Rozvoj Athén po řecko–perských válkách

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Otáčivé účinky síly PÁKA
Advertisements

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
ÚVOD DO DĚJEPISU II. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jana Jančová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
ΑΘΕ Athény (Αττική) ATHÉNY
HOW MUCH CHEESE HAVE YOU GOT? Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným.
Boj o ovládnutí západního středomoří
Grafický editor GIMP (13)
Caesar prosadil řadu opatření, která zvyšovala jeho popularitu.
PRINCIPÁT OCTAVIANUS v čele říše
Rozvoj Athén po řecko – perských válkách ATHÉNSKÝ NÁMOŘNÍ SPOLEK
Dostupné z Metodického portálu www. rvp
Řecko-perské války. Řecko-perské války Řecko-perské války Po bitvě u Plataje (479 př. Kr.) válka pokračovala ještě několik let, ale o vítězi již nebylo.
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Obrazy útvarů souměrně sdružených podle osy souměrnosti
VENNOVY DIAGRAMY Kristýna Zemková, Václav Zemek
A Ω KVÍZ Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802–4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Po Caesarově vraždě neměli spiklenci připravenou novou vládu. Domnívali se, že odstraněním diktátora se vše vrátí do republikánských pořádků.
Caesar prosadil řadu opatření, která zvyšovala jeho popularitu.
VÝVOJ ZEMĚ I. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jana Jančová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Zpracovala: Mgr. Martina Kadlčková Březen 2012
EGYPTSKÁ KULTURA A VZDĚLANOST
Autorem materiálu a všech jeho částí, není- li uvedeno jinak, je Mgr. Soňa Jarošová Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání.
VENNOVY DIAGRAMY.
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
ÚVOD DO DĚJEPISU III. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jana Jančová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jan Syblík. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Označení:Sada: Ověření ve výuce:Třída: Datum: Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_CJL_HR_3_05.
ŽIVOT V EGYPTĚ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jana Jančová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Sparta Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Orofacionální cvičení I Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze
FYZIKÁLNÍ KUFR Pohyb tělesa (7. ročník)
Puzzle – jehličnaté stromy
DIVADLO – Zpracovali: M. Richtrmoc, 1.B a A. Slezáková, 1.A
Název Perikles Předmět, ročník Dějepis, prima Tematická oblast
Atény za Perikla 1.
Název Architektura starověkého Řecka Předmět, ročník Dějepis, prima
Název: Peloponéská válka Autor: Mgr. Eva Vondrková
Peloponéská válka 6. ročník.
PYTHAGOROVA VĚTA PŘÍKLADY
Peloponéská válka.
Ivana Kuntová, Pětiúhelník Přesná konstrukce velikosti strany pětiúhelníku ze zadaného poloměru opsané kružnice Ivana Kuntová,
Půdní typy Obr. 1 Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Vzájemná poloha dvou kružnic
KRUŽNICE KRUH Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Vrchol a pád řeckých civilizací.
KRAJE ČR mapky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Fišerová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Athény za Perikla Petr Machala.
What Time Is It? – Part 2 Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným.
Boj o ovládnutí západního středomoří
Klasické Řecko 5. – 4. stol. př. n. l.
PROVĚRKY Převody jednotek času.
PELOPONÉSKÁ VÁLKA (431 – 404 př. n. l.)
Funkce s absolutní hodnotou Využití grafu funkce při řešení rovnic a nerovnic s absolutní hodnotou Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Téma: ŘECKO-PERSKÉ VÁLKY Předmět: Dějepis Ročník: 6 Klíčová slova: Klasické období Škola: ZŠ Náklo Autor: Mgr. Barbora Volmanová Datum: 5/2012.

Název školy ZŠ Zlonice, okres Kladno Adresa školy Komenského 305, Zlonice Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ , Moderní škola Číslo materiálu v sadě.
Po Caesarově vraždě neměli spiklenci připravenou novou vládu. Domnívali se, že odstraněním diktátora se vše vrátí do republikánských pořádků. Dostupné.
Země se mírně otřásla při krátkém a slabém zemětřesení, která jsou v jižní Itálii tak běžným jevem, že jim jen málokdo věnuje větší pozornost, a nejsou.
Dostupné z Metodického portálu www. rvp
Boj o ovládnutí západního středomoří
Peloponéská válka.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
MYKÉNSKÉ OBDOBÍ Mykénské období ukončil vpád Dórů VLÁDNOUCÍ VRSTVA – MOHUTNÉ PEVNOSTNÍ REZIDENCE, ZE KTERÝCH OVLÁDALA NEJBLIŽŠÍ OKOLÍ (kyklopské zdivo)
Rozklad čísel od 1 do 10 Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným.
Transkript prezentace:

Rozvoj Athén po řecko–perských válkách Po vítězství Řeků nad Peršany přetrvávalo nebezpečí dalšího perského vpádu ještě několik desetiletí → některé státy se spojily do námořního válečného spolku – vrchní velení = ATHÉNY Athénská triréma Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802–4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Athénský námořní spolek ATHÉNY Athénský námořní spolek

Povinnosti a práva členských obcí Členské státy zůstávají samostatné. Vzájemná pomoc proti nepříteli. Pravidelné příspěvky do společné pokladny. Správa pokladny = Athény. Růst moci a síly ATHÉN = ZNEUŽITÍ PROSTŘEDKŮ Z POKLADNY SPOLKU PRO VLASTNÍ POTŘEBU

volen jako nejvyšší úředník Zlaté období Athén PERIKLÉS 443 - 429 př. n. l. volen jako nejvyšší úředník Prosadil možnost, aby úřady mohli zastávat i méně majetní občané – PLAT za výkon funkce! Stavební rozvoj města. Mohutné hradby, válečný a obchodní přístav PIREUS + FALERNUM. Posvátný pahorek AKROPOLIS.

AKROPOLIS

Plán Athén za Perikla S Anchesmus Akropolis Hymetus Ilissus Dlouhá zeď Cesta do Marathónu S Anchesmus shromaždiště Akropolis Hymetus Ilissus Dlouhá zeď Pireus Falernum Plán Athén za Perikla

Athény = kolébka řecké filosofie PHILEO – láska SOPHIA - moudrost PHILEOSOPHIA = FILOSOFIE Sókratés „SKUTEČNÁ MOUDROST JE POZNÁNÍ VLASTNÍ NEVĚDOMOSTI.“ Platón „CO NEVÍM, O TOM SI NEMYSLÍM, ŽE TO VÍM.“ Aristotelés „VZDĚLÁNÍ MÁ HOŘKÉ KOŘENY, ALE SLADKÉ OVOCE.“

ŘECKÉ DIVADLO vzniklo z původních slavností na počest boha Dionýsa (6. st. př. n. l.), které se opakovaly dvakrát ročně tragédie Aischylos Sofoklés komedie Aristofanés

V 5. století př. n. l. za vlády Perikla v době athénské demokracie měly oslavy tuto podobu: První den byla do Athén slavnostně přivezena dřevěná socha Dionýsa a během dne probíhalo představování autorů a herců, jenž se účastnili soutěže o nejlepší divadelní představení. Autoři si připravili tři tragédie a jedno satyrské drama. Druhý den se konal slavnostní průvod a obětování bohům, večer pak hody. Poté se soutěžilo ve sborovém přednesu. Čtvrtého dne proběhla soutěž mezi pěti autory komedií a další čtyři dny se od rána soutěžilo v trilogiích a jednom satyrském dramatu. Vítěze, který kromě finanční odměny získal i lepší společenské postavení, určoval sbor desíti soudců. Diváci, kteří v divadle trávili i osm hodin denně, se na výběru vítěze nesměli podílet.

Dionýsovo divadlo

Amfiteátr KOILON ORCHESTRA PARODOI PARODOI SKENE

? 1 2 3 4 5 6 7 8 1. Athénský přístav, 2. Patronka Athén, 3. Opak komedie, 4. Bůh vína a veselí, 5. Opevněné návrší řeckých měst, 6. Řecký pěší těžkooděnec, 7. Budova za jevištěm řeckého divadla, 8. Perský vládce ŘEŠENÍ

! 1 2 3 4 5 6 7 8 P I R E U S A T H E N A T R A G É D I E D I O N Ý S K R O P O L I S H O P L I T A S K E N E D Á R E I O S 1. Athénský přístav, 2. Patronka Athén, 3. Opak komedie, 4. Bůh vína a veselí, 5. Opevněné návrší řeckých měst, 6. Řecký pěší těžkooděnec, 7. Budova za jevištěm řeckého divadla, 8. Perský vládce

Zamysli se nad citovanými výroky řeckých filosofů a pokus se je přeformulovat, tak aby je pochopili tví spolužáci. Sókratés „SKUTEČNÁ MOUDROST JE POZNÁNÍ VLASTNÍ NEVĚDOMOSTI.“ Platón „CO NEVÍM, O TOM SI NEMYSLÍM, ŽE TO VÍM.“ Aristotelés „VZDĚLÁNÍ MÁ HOŘKÉ KOŘENY, ALE SLADKÉ OVOCE.“ ?

? Kdy jsi byl(a) naposledy v divadle? Vzpomeneš si, zda šlo o komedii či tragédii, jak se hra jmenovala a kdo ji napsal? Čím se liší dnešní „kamenné“ divadlo od řeckého amfiteátru a co mají společného? ?

Obrázky na snímcích 2, 6, 11: autor Použité prameny Dostupné z www: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Esc_cuc.jpg http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Trireme_1.jpg http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Pericles_Pio-Clementino_Inv269_n2.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/a/ac/George_Schlegel06.jpg http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Platon.jpg http://karenswhimsy.com/ancient-athens.shtm http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/0/0e/Aristotelesbunt.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/f/f8/Drama-icon.png http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Michelangelo_Caravaggio_007.jpg http://commons.wikimedia.org/wiki/File:DionysiusTheater.jpg Literatura: BITTNER, V. - RICHTER, E.: Geschichte und Geschehen Band1. 1. vydání. Stuttgart: Ernst Klett Verlag,1995. ISBN 3-12- 410110-3. FREYH, R. - VOLKMER, J. - HUG, W. - RUMPF, E.: Menschen in ihrer Zeit 1 Im Altertum und früher Mittelalter. 1. vydání. Stuttgart: Ernst Klett Verlag, 1970. RULF, J. - VÁLKOVÁ, V.: Dějepis pro 6. ročník základní školy a 1. ročník osmiletého gymnázia. 1. vydání. Praha: SPN, 2001. ISBN 80-85937-59-X. ŠTĚPÁNKOVÁ, A. - SLEPIČKA, P.: Odmaturuj z dějepisu 1. 1. vydání. Brno: Didaktis, 2006. ISBN 80-7358-059-4. Obrázky na snímcích 2, 6, 11: autor