ECM Enterprise Content Management

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Martin Šimeček.  seznámit s APEXem – poskytnout základní manuál  vytvořit webovou aplikaci pro sběr informací o databázových systémech  naplnit databázi.
Advertisements

Autoři: Jan Makovec Jana Vichrová Tomáš Zika Univerzita Hradec Králové Fakulta informatiky a managementu 2009/2010.
Přednáška č. 1 Úvod, Historie zpracování dat, Základní pojmy
Podnikové informační systémy úvod
| Copyright© 2010 Microsoft Corporation Markéta Douděrová Microsoft PŘEDSTAVENÍ:
 Informací se data a vztahy mezi nimi stávají vhodnou interpretací pro uživatele, která odhaluje uspořádání, vztahy, tendence a trendy  Existuje celá.
Přednáška č. 5 Proces návrhu databáze
Procesy Informační proces
Informační systémy a technologie
Přínosy metodik  Větší produktivita a kooperace týmů  Komunikační standard  Specializace projektových týmů  Nezávislost na konkrétních řešitelích 
IISPP ■ pojem definován v letech v rámci přípravy výzkumných záměrů NPÚ na roky ■ dlouhodobý projekt na vybudování nového komplexního.
Přínosy virtualizace a privátního cloudu
Podniková Informatika Cvičení 2 Business Process Architect.
Tvorba webů pomocí Web CMS Michal Neuwirth Product Manager Kentico Software s.r.o. Ondřej Výšek Samostatný konzultant Optimalizovane-it.
Úvod do databází Databáze.
Informační systémy podnikové systémy CRM
Varianty řešení pro datové schránky Varianty řešení pro datové schránky 9. října 2009 Webkonference Petr Janda
Ing. Jiří Šilhán.  řízení a podpora spolupráce  správa dokumentů  správa dalších typů dat  správa obsahu - Content Management System (CMS)  řízení.
Jako intranet Bc. Jan Beneš. Intranet - obecná funkcionalita  sdílení dokumentů  diskusní fórum  databáze kontaktů  novinky a aktuality  firemní.
vedoucí oddělení IT, Digis, spol. s r. o.
Úvod do ESY Edita Marečková. Představení Exact Synergy Enterprise = ESY propojení jednotlivých oblastí podnikových IS „balík chytrých podnikových řešení“
Inovace výuky ve vazbě na požadavky Mezinárodních výukových standardů doc. Ing. Marie Pospíšilová,CSc. SVŠES.
D IPLOMOVÁ P RÁCE Databázová reprezentace medicínských informací a lékařských doporučení 2002Josef Špidlen.
Informační strategie. řešíte otázku kde získat konkurenční výhodu hledáte jistotu při realizaci projektů ICT Nejste si jisti ekonomickou efektivností.
Efektivně fungující tým :00 Novinky a přínosy Microsoft Office systém 2007 Pauza 10:00 Personalistika a žádanky Pauza 11:15 Helpdesková řešení na.
Relační databáze.
VY_32_INOVACE_4.3.IVT1.12/Oc Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jaroslav Ochodek CZ.1.07/1.5.00/ Tvorba webových.
JIRA školení.
© 2009 IBM Corporation Lotus SW Přehled produktů Petr Kunc,
Aplikační programy, programovací jazyky, formáty datových souborů
Tvo ř te historii. CAD a Data Management VIII. ročník konference Autodesk Academia FÓRUM listopad 2008 Ing.Radomír Žvak DAGIS a.s.
LiveContent Univerzální Formulářové Řešení Michal Petrtýl, Marek Beneš.
Podnikání na Internetu outsourcing, virtuální firmy Letní semestr 2005 Jana Holá IX.
VARIANTY ŘEŠENÍ PRO DATOVÉ SCHRÁNKY Petr Janda, petr.
Systémové pojetí hospodářské organizace 1 ECM – Řízení podnikového obsahu (Zdroj: Gála, Pour, Toman: Podniková informatika. Praha: Grada 2006) řízení podnikového.
Komponent 3 Situační analýza 3.1 Komunikační strategie 3.2 Zlepšování přístupnosti a obsahu informací na Internetu 3.3 Model vzdělávání Podpůrné dokumenty.
Aleš Chudý IW BG Lead Microsoft Corporation. Lidé jsou klíčové aktivum firem Nové trendy práce Software jako platforma Strategická iniciativa (horizont.
Georeporty aplikované využití geoprostorových informací
Geoinformační technologie Geografické informační systémy (GIS) Výukový materiál pro gymnázia a ostatní střední školy © Gymnázium, Praha 6, Nad Alejí 1952.
Systémová integrace Big Data
Web 2.0, folksonomie a uživatelská rozhraní Lenka Němečková Eliška Pavlásková Založeno mimo jiné na prezentacích prof. B. Whitea „The Promise of Rich User.
Elektronická správa dokumentů ve veřejné správě
© 2007 IBM Corporation Duben, 2007 Dokumentová řešení IBM pro státní správu Daniel Beneš.
Služby internetu obr.: 1. WEB  WWW – (World Wide Web), také pouze zkráceně web v doslovném překladu "světová rozsáhlá síť“, neboli celosvětová síť 
Spojení obzorů: Lotus Domino a Caché/Ensemble Možnosti jsou i tam, kde je nečekáte…
Za okamžik začínáme. Co nás dnes čeká Kdo jsme Jak a s čím jsme začínali Co obnáší digitalizace a archivace doc. Analýza Formáty Souvislosti Struktura.
INTERNET VE STÁTNÍ SPRÁVĚ A SAMOSPRÁVĚ 2008 © Copyright IBM Corporation 2008 Správa obsahu v podání IBM 7. – 8. dubna 2008 ibm.com/cz/public Daniel Beneš.
Systém DESA DŮVĚRYHODNÁ ELEKTRONICKÁ SPISOVNA A ARCHIV
Datovýsklad Datový sklad V budoucích službách státního archivu.
1 E - S V Ě T S E T O Č Í S T Á L E R Y C H L E J I. S T A Č Í T E M U ? Fenix II –IS na platformě.NET Michal Varga.
ECM – Enterprise Content Management
IEC 61850: Soubor norem pro komunikaci v energetice
YOUR SYSTEM, spol. s r. o. Ing
13.přednáška – Elektronické zásobování Ing. Jiří Zmatlík, Ph.D. ČVUT, Fakulta elektrotechnická Katedra ekonomiky, manažerství a humanitních věd.
EVŠKP na OU cesta integrace 10. Listopad, 2005 Jiří Šimonek a Robert Bohoněk Centrum Informačních Technologií Ostravská univerzita.
Business Activity Monitoring Jiří Kolář. Pojmy a zkratky ● SOA ● Servis Oriented Architecture ● BPMS ● Business Process Management System ● BAM ● Business.
Druhy aplikačních programů – rozdělení podle účelu 1
Software Počítače - rozdělení podle účelu
Tzv. životní cyklus dokumentů u původce (Tematický blok č. 4)
Zvýšení kapacity, dostupnosti a efektivnosti systému SIS II spolufinancovaný z Ročního programu 2013 Fond pro vnější hranice (FVH)
Geografické informační systémy
Přednáška pro předmět Operační systémy II ÚI PEF MENDELU
Vlastnosti souborů Jaroslava Černá.
Budování Integrovaného informačního systému Národního památkového ústavu Petr Volfík, NPÚ ÚP
Ing. Athanasios Podaras, Ph.D 2016
Facility management jako součást efektivní správy společnosti
Legislativní tok Ministerstvo spravodlivosti SR
Informační systémy podnikové systémy CRM
Otevřená data v České republice
WEDA – řízené úložiště dokumentů Sociální agendy
Transkript prezentace:

ECM Enterprise Content Management Petr Bouška (xboup00) Zbyněk Hostaš Lukáš Maršíček Martin Nikl (xnikm00)

Co nás čeká... Definice ECM Problém podnikového obsahu Historie vzniku ECM Architektura Životní cyklus podnikové obsahu Magic Quadrant Komponenty Trh 4IT314 | ECM * *

Definice ECM „ ECM jsou strategie, metody a nástroje sloužící k získávání, řízení, uložení, zachování a doručení obsahu a dokumentů vztahujících se k procesům organizace. ECM nástroje a strategie umožňují řízení nestrukturovaných informací organizace všude, kde tyto informace existují“ podle AIIM (The Association fo Information and Image Management) 4IT314 | ECM * *

Problém podnikového obsahu Strukturovaná data 20% Nestrukturovaná data 80% 4IT314 | ECM * *

Problém podnikového obsahu Strukturovaná data Údaje logicky uspořádané ve struktuře jednotlivých datových položek podle určitého systému, který určuje, jak má být souhrn datových objektů strukturován. Například: číslo – 1084; význam - popisné číslo domu Nestrukturovaná data 80% 4IT314 | ECM * *

Problém podnikového obsahu Nestrukturovaná data Nestrukturovaný dokument je ten, jehož obsah není možné více strukturovat a je uchováván ve formě jednoho celku. Například: volný text, obrázek, graf Metadata – strukturovaná data o datech 4IT314 | ECM * *

Historie vzniku ECM 4IT314 | ECM * * Polovina 80. let – digitalizaci dokumentů (Imaging) 90. léta – workflow elektronické archivace úložiště webových dat úložiště multimediálních dat 4IT314 | ECM * *

Architektura ECM je tvořeno soustavou relativně samostatných, ale vzájemně propojených aplikací a s nimi souvisejících technických prostředků Dříve byly na trhu nabízeny nejprve produkty se specifickou funkcionalitou Dnes jsou tyto jednotlivé aplikace shrnuty do celku (= ECM) a jsou nazývány komponenty 4IT314 | ECM * *

Architektura 4IT314 | ECM * *

Architektura produktů ECM 4IT314 | ECM * *

Architektura produktů ECM 4IT314 | ECM * *

Životní cyklus podnikové obsahu 4IT314 | ECM * *

Magic Quadrant 4IT314 | ECM * *

Trh V poslední době se stává ECM základním prvkem celopodnikové informační infrastruktury a zároveň se vyznačuje vysokou návratností nákladů a přínosy jsou opravdu velké. Gartner předpovídá růst ECM trhu do roku 2015 v průměru o 11,4 % ročně Důvody oblíbenosti ECM:1) ECM zvyšuje produktivitu 2) ECM může pomoci ke snížení operativních nákladů 3) ECM často zasahuje do BPM (Bussines process management), což se projeví ve větší efektivnosti procesů 4IT314 | ECM * *

“Four Worlds” 4IT314 | ECM * * 1. Transactional content management - tato dimenze je zaměřená na digitalizaci, workflow a bussines procesy, správu záznamů a elektronické formuláře - hlavní zástupci: EMC, Hyland Software, IBM, Open Text 2. Social content management - soustředí se na jednotlivé služby pro podporu spolupráce jako jsou automatizace workflow či spolupráce na tvorbě dokumentů, různé wiki či blogy - hlavní zástupci: Alfresco, IBM/Lotus, Microsoft, Open Text 3. Online channel optimalization - soustředí se na technologie spojené převážně s řízením webového obsahu - zahrnují se sem WCM, analýza webu, XML či podpora mobilních prostředků - hlavní zástupci: Autonomy, Adobe, Open Text, Oracle 4. Content management as infrastructure - soustředí se na komplexní řešení, která umožňují on-line řešení publikace a správy obsahu - jedná se o “řešení na míru” - jde vlastně o velké “hráče”, kteří začlenili ECM řešení do balíku již existujících produktů - hlavní zástupci: IBM, Microsoft, Oracle 4IT314 | ECM * *

Trh Aktuální pořadí největších a nejúspěšnějších hráčů na trhu ECM IBM Microsoft Oracle Open Text EMC Hyland 4IT314 | ECM * *

Aktuální zpráva 2. 4. 2012 Aktuálně všichni prodejci pociťují obrovský rozmach v oblasti mobilních technologií, který zároveň považují za určité narušení trhu ECM. Mobilní možnosti jsou pro uživatele důležitější než kdy jindy, neboť stále více podnikového obsahu je vytvářeno s využitím mobilních zařízení. Příkladem může být aplikace pro Iphone umožnující vzdálené skenování. Z toho vyplývá, že každý prodejce by měl v rámci svých produktů umožnit přenesení tohoto obsahu do podnikových informačních systémů. Z toho důvodu opět klíčový prodejci přikročí k dalším akvizicím, aby tak získali tyto služby s co nízkými náklady. http://www.prweb.com/releases/2012/4/prweb9358354.htm 4IT314 | ECM * *