Svalstvo.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
SRDCE.
Advertisements

Somatologie Mgr. Naděžda Procházková
Pohybová soustava Soustava svalová
Somatologie Mgr. Naděžda Procházková
Svalstvo.
Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad
Somatologie Mgr. Naděžda Procházková
POHYBOVÁ SOUSTAVA Svaly tvoří zhruba 40 % váhy těla
VY_52_INOVACE_01_07 Základní vzdělávání - Člověk a příroda - Přírodopis – Biologie člověka.   Název materiálu – POHYBOVÁ SOUSTAVA - SVALOVÁ TKÁŇ Anotace.
Člověk.
AUTOR: Ing. Helena Zapletalová
TKÁŇ SVALOVÁ Olga Bürgerová.
Svalstvo = souhrn všech svalů v těle
Příčně pruhované svaly: Stavba.
Pohybová soustava-svaly 1
SRDCE (COR).
Číslo v digitálním archivu školy
Svalstvo Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o stavbě a funkci svalstva člověka.
krev: 5 – 6 l, neustálá obnova, celkově se obnoví 3x do roka
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Biologie člověka.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Základy vybraných kapitol z anatomie a fyziologie zátěže
jméno autora Mgr.Eva Truxová název projektu
Základní vzdělávání - Člověk a příroda - Přírodopis – Biologie člověka
SOUSTAVA OBĚHOVÁ Soustava krevního oběhu tvoří srdce, soustavu cév a krev Srdce je uloženo v dutině hrudní za hrudní kostí ve vazivovém vaku OSRDEČNÍKU.
Člověk 1.díl Za předpokladu použití psacích potřeb.
SVALY Obecná charakteristika.
TEST Pohybová soustava Septima A. 8. listopadu 2006.
Svalstvo člověka autor: David Hainall.
Svalová (pohybová) soustava
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Stavba a funkční třídění svalové a nervové tkáně
Oběhová soustava- srdce
Přírodní vědy aktivně a interaktivně
Soustava pohybová - svalstvo
Jaroslava Megová a Markéta Vrchotová
Míšní nervy Olga Bürgerová.
Soustava pohybová – SVALOVÁ
Škola Střední průmyslová škola Zlín
Srdce.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_04_PŘ8_BO.
EU peníze středním školám
SOUSTAVA SVALOVÁ Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
OBĚHOVÁ SOUSTAVA.
Popis svalů lidského těla
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Svalová soustava Tematická oblast: Biologie člověka (1. ročník Krajinář)
Název školyZŠ Elementária s.r.o Adresa školyJesenická 11, Plzeň Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUMu VY_32_INOVACE_ Předmět Přírodopis.
Šablona Identifikátor školy: Jméno autora: Ivana KašpárkováDatum vytvoření: Vzdělávací obor, téma: Přírodopis, srdce Ročník: 8.
Č.projektu : CZ.1.07/1.1.06/ Tkáně. Č.projektu : CZ.1.07/1.1.06/ Pokuste se vystihnout pojem tkáň soubor tvarově podobných buněk s určitou,
Oběhová soustava srdce a cévy
GE - Vyšší kvalita výuky
SVALOVÁ SOUSTAVA.
Srdce a jeho funkce v těle
EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS Tématický celek: LIDSKÉ TĚLO Téma: SVALSTVO
ZÁKLADNÍ FUNKCE SVALOVÉ SOUSTAVY
Obr. 1 Svalová soustava Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným.
Svalová soustava.
Svalová soustava Funkce - spolu s kosterní soustavou umožňuje pohyb
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Petra Hejlová Číslo
SOUSTAVA SVALOVÁ Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
Molekulární fyziologie
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
Název materiálu: VY_32_INOVACE_08_TKÁNĚ2_P1-2
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Petra Hejlová Číslo
Svalová tkáň = soubor buněk stejného tvaru i funkce
Projekt: EU peníze školám registrační číslo: CZ / /21
Transkript prezentace:

Svalstvo

Svalové vlákénko(myofibrila) Myofibrila je vlákno, podélně uložené v cytoplazmě svalového vlákna. Ty jsou tvořeny jednolomnou bílkovinou- aktinem a dvojlomnou bílkovinou -myosinem. Díky těmto bílkovinám je myofibrila rozdělena na základní úseky, které umožňují její smršťování. Těmto úsekům se říká sarkomery. Stavba svalu 1- Nervové vlákno, 2 - Připojení na sval, 3 - svalové vlákno, 4 - myofibrily

Svalový stah Svalový stah je proces, při kterém mediátor (neurotransmiter) přenese nervový vzruch přes nervosvalovou ploténku do svalového vlákna. Obsahuje acetylcholin, který ionty vápníku přenesou mikrofilamenty dál - dochází ke vzniku akčního potenciálu ve svalovém vlákně. Z endoplazmatického retikula se uvolňují ionty vápníku. Aktin se nasouvá na myosin, jedno nerv. vlákno inervuje více svalových vláken - šíření vzruchu.

Svalstvo člověka Svalstvo člověka představuje soubor svalů (orgánů tvořených svalovinou), které jsou zodpovědné za aktivní pohyb organismu nebo jeho částí. Tvoří 30 – 50 % hmotnosti lidského těla. Kosterní příčně pruhovaná svalovina umožňuje vůlí ovladatelný pohyb, v lidském těle se ale nachází i velké množství vůlí neovladatelných svalů, tvořených hladkou svalovinou. Hladké svaly mimo jiné udržují nutné napětí stěn cév krevního i mízního oběhu a umožňují posun potravy trávící soustavou. Druhy svalů : příčně pruhovaný sval, srdeční sval a hladký sval. Zvláštní typ svalového orgánu představuje srdce.

Myokard (srdeční sval) Myokard: jedná se nejmohutnější část srdeční stěny, kterou tvoří spolu s epikardem a endokardem. Nejsilnější stěna myokardu se nachází v levé komoře a to z důvodu vypuzování okysličené krve do velkého krevního oběhu. Výživa myokardu a obecně celého srdce probíhá díky koronárním tepnám (věnčité tepny), ty vycházejí přímo z hlavní srdeční tepny srdečnice (aorta). Pokud není myokard správně vyživován dochází ke komplikacím v podobě různých nemocí.

Biceps (Dvojhlavý sval pažní) Dvojhlavý sval pažní , je snad nejznámějším svalem lidského těla. Není pochyb o tom, že snem mnohých lidí je mít vypracované bicepsy, lidově „bicáky“, a mnoho jich tráví spoustu hodin v posilovně, aby svého snu dosáhli. Dvojhlavý sval je kosterním svalem ležícím na přední straně nadloktí, je ohybačem loketního kloubu a natahovačem kloubu ramenního. Je tedy antagonistou trojhlavého svalu, který je natahovačem loketního kloubu.