Technické využití elektrolýzy.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Elektrický proud v kapalinách a plynech
Advertisements

Elektrický proud v kapalinách
Jak souvisí hmotnost s nábojem
Elektrochemické metody – galvanický článek
Tato prezentace byla vytvořena
Název šablony: Inovace v chemii52/CH29/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: Chemické reakce a děje Autor:
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Vedení elektrického proudu v kapalinách
REDOXNÍ DĚJ RZ
Vedení elektrického proudu v látkách II
TECHNICKÉ VYUŽITÍ ELEKTROLÝZY.
Elektrochemické metody - elektrolýza SŠZePř Rožnov p. R PaedDr
Jak se kapalina stává elektricky vodivou
Chemické zdroje napětí – sekundární články
CZ.1.07/1.1.10/
29.Elektrický proud v elektrolytech
Šablona:III/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_FYZ59 Jméno autora:Mgr. Alena Krejčíková Třída/ročník:2. ročník Datum vytvoření: Výukový materiál zpracován.
Elektrický proud v látkách
Redoxní děje Elektrolýza
Elektrody II..
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Fyzika Ročník : 8. Téma.
jméno autora Mgr. Eva Truxová název projektu
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Příjemce: Doporučeno pro: 9. ročník ZŠ Předmět: Chemie Autor: Mgr. Václava Ilkóová Základní.
Číslo-název šablony klíčové aktivityIII/2–Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Tematická oblast Elektřina a magnetismus DUMVY_32_INOVACE_MF_10.
Složení, kapacita, princip. Co to vůbec je? Co to vůbec je? 2. část  Zásobník elektrické energie, který lze po vybití opětovně nabíjet  Vynalezen roku.
Elektrolýza VY_32_INOVACE_01 - OCH - ELEKTROLÝZA.
Redoxní (oxidačně redukční) reakce
Elektrolýza
Výuková centra Projekt č. CZ.1.07/1.1.03/
Mgr. Andrea Cahelová Elektrické jevy
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
pokračování Elektrolýza, články a akumulátory
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: leden 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: IX Vzdělávací.
Elektrochemické reakce - (galvanické) články
POVRCHOVÁ ÚPRAVA VY_32_INOVACE_7_1_08_Povrchová úprava
Ondra Kutílek , Štěpán Pém
VYUŽITÍ REDOXNÍCH REAKCÍ
Elektrodový potenciál
- - Měděná elektroda se v kyselině rozpouští :
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: V/2 Název: Využívání.
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
Elektrolýza ZŠ Velké Březno.
ELEKTRICKÝ PROUD V KAPALINÁCH I.
Elektrolýza a její využití
Koroze Povlaky.
Oxidačně redukční reakce
Elektrolýza Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Václav Opatrný. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802–4785,
Elektrolýza. KmTI KmTI.
PRŮMYSLOVÉ VYUŽITÍ ELEKTROCHEMIE
Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Evropský sociální fond Gymnázium, Praha 10, Voděradská 2 Projekt OBZORY.
Ch_022_Elektolýza Ch_022_Chemické reakce_Elektolýza Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Chemie 9 Autor: Mgr. Radek Martinák REDOXNÍ REAKCE.
ELEKTROTECHNICKÉ MATERIÁLY. Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: Střední.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Jordánová Marcela Název prezentace (DUMu): 8. Elektrický proud v kapalinách - elektrolyt, elektrolýza Název.
ELEKTRICKÝ PROUD V KAPALINÁCH Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání.
ELEKTRICKÝ PROUD V KAPALINÁCH A PLYNECH. KAPALINY A IONTY Elektrolyty  Roztoky vedoucí elektrický proud Elektrolytická disociace  Rozpad částic na kationty.
ANOTACE: Materiál je určen pro žáky 9. ročníku a slouží k výkladu nového učiva. VY_32_INOVACE_ČJ.9.A Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Marcela Koubová. Dostupné z Metodického portálu ISSN Provozuje.
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
ELEKTROTECHNICKÉ MATERIÁLY
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Elektrický proud v kapalinách
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ J. E. Purkyně Libochovice
Vodivost kapalin. Elektrický proud (jako jev) je uspořádaný pohyb volných částic s elektrickým nábojem. Elektrický proud (jako jev) je uspořádaný pohyb.
FARADAYOVY ZÁKONY ELEKTROLÝZY.
2.5 Chemické zdroje elektrické energie
Elektrolýza.
Fyzika 2.D 13.hodina 01:22:33.
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

Technické využití elektrolýzy. Vypracovala: Balyaeva Anastasia 2.E

Elektrolýza Je fyzikálně-chemický jev, způsobený průchodem elektrického proudu kapalinou, při kterém dochází k chemickým změnám na elektrodách. Provádí se v elektrolyzéru se dvěma kovovými nebo uhlíkovými elektrodami. Na katodě probíhá redukce (např. se vylučují kovy a vodík) a na anodě oxidace (vylučují se elektronegativní složky).

Elektrolýza má široké technické využití: 1.) Galvanické pokovování 2.) Elektrolytická polarizace 3.) Akumulátory 4.) Koroze kovů 5.) Polarografie 6.) Galvanoplastika 7.) Elektrolytické čištění kovů - rafinace (měď, zinek, nikl) 8.) Elektrometalurgie - výroba čistých kovů (hliník) 9.) Rozklad různých chemických látek (elektrolýza vody)

Galvanické pokovování: je proces, při kterém se z vodných roztoků solí vylučuje stejnoměrným proudem na katodě kov v podobě stejnoměrného povlaku. Slouží k ochraně méně uslechtilých kovů pred korosí nebo chemickými vlivy a zvyšuje i estetický vzhled předmětů. Anoda: plát kovu, kterým pokovujeme (zinek, nikl, cín)  Katoda: výrobek nebo výrobky, na kterých je nanášen povlak, vylučovaný z anody.  Elektrolyt: většinou kyselá nebo alkalická lázeň, která umožňuje navázání a přenos kationů kovu, kterým pokovujeme  Zdroj elektrické energie: zdroj stejnosměrného napětí  Kationy: „částečky“ ionty kovu, kterým pokovujeme

Elektrolytická polarizace prochází-li elektrolytem proud, mění v důsledku elektrolýzy povrch elektrod, pokrývají se vyloučenými produkty, mění se jeho kvalita a vznikají nové elektrické dvojvrstvy, elektrody se polarizují a jev se nazývá elektrická polarizace Polarografie - určování chemického složení látky pomocí změn elektrického proudu procházejícího roztokem zkoumané látky. Polarografie je elektrochemická metoda, sloužící k určování výskytu a koncentrace látek v roztoku - tedy k chemické analýze. Objevil ji  J. Heyrovský r. 1922 a získal za ni Nobelovu cenu. Princip spočívá ve vyhodnocování závislosti el. proudu na napětí přivedeném na dvojici elektrod, ponořených do elektrolyzovaného roztoku.

Akumulátory zvláštní druh galvanického článku (vzniká různou kombinací elektrod a elektrolytů, je to zdroj stejnosměrného napětí, primární zdroj), je to polarizační článek, který se stává zdrojem napětí po předcházejícím průchodu el. proudu elektrolytem akumulátoru, neboli nabíjením nejznámější je olověný akumulátor při vybíjení dochází k 1) záporná Pb elektroda uvolňuje kladné Pb2+ ionty, které reagují s kyselinou sírovou. Vzniká nerozpustný síran olovnatý, který se usazuje na elektrodě 2) na kladné elektrodě se PbO2 redukuje na ionty Pb2+, které reagují za vzniku nerozpustného síranu olovnatého, který se usazuje na elektrodě. V elektrolytu se snižuje koncentrace kys. sírové a snižuje se tím elektromotorické napětí

Galvanoplastika - kovové obtisky předmětů, např Galvanoplastika - kovové obtisky předmětů, např. pro výrobu odlévacích forem       Princip galvanoplastiky, jejímž vynálezcem (roku 1838) je Boris Semjonovič Jakobi, je takový, že se v galvanické lázni usazuje kov na příslušné desce, ze které se pak usazená vrstva sejme, a že se na rubu podlije např. specielní olověnou slitinou, čímž je připravena k tisku. Galvanoplastikou dosáhneme naprosto věrných kopií všech druhů chemigrafických desek a jiných předloh.

Koroze kovů: Elektrolýza způsobuje vylučování kovu na katodě - proces při kterém můžeme volbou vhodného napětí dosáhnout vyloučení žádaných iontů z roztoku velké využití má elektrolytický kondenzátor, jehož velká kapacita je značně veliká i při malých rozměrech korozí nazýváme porušení povrchu kovů chemickým nebo elektrochemickým působením, nejčastěji oxidace kovů účinkem vzdušného kyslíku a vlhkosti