5HD_200 2.cvičení. Francie v raném kapitalismu Nantský edikt – 1598 Vláda Ludvíka XIV (*1638-  1715) hospodářská politika – Jean-Babtist Colbert (1661-1683)

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
FRANCIE ZA VLÁDY LUDVÍKA XIV.
Advertisements

VY_32_INOVACE_06_Francie za vlády Ludvíka XIV.
Francie za Ludvíka XIV..
Česká společnost se učí podnikat
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Dějepis Ročník : 8.
ROZPOČET Mgr. Michal Oblouk.
ANGLICKÁ BURŽOAZNÍ REVOLUCE
Ludvík XIV.. Ludvík XIV. LUDVÍK XIV. VELIKÝ řečený Král Slunce Narozen:5.září 1638 v Saint-Germain-en-Laye.
FRANCOUZSKÝ ABSOLUTISMUS
Ludvík XIV Autor: Martin Pelák z 1.E . Vytvořeno 28.října 2004.
Francie v době Ludvíka XIV.
Ludvík XIV. ( ).
LUDVÍK XIV. KRÁL SLUNCE.
Mezi třicetiletou válkou a francouzskou revolucí III
Francie za vlády Ludvíka XIV.
KONEC ABSOLUTISMU VE FRANCII
Západní Evropa po třicetileté válce
Firma a jejich cíle.
Hospodářské a společenské proměny v českých zemích 16. století Vlivy z evropských zemí.
5HD_200 3.cvičení.
1 GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271 Autor Mgr. Hana Šplíchalová Číslo materiálu 3_3_D_02 Datum vytvoření Druh učebního materiálu Prezentace Ročník8.
Francie v 17. a 18. století z třicetileté války vyšla Francie jako vítěz za nedospělého prince vládl od r kardinál Mazarin proti němu vypuklo šlechtické.
Americká revoluce a občanská válka
Digitální učební materiály ŠIII/2 DĚJEPIS
Základní druhy finančních investičních instrumentů
Osvícenství.
Zeměpisné objevy v 17. a 18. století
Franklin Roosevelt New Deal
Rozpočtový deficit a veřejný dluh
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu Průmyslová politika ve vazbě na automobilový průmysl Zasedání rady ředitelů AutoSAP.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost, Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Nástroje makroekonomické politiky státu VY_32_INOVACE_
Podnik 6.hodina. Podnik jako soubor osobních,hmotných a nehmotných složek podnikání Podnik je právně samostatný subjekt trhu, zakládaný a provozovaný.
SITUACE: Jste panovníkem habsburské monarchie v roce Právě jste přišli ve válce s Pruskem o Slezsko. Vaše země se nachází ve stavu chaosu a nemáte.
Fyziokratismus.
Habsburská monarchie do roku 1740
Daňový systém Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „ Výuka na gymnáziu podporovaná.
Reforma daňového systému Cíle vlády Efektivní veřejná správa Přátelské veřejné služby.
Národohospodářské soustavy a hospodářská politika Ing. Vojtěch Jindra.
Hospodářská a zahraniční politika Ludvíka XIV. Mgr. Žaneta Janečková Dějepis Inovace výuky na Gymnáziu Otrokovice formou DUMů CZ.1.07/1.5.00/
Hospodářská politika. HP je souhrn cílů, nástrojů, rozhodovacích procesů a opatření státu. Cíle: 1) plná zaměstnanost 2) cenová stabilita 3) růst ekonomiky.
Francie po 30leté válce Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
TRH (tržní mechanismus)
Kapitálový trh Ekonomika podniku 2. ročník Kapitálový trh - zaměřuje se na umístění kapitálu ve finanční podobě - má dlouhodobou povahu, tzn. investice.
Teorie firmy. Důvody vzniku firmy Úspory z rozsahu Zdroje pro výrobu Řízení a organizace výroby.
Hospodářství SSSR ve 20. a 30. letech 20.století.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marie Hovorková. Dostupné z Metodického portálu ISSN Provozuje Národní.
Kód vzdělávacího materiálu: VY_62_INOVACE_0203 Název vzdělávacího materiálu: Bankovnictví Datum vytvoření: Jméno autora: Ing. Zdenek Páže Předmět:
FRANCOUZSKÝ ABSOLUTISMUS absolutismus = samovláda: absolutismus = samovláda: politický systém, ve kterém má veškerou státní moc jedna osoba, která vládne.
Ekonomie Makroekonomie Úvod do historie ekonomického myšlení.
Průmyslová revoluce 6 Obchod a bankovnictví. Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Kódování materiáluvy_32_INOVACE_dej1_dkc 8 Označení materiáludkc08_prum_rev_obchod_bankovnictvi.
Velká francouzská revoluce a napoleonské války Revoluce na konci 18.st. Z obyvatel – občané Změna v uspořádání státu i celé společnosti Zrušeno nevolnictví.
Merkantilismus, počátky sociální teorie, populační teorie TNH 1 (DET-2) Pavel Seknička.
Francie za Ludvíka XIV. Název sady materiálů: Dějepis pro 8. ročník
Vývoj v jednotlivých zemích
Rozpočet obce.
SVĚTOVÁ HOSPODÁŘSKÁ KRIZE
Rozpočet obce Černovice
Anglie a Francie v 17. a na poč. 18. stol.
Nová doba a ekonomika Jaký ekonomický systém je typický pro středověk?
Dějiny českého a československého práva Ladislav Vojáček
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Název školy: ZŠ Průhonice
Francie za Ludvíka IV.. Francie za Ludvíka IV.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Základní charakteristika a hlavní rysy (Učebnice strana 52 – 59)
SJEDNOCENÍ NĚMECKA.
Základy ekonomie Seminář 10..
Ludvík XIV. ( ).
Transkript prezentace:

5HD_200 2.cvičení

Francie v raném kapitalismu Nantský edikt – 1598 Vláda Ludvíka XIV (*1638-  1715) hospodářská politika – Jean-Babtist Colbert ( ) – Colbertismus – Merkantilismus – Vysoké příjmy z daní, které ale nepokryjí výdaje – Půjčky – pozastavování plateb úroků – těžší získávání půjček – Prodej úřadů (10-15% příjmů) – neefektivita, korupce, zmnohonásobení počtu úřadů – nájemci státního příjmu – za poplatek mohli podnikatelé vybírat daně, cla a mýta – Colbert chtěl tento systém reformovat, ale potřeby dvora mu to neumožnily. Dosáhl alespoň sjednocení vnitřních a vnějších cel

Francie v raném kapitalismu II – Snaha o zvýšení daňových výnosů – dekrety, nařízení – zakládání nových odvětví – vysoká ochranná cla – 1664 – komplexní celní ochrana – snaha o soběstačnost Francie – 1667 další zvýšení cel – válka s Holandskem (1672) – směrnice výroby téměř všeho – státní podpora pěstování obilí, textilního průmyslu 1685 – Zrušení Nantského ediktu Zámořská expanze – zakládání monopolistických společností na obchod s koloniemi Hluboká krize

Francie na začátku 18. století 1716 – regent Filip Orleánský ( ) umožňuje Johnu Lawovi aby zřídil cedulovou banku a spojil všechny francouzské zámořské obchodní společnosti – Indická společnost Jediná emisní banka – papírové peníze nekryté zlatem 1720 – inflace, pád akcií, hospodářská krize

Francie ve 2. polovině 18. století Proti merkantilistům nastupují fyziokraté Jediným zdrojem bohatství jsou pozemky Francois Quesnay ( ) podpora přeměny zaostalých malých podniků ve velké podniky svobodný trh s obilím, daňová reforma na podporu v zemědělství kritika absentismu Jacques Turgot ( ) převaha zemědělství nad průmyslem 1789 – Velká francouzská revoluce

Prusko

Kameralisté – forma merkantilismu (Becher) naplnění státní pokladny soběstačnost ochranná cla, monopoly snaha o přilákání zahr. pracovníků centralizace státní správy, důsledné vybírání daní velké výdaje na armádu dobré hospodaření s majetkem

Anne Robert Jacques Turgot ( ) Uveďte základní neefektivnosti cechů ve Francii?