Název šablony:Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT zaměření VM:6. ročník – Člověk a zdraví – Výchova ke zdraví - Éčka autor VM:Ing. Danišková.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VY_32_INOVACE_Př.5.10-Energie v životním prostředí-prezentace
Advertisements

Konzervace potravin Životně důležitá.
VY_32_INOVACE_M.5.19-Desetinná čísla-prezentace
VY_32_INOVACE_Př.4.15-Třídění odpadu-prezentace
VY_32_INOVACE_M.6.03-Převody jednotek obsahu – PL
VY_52_INOVACE_PRV.3.36_Chráníme si zdraví_pracovní list
VY_32_INOVACE_CHK MK Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
VY_32_INOVACE_VkZ Alkoholismus
VY_32_INOVACE_M.3.16_Násobení a dělení č.7_prezentace
VY_32_INOVACE_M.3.17_Násobení a dělení č.8_prezentace
VY_32_INOVACE_Př.4.17-Ptáci zahrad a sadů-prezentace
Název šablony:Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT zaměření VM:5. ročník – Jazyk a jazyková komunikace – Český jazyk a literatura – Rozvíjející.
PŘÍDATNÉ LÁTKY V POTRAVINÁCH
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_61.
Výživové a zdravotní značení (tvrzení)
Biopotraviny ve školním stravování
VY_32_INOVACE_M.5.20-Zlomky-prezentace
Konzervanty a stabilizátory v potravinářství
Základní pojmy ve výživě
Výukový materiál: VY_32_INOVACE_Zástupci halogenidů Název projektu: Šablony Špičák Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III/2 Autor VM: Mgr.
VY_52_INOVACE_PRV.3.34_Kostra_pracovní list
VY_32_INOVACE_VkZ.8.15-Látky poškozující zdraví název šablony:Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT zaměření VM:8. ročník – Člověk a zdraví -
VÝŽIVA – MÝTY A SKUTEČNOST
VY_52_INOVACE_ZBP1_5464VAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
VY_32_INOVACE_Př.5.11-Typy elektráren-prezentace
Znečištění půdy a potravin
Název šablony:Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd zaměření VM:6. ročník – Člověk a příroda – Zeměpis – hydrosféra autor VM:Ondřej Vojáček.
Název šablony:Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT zaměření VM:2. ročník – Matematika a její aplikace – Matematika – Násobení a dělení autor.
název šablony: Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd
Krizové řízení Krizovým řízením se rozumí souhrn řídících činností věcně příslušných orgánů zaměřených na: - analýzu a vyhodnocení bezpečnostních.
NÁHRADNÍ SLADIDLA Petra Holbová.
Název školy Základní škola a Mateřská škola Ploskovice, p.o., okr. Litoměřice Číslo projektuCZ.1.7/1.4.00/ Název projektu „Zlepšení kvality vzdělávání.
Název šablony:Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT zaměření VM:8. ročník – Matematika a její aplikace – Matematika – Pythagorova věta autor.
Název šablony:Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT zaměření VM:6. ročník – Člověk a zdraví – Výchova ke zdraví – Civilizační choroby autor VM:Ing.
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271 Autor Mgr. Anna Doubková Číslo materiálu 4_2_CH_06 Datum vytvoření Druh učebního materiálu prezentace Ročník 4.A.
VY_32_INOVACE_M.2.10_Geometrické tvary-prezentace
Název šablony:Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT zaměření VM:6. ročník – Člověk a společnost – Dějepis - Čína autor VM:Ing. Slánská Drahomíra.
VY_32_INOVACE_Př.5.06_Krtek obecný-prezentace
Název šablony:Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd zaměření VM:6. ročník – Člověk a příroda – Zeměpis – hydrosféra autor VM:Ondřej Vojáček.
VY_52_INOVACE_PRV.3.25 _Koloběh vody v přírodě_ pracovní list
Název šablony:Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd zaměření VM:6. ročník – Člověk a příroda – Zeměpis – pedosféra autor VM:Ondřej Vojáček.
Název šablony:Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT zaměření VM:7. ročník – Matematika a její aplikace – Matematika – Celá čísla – Porovnávání.
Cizorodé látky v potravinách
Název školy Střední škola obchodně technická s. r. o. Číslo projektu
Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
VY_52_INOVACE_PRV.3.35 _Lidské tělo_pracovní list
VY_32_INOVACE_VkZ.6.11-Péče o zdraví-prezentace
VY_52_INOVACE_ZBP1_5464VAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
Název šablony:Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd zaměření VM:6. ročník – Člověk a příroda – Zeměpis – sféry Země autor VM:Ondřej Vojáček.
Název šablony:Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT zaměření VM:3. ročník – Matematika a její aplikace – Matematika – Násobení a dělení autor.
Název šablony:Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT zaměření VM:3. ročník – Matematika a její aplikace – Matematika – Násobení a dělení autor.
VY_32_INOVACE_M.2.12 _Násobení a dělení č.3_ prezentace
Název šablony:Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT zaměření VM:7. ročník – Matematika a její aplikace – Matematika – Celá čísla – Absolutní.
Název šablony:Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT zaměření VM:5. ročník – Člověk a jeho svět – Přírodověda – Člověk a jeho zdraví autor VM:Mgr.
Chemie v potravinářství
VÝCHOVA SPOTŘEBITELE EKOLOGICKY ŠETRNÉ POTRAVINY.
DOPL Ň KY STRAVY Ing. Sylvie kršková, Státní zem ě d ě lská a potraviná ř ská inspekce.
Šablona 32.  Anotace: Prezentace může sloužit jako výkladové učivo  Autor: Mgr. Lenka Kajabová  Předmět: Chemie  Očekávaný výstup: získat přehled.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: EU peníze středním školám Gymnázium a Střední odborná škola, Podbořany, příspěvková organizace.
DOPL Ň KY STRAVY Ing. Sylvie kršková, Státní zem ě d ě lská a potraviná ř ská inspekce.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Barviva – pozor na E 102, E 104,E 110,E 120, E 122,E 123, E 124,E 129 E 133, E 151, E 155 Mohou nepříznivě ovlivňovat činnost dětí.
Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1924/2006 o výživových a zdravotních tvrzeních při označování potravin Workshop – ČASP, PK – Ing.
SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Předmět Potraviny a výživa
Název školy: Základní škola Městec Králové
VÝŽIVA A ZDRAVÍ Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Biopotraviny.
PŘÍDATNÉ LÁTKY (PŘÍSADY)
Transkript prezentace:

název šablony:Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT zaměření VM:6. ročník – Člověk a zdraví – Výchova ke zdraví - Éčka autor VM:Ing. Danišková Jitka období vytvoření VM:květen 2012 anotace:Výukový materiál je určen pro žáky 6. ročníku vzdělávacího oboru Výchova ke zdraví, tematického okruhu – Výživa a zdraví. Formou prezentace zpracovává téma látek přidávaných do stravy pro zlepšení její kvality a jejich vliv na člověka. Ukazuje žákům, že všechna „Éčka“ nemusí být pouze škodlivá. VY_32_INOVACE_VkZ.6.04-Éčka-prezentace

Éčka aneb „Víš, co jíš?“

Aditivum přidává se do jiných látek či směsí upravit, vylepšit vlastnosti - potravinářská aditiva - aditiva do paliv - aditiva do maziv - aditiva do nátěrových hmot Éčka = aditivum

Dělení aditiv Podle původu: - přírodní - přírodně identická - syntetická Podle funkce: - např.: barviva, konzervanty, leštící látky, balicí plyny, náhradní sladidla…

Bezpečnostní opatření Maximální přípustná hladina - NOAEL = množství, které nezpůsobí žádnou zdravotní újmu při dlouhodobém podávání pokusným zvířatům v krmné dávce Přijatelná denní dávka - ADI = množství, které může být denně zkonzumováno, aniž by představovalo riziko, při přijímání potravou v průběhu celého života nezpůsobí zdravotní újmu

Regulace, použití a označování Vyhláška Ministerstva zdravotnictví č. 4/2008 Sb., - regulování, označování a podmínky použití povolených přídatných látek - povinnost uvádět přídatné látky na obalu výrobku V EU - písmeno „E“ + tří nebo čtyři čísla

E čísla Druhy aditiv E 100 – E 199Barviva E 200 – E 299Konzervanty E 300 – E 399Antioxidanty, regulátory kyselosti E 400 – E 499Emulgátory, zahušťovadla, stabilizátory E 500 – E 599Protispékavé látky, Regulátory kyselosti, plnidla E 600 – E 699Látky zvírazňující chuť a vůnu E 900 – E 999Lešticí látky, sladidla, balicí plyny, propelanty

Přídatnou látku lze použít pouze: - pokud je potřeba k výrobě a nelze ji nahradit ničím přírodním - pokud v použitém množství nepředstavuje riziko pro spotřebitele - k dodání potřebné složky do potraviny určené pro zvláštní výživu - ke zvýšení trvanlivosti potraviny nebo zlepšení chutě a vůně, pokud se tím nezmění kvalita potraviny

Vybraná E s možným negativním účinkem na zdraví - zářivě zbarvené sladkosti a nápoje obsahující směsi E102, E104, E124, E110, E122, E129 – hyperaktivita u dětí - E420, E421, E953, E965, E966 nebo E967 – náhradní sladidla - „Nadměrná konzumace může vyvolat projímavé účinky “ - E128 – podezření na karcinogenitu

Vybraná E s pozitivním účinkem na lidské zdraví E 101 – vitamin B E 160 – vitamin A E 300 – E304 – vitamin C E 306 – 309 – vitamin E E 322 – lecitin

Shrnutí upravit, vylepšit vlastnosti přírodní, přírodně identická, syntetická mnoho funkcí nutná bezpečnostní opatření a regulace

Zdroje KLESCHT, Vladimír, HRNČIŘÍKOVÁ, Iva, MANDELOVÁ, Lucie. Éčka v potravinách kych_aditiv_podle_E.doc