ZDENĚK ŠIMEK je osobnost. Osobnost tak říkajíc pro každou příležitost a pro všední den. Všední den s ním prožitý v těsné blízkosti živlu, kterému jsme.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Tipy Audrey Hepburnové na krásu
Advertisements

Život je jako cesta vlakem…
Naučil jsem se....
To je Tvůj dům 1. Přicházíme dnes Ti chválu vzdát.
Ježíšův dar lidstvu (Z pohledu vědy) Ježišová smrť Z pohľadu vedy.
Jen jednou za rok přijdou Vánoce, jen jednou za rok se malý sněhem zachumelený stromeček promění v zářící světélko tichého lidského štěstí. Jen jednou.
Citáty O LÁSCE.
BEZPODMÍNEČNÁ LÁSKA – lekce i příběh
Láska způsobuje bolest.
Já vím.... Já vím... Vím, že láska může bolet i hřát, chci se s tím ale prát Vím, že láska může bolet i hřát, chci se s tím ale prát. Ty jsi neřekl,
Život je jako pohádka. Může být krátký i dlouhý, vyžitý do poslední kapičky, ale také nedokončený. Smutný i veselý, záleží jen na tom, jak si to sám hlavní.
Není člověk ten, který by se líbil lidem všem…
Úvahy v ranní mlze….
Lásko dej mi čas.... Lásko dej mi čas... Možná se mýlíš, možná to není sen. To byla moje dlaň na tvém spánku, a tvůj dech podobný vánku.
Medvídek Pú.
Všechno se to začalo odehrávat už hodně, hodně dávno, kdy nebylo nic. Jen černo černá tma, která obklopovala velký vesmír. A pak se to stalo! Narazili.
Život.
Jsem vděčný za to, že mohu vytvořit toto přání, protože to znamená, že nejsem chudý... Jsem vděčný za to, že mohu poslouchat štěkot psů na ulici a cítit.
Autor: Jorge Luis Borges Listy mého stromu….
Slovo života listopad 2012 „Kdo mě miluje, bude zachovávat mé slovo a můj Otec ho bude milovat a přijdeme k němu a učiníme si u něho příbytek.“ (Jan.
Nikdy nesuď nikoho, podle toho, jak vypadá
P r o milovanou Autor Hanis.
Hledat lásku. Nesmysl. říká rozum. Směšné. říká hrdost. Riskantní
K srdci nevedou dálnice, nýbrž tiché cesty…
Tipy Audrey Hepburnové na krásu
Křídla života Umění jednat přináší praktické výhody při nejrůznějších skupinových procesech. Řídíte-li jednání, je vaší úlohou stanovit agendu, řídit diskusi.
Pro Miláčka JÁJU …….. Pro Miláčka JÁJU ……. Jsi poupátko mého štěstí, co nikdy neuvadá, jsi studánka všech neřestí, co nikdy nevysychá. Jsi zlaťoučké.
O lásce a přátelství v citátech
Vyznání.
NEPODMÍNĚNÁ LÁSKA Tento příběh je o vojákovi, který se vrací domů po válce ve Vietnamu. Volá ze San Francisca domů rodičům.
Každý den jsme trochu starší…
Rodina byla nepohostinná a odmítla anděly nechat v místnosti pro hosty
které je stále třeba brát v úvahu !
Dopis od Boha.
Jen tak, pro radost, Ti posílám jednu malou vločku
 © Centrum pro katechezi Olomouc.  Modlitba je setkání s Bohem.  Modlitba je rozhovor.  Modlitba je základní kámen naší víry. Vyrobilo Centrum pro.
Život není procházka růžovou zahradou… A jen těžko si ho takový můžeme udělat… Ale proč by taková nemohla být prezentace?
V životě nemůže být každý hrdinou, ale každý může zůstat člověkem... ale každý může zůstat člověkem...
Zeptej se sám sebe: „Mám utéct?“.
Posun : Auto nebo S láskou je to jako s máslem: občasná trocha chladu ji udržuje svěží.
Listy mého stromu V našem životě existují lidé, kteří nás činí šťastnými prostě jen proto, že nám zkřížili cestu. Někteří jdou cestou po našem boku dlouho,
Okamžik Aus dem portugiesischen übersetzt
Medvídek Pú.
Amore amore .... Amore amore ... Ode dne, co Tě znám, divný pocit v srdci mám Ode dne, co Tě znám, divný pocit v srdci mám. Sám sebe ptám.
Trocha poezie (Láska)……….(přátelství)..
Rysy Ježíšovy modlitby Vyrobilo Centrum pro katechezi v Olomouci, 2013.
KAMARÁD NewFoton.
S E N N E B O R E A L I T A... Láska je jako slunce,kdo ji má může mnohé postrádat. Komu však chybí láska,tomu chybí všechno.
Svět je nádherná kniha, ale nemá cenu pro toho, kdo neumí číst.
Scházíš mi lásko .... Scházíš mi lásko ...
1. Moc předivná nás tiše obestírá, a proto čekám příští uklidněn
Věnováno příteli... Už nesvítí pro Tebe slunce, už nevnímáš tento svět, byls na této planetě zázraků, něžný a převzácný květ.
Proč rád žiješ? Když chceš, aby se Ti splnily sny, nesmíš dlouho spát...
Motto: Nesobecká snaha potěšit druhé je začátkem našeho šťastného života.
P r o milovanou Autor Hanis.
Krásné vánoční svátky.
Píseň: Anne Murray - Mě potřebuješ.
Naučil jsem se....
O lásce a přátelství v citátech
které je stále třeba brát v úvahu !
Až přečteš tento , zeptej se sám sebe: „Mám utéct?“
Každý den jsme trochu starší…
Krása zimy Hledat lásku? Nesmysl...říká rozum. Směšné....říká hrdost. Riskantní...brání se zkušenost. Ale samota zabíjí ...šeptá srdce.
O lásce a přátelství v citátech.
NEPODMÍNĚNÁ LÁSKA Tento příběh je o vojákovi, který se navrací domů po válce ve Vietnamu. Volá ze San Francisca domů svým rodičům.
Přeji krásný den... Pro Tebe.
On.
Autor: Jorge Luis Borges Listy mého stromu….
NEPODMÍNĚNÁ LÁSKA Tento příběh je o vojákovi, který se navrací domů po válce ve Vietnamu. Volá ze San Francisca domů svým rodičům.
Hledat lásku. Nesmysl. říká rozum. Směšné. říká hrdost. Riskantní
Transkript prezentace:

ZDENĚK ŠIMEK je osobnost. Osobnost tak říkajíc pro každou příležitost a pro všední den. Všední den s ním prožitý v těsné blízkosti živlu, kterému jsme se všichni upsali se totiž mění ve svátek a klukovskou cestu za dobrodružstvím. Od nepaměti to tak se skutečnými osobnostmi je, takže by se stejně minulo účinkem dotvrzovat Zdeňkovu výjimečnost pomníkem z bronzu či mramoru. Jen náhodná vzpomínka na známé místo v naší rybářské paměti, náhodný a letmý dotek slova či úsloví, které se časem staly naším společným majetkem, vyvolají šťastné vize a kouzlo okamžiku je pozlatí. V čem je magie Zdeňkovy osobnosti? Že mohl oslňovat, ale místo toho trpělivě osvětloval? Že sloužil, ale odmítal posluhovat? Že imponoval bez siláckých slov a póz? Že považoval za štěstí raději dávat než přijímat? Že v knihách přátelství nevedl rubriky „má dáti – dal“? Že měl oči pro krásu a duši pro lásku a nestyděl se o nich mluvit? Že nedemonstroval svou mužnost, i když byl prototypem chlapa londonovských románů? Že dokázal zestárnout a nezůstat nic dlužen životu ani lidem? Víme, že toto jsou atributy každé osobnosti. Krásné a vzácné cihly azylu pro bloudící a hladové duše. Ale musí je spojovat jas a teplo takového přátelství a porozumění, jaké vyzařuje z každého Zdeňkova gesta, z jeho úsměvu. Jsme rybáři. Pro mnohé snad poněkud starozákonní. Učedníci následující svého Mistra. S Mahenem a jeho prorokem Šimkem vyznáváme, že rybařina je nám vášní, která má jiný podklad než obyčejný afekt. Se Zdeňkem jsme se stali apoštoly mužného poměru k přírodě, takového poměru, po jakém volal Mahen. V něm nemá místo ani plané estétství, ani dravé soutěžení o body a centimetry. Naučili jsme se jít se svým Mistrem za rybou světa kraj a vracet se s očima plnýma oblaků, duhy z vodní kapky zavěšené na proutí vrby, skorčího „pérování“ a třeba s jednou rybkou v košíku pro Zdeňkovu rybářskou kočku Micku. Bylo to málo – nebo moc? To ať soudí svatý Petr, až se s ním všichni jednou posadíme u křišťálových slapů Boží řeky na onom světě. Nabereme té jasné vody do dlaní, upijeme a Zdeněk načne vtip: „To znáš jak přišel rybář do nebe …..“ Už věříš, že nelze – zde na zemi – postavit Zdeňkovi pomník ani z kovu ani z mramoru?

OHLÉDNUTÍ Ty kusy života zůstanou v olšoví až budem s posledním součtem hotovi a taky v křídlech rorýsů zůstane pár nedopsaných dopisů co jsme chtěli poslat potokům a řekám v nichž stojí, že stále čekám až mi zkropí utrápenou hlavu Co řeknu zpěněnému splavu? Jsme jen hosté břehů Odšumíme a čas ukáže nám záda Měl jsem tě řeko rád a tys mě také měla ráda Podívej bráško hvězda vyšla a druhá hned za ní Vezmi v dlaně s trochou vody i kolečko lipaní Vždyť co zbude v řece když se zima chystá … Rybářovo lidské srdce jeho píseň čistá

Jakmile jednou člověk hodí do vody s udičkou i kus svého srdce, není mu pomoci a v jeho nitru začíná růst bytost spjatá s životem řeky

A voda se mu stává zdrojem napětí, proměn i velikou láskou, jaké je v životě moc zapotřebí, nemá-li naše žití klesnout jen na hmotařské pachtění.

Kdesi daleko zůstaly otisky mých šlápot na březích vod, jejichž šumění mi stále zní v uchu ……

….. a někdy s trochou nostalgie listuji ve svém vzpomínání.

Ale pokud ještě ruka drží prut a oko stačí sledovat mušku na hladině, stále lze rozmlouvat s voděnkou a čerpat z ní pravdu o životě …..

… který musí být poctivý do nejmenších detailů a do poslední šupinky

... aby člověku chutnal chléb …

… zapíjený ve víně zakletým sluncem, které se po večerech noří do hladin našich rybníků.

Ctím věci prosté a přímé, jimž mne voda a dlouhá léta s prutem v ruce naučily, a z nich jsem sbíral sílu k životu

…..i v dobách, kdy mne osud vzal do kleští. A bylo těžko, přetěžko.

Ale vnitřní samotu nepociťuji a hluboce prožívám každou chvíli, která mi dává do nastavené dlaně nezkažené krásno velebného přírodního akordu protkaného jiskřením pstruhů v proudech …

… a to je jediná chvíle, kdy se člověk za nastavenou dlaň nemusí stydět

Vždyť krása má tolik tváří, když je pro ni v duši úrodná půda. Takový večer, kdy si slunce ustlalo do mračen …

… anebo perlení krůpějí skorého rána v síťkách pavučin. Kdopak by spočítal nesčetné obličeje tiché klidné krásy znásobené tím, že jsme jejími svědky s přítelem, který cítí stejně

Známá hladina popsaná vzkazy větru dýchne domovem. Tam se vždy rádi vracíme a nikdy nejsme sami.

Právem je řeka zrcadlem života – ukazuje, jak s ní člověk zachází a jak dovedou oba žít vedle sebe. Její řeči rozumíme mnohem líp než řečem těch, kteří by ji nejraději ubili potřeštěným závo- děním anebo ji proměnili v stoku. Živoucí voda je náš milovaný svět a je pro rybářské srdce tou největší radostí ….

… v níž zazáří stříbro i duha současně, když se život vody projeví tím nejryzejším způsobem.

Jak je dobře, že mohu obracet stránky v knize prožitého času společně s přáteli, s nimiž jsem spoután vyzrálou láskou k vodě a prostému životu, protože ruka položená na přátelské rameno je mi klikou, kterou se otvírají dveře k blaženství.

Je za nimi místo pro věci vážné, ale i pro životodárný humor …

… i když já říkám mnohem raději „sranda“.

Ať je nám tedy úsměv, čisté svědomí, úcta k Přírodě a smysl pro krásu v lidské duši i mimo ni zábradlím pro celý život …

… na jehož neúnavné perlení připíjím.

Do této vzpomínky na našeho kamaráda přispěli: litografií „Můj bráška“ básničkou „Ohlédnutí“ fotografiemi 1- 14, 18 – 22 texty ke všem fotografiím Dušan Topoľský úvodním slovem Mirek Kudlák fotografiemi 15 – 17 Janko Dubeň Ondřejovice v Jeseníkách, únor 1988