Architektury a techniky databázových systémů 30. září 2013

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Webové rozhraní pro přístup k databázi JIS Václav Lederbuch
Advertisements

© 2000 VEMA počítače a projektování spol. s r. o..
Martin Šimeček.  seznámit s APEXem – poskytnout základní manuál  vytvořit webovou aplikaci pro sběr informací o databázových systémech  naplnit databázi.
Zpracování SQL Lubomír Andrle 5. přednáška
Základy databázových systémů
Přednáška č. 1 Úvod, Historie zpracování dat, Základní pojmy
Microsoft Office Access
Podnikové informační systémy úvod
 Informací se data a vztahy mezi nimi stávají vhodnou interpretací pro uživatele, která odhaluje uspořádání, vztahy, tendence a trendy  Existuje celá.
1 Počítačové sítě Úvodní přednáška Cíl předmětu –seznámit se s principy datové komunikace –seznámit se s principy distribučních systémů –seznámit se s.
Přednáška č. 5 Proces návrhu databáze
Informační systémy a technologie
Databázové systémy Úvod.
Architektury a techniky DS Tvorba efektivních příkazů I Přednáška č. 3 RNDr. David Žák, Ph.D. Fakulta elektrotechniky a informatiky
PROGRAMOVACÍ JAZYKY (c) Tralvex Yeap. All Rights Reserved.
SQL Lukáš Masopust Historie  Předchůdcem databází byly papírové kartotéky  děrný štítek  1959 konference  1960 – vytvořen jazyk COBOL.
SQL Lukáš Masopust Historie  Předchůdcem databází byly papírové kartotéky  děrný štítek  1959 konference  1960 – vytvořen jazyk COBOL.
A4B33DS & X33MIS Zdeněk Kouba
Vytvořil: Robert Döring
Vaše jistota na trhu IT Důvěryhodná výpočetní základna Ladislav Šolc Microsoft, s.r.o. Solution.
Úvod do databází Databáze.
1IT Relační datový model
Databáze Jiří Kalousek.
Oblast nástrojů Prostředí Popis produktů Kritéria Vyhodnocení.
M O R A V S K O S L E Z S K Ý K R A J 1 Vedení správních řízení ve spisové službě a statistika vyřizování dokumentů.
Řízení přístupových práv uživatelů
Databáze Úvod.
Adresářová služba Active directory
Databázové systémy Mgr. Lenka Švancarová. Úvod Doposud jsme uvažovali jen o modelu databázového systému, kde jsou veškerá data a systém řízení báze dat.
D ATOVÉ MODELY Ing. Jiří Šilhán. D ATABÁZOVÉ SYSTÉMY Patří vedle textových editorů a tabulkových kalkulátorů k nejrozšířenějším představitelům programového.
Školení správců II. Petr Pinkas RNDr. Vít Ochozka.
DATOVÉ MODELY (c) Tralvex Yeap. All Rights Reserved.
Inovace výuky ve vazbě na požadavky Mezinárodních výukových standardů doc. Ing. Marie Pospíšilová,CSc. SVŠES.
Architektura databází Ing. Dagmar Vítková. Centrální architektura V této architektuře jsou data i SŘBD v centrálním počítači. Tato architektura je typická.
Základy informatiky část 5. 5 Databáze Databáze – historie Nejprve děrné štítky Hollerith – sčítání lidu USA Univac Zdroj: Wikipedia.
Operační systémy Přednášky pro výuku předmětu Operační systémy Ing. Antonín Vaněk, CSc. DFJP, Univerzita Pardubice září 2003.
Relační databáze.
1 Informační systém autoservisu Softwarové inženýrství 2003.
Vypracoval: Ondřej Dvorský Třída: VIII.A
Vytvořil: Robert Döring
Základy informatiky část 5
Databázové systémy. Práce s daty Ukládání dat Aktualizace dat Vyhledávání dat Třídění dat Výpočty a agregace.
Databázové systémy Architektury DBS.
Základní pojmy Systém je abstrakce, kterou si lidé vytvářejí v procesu poznávání jako nástroj zkoumání reálných objektů.
KIV/ZIS cvičení 6 Tomáš Potužák. Pokračování SQL Klauzule GROUP BY a dotazy nad více tabulkami Stáhnout soubor studenti_dotazy_sql.mdb.
Bezpečnost IS David Krch Solutions Specialist IS Technolog. Fyzická Osobní Organizační Komplexní pohled na bezpečnost Technolog. IS.
Informatika pro ekonomy II přednáška 10
Autor:Ing. Bronislav Sedláček Předmět/vzdělávací oblast:Telekomunikace Tematická oblast:Datová komunikace Téma:OSI - prezentační vrstva, aplikační vrstva.
Architektury a techniky DS Cvičení č. 9 RNDr. David Žák, Ph.D. Fakulta elektrotechniky a informatiky
Databáze.
Copyright (C) 2000 Vema, a. s.1 V3 klient Michal Máčel Provozní integrace G2, HR/Win a internetu.
Systémová integrace Big Data
uložené procedury (stored procedures) triggery, sekvence, pohledy, funkce, parametrické dotazy (prepared statements) komplexní agregace a SQL dotazy jiné.
DATABÁZOVÉ SYSTÉMY. 2 DATABÁZOVÝ SYSTÉM SYSTÉM ŘÍZENÍ BÁZE DAT (SŘBD) PROGRAM KTERÝ ORGANIZUJE A UDRŽUJE NASHROMÁŽDĚNÉ INFORMACE DATABÁZOVÁ APLIKACE PROGRAM.
Databázové modelování
Access Vysvětlení pojmu databáze - 01
Databázové systémy Informatika pro ekonomy, př. 18.
Delphi a databáze MS SQL Server.
Databázové systémy Úvod, Základní pojmy. Úvod S rozvojem lidského poznání roste prudce množství informací. Jsou kladeny vysoké požadavky na ukládání,
24 Používání relačních databází (základní pojmy a principy z oblasti relačních databází, struktura databáze,oblasti použití relačních databází, vkládání.
Úvod do databází zkrácená verze.
● Databaze je soubor dat,slouží pro popis reálného světa(např.evidence čkolní knihovny..) ● Relační databaze je databáze založená na relačním modelu.
AS/400 (IBM iSeries) Úvod. Co vlastně je AS/400 (IBM i)? Aplikační systém 400 (AS/400) byl navržen jako počítač obecně použitelný v obchodním prostředí.
Databázové systémy Roman Danel Institut ekonomiky a systémů řízení 2016.
Budování Integrovaného informačního systému Národního památkového ústavu Petr Volfík, NPÚ ÚP
Informatika pro ekonomy přednáška 8
Správa disků
Základy business intelligence Jaroslav Šmarda
Vytvořil: Robert Döring
Transkript prezentace:

Architektury a techniky databázových systémů 30. září 2013 Lubomír Andrle

Vyučující Přednášky Cvičení Lubomír Andrle (lubomir.andrle@unicorn.eu) Software architect – Unicorn Systems a.s. Cvičení Jiří Zechmeister (jiri.zechmeister@upce.cz) Odborný asistent - Univerzita Pardubice David Budáč (david.budac@unicorn.eu) Oracle database specialist – Unicorn Systems a.s.

Organizace předmětu Veškeré informace - http://inads.wordpress.com/ Zápočet Detailní informace v rámci cvičení Zkouška 1. část formou testu 2. část ústní Připomínky, dotazy, náměty Formou e-mailové komunikace Osobně na přednáškách, resp. cvičeních

Obsah předmětu

Cíl předmětu Rozšířit znalosti tvorby databázových systémů Vývojářský versus databázový pohled na IS Seznámit posluchače s praktickými zkušenostmi Zvládnout pokročilé metody práce s SQL databázemi

Co nás čeká Seznámení s databází Oracle (dnes) Architektura databáze Oracle Integrita dat Databázové indexy Zpracování SQL Tvorba efektivních dotazů Execution plan Wait interface a sql trace Transakční zpracování Zabezpečení a ochrana dat Porovnání Oracle s MS SQL Serverem Praktické zkušenosti „Jak to nedělat“ ;)

Úvod do architektury DB

Datová vrstva jako základ IS Základním úkolem IS je zpracování dat vytváření nových čtení a modifikace existujících Kde ukládat data In-memory – typicky operační paměť s objekty Flat file – File system, výměna mezi systémy Structured file – typicky XML Databáze

Datová vrstva jako základ IS II Třívrstvá architektura Úzká interakce s business logikou Problém soudržnosti logiky

Požadavky na databázi Způsob zpracování a množství dat závisí na typu IS OLTP (On-line Transaction Processing) Interaktivní zpracování dat, vyznačující se velkým množstvím přístupů (včetně paralelních), které ale pracují jen s relativně malým množstvím souvisejících dat (typicky může jít o zpracování údajů uživatelem ve formuláři), z typů operací převažuje čtení OLAP (On-line Analytical Processing) Zpracování může sice probíhat jen na části databáze, ale protože se jedná o interaktivní proces, nelze předpovídat, ke kterým datům bude přistupováno, navíc jich je velké množství, protože z nich typicky vznikají statistiky K datům je přistupováno v módu pouze pro čtení

DBMS DB realizovány pomocí Specifického softwarového systému tzv. DBMS (Database Management System) česky - možná nepěkně – SŘBD, Systém řízení bází dat Obecný DBMS se skládá definice modelu dat – relační, hierarchický, objektový, …, určuje typ databáze definice formátů dat na disku - tzv. metadat, katalogu typů záznamů struktur pro uložení vlastních dat - fyzická implementace, zápis/čtení do souborů dotazovacího a manipulačního jazyka nad daty - poskytujícího abstrakci od fyzického uložení mechanizmu pro podporu transakcí pro zajištění konzistence bezpečnostní politiky uživatelské účty oprávnění pro přístupy k datům nástrojů pro podporu správy databází

Typy databází – model dat

Hierarchický a síťový model Data strukturována hierarchicky Vztah reprezentován jako rodič a potomek Potomek vždy přiřazen jednomu rodiči Nejjednodušší si představit na příkladu fungování souborového systému v 70.-80. letech popsán také síťový model odstranil omezení na pouze jediného předka pro každý záznam v praxi se přiliš nerozšířil Výhody rychlost zapracovaná referenční integrita Nevýhody problém se vztahy N:M

Relační model Relační model dat vychází z matematického pojmu relace Sada dvourozměrných tabulek Datové záznamy ukládané do řádků tabulky Každý sloupec představuje jeden atribut záznamu V jedné tabulce jsou uloženy všechny záznamy jednoho typu Typ záznamu je dán seznamem pojmenovaných atributů (sloupců tabulky) datovými typy jednotlivých atributů tzv. integritními omezeními (integrity constraints) Obrovská výhoda v existenci dotazovacího a manipulačního jazyka SQL Představuje společný standard, dodržovaný nejen výrobci relačních databází, ale dokonce i u jiných typů DBMS

Objektový model Místo tabulek jsou uloženy přímo objekty se svými vlastnostmi Není nutné přemýšlet nad strukturami tabulek Nabízí využití možností vícenásobné dědičnosti, zapouzdření a polymorfizmu Implementace Mongo DB Caché … Multi-dimenzionální model

Databáze Oracle

Oracle Unikátnost Oracle Způsob zamykání dat Zámky pouze pro měněná data Zámky na úrovni řádků – neexistuje/není potřeba eskalace Všechno je podřízeno bezpečnosti dat – při dodržení všech best practices prakticky nemůže dojít ke ztrátě dat Důraz na výkon v enterprise řešeních Počítá se s nasazením na odpovídajícím HW, na udržovaném OS s kompetentním adminem ;) Není to „malá“ databáze a nikdy nebude Express edititon lze použít i na malé projekty, ale … Do budoucna se bude hlavně prodávat už dohromady s HW Oracle Exadata Oracle technologies http://www.orafaq.com/wiki/Oracle_Product_Set

Oracle verzování major.maintenance.application-server.component- specific.(platform-specific.) Např. 10.2.0.4.0 SELECT * FROM PRODUCT_COMPONENT_VERSION; Přehled verzí Oracle9i Database Release 1: 9.0.1.0–9.0.1.5 (patchset prosinec 2003) Oracle9i Database Release 2: 9.2.0.1–9.2.0.8 (patchset duben 2007) Oracle Database 10g Release 1: 10.1.0.2–10.1.0.5 (patchset únor 2006) Oracle Database 10g Release 2: 10.2.0.1–10.2.0.5 (patchset duben 2010) Oracle Database 11g Release 1: 11.1.0.6–11.1.0.7 (patchset září 2008) Oracle Database 11g Release 2: 11.2.0.1–11.2.0.3 (patchset září 2011)

Oracle Edice Oracle Edice Enterprise Edition (EE) Licenční politika podle počtu CPU, typicky 4 a více Bez paměťových limitů, Oracle RAC software Standard Edition (SE) Základní sada vlastností, bez paměťových limitů Standard Edition One (SEO) Systémy s 1-2 CPU Express Edition (XE), Volná distribuce Windows a Linux 1 CPU, 4GB paměť, 4GB uživatelská data Oracle Database Lite Mobilní zařízení, synchronizace se serverem Více http://www.orafaq.com/wiki/Oracle_Licensing

Oracle Price-list Ceny uvedeny v USD

Q&A