Brno - hlavní město našeho regionu

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Impresionismus v českých zemích
Advertisements

Naše obec – Rožmitál p. Tř
VY_32_INOVACE_429, 22. sada, Prvouka
KRAJE ČR – NÁŠ KRAJ DUM 10/2.
ZAJÍMAVÉ SNÍMKY z BRNA Rok 2014.
Národní divadlo OBRÁZEK Č. 1 Orloj Obrázek č. 2.
2013 ….. Již tradičně každým rokem probíhají Vánoce v krajském městě Brně spojené s Vánočními trhy. Tyto jsou na třech místech v centru města Náměstí.
PROJEKT EU - PENÍZE ŠKOLÁM Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Název projektuModerní škola Šablona III/2Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
ZAJÍMAVÉ OBJEKTY a PAMÁTKY ve Velké Bíteši Srpen 2011.
45.1 Jihomoravský kraj – poznáš jeho dominanty?
Procházka městem Brnem
Z ajímavé BUDOVY a OBJEKTY v BRNĚ První část SOUČASNOST zpracováno - rok 2013.
Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad
ZAJÍMAVÉ BUDOVY a OBJEKTY v Brně
PRAHA Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV:VY_32_INOVACE_358_Leoš Janáček AUTOR: Mgr. Markéta Lyková ROČNÍK, DATUM:
ICT 2 – 3 – 29 HV Leoš Janáček Anotace: Materiál seznamuje žáky s hudebními díly a životem autora. Prezentace obsahuje odkaz na poslechovou skladbu a.
Brno Krajské město Jihomoravského kraje. Více než 400 tisíc obyvatel.
znak vlajka Ročníková práce
Brno.
Všeználek nás seznamuje s dalšími městy České republiky
Mgr. Hana hoberlová, ZŠ Rajhrad
Vypracoval: David Šuman 5. ročník INFORMACE O KRAJI  Krajské město…………….….………Brno  Hejtman kraje…………….. Michal Hašek  Počet obyvatel…………………
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_851_8TR_HV Autor: Mgr. Ludmila Večerková.
 Název: Leoš Janáček  Šablona : III/ 2  Číslo : 39  Autor : Vyhnálková Zuzana  ZŠ Choltice „Učíme se pro život“  Klíčová slova: moderní hudba 20.
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Město Brno.
Jihomoravský kraj.
37.1 Kraj Praha – poznáš jeho dominanty?
LEOŠ JANÁČEK ( Hukvaldy – Ostrava) Obrázek 1
VY_32_INOVACE_03_Jihomoravský kraj. Jméno: Vendula Báčová Ročník: 4. Období vytvoření: srpen 2011 Téma: Jihomoravský kraj Anotace: Učivo je podáno formou.
Naše kraje a jejich zajímavosti Vlastivěda 4
Anotace Žáci se pomocí prezentace učí orientovat v ČR. Učí se poznávat, posuzovat a chránit krajinu, ve které žijí. Seznamují se krásami naší vlasti a.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Blanka Žánová Název DUM: VY_32_Inovace_ Města Jihomoravského kraje Téma: Česká republika jako součást.
Česká republika Jihomoravský kraj. Anotace: Materiál slouží k seznámení s jedním z krajů České republiky (Morava) – Jihomoravským krajem.
Zajímavé fotografie Brno- leden 2016 melodie Pohled na náměstí-Zelný trh z horní části, od sousoší sv. Trojice.
NÁZEV ŠKOLY: Speciální základní škola, Chlumec nad Cidlinou, Smetanova 123 AUTOR: Mgr. Dana Vítková NÁZEV: VY_32_INOVACE_33_PRAHA TÉMA: ZEM Ě PIS 1 Č ÍSLO.
Základní škola a Praktická škola Dvůr Králové nad Labem EU-OPVK-CZ.1.07/1.4.00/ :III/2 VY_32_INOVACE_02-06 ZEMĚPIS NA II. STUPNI ZV-LMP (Z) Téma:
VY_32_INOVACE_27_Brno.  Druhé největší město v České republice  Největší město na Moravě  Leží na soutoku řek Svratky a Svitavy  Město úspěšných.
VELKÁ MĚSTA ČR Školní projekt 2015/2016. BRNO · 2. Největší město v ČR · obyvatel · Soutok Svratky a Svitavy · Centrum soudní moci · Kulturní.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA NESOVICE, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE; CZ.1.07/1.4.00/ III/2 INOVACE A ZKVALITNĚNÍ VÝUKY PROSTŘEDNICTVÍM ICT VY_32_INOVACE_06_BRNO.
Název školy: Základní škola Chomutov, Písečná 5144 Název materiálu: VY_52_INOVACE_11_Brno_kh1 Číslo projektu: CZ 1.07/1.4.00/ Autor: Mgr. Kateřina.
ŠkolaZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň AutorMgr. Zdeňka Pecková Číslo VY_32_INOVACE_3423 NázevLeoš Janáček Téma hodinyŽivot a dílo Leoše Janáčka PředmětHudební.
JIHOMORAVSKÝ KRAJ Agáta Uchytilová, Hana Doležalová.
Česká republika - Ostrava VY_32_INOVACE_28_Ostrava Autor projektu: Mgr. Michaela Kerdová.
NÁZEV ŠKOLY:Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR:Mgr. Jolana Navrátilová NÁZEV:VY_32_INOVACE_12_Píseň Běží liška k Táboru,
Název školy: ZŠ NETVOŘICE, OKRES BENEŠOV Autor: Mgr. Pavla Zrzavecká Datum: Název: VY_32_INOVACE_14_ZEMĚPIS Téma: Jihomoravský kraj Ročník: 9.
Název školy: ZŠ a MŠ T. G. Masaryka Fulnek
Moravskoslezský kraj.
VÝZNAMNÉ OSOBNOSTI Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Exkurze 11 . května 2017 Silvie Mikitová
Snímky pořízeny v letech 2014 a 2015
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
PUTUJEME PO JIHOMORAVSKÉM KRAJI
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Název školy: Speciální základní škola, Louny, Poděbradova 640, příspěvková organizace autor: Mgr. Věra Elbelová Název materiálu: VY_32_INOVACE_06_PRAHA.
LEOŠ JANÁČEK ( Hukvaldy – Ostrava) Obrázek 1
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kluky, okr. Písek
VY_32_INOVACE_16_Brno brno.
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Šárka Petříková Číslo
Velká města České republiky.
Název školy ZŠ J. E. Purkyně Libochovice a ZUŠ Autor Bc. Jiří Grüner
ZŠ Hladké Životice okres Nový Jičín, příspěvková organizace
Město Brno Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
Název školy: MŠ a ZŠ Veselí nad Moravou, Kollárova 1045
VÁNOCE v BRNĚ 2017.
Předmět: Zeměpis Ročník: 9. Tématický celek: Regiony České republiky
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ KLÁŠTEREC NAD OHŘÍ, KRÁTKÁ 676 AUTOR: MGR
NÁZEV ŠKOLY: MŠ a ZŠ, Veselí nad Moravou
Transkript prezentace:

Brno - hlavní město našeho regionu Předmět: Vlastivěda Ročník: 4. ročník Téma: Jihomoravský kraj Učivo: Historické a kulturní zajímavosti regionu Autor: Marie Magerová Škola: ZŠ a MŠ Ivančice-Němčice www.zsnemcice.cz Příloha č.1. Blok integrované výuky Brno-známe-neznáme? Příloha č.2. Pracovní list k prezentaci

Metodické poznámky: Prezentaci lze využít v hodině prvouky ve 3.ročníku, pokud je Brno hl. městem vašeho regionu nebo ve 4.ročníku v zeměpisném učivu vlastivědy o Jihomoravském regionu. V naší škole bývá použita v bloku integrované výuky „Brno – známe – neznáme?” viz. příloha č.1. Motivaci s ukázkou sborové skladby Leoše Janáčka předchází příprava v hodině hudební výchovy. Pro motivaci lze využít i výsledek dotazníku „Jak Brno známe” viz. příloze č.1. K této prezentaci náleží pracovní list – viz. příloha č.2., pro kontrolu zapamatovaného učiva. Obrázek plánu města na sl.9. je pouze ilustrační, pro práci se třídou nad plánem trasy exkurse použiji odkaz v nadpisu na www.mapy.cz.

V HV jste se učili o skladateli, který za svého života v Brně působil. Vzpomeneš si, o kterého skladatele jde? Ukázka Více

Brno je hlavním městem Jihomoravského kraje Leží na soutoku řek Svitavy a Svratky Má přibližně 400 000 obyvatel

Úkol 1. Pracuj s mapou ČR Zjisti měřítko mapy Jaká je podle mapy vzdušná vzdálenost Ivančice-Brno Jaká je podle mapy vzdušná vzdálenost Brno-Praha Jak se nazývá přehradní nádrž v blízkosti Brna Na které řece leží Pro kontrolu klikni na tlačítko

Je centrem soudní moci ČR, kromě jiných v něm sídlí Ústavní soud i Nejvyšší soud

V Brně je sídlo Krajského úřadu Jihomoravského kraje, v jehož čele stojí hejtman V čele magistrátu města Brna stojí primátor

Plán středu města Brna

Brněnské veletrhy Brno je hlavním městem veletrhů. Virtuální pohled na výstaviště Brno je hlavním městem veletrhů. V areálu brněnského výstaviště se ročně pořádá více než padesát veletrhů v mnoha různých oborech, od strojírenství a stavebnictví, přes módu až k cestování

Největší brněnská divadla Janáčkovo divadlo Mahenovo divadlo Divadlo Reduta Divadlo Radost Divadlo Husa na provázku

Vzdělávání v Brně Brno je univerzitním městem. V Brně působí jedna státní, pět veřejných vysokých škol se sedmadvaceti fakultami a šest soukromých vysokých škol. Počet studentů přesahuje 80 tisíc. Je tu také mnoho středních, základních i mateřských škol. Nejznámější vysokou školou v Brně je Masarykova univerzita.

Moravské zemské muzeum a jeho objekty Moravský zemský archív ZOO Brno

Hrad Špilberk, pevnost, vězení národů

Brněnské pamětihodnosti Stará brněnská radnice

Kašna Parnas na Zelném rynku náměstí Svobody

Pohled na Brno z hradeb Špilberku, v pozadí výstaviště Byl někdo z vás na nějakém veletrhu?

Katedrála sv. Petra a Pavla (tzv Katedrála sv. Petra a Pavla (tzv. Petrov) Poznáš v jakém slohu je postavená?

Pohled na Brno z věže Petrova

Poznáš, kde tento snímek vznikl?

Zdroje: Ukázka sborového zpěvu skladba Láska opravdivá, L. Janáčka, Pěvecké sdružení slezských učitelek Opava, http://pssu.tym.cz/ukazky.html Obrázek Leoš Janáček, volné dílo Obrázek lední medvědi: http://www.zoobrno.cz/fotogalerie Moravský zemský archív Brno, http://www.mza.cz/mza-v-brne Všechny ostatní obrázky jsou dílem autorky prezentace

Kromě oper se věnoval sbírání a sborovým úpravám lidových písní. Psal opery např. Lišku Bystroušku, Její pastorkyňa, Taras Bulba a jiné. Leoš Janáček je světově uznávaným skladatelem klasické hudby. Je ceněný především pro nezvyklou melodiku, vycházející z lidové hudby moravských regionů, zejména Slovácka a Lašska. Zpět

Kontrola úkolu 1. Měřítko mapy 1:100 000 Vzdálenost (vzdušná) Ivančice - Brno přibližně 22-24 km Vzdálenost Brno - Praha 200 km Brněnská přehrada Leží na řece Svratce Pro návrat zpět klikni