Rostliny rybníka a jeho okolí

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Živočichové v lesích Měkkýši.
Advertisements

IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
Semenné rostliny 4. ročník
Semenné rostliny, rostlinné orgány
Výživa člověka.
Rostliny našich rybníků 4.ročník
- Úvod do biologie člověka
Urči, o kterou rostlinu se jedná
Voda a její okolí.
Genetika člověka.
Lesní obratlovci – plazi, ptáci
Anotace: Soubor se skládá z prezentace, která je námětem
Vylučovací soustava člověka
Povrch těla člověka.
Vývoj člověka - postnatální
Smyslová soustava člověka
Lesní obratlovci – savci
Živočichové rybníka Žahavci.
Byliny a dřeviny – rozdělení, stavba
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
Základní vzdělávání - Člověk a příroda – Přírodopis - Biologie rostlin
Anotace Prezentace, která se zabývá prvočísly a čísly složenými AutorPavel Pavlas JazykČeština Očekávaný výstup Žáci rozliší prvočíslo a číslo složené.
Metodický list ZŠ a MŠ TGM Bílovec Pořadové číslo:
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
Anotace Prezentace, která se zabývá dělitelností přirozených čísel. AutorPavel Pavlas JazykČeština Očekávaný výstup Žáci rozliší násobek a dělitel. Speciální.
Vybrané čeledi jednoděložných rostlin II.
Jednoděložné rostliny – Čeleď Lipnicovité
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU AnotaceZemědělství Autor Václav Jirát Jazyk Čeština Očekávaný výstup Ústně stručně rekapituluje základní informace.
VYŠŠÍ ROSTLINY III. – jejich znaky krytosemenné rostliny Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Jitka Dvořáková.
Třídění rostlin - stonek
Opakování 7. ročníku 2 Přírodopis VY_32_INOVACE_ sada, Př
Rostliny rybníka a jeho okolí 2
EKOSYSTÉM RYBNÍKA Ekologický přírodopis pro 6
Rostliny rybníka a jeho okolí
ICT VL Pískovcové útvary ČR 4.R
Rostliny podle stavby těla
Vybrané čeledi jednoděložných rostlin I.
Autor výukového materiálu: Denisa Dosoudilová Datum vytvoření výukového materiálu: březen 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VII. Vzdělávací.
Listnaté lesy Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 4.,6.23
Květy a plody rostlin Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 4.,6.20
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá Strana
Anotace Prezentace, která se zabývá znaky dělitelnosti třemi. AutorPavel Pavlas JazykČeština Očekávaný výstup Žáci určí čísla dělitelná třemi. Speciální.
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
AnotacePrezentace, která se zabývá násobením desetinného čísla číslem přirozeným. AutorPavel Pavlas JazykČeština Očekávaný výstupŽáci vynásobí desetinné.
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
Plankton Přírodopis VY_32_INOVACE_169, 9. sada, Př3 ANOTACE
Byliny.
Anotace Prezentace, která se zabývá znaky dělitelnosti čtyř. AutorPavel Pavlas JazykČeština Očekávaný výstup Žáci určí čísla dělitelná čtyřmi. Speciální.
Anotace Prezentace, která se zabývá znaky dělitelnosti.pěti AutorPavel Pavlas JazykČeština Očekávaný výstup Žáci určí čísla dělitelná pěti. Speciální vzdělávací.
Stavba rostliny, životní podmínky a význam rostlin ICT2_1/28
Anotace Prezentace, která se zabývá znaky dělitelnosti šesti. AutorPavel Pavlas JazykČeština Očekávaný výstup Žáci určí čísla dělitelná šesti. Speciální.
Anotace Prezentace, která se zabývá od čítáním desetinných čísel. AutorPavel Pavlas JazykČeština Očekávaný výstupŽáci odečtou desetinná čísla. Speciální.
R O S T L I N Y R Y B N Í K A A J E H O O K O L Í
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
Anotace Prezentace, která se zabývá sčítáním desetinných čísel. AutorPavel Pavlas JazykČeština Očekávaný výstupŽáci sečtou desetinná čísla. Speciální vzdělávací.
AnotacePrezentace, která se zabývá dělením desetinného čísla číslem 10, 100, …. AutorPavel Pavlas JazykČeština Očekávaný výstupŽáci vydělí desetinné číslo.
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
Rákos má podzemní až 4 m dlouhé oddenky, z nichž vyrůstají silná vzpřímená stébla s až 50 cm dlouhými listy. Rákos obecný je velmi statná vytrvalá.
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Anotace : Prezentace je určena pro výuku předmětu Člověk a příroda Autor : Mgr. Zuzana Šimotová Jazyk : Čeština Očekávaný výstup : Poznávání přírodních.
ROSTLINY.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
Ekosystém rybník Rostliny
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS Tématický celek: RYBNÍK
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:
Transkript prezentace:

Rostliny rybníka a jeho okolí

Identifikátor materiálu: EU - 15 - 17 Anotace Prezentace, která se zabývá rostlinami (zaměřeno na ekosystém les) Autor Lucie Zikmundová Jazyk Čeština Očekávaný výstup Žáci se seznámí s vodními rostlinami, jejich funkcí v ekosystému rybník a s nejběžnějšími zástupci Speciální vzdělávací potřeby Ne Klíčová slova Rybník, břehová zeleň, stéblo, oddenek Druh učebního materiálu Prezentace Druh interaktivity Aktivita / Výklad Cílová skupina Žák Stupeň a typ vzdělávání Základní vzdělávání – 2. stupeň Typická věková skupina 12-15 let Celková velikost/datum 5,697 MB/prosinec 2011

Metodické pokyny Prezentace a doplňování je vytvořeno pro práci na interaktivní tabuli Smart board. Prezentace obsahuje výklad o dané látce a je doplněna o otázky na dané téma Slide č. 4: výklad (ekosystém rybník) + zápis + otázka pro žáky Slide č. 5: výklad (charakteristika pobřežních rostlin)+ zápis Slide č. 6: výklad (příklad bylin a dřevin) + zápis Slide č. 7: výklad (příklad zástupce) + zápis Slide č. 8: výklad (příklad zástupce) + zápis Slide č. 9: výklad (příklad zástupce) + zápis Slide č. 10: výklad (příklad zástupce) + zápis Slide č. 11: výklad (příklad zástupce) + zápis Slide č. 12: opakování formou křížovky Slide č. 13: řešení křížovky

Rybník Tvoří složitý ekosystém Umělý ekosystém Voda, dno, břehy, organismy, které v něm žijí Umělý ekosystém Jaký je rozdíl mezi přirozeným a umělým ekosystémem?

Rostliny na břehu rybníku Říkáme jim břehová zeleň Jsou důležité pro zpevňování břehů Díky hlubokým a rozvětveným kořenům Měly bychom je proto chránit a bránit jejich kácení 1

Příklady rostliny Byliny: Dřeviny: Ostřice Rákos Orobinec Dub letní Vrba Olše Jasan a další

2 3 Rákos obecný, ostřice Řadíme je mezi traviny Mají duté stonky = stéblo Bohatě rozvětvené kořeny Úzké listy se souběžnou žilnatinou Nenápadné květy 2 3

4 Orobinec širokolistý Plod podobný „doutníkům“ Nažky Z listů se dělají rohože nebo různé brašny Mladé rostliny se často používají jako dekorace Spolu s ostřicí a s rákosem se vedle pohlavního rozmnožování rozmnožují i nepohlavně Oddenky (vegetativní rozmnožování) 4

Rostliny rostoucí ve vodě - Leknín bílý a stulík žlutý Oddenek v bahně rybníků Květní stopky a listové řapíky jsou velmi dlouhé (až 2 m) Díky tomu jsou květy a listy na vodní hladině Žijí jen v čistých vodách Chráněné 6 5

Rostliny rostoucí ve vodě - rdest Běžně rostoucí rostlina Horní listy jsou vejčité Klasovité květenství Vyčnívá nad vodní hladinu 7

Rostliny rostoucí ve vodě - okřehek Vznáší se na vodní hladině 8

Opakování 1.   1. Vodní rostlina s nápadnými plody připomínající doutníky. 2. 2. Obecný název rostliny s dužnatým stonkem. 3. 3. Dutý stonek s kolénky 4. 4. Útvar sloužící k nepohlavnímu rozmnožování. 5. 5. Jak se nazývá vodní rostlina se žlutými květy (jen 1. název) 6. 6. Název vznášivé vodní rostliny s drobnými listy.

Řešení tajenky 1. O R B I N E C 2. Y L A 3. S T É 4. D K 5. U Í 6. Ř H

Zdroje informací KVASNIČKOVÁ, L. Ekologický přírodopis 6. Fortuna, 2002. ISBN 8071687839 ČABRADOVÁ, V. HASCH, F. SEJPKA, J. VANĚČKOVÁ, I. Přírodopis 7 pro ZŠ a VG UČ. Fraus, 2005. ISBN 80-7238-424-4 Obr. 1 [cit. 2011-12-12]. Dostupné pod licencí Creative Commons na WWW: Morrow Long <http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/8/82/Narragansett_Trail_-_south_end_of_Green_Fall_Pond_looking_north.jpg> Obr. 2 [cit. 2011-12-12]. Dostupné pod licencí Creative Commons na WWW: Geonarva <http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/a/af/Fragmites_communis.jpg/450px-Fragmites_communis.jpg> Obr. 3 [cit. 2011-12-12]. Dostupné pod licencí Creative Commons na WWW: Choess <http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/8/80/Carex_glaucodea_leaves.jpg/800px-Carex_glaucodea_leaves.jpg> Obr. 4 [cit. 2011-12-12]. Dostupné pod licencí Creative Commons na WWW: Hans Hillewaert <http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/1/17/Typha_latifolia_-_inflorescence.jpg/401px-Typha_latifolia_-_inflorescence.jpg>

Zdroje informací Obr. 5 [cit. 2011-12-12]. Dostupné pod licencí Creative Commons na WWW: Lmbuga <http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/5/58/A_Arnoia_-_Plantas_acu%C3%A1ticas_-_Galiza-2.jpg> Obr. 6 [cit. 2011-12-12]. Dostupné pod licencí Creative Commons na WWW: Alex Zelenko <http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/3/37/Nuphar_lutea-2.jpg> Obr. 7 [cit. 2011-12-12]. Dostupné pod licencí Creative Commons na WWW: Augustin Roche <http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/8/8d/Potamogeton_crispus1.jpg/800px-Potamogeton_crispus1.jpg > Obr.8 [cit. 2011-12-12]. Dostupné pod licencí Creative Commons na WWW: Barbarossa <http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/6/61/Eendekroos_dicht_bijeen.JPG/800px-Eendekroos_dicht_bijeen.JPG>