Ústřední knihovna Filozofické fakulty UK v Praze Vývoj knihoven FF UK Vývoj knihoven FF UK Projekty Projekty Realizace výstavby Realizace výstavby Současný.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
INOVACE UMĚLECKY ZAMĚŘENÝCH STUDIJNÍCH PROGRAMŮ V OBLASTI MULTIMEDIÁLNÍ TVORBY „UMĚNÍ A MULTIMÉDIA“ INOVACE UMĚLECKY ZAMĚŘENÝCH STUDIJNÍCH PROGRAMŮ V OBLASTI.
Advertisements

Veterinární a farmaceutická univerzita Brno, 30. a 31. říjen 2013 Bibliotheca academica 2013 Nová témata – nové výzvy.
doc. Ing. Cyril Klimeš, CSc. vedoucí katedry
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Zkvalitnění elektronických služeb Univerzitní knihovny ZČU PhDr.Miloslava Faitová Tematický okruh: E/a.
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: Předmět: Název materiálu: Výuková.
Informační centrum a Ústřední knihovna MENDELU
Účast ve volbách do Akademického senátu Univerzity Karlovy v Praze v letech Vypracoval: Mgr. Daniel Feranc, tajemník AS UK.
Knihovna FF UK v roce 2008 a dále... Mgr. Eva Březinová.
Knihovna FF UK současný stav a výhled do budoucna
Zkušenosti ze studijního pobytu v univerzitní knihovně University College of Borås Bibliotheca Academica – CPVŠK Plzeň, 5. listopadu 2008 Lucie Vyčítalová.
Bibliotheca academica Cíle a perspektivy vysokoškolských knihoven Plzeň
OD FAKULTNÍCH KNIHOVEN KE KNIHOVNĚ CENTRÁLNÍ Dana Lošťáková Knihovna UP Olomouc.
Spolupráce lokálních institucí Seminář Komunitní role veřejných knihoven ZLÍN
Důsledky zákona o svobodném přístupu k informacím pro veřejné knihovny Bakalářská práce FF MU V Brně, Ústav české literatury a knihovnictví, kabinet knihovnictví,
Západočeská univerzita v Plzni Partner pro SOČ v Plzeňském kraji? Irena Vlachynská, Karel Jedlička Seminář pro autory SOČ, , Plzeň.
Barbora Votavová, Vendula Šimanová
Vedoucí KHI: Katedra historie FP TUL Sokolská 8, budova S, 2. P. Vedoucí KHI:
CULTIVATE: Evropská informační síť pro oblast kulturního dědictví Vít Richter Národní knihovna ČR Olomouc, listopad 2001.
Ústřední knihovna FSS MU Bibliotheca Academica, Brno Irena Šléglová Masarykova univerzita a její knihovny.
Elektronické zdroje pro filozofii, teologii a historii.
IVIG 2005 Informační vzdělávání a informační gramotnost v teorii a praxi vzdělávacích institucí Projekt online systému podpory informačního vzděláván v.
„Víme, že jazyky jsou užitečné, ale...“ Pavel Kurfürst Ústav cizích jazyků Lékařské fakulty Univerzity Palackého v Olomouci.
Univerzita Karlova v Praze Filozofická fakulta
III/2 9.C III Český jazyk a literatura Jazyky v Evropě – germánské, románské, slovanské IX. ročník Mgr. Miluše Malechová Obecné výklady.
SVĚTOVÉ A SLOVANSKÉ JAZYKY
Úvod do učiva občanské výchovy
Ústav pedagogických věd
Ústav světových dějin Obor Historie – evropská studia.
 Vlajka:  Rozloha: km 2  Počet obyvatel:  Oficiální jazyk: nizozemština, francouzština, němčina  Ústavní zřízení: federativní konstituční.
dotazníkové šetření na vysokých školách
Strana 1 Projekt Reflex Flexibilní odborníci ve společnosti znalostí Nové požadavky na terciární vzdělávání v Evropě Jan Koucký Středisko vzdělávací politiky.
DEN OTEVŘENÝCH DVEŘÍ 24. ledna Co u nás můžete studovat? Studijní obory na KBO 1.Bakalářské (bc.) 1.1. Učitelské1.2. Neučitelské 2. Magisterské.
Bakalářský studijní obor: Historie Ústav českých dějin Ústav hospodářských a sociálních dějin Ústav světových dějin.
Den otevřených dveří 2014 Filozofická fakulta MU založena l.p
ÚVOD DO MEDITERÁNNÍCH STUDIÍ
Odbor projektové podpory – Univerzitní centrum Telč.
FULBRIGHTOVA STIPENDIA Filozofická fakulta Univerzity Karlovy Praha 25. dubna 2013.
RELIGIONISTIKA představení oboru Religionistika jako věda, náboženství jako její předmět, studijní literatura.
Ústav světových dějin Obor Historie – Obecné dějiny.
K NIHOVNICTVÍ NA FF UK V P RAZE : VYDRŽÍME ? více otázek než odpovědí Barbora Drobíková
Technická univerzita v Liberci LIBEREC I Studentská 2 Inovace vzdělávání v oboru čeština jako druhý jazyk (CZ.1.07/2.2.00/ ) podpořeného z.
Rozvoj inovace a integrace studijních programů a oborů pro učitele a pracovníky ve školství Transformační a rozvojové programy na rok 2005.
Postavení pedagogiky mezi vědami
Rekonstrukce historického areálu FF MU Druhá etapa 2013 –
FILOZOFICKÁ FAKULTA OSTRAVSKÉ UNIVERZITY FILOLOGIE filozofie Historické vědy Psychologie Filologie HISTORICKÉ VĚDY psychologie filozofie Sociologie.
Univerzita Karlova v Praze, Přírodovědecká fakulta.
FILOZOFICKÁ FAKULTA OSTRAVSKÉ UNIVERZITY FILOLOGIE filozofie Historické vědy Psychologie Filologie HISTORICKÉ VĚDY psychologie filozofie Sociologie.
Filozofická fakulta Univerzity v Lublani, Slovinsko  Originální název: Filozofska fakulteta Univerze v Ljubljani,  Ústav: Oddelek za.
ORIENTAČNÍ TÝDEN PRO STUDENTY PRVNÍCH ROČNÍKŮ Možnosti studia v zahraničí Mgr. Tomáš Uher Univerzita Karlova Informační, poradenské a sociální centrum.
Rozdělení hudební vědy Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastKomunikace hudebního umění se znakovými systémy.
Česko-německá studia na IMS FSV UK: Den otevřených dveří Tomáš Nigrin.
Knihovnické systémy. Knihovnické systémy Kombinovaná forma výuky PhDr. Miloslava Faitová Univerzitní knihovna ZČU v Plzni tel.
Bakalářský studijní obor: Historie
na zápise do 1. ročníku na FF UJEP!
Problémy výpůjčního protokolu v „nejlepší knihovně na světě“
Ostravská univerzita (1991 → )
Management projektu Fakulta sportovních studií MU Brno 2013 Ing
Z historie komise pro historii matematiky a fyziky na MFF UK
VY_32_INOVACE_Z8-003 ZEMĚPIS 8.ROČNÍK NÁRODY A JAZYKY Název školy
7 let po „velkém třesku“ aneb kam jsme došli, kudy dál a s kým
4. Pedagogika sportu v systému věd
Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně Ústav vědecko – pedagogických informací a služeb Informační den Již po desáté!
Západočeská univerzita v Plzni
Pedagogická knihovna J. A. Komenského
Katedra české literatury a literární vědy Katedra českého jazyka
Najdi na mapě : Česko Rakousko Maďarsko Polsko Řecko Německo Švédsko
REKVALIFIKAČNÍ ARCHIVNÍ KURZ
Obecné poučení o jazyce
Katedra historie Filozofická fakulta UP Olomouc
Transkript prezentace:

Ústřední knihovna Filozofické fakulty UK v Praze Vývoj knihoven FF UK Vývoj knihoven FF UK Projekty Projekty Realizace výstavby Realizace výstavby Současný stav a výhledy Současný stav a výhledy

Vývoj knihoven na FF UK

Nejstarší období knihoven Karolínská a klementinská knihovna Karolínská a klementinská knihovna Vznik Univerzitní knihovny Vznik Univerzitní knihovny Po rozdělení univerzity – 1882 vznik knihoven spolků (Jednota českých matematiků, Historický klub, Jednota českých filologů apod.) Po rozdělení univerzity – 1882 vznik knihoven spolků (Jednota českých matematiků, Historický klub, Jednota českých filologů apod.) Seminární knihovny (Historického a slovanského semináře) Seminární knihovny (Historického a slovanského semináře) Rozvoj knihoven Rozvoj knihoven – – – 1989 ( 1951 vznik knihovních středisek na VŠ) 1945 – 1989 ( 1951 vznik knihovních středisek na VŠ)

Univerzitní knihovna

Období po roce 1989 Náprava nedostatků: Náprava nedostatků: - odstranění mezer v knihovních fondech - urychlení zpracování - nové informační technologie - poznávání a včlenění do celosvětového kontextu informační a knihovnické činnosti

Obory FF UK Afrikanistika Andragogika a personální řízení Anglistika a amerikanistika Arabistika Archivnictví a pomocné vědy historické Armenistika Blízký východ a Afrika Český jazyk a literatura Čeština pro cizince Čeština v komunikaci neslyšících Dánština Dějiny a kultura islámských zemí Dějiny umění Divadelní věda Egyptologie Ekonomie Estetika Etnologie Filozofie Finština Fonetika Francouzština Filmová věda Hebraistika Historie Hudební věda Iberoamerikanistika Indologie se specializací Informační studia a knihovnictví Italština Japanologie Japonská studia Klasická archeologie Komparatistika Koreanistika Kulturologie Latina Logika Lingvistika a fonetika Afrikanistika Andragogika a personální řízení Anglistika a amerikanistika Arabistika Archivnictví a pomocné vědy historické Armenistika Blízký východ a Afrika Český jazyk a literatura Čeština pro cizince Čeština v komunikaci neslyšících Dánština Dějiny a kultura islámských zemí Dějiny umění Divadelní věda Egyptologie Ekonomie Estetika Etnologie Filozofie Finština Fonetika Francouzština Filmová věda Hebraistika Historie Hudební věda Iberoamerikanistika Indologie se specializací Informační studia a knihovnictví Italština Japanologie Japonská studia Klasická archeologie Komparatistika Koreanistika Kulturologie Latina Logika Lingvistika a fonetikaAfrikanistika Andragogika a personální řízení Anglistika a amerikanistika Arabistika Archivnictví a pomocné vědy historické Armenistika Blízký východ a Afrika Český jazyk a literatura Čeština pro cizince Čeština v komunikaci neslyšících Dánština Dějiny a kultura islámských zemí Dějiny umění Divadelní věda Egyptologie Ekonomie Estetika Etnologie Filozofie Finština Fonetika Francouzština Filmová věda Hebraistika Historie Hudební věda Iberoamerikanistika Indologie se specializací Informační studia a knihovnictví Italština Japanologie Japonská studia Klasická archeologie Komparatistika Koreanistika Kulturologie Latina Logika Lingvistika a fonetikaAfrikanistika Andragogika a personální řízení Anglistika a amerikanistika Arabistika Archivnictví a pomocné vědy historické Armenistika Blízký východ a Afrika Český jazyk a literatura Čeština pro cizince Čeština v komunikaci neslyšících Dánština Dějiny a kultura islámských zemí Dějiny umění Divadelní věda Egyptologie Ekonomie Estetika Etnologie Filozofie Finština Fonetika Francouzština Filmová věda Hebraistika Historie Hudební věda Iberoamerikanistika Indologie se specializací Informační studia a knihovnictví Italština Japanologie Japonská studia Klasická archeologie Komparatistika Koreanistika Kulturologie Latina Logika Lingvistika a fonetika Maďarština Mongolistika Němčina Nizozemština Norština Pedagogika Perština Počítačová a formální lingvistika Politologie Portugalština Pravěká a raně středověká archeologie Překladatelství a tlumočnictví - angličtina Překladatelství a tlumočnictví - španělština Překladatelství a tlumočnictví - ruština Překladatelství a tlumočnictví - němčina Překladatelství a tlumočnictví - francouzština Psychologie Religionistika Romistika Rumunština Ruština Řečtina Sinologie Slovakistika Slovanská studia Slavistika ve specializacích Sociologie Sociální práce Srovnávací jazykověda Španělština Švédština Turkologie Učitelství pro střední školy Vietnamistika Východoevropská studia se specializací Maďarština Mongolistika Němčina Nizozemština Norština Pedagogika Perština Počítačová a formální lingvistika Politologie Portugalština Pravěká a raně středověká archeologie Překladatelství a tlumočnictví - angličtina Překladatelství a tlumočnictví - španělština Překladatelství a tlumočnictví - ruština Překladatelství a tlumočnictví - němčina Překladatelství a tlumočnictví - francouzština Psychologie Religionistika Romistika Rumunština Ruština Řečtina Sinologie Slovakistika Slovanská studia Slavistika ve specializacích Sociologie Sociální práce Srovnávací jazykověda Španělština Švédština Turkologie Učitelství pro střední školy Vietnamistika Východoevropská studia se specializací

Katalogy Univerzitní knihovny

Studovna Kabinetu slovanské filologie

Projekty AKIS FF UK AKIS FF UK ústřední multimediální studovna FF UK ústřední multimediální studovna FF UK ústřední knihovna FF UK v Praze ústřední knihovna FF UK v Praze

AKIS FF UK Projekt automatizovaného informačního systému FF UK (s podporou grantové agentury Univerzity Karlovy úspěšně řešen v letech 1993 – 1995) Projekt automatizovaného informačního systému FF UK (s podporou grantové agentury Univerzity Karlovy úspěšně řešen v letech 1993 – 1995) Hlavní výsledek: Hlavní výsledek: TINLIB (souborný katalog knihoven FF UK a postupně další moduly včetně výpůjčního protokolu) TINLIB (souborný katalog knihoven FF UK a postupně další moduly včetně výpůjčního protokolu)

Ústřední multimediální studovna Cílem projektu bylo vytvořit v uvolněných prostorech na nám. J. Palacha studijní místa Cílem projektu bylo vytvořit v uvolněných prostorech na nám. J. Palacha studijní místa Projekt byl podpořen v mimořádné soutěži rektora UK Projekt byl podpořen v mimořádné soutěži rektora UK (zpracována studie: Využití suterénu FF UK pro knihovnu, 1999, Stavební kancelář Zazvonil-Mužík) (zpracována studie: Využití suterénu FF UK pro knihovnu, 1999, Stavební kancelář Zazvonil-Mužík)

Ústřední knihovna FF UK Rozhodnutí vedení fakulty realizaci projektu multimediální studovny rozšířit o další prostory v hlavní budově fakulty s cílem postupně v několika fázích vytvořit ústřední knihovnu fakulty ( r. 2000) Rozhodnutí vedení fakulty realizaci projektu multimediální studovny rozšířit o další prostory v hlavní budově fakulty s cílem postupně v několika fázích vytvořit ústřední knihovnu fakulty ( r. 2000) Vybudování ústřední knihovny se stalo jedním z úkolů plánu rozvoje fakulty Vybudování ústřední knihovny se stalo jedním z úkolů plánu rozvoje fakulty Vznik architektonické studie Ústřední knihovna FF UK v Praze (r. 2002) Vznik architektonické studie Ústřední knihovna FF UK v Praze (r. 2002)

Plán umístění knihovny - suterén

Plán umístění knihovny - galerie

Model knihovny

Etapy výstavby

Výstavba ústřední knihovny plánovaný začátek stavby: září r plánovaný začátek stavby: září r výběrové řízení na zhotovitele stavby, které proběhlo v červenci r výběrové řízení na zhotovitele stavby, které proběhlo v červenci r zrušení rozhodnutí výběrového řízení v srpnu r zrušení rozhodnutí výběrového řízení v srpnu r v dubnu r bylo vypsáno nové výběrové řízení v dubnu r bylo vypsáno nové výběrové řízení vlastní stavba – srpen 2004 – březen 2005 vlastní stavba – srpen 2004 – březen 2005 v březnu 2005 byla zkolaudována 1. část stavby v březnu 2005 byla zkolaudována 1. část stavby

Využití rekonstruovaných prostor Knihovna andragogiky a kulturologie se studovnou – 20 míst (20 PC)

Studovna s půjčovnou

Studovna

Využití rekonstruovaných prostor Sklad knihovny Kabinetu slovanské filologie (po dobu 2. etapy výstavby knihovny)

Výhledy…

Děkuji Vám za pozornost. PhDr. Stanislav Čumpl Středisko vědeckých informací - Univerzita Karlova v Praze, Filozofická fakulta Středisko vědeckých Středisko vědeckých Čumpl, Stanislav. Bibliotéka v kotelně Filozofické fakulty Univerzity Karlovy : Ze zprávy o nejnovějším epochálním výletu páně Broučka, tentokrát do 21. století. Ikaros [online]. 2005, č. 05 [cit ]. Dostupný na World Wide Web:. ISSN