Svět pohádek.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Kytice Karel jaromír erben.
Advertisements

Základní škola a Mateřská škola Slapy, okres Praha-západ
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
Základní škola a Mateřská škola mírová 81, Mimoň, příspěvková organizace Oblast podpory Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základní škole OP VK.
VY_ 32_INOVACE_Čj.Žá.18.
Vytvořila: Kristýna Kořínková
Božena Němcová - život o datu a místu narození se dosud vedou spory
Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad
Název SŠ: Střední škola živnostenská Sokolov, příspěvková organizace Číslo projektu:CZ.107/1.500/ Název projektu: Moderní škola Předmět:Český.
Číslo v digitálním archivu školy
Číslo v digitálním archivu školyVY_32_INOVACE_LZ_11 Sada DUMLiterární žánry Předmět Český jazyk a literární výchova Název materiálu Co je pohádka Anotace.
Božena Němcová Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Holajová.
Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad
Základní škola a Mateřská škola Mírová 81, Mimoň, příspěvková organizace Oblast podpory Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách OP.
Božena Němcová ( 1820 – 1862) Tvůrce původní české povídky
POHÁDKY.
Karel Jaromír Erben pohádkář Autor: Mgr. Veronika Mrkvanová
SBĚRATELÉ LIDOVÉ SLOVESNOSTI Mgr. Michal Oblouk
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_RUBMO_ESTETIKA_04
Pohádka.
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383
PŘEDSTAVITELÉ Mgr. Michal Oblouk
Osobnosti národního obrození
Pohádky Literární výchova 6. ročník ZŠ
Jméno autora: Mgr. Hana Boháčová Datum vytvoření:
VY_32_INOVACE_13_19 Základní vzdělávání – Jazyk a jazyková komunikace – Český jazyk a literatura.
Autor: Mgr. Jiřina Kadlecová
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
VY_32_INOVACE_ČJ.8.10 – Božena Němcová,prezentace Název šablony : Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Zaměření VM :Jazyk a jazyková komunikace.
Metodický list Pořadové číslo:VY_32_INOVACE_I.A.15 Název pro školu:EU ČJ 15 II Název materiálu:Božena Němcová Autor:Mgr. Barbora Baránková Vzdělávací obor:Český.
Božena Němcová Ladislava Helerová
Zpracovaly:Lucie Geciová Marie Slezáčková
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Lenka Hrušková Datum: Název: VY_ 32 _INOVACE.
Číslo v digitálním archivu školyVY_32_INOVACE_CJ9_16 Sada DUMČeský jazyk 9 Předmět Český jazyk 9. ročník Název materiálu Božena Němcová Anotace Materiál.
Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad
VY_32_INOVACE_47_NE.
Božena Němcová (1820 – 1862).
Božena Němcová Český realismus.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Dobrá Jana Název DUM: VY_32_Inovace_1.1.5 B. Němcová Název sady: Český jazyk 4. ročník Číslo projektu:
Božena Němcová. O Vídeň – Praha O Dcera panského kočího Jana Pankla a služky Terezie Novotné. O Měla velmi silný vztah k babičce.
ČESKÉ LIDOVÉ POHÁDKY PŘEDSTAVITELÉ Mgr. Michal Oblouk.
DUM / VYDMUCHOV / POLIAČÍKOVÁ/ JAZYK A JAZYKOVÁ KOMUNIKACE/ 007 ING. JANA POLIAČÍKOVÁ.
Sběratelé lidových pohádek u nás
Elektronické učební materiály – I. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Martina Durinová LITERÁRNÍ STYLY.
Božena Němcová VY_32_INOVACE_279_B. Němcová (7.roč.) Mgr. Jablečníková Jarmila ZŠ Nádražní 683 Horní Slavkov šablona III/2.
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV:VY_32_INOVACE_18_LITERATURA PRO DĚTI_POVĚST ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/
Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Kateřina Polívková POHÁDKY Bylo, nebylo, za devatero lesy a devatero horami……… Žil,
SŠ, ZŠ A MŠ, KARVINÁ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE Povídka, pověst, pohádka, bajka Ověřeno: 5. ročník, V. třída Cílová skupina: žák základní školy praktické.
Literatura = písemnictví Jeden z druhů umění, písemné záznamy. Rozdělení: a) odborná literatura b) krásná literatura = BELETRIE c) jednací písemnosti (př.
VY_12_INOVACE_C6.01 Autor: Mgr. Nováková Jana Datum vytvoření: listopad 2011 Ročník: 6. Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola, Uherský Ostroh, okres Uherské Hradiště, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Linda Tůmová NÁZEV: VY_32_INOVACE_03_CJ_15 TÉMA:
Základní škola, Moravský Krumlov, náměstí Klášterní 134, okres Znojmo, příspěvková organizace VY_32_INOVACE_15_CJI_POHÁDKA.
Škola: Základní škola Trávníky Otrokovice, příspěvková organizace
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název: VY_32_INOVACE_02_ČESKÝ JAZYK
Název: VY_12_INOVACE_ČJ_20   Škola: ZŠ a MŠ Chraštice, Chraštice 44
Božena Němcová Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č.
Šablona III/2 Božena Němcová Mgr. L. Junová, 1
Tématický celek: Čtenářská gramotnost
Tématický celek: Čtenářská gramotnost
Božena Němcová.
Autor: Mgr. Ludmila Dvořáková VY_32_INOVACE_42_Božena Němcová
Autor: Mgr. Vladimíra Dvořáková Název : VY_32_INOVACE_2B33Čj5_Pohádka
Božena Němcová (1820 – 1862).
VY_32_INOVACE_ČJ.3.19 Anotace
VY_32_INOVACE_19_CJI_LITERÁRNÍ ŽÁNRY
Božena Němcová Narodila se ve Vídni.
Spisovatelé a ilustrátoři
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Čestlice
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Marie Vališová Číslo
Transkript prezentace:

Svět pohádek

Pohádka je obvykle krátký epický fiktivní příběh s nepravděpodobným dějem, který vznikl na základě fantazie a ve kterém se většinou objevují fantaskní bytosti (víla, čarodějnice, obr, mluvící zvířat atp.).nejčastěji psaný v próze pohádkách panuje značně zkreslená představa, že byly určeny dětem a že musí vždy dobře končit.

Tyto pohádky byly jakýmsi vzorovým příběhem o lidských vlastnostech, tyto pohádky byly vyprávěny, když šly děti spát.Pohádka má za cíl poučení a pobavení čtenářů či posluchačů, proto se zpravidla odehrává mimo konkrétní čas a prostor Základním tématem pohádek bývá zpravidla boj dobra se zlem, pohádky určené dětem zpravidla končí dobře, zlo je často personifikováno do nějaké pohádkové postavy (drak, vodník, atp.), která často vysvětluje nějaký negativní jev. U dobra dochází k obdobné personifikaci, kdy účelem kladných postav je vyvážit sílu zla.

Mnoho variant pohádek, zvláště ty určené pro děti Mnoho variant pohádek, zvláště ty určené pro děti. Jsou jakýmsi návodem pro děti, jak rozlišit dobro a zlo a jak si s mini poradit. Až některé moderní pohádky se spoléhají jen na barvitý a víceméně prázdný děj bez ponaučení. Fantastické motivy pohádek ale v minulosti nebyly pouhou Někteří folkoristé pokládají pohádky za historické dokumenty. Například postava zlé macechy je interpretována tak, že v historii ženy často umíraly při porodu. Jejich manžel se znovu oženil a nová macecha s dětmi z prvního manželství bojovala o přízeň i majetek.

lidová pohádka vznikla pro dospělé, dnes jen zprostředkovaně pomocí záznamu (sběratelé pohádek) - respektuje původní podobu pohádky. literární vychází z lidové pohádky, ale autor záměrně upravuje. zvířecí pohádka na rozdíl od bajky nemá v závěru ponaučení (např. Ferda Mravenec) didaktická pohádka (výchovná: navozuje situace, aby děti varovala přednebezpečím)– Červená Karkulka; Budulínek, Smolíček pacholíček kumulativní pohádka (přidávání dalších členů) - například: Domku, domečku, kdo v tobě přebývá;O červené řepě; Kohoutek a slepička. anekdotická pohádka (obvykle nevystupují nadpřirozené bytosti, ale jde o pohádkový vtip) - např. Hloupý Honza; Jak se Honza učil latinsky

K. J. Erben - Sběratel a vydavatel folklórních textů, starých literárních památek a archivních dokumentů, překladatel a básník. Narodil se 7.11.1811 v Miletín. Pocházel z chudé venkovské rodiny. Studoval v Hradci Králové a v Praze. Právnické vzdělání ho sice vzdalovalo od literatury, ale seznámení s Františkem Palackým mu umožnilo dostat se k takovým zaměstnáním, která byla bližší jeho zájmům. F. Palackého. Jeho život byl poznamenaný nemocemi a starostmi o hmotné zajištění rodiny. Zemřel 21.11.1870 v Praze. Nejznamejsí dilo se jmenuje Kytice pohádky nepíše s ohledem na dětského čtenáře (hrůzostrašné příběhy). Nejznámější: Tři vlasy děda Vševěda; Zlatovláska; Smolíček

B. Němcová - Byla to česká spisovatelka a sběratelka lidových pohádek B. Němcová - Byla to česká spisovatelka a sběratelka lidových pohádek. V dětství prožila v Ratibořicích pod vlivem své babičky Magdaleny Novotné. Byla provdána za Josefa Němce. Oproti neradostným zkušenostem je obraz života v jejích knihách idealizovaný, vymyšlený. Díla: BABIČKA-napsáno po smrti syna Hynka DIVÁ BÁRA: Je to povídka o nebojácné venkovské dívce. pohádky jsou oslavou důvtipu českého lidu; okolí Domažlicka a Slovensko (např. Sůl nad zlato, Princezna se zlatou hvězdou, Princ Bajaja); bez nadpřirozených sil např. Chytrá Horákyně.

English :fairy tales are many species and many authors nice known fairy tales are Bozena Nemcova and František Hrubín these fairy tales to collect and the authors write. The basic issue is usually fairytales Sao Tome and Principe Dobra to fight evil, fairy tales for children usually ends well, evil is often personifikováno to a fairy-tale characters (the dragon, water, etc..), Which often explains a negative phenomenon.