% bezdomovci - občané ČR51% skupiny obyvatel z Afriky53% cizinci s dočasným pobytem53% žebráci46% hnutí punk43% náboženské sekty46% squateři38% Znepokojení vyvolávají především

____________________________________________________________________________________________________________________________________________ Analýza pocitu bezpečí - Hl. m. Praha – Prosinec 2004 strana 7 S věkem dotazovaného respondenta roste i závažnost problémů v Praze. Skupiny obyvatel, které vyvolávají znepokojení – identifikace podle věku S věkem respondenta roste závažnost problémů s jednotlivými skupinami obyvatel v Praze. Respondenti ve věku se více než ostatní bojí teroristů a kriminality mládeže. Obyvatelé ve věku let mají významně více než jejich mladší spoluobčané obavu ze skupiny obyvatel z Afriky. Mladí ve věku do 19 let mají menší obavu než ostatní z hnutí punk, rasistických skupin a squaterů.

____________________________________________________________________________________________________________________________________________ Analýza pocitu bezpečí - Hl. m. Praha – Prosinec 2004 strana 8 Skupiny obyvatel, které vyvolávají znepokojení – identifikace podle městského obvodu Obyvatelé Prahy 1, 2 a 3 jsou téměř všemi skupinami obyvatel znepokojeni nejméně. Naopak obyvatelé Prahy 7, 4 a 5 se obávají většiny skupin více než je pražský průměr. Občané Prahy 5 a 7 mají výrazně větší obavy z drogových dealerů, drogově závislých, skupin z bývalých zemí SSSR a bývalé Jugoslávie, ale také Středního a Dálného východu a Afriky. Obyvatelé Prahy 6 se nejvíce ze všech obávají squaterů.

____________________________________________________________________________________________________________________________________________ Analýza pocitu bezpečí - Hl. m. Praha – Prosinec 2004 strana 9 Skupiny obyvatel, které vyvolávají znepokojení – identifikace podle městského obvodu Občané Prahy 11, 13 a 15 se obávají téměř všech skupin obyvatel více než je pražský průměr – obávají se více skupin obyvatel z bývalé SSSR a Jugoslávie, Blízkého východu a bezdomovců - cizinců. Obyvatelé Prahy 14 se více než ostatní obávají squaterů a náboženských sekt. Naopak obyvatelé Prahy 9 se cítí být ohroženi většinou skupin méně.

____________________________________________________________________________________________________________________________________________ Analýza pocitu bezpečí - Hl. m. Praha – Prosinec 2004 strana 10 Nejobávanějšími trestnými činy jsou v hl. městě Praha kapesní a bytové krádeže, následuje vykrádání a krádeže aut. Ohrožení – trestná činnost Spíše + rozhodně se obávám: kapesních krádeží58% bytových krádeží59% vykrádání aut54% krádeží aut51% krádeží ve sklepech apod.44% ublížení ve zdraví42% kriminality mládeže40% loupeže39% terorismu40% organizovaného zločinu37% vandalismus39% vraždy38% výtržnictví32% rvačky31% znásilnění32% sexuálního napadení31% domácího násilí19% Pražané se obávají především

____________________________________________________________________________________________________________________________________________ Analýza pocitu bezpečí - Hl. m. Praha – Prosinec 2004 strana 11 Ohrožení – trestná činnost – identifikace podle věku Všech trestných činů se nejvíce obávají nejstarší respondenti, nad 69 let, výjimkou jsou trestné činy spojené s využíváním automobilu. Věková skupina let se naopak krádeží a vykrádání aut obávají nejvíce. Věkové skupiny do 39 let se více než ostatní obávají znásilnění a sexuálního přepadení. Obyvatelé ve věku let se většiny trestných činů obávají méně než je průměr.

____________________________________________________________________________________________________________________________________________ Analýza pocitu bezpečí - Hl. m. Praha – Prosinec 2004 strana 12 Ohrožení – trestná činnost – identifikace podle městského obvodu Obyvatelé Prahy 1, 3, 5 a 7 se obávají téměř všech trestných činů nejméně. Naopak obyvatelé Prahy 4 a 6 jsou ohroženi více téměř všemi trestnými činy – obyvatelé Prahy 4 se obávají hlavně kriminality mládeže, vykrádání aut a také vandalismu. Občané Prahy 2 se relativně více obávají sexuálního napadení a znásilnění.

____________________________________________________________________________________________________________________________________________ Analýza pocitu bezpečí - Hl. m. Praha – Prosinec 2004 strana 13 Ohrožení – trestná činnost – identifikace podle městského obvodu Občané Prahy 13 a 14 se obávají téměř všech trestných činů více než je pražský průměr, o hodně více se cítí být ohroženi ublížením ve zdraví, vandalismem, vraždou, výtržnictvím a rvačkou. Obyvatelé Prahy 9 a 10 se naopak cítí být ohroženi méně, především různými typy krádeží. Respondenti z Prahy 9 se obávají více než je průměr výtržnictví a většiny typů krádeží.

____________________________________________________________________________________________________________________________________________ Analýza pocitu bezpečí - Hl. m. Praha – Prosinec 2004 strana 14 Postoj ke kriminalitě mládeže Téměř všichni respondenti (98%) se domnívají, že je třeba něco podniknout proti kriminalitě mládeže, nejčastěji navrhují snížit věkovou hranici pro trestní odpovědnost a razantnější postup. Pro razantnější postup proti kriminalitě mládeže jsou více obyvatelé Prahy 4 a 15, přičemž četnost tohoto názoru roste s věkem. Pro to, aby se snížila věková hranice pro trestní zodpovědnost, jsou respondenti ve věku let, obyvatelé Prahy 13 a více respondenti s nižšími příjmy. Hlavně mladí do 29 let a obyvatelé Prahy 1 a 14 jsou pro preventivní opatření.

____________________________________________________________________________________________________________________________________________ Analýza pocitu bezpečí - Hl. m. Praha – Prosinec 2004 strana 15 Postoj k domácímu násilí Celkově 87% dotázaných Pražanů se domnívá, že je třeba něco podniknout proti domácímu násilí, nejčastěji navrhují zvýšit trestní sazbu za tento typ kriminality a razantnější postup. Pro razantnější postup proti domácímu násilí jsou hlavně ženy, více respondenti z věkových skupin let a nad 70 let a obyvatelé Prahy 4 a 15. Pro zvýšení trestní sazby jsou více respondenti ve věku let a obyvatelé Prahy 3 a 13. Hlavně obyvatelé Prahy 1 a 14 jsou pro preventivní opatření. Především mladí do 19 let nepovažují tento druh kriminality za závažný problém.

____________________________________________________________________________________________________________________________________________ Analýza pocitu bezpečí - Hl. m. Praha – Prosinec 2004 strana 16 Osobní zkušenost s trestným činem Celkově 34% respondentů se stalo v posledních dvou letech obětí trestného činu, často v metru, Pražském centru, na Smíchově a Vinohradech. Nejvíce trestných činů bylo spácháno v letních měsících. Obětí trestného činu se častěji stali obyvatelé Prahy ve věku do 29 let a dále počet obětí klesá s věkem. Postižení bydlí nejčastěji v Praze 1, naopak nejméně postižených je mezi obyvateli Prahy 2, 11 a 14. Nejčastěji spontánně uvedená místa spáchání trestných činů - obecně: metro11% tramvaj3% MHD obecně2% nakupování2% místně: Václavské náměstí3% Národní třída2% centrum obecně 2% Smíchov4% Anděl2% Vinohrady2% I.P.Pavlova2% Náměstí Míru2% Hlavní nádraží3% Žižkov2% Florenc2% Dejvice2% Nejvíce trestných činů, o kterých dotázaní mluvili, bylo spácháno v letních měsících Praha 1 Praha 6 Praha 2 Praha 3