Technologické Inovační Centrum Inovační platforma Zlínského kraje Otevřené inovace – průlom ve strategickém řízení rozvoje podniků Gumference 2012 Zlín,

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Praha - 7. prosince 2006 Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií a státním rozpočtem České republiky Plánování sociálních služeb ve městě Havlíčkův.
Advertisements

Konference „Inovace a technologický transfer – výzva a příležitost pro Ústecký kraj“ 20. května května 2014, Ústí nad Labem
PRAGOALARM/PRAGOSEC zabezpečení staveb a stavenišť, protipožární ochrana, systémy pro inteligentní budovy Koncept veletrhu pro rok 2012.
Univerzita a společenství průmyslových podniků Ivo Vondrák VŠB - Technická univerzita Ostrava
ZAČLENĚNÍ PODNIKATELŮ DO TVORBY REGIONÁLNÍ INOVAČNÍ STRATEGIE KONKRÉTNÍ AKTIVITY SPOLUPRÁCE S VÁMI PRO OBDOBÍ OD DO – JAK SE MŮŽETE.
Podpora inovací v Olomouckém kraji. Ekonomická situace kraje  Průměrná mzda : Kč (1.-2. čtvrtletí 2012)  Míra registrované nezaměstnanosti: 10,38.
PŘEDSTAVENÍ PROJEKTU E-INKLUZE 50+. OBSAH Základní informace Komu je projekt určen Cíle Aktivity Harmonogram.
Euroregion Bílé-Biele Karpaty Zlín, Prezentace k semináři cestovního ruchu TENTO MIKROPROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKOU UNIÍ, Z PROSTŘEDKŮ.
12. září 2014 Slide N° září 2014 Slide č. 1 Sekretariát Urbact URBACT II Evropský program územní spolupráce při integrovaném a udržitelném.
1 ASOCIACE INOVAČNÍHO PODNIKÁNÍ ČR Úloha transferu technologií v inovačním procesu Pavel Švejda CTT UTB ve Zlíně, 27. března 2014.
Aktivity Ústeckého kraje v rámci implementace RIS ÚK.
Nabídka personálních služeb
„Výzkum, vývoj a inovace ve statistikách a analýzách“ 20. dubna 2012 Aktuality z oblasti analýz pro politiku výzkumu, vývoje a inovací Michal Pazour.
Spolupráce veřejného výzkumu s podniky Současná situace a bariéry na straně výzkumné sféry Michal Pazour, Vladislav Čadil 20. dubna 2012.
Vedlejší specializace MARKETING (3MK)
Priorita č. 3 Aktivní zapojení výzkumné a vývojové základny do rozvoje podnikání.
Vzdělávání v energetice Informace o zahájení realizace projektu „Zvýšení úrovně odborných znalostí, dovedností a kompetencí zaměstnanců a zaměstnavatelů.
30. červen, 2006 Role Agentury pro regionální rozvoj v marketingu Moravskoslezského kraje Marek Prorok, PR a marketing, ARR.
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic
Michal Pluta Česká spořitelna, a.s. IX / 2008
Podíl členů České hutnické společnosti na inovačních procesech v podnicích Ing. Jaroslav Pindor, Ph.D. Předseda České hutnické společnosti Dne
Spolupráce lokálních institucí Seminář Komunitní role veřejných knihoven ZLÍN
Program Czechinvestu pro II. fázi rozvoji klastru v rámci Operačního programu průmysl a podnikání MPO plánované období dotace pro klastr 3 -
Technologické Inovační Centrum Regionální podpora inovací Žilina,
Strategické plánování při zakládání spin-off
Dej svým nápadům šanci - Technologické inovační centrum s.r.o.
Projekt Svět techniky Obsah 1. Časová osa 2. Mise a cíle Světa techniky 3. Obsah Světa techniky 4. Next steps 2.
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Strukturální fondy EU a ICT v polygrafických podnicích Pavel Karásek.
CZ / /0048 Centrum pro transfer technologií Technologické centrum AV ČR SSŠ AV ČR, VŠE, VŠCHT, ÚPV, ZeNTIVA, a.s., ČKD Nové Energo, a.s.
Inovace v regionu, , České Budějovice. Popis nástroje Situace v jednotlivých regionech v ČR Jihočeské podnikatelské vouchery Základní parametry.
Možnosti spolupráce studentů s TIC s.r.o. Bc. Daniel Vaněk Technologické inovační centrum s.r.o.
Workshop na téma: „Dej svým nápadům šanci“ Technologické inovační centrum s.r.o.
Příprava RIS LK – OS 1 Připomínkování a rozpracování první priority odbornou skupinou č.1.
Distanční vzdělávání v ČR, současnost a budoucnost II. národní konference Jindřichův Hradec
SPOLUFINANCOVÁNO Z PROSTŘEDKŮ EVROPSKÉHO FONDU PRO REGIONÁLNÍ ROZVOJ
ÚTVAR TRANSFERU TECHNOLOGIÍ Praxe centra pro transfer technologií Pomoc komerčnímu uplatnění poznatků vznikajících na VUT v Brně Seminář k třetí roli VŠ.
3i3 BUSINESS DEVELOPEMENT INVENTA, s.r.o. Cesta k řízenému růstu firmy Ing. Vladimír Brichta Ing. Miroslav Tůma, Ph.D.
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
co je SOCIÁLNÍ PODNIKÁNÍ
AKTUÁLNÍ SITUACE V PROJEKTU RIS – ČASOVÝ HARMONOGRAM červen 2005 – květen 2006červen 2007 – leden 2008 Fáze 0 – definice projektu Fáze 1 - analýza Fáze.
Prof. Molnár1 Podnikové informační systémy Outsourcing IS/IT a ASP Prof. Ing. Zdeněk Molnár, CSc Ústav řízení a ekonomiky podniku
Znalostní ekonomika Praha, 23. května 2006 Mgr. Tomáš Hruda Generální ředitel.
Technologické Inovační Centrum Akční plán RIS ZK – aktivity TIC Lenka Kostelníková Seminář „Inovace a technologie v rozvoji regionů“, Brno
1. Zkvalitnění služeb státních organizací pomocí strukturálních fondů příklad Technologické agentury ČR Marie Stehlíková vedoucí Projektové kanceláře.
Zápatí prezentace1 Evropské projekty a jejich podpora na ESF MU v roce 2009 Porada vedení fakulty+ vedoucí kateder předkládá: proděkan pro SaR.
Podpora firmám umístěným ve vědeckotechnických parcích poskytovaná v rámci Operačního programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost PETR PORÁK,
PRIORITNÍ OSA 1 Posílení výzkumu, technologického rozvoje a inovací
Konference INOVACE JE ZÁKLAD VAŠÍ EXISTENCE Brno,
MORAVSKÁ VYSOKÁ ŠKOLA OLOMOUC VÁŠ PARTNER PRO BYZNYS INOVACE.
Představení Czech Smart City Clusteru Radovan Polanský, výkonný ředitel.
Zájmové sdružení právnických osob OK4Inovace Workshop pro zástupce ORP Olomouckého kraje
Luhačovice, Libor Lukáš Statutární náměstek hejtmana Zlínského kraje Řídící výbor KOMUNIKAČNÍ INFRASTRUKTURY Zlínského kraje.
EXPO 2015, Milán (IT), Nabídka spolupráce na prezentaci Jihomoravského kraje.
Služby Enterprise Europe Network s důrazem na design 1. prosince 2015Ing. Petr Hladík, Ph.D.
Pracovní schůzka aktérů integrace - příprava navazujícího projektu „Jihomoravské regionální centrum na podporu integrace cizinců 2010“ 30. září 2009 EVROPSKÝ.
Centrum energeticky efektivních budov.  CLB vzniklo jako sdílená infrastruktura, tedy seskupení firem a akademických pracovišť na vývoj systémů technologií,
Možná podpora na získání ETV certifikátu z OP PIK Ing. Radek Navrátil, září 2016.
Projekt Podpora práce učitelů - PPUČ
Lidské zdroje jako jedna z priorit RIS3 strategie
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Střední škola služeb a cestovního ruchu, Varnsdorf
Regionální inovační systémy a podpora inovací v regionech ČR
Spolek pro budování a implementaci softwarových open-source nástrojů
Michal Šperling - EUREDIS
Od „Transferu technologií“ k „Managementu znalostí
Liberecký kraj a nestátní neziskové organizace
Regionální centrum podpory sociálního podnikání
Spolek pro budování a implementaci softwarových open source nástrojů
Transkript prezentace:

Technologické Inovační Centrum Inovační platforma Zlínského kraje Otevřené inovace – průlom ve strategickém řízení rozvoje podniků Gumference 2012 Zlín, 14. listopadu 2012

Technologické inovační centrum s.r.o., Vavrečkova 5262, Zlín ( budova 23) Otevřené inovace - nový přístup k inovativnímu myšlení… Inovace: Pojem inovace je běžně chápán jako zavádění něčeho nového (novinka ve výrobě, technologii, inovace výrobku či služby). Otevřená inovace: Otevřená inovace je zcela nový přístup, který předpokládá, že společnosti mohou a dokonce by měly používat jak externí, tak interní myšlenky a řešení problémů, a interní a externí cesty na trhy. Novost otevřené inovace je právě v tom, že řešení problémů nejsou již hledána pouze uvnitř firmy, která je oním majitelem problému. V případě, že problém nelze vyřešit z jakéhokoli důvodu vlastními prostředky, není takový problém neřešitelný, jen je zapotřebí nalézt vhodného řešitele problému. Rozdíl mezi outsourcingem řešení a přístupem otevřených inovací:  Outsourcing – zadavatel se omezuje na svou znalostní síť, řešení se hledá nově  Otevřené inovace – potenciální řešitel zpravidla řešení zná již před vypsáním výzvy (např. bylo použito v jiném případě, v jiné oboru, než působí zadavatel)

Technologické inovační centrum s.r.o., Vavrečkova 5262, Zlín ( budova 23) Otevřené inovace - nový přístup k inovativnímu myšlení… Hlavní přínos otevřených inovací– možnost interdisciplinarity Další výhody:  Úspora nákladů, jasné zacílení výdajů – platí se pouze za řešení, které odpovídá požadavkům zadavatele  Přístup k řešení, které by nebylo možné vygenerovat z vlastních zdrojů (řešení ze zcela jiného oboru, oproštění se od zaběhnutých procesů a znalostí)  Externí nápady, invence, myšlenky se stávají dostupné Jaká je motivace pro řešitele? Využití vlastních znalostí, schopností, invence, nadání, kapitálu a zkušeností v projektech zadavatelů s cílem získání finančního prospěchu, uznání a seberealizace. Popularizátoři otevřených inovací: Philips, Procter&Gamble, XEROX, 3M, Cisco Systems

Technologické inovační centrum s.r.o., Vavrečkova 5262, Zlín ( budova 23) Inovační platforma Zlínského kraje – Open & Collaborative Innovation Iniciative Inovační platforma Zlínského kraje jako pilotní projekt sdíleného inovačního prostoru. CÍL : Vytvořit společenství dynamických, progresivně konajících podniků ve zlínském regionu (i mimo něj), které si účinně osvojí formy a metody otevřených, resp. kolaborativních inovací  zvýšit inovační výkonnost (množství a úroveň zavedených inovací)  zrychlit inovační cyklus  zvýšit úroveň tvůrčích způsobilostí  zapojit více kreativních lidí do inovačních procesů a projektů  Iniciativa Zlínského kraje a Technologického inovačního centra s.r.o. – financováno v rámci projektu s dotační podporou ROP Střední Morava  Inovační platforma byla založena v dubnu 2012 v počtu 13 zakladatelských firem  Pilotní ověření „funkčnosti systému“ do konce roku 2012

Technologické inovační centrum s.r.o., Vavrečkova 5262, Zlín ( budova 23) Inovační platforma Zlínského kraje – Zakladatelské firmy

Technologické inovační centrum s.r.o., Vavrečkova 5262, Zlín ( budova 23) Otevřené inovace – kde jsme se inspirovali

Technologické inovační centrum s.r.o., Vavrečkova 5262, Zlín ( budova 23) Inovační projekty - formy Kolaborativní inovační projekty : nositelem je společný řešitelský tým 2 nebo více partnerských firem-beneficientů Otevřené inovační projekty : na inovační /řešitelskou výzvu zadávajícího podniku se hlásí řešitelé ze sítě IPZK; firma-beneficient si vybere řešitele (řešitelský tým) s nejzajímavějším návrhem řešení a vyplácí mu cílovou prémii Dodavatelské inovační projekty : řešitelem vyhlášené inovační výzvy je specializované pracoviště (firma, ústav, katedra) ve standardním komerčním režimu

Technologické inovační centrum s.r.o., Vavrečkova 5262, Zlín ( budova 23) Inovační výzvy- detail

Technologické inovační centrum s.r.o., Vavrečkova 5262, Zlín ( budova 23) Odpovědi, které musí přinést pilotní etapa  Umíme zapojit externí kreativní zdroje z „otevřeného“ inovačního prostoru ?  Mají naši lidé motivaci a kapacitu zapojit se do inovačních procesů v partnerských organizacích ?  Umíme / chceme vytvořit prostor pro naše inženýry a inovátory ?  Chceme Inovační platformu ZK dále rozvíjet jako SYSTÉM ?  Jak budeme chránit obchodní a duševní vlastnictví a průmyslová práva ?  Jak se budou financovat inovační projekty ? volnou dohodou mezi zadavatelem (beneficientem) a řešitelem ? inovačními vouchery z veřejných fondů ? [nebo jiným dotačním titulem?] vypsanou cenou /cílovou odměnou (award/prize) ?  Komu, kdy a jak IPZK zpřístupnit ?

Technologické inovační centrum s.r.o., Vavrečkova 5262, Zlín ( budova 23) Podpora TIC  Databáze inovačních výzev a problémů k řešení  Databáze řešitelů  Rešerše možných řešení, vyhledávání řešitelů  Databáze sdílených technologií a (unikátního) know-how  Vytvoření a správa interaktivního portálu Inovační platforma ZK –  Správa podpůrných fondů (inovační vouchery)  …. a podle potřeby využití dalších forem podpory

Technologické inovační centrum s.r.o., Vavrečkova 5262, Zlín ( budova 23) Progress report  2 workshopy Zakladatelů – úroveň GŘ / vlastníci (plná účast)  Srozumění Zakladatelů – Memorandum o principech fungování  Poslání, vize, hodnoty  Vytvořená databáze platformy – vstup pouze pro členské firmy  27 inovačních výzev  48 inovátorů bylo dedikováno Zakladateli do databáze Řešitelů v rámci inovační platformy  2 workshopy Koordinátorů, Řešitelů (1 tematický zaměřen na energetické hospodářství)  Ke 4 výzvám se přihlásili řešitelé (2 spolupráce byly navázany, 1 spolupráce formou konzultace řešení, 1 výzva je již řešena interně v rámci zadavatelské firmy)  Ke 4 výzvám se připojili beneficienti  V současnosti se připravuje otevření Inovační platformy široké odborné veřejnosti prostřednictvím portálu

Technologické inovační centrum s.r.o., Vavrečkova 5262, Zlín ( budova 23) Portál Inovační platformy  Otevřená část – veřejná  Základní informace o platformě, pro zadavatele výzev, pro řešitele  Prezentace „best practices“  Abstrakty inovačních výzev  Uzavřená část – jen pro členy IP (vstup přes ochranné prvky)  Formulář pro odeslání výzvy  Databáze inovačních výzev – plné texty výzev  Možnost přihlásit se jako řešitel / beneficient  Formulář pro řešitele s nabídkou řešení  Inovační konzultanti a řešitelé  Nabídka technologií a know-how – web bude spuštěn v únoru 2013 včetně komunikační kampaně

Technologické inovační centrum s.r.o., Vavrečkova 5262, Zlín (budova 23) Děkuji za pozornost Kontakt: Lenka Kostelníková Vedoucí oddělení spolupráce s průmyslovou praxí Technologické inovační centrum s.r.o. Vavrečkova Zlín Tel: