Nizozemsko.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PŘÍRODNÍ ZDROJE V EVROPĚ
Advertisements

Geografická charakteristika Střední Evropy I.
HOSPODÁŘSTVÍ U: s. 52 – 53 Použitá literatura: Chalupa, P.: Světový oceán. Evropa. Práce, Praha 1999.ISBN INDUSTRIALIZACE = přeměna země.
Hospodářská činnost člověka. národní hospodářství: lidská činnosti, které se zabývají výrobou, dopravou, prodejme a spotřebou výrobků sektory hospodářství:
Evropa – Hospodářství Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Stanislav Šindler Datum: Cílový ročník: 7.
Maďarsko Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
NIZOZEMSKO Nikola Burkoňová.
Oblast: Západní Evropa Belgie
Spojené Království Velké Británie a Irska
Francie Francie.
Oblast podpory Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách OP VK Základní škola a Mateřská škola Mírová 81, Mimoň, příspěvková organizace.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: , ; fax:
Nizozemí Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
USA – hospodářský obr.
USA United States of America
Sekundární sektor Průmyslová výroba.
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková
HOSPODÁŘSTVÍ EVROPY 2 PRŮMYSL.
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Nizozemsko Konstituční monarchie Velká hustota: 400 obyv./km2
BENELUX 2. listopadu 2005.
Velká Británie oficiální název: " Spojené království Velké Británie a Severního Irska" 4 historické země: Anglie, Skotsko, Wales a Severní Irsko (IRA)‏
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:III/2.
Oficiální název: Nizozemské království Rozloha: km² Počet obyvatel:16,491,461 Hl. m. Amsterdam Úřední jazyk: nizozemština, fríština Státní.
Nizozemsko - země tulipánů
BENELUX Jan Dušek.
Nizozemí Eliška Pokorná.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Michael Korbička. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky do.
IRSKÁ REPUBLIKA km2, 3,6 mil. obyvatel, Dublin (Baile Átha Cliath)
Jsou zásoby přírodních zdrojů na Zemi omezené?
BENELUX.
Číslo 1, 2 nebo 3 na světových trzích?!
Velká Británie (Great Britain).
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU - 6 – 26-opakování Evropy AnotaceOpakování Evropy AutorMgr. Kamila Bočková JazykČeština Očekávaný výstupŽáci si zopakují získané.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_130 Název školy Gymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 Autor Mgr. Daniela Kemrová PředmětZeměpis.
Název kraje Obr. Typický prvek kraje - přírodní. Znak a vlajka a mapa kraje v rámci ČR.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_130 Název školy Gymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 Autor Mgr. Daniela Kemrová PředmětZeměpis.
LITVA.
Evropa: Hospodářství a průmysl
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_130 Název školy Gymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 Autor Mgr. Daniela Kemrová PředmětZeměpis.
Finsko Finská republika Zastarale: Čuchonsko Finsky: Suomen Tasavalta
SVĚTOVÉ HOSPODÁŘSTVÍ.
Hospodářství České Republiky
Hlavní město– Kodaň Státní zřízení- monarchie Počet obyvatel- 5,5 mil. Rozloha km² Správní členění- 14 krajů Úřední jazyk- Dánština Měna: dánská.
Velká Británie a Francie Vlastivěda – 5. ročník
Francie Miroslav Chmelka.
Martin VRZALA. * 1. Obyvatelstvo * 2. Hospodářství, těžba * 3. Průmysl * 4. Zemědělství * 5. Doprava * 6. Hlavní oblasti.
Hospodářství - průmysl a zemědělství Soňa Medlová, 3.C
NIZOZEMÍ.
Litva V několika jazicích : Anglicky : Lithuania / Lithuanian
NÁZEV ŠKOLY:Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR:Mgr. Vlastimil Ogrodník NÁZEV:Maďarsko TÉMATICKÝ CELEK:Evropa ČÍSLO.
ZÁPADNÍ EVROPA Otázka: Které státy řadíme mezi státy západní Evropy?
VY_52_INOVACE_11_02_státy západní Evropy. 3. snímek – západní Evropa 4. snímek – státy západní Evropy 5. snímek – vlajky států západní Evropy 6. snímek.
ŠABLONA 32 VY_32_INOVACE_13_22_SPOLKOVÁ REPUBLIKA NĚMECKO.
Nizozemsko Učivo 8. ročníku Název školyZákladní škola Kolín V., Mnichovická 62 AutorMgr. Vladimír Zeman Datum NázevVY_32_INOVACE_04_Z8_Nizozemsko.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Halže, příspěvková organizace AUTOR: Pavla Dokoupilová NÁZEV: VY_32_INOVACE_19_ČS_MÍSTO, KDE ŽIJEME TEMA:
Název školy: ZŠ NETVOŘICE, OKRES BENEŠOV Autor: Mgr. Pavla Zrzavecká Datum: Název: VY_32_INOVACE_01_ZEMĚPIS Téma: Německo Ročník: 8. Číslo projektu:
Název školy: MŠ a ZŠ Veselí nad Moravou, Kollárova 1045 Autor: Mgr. Andrea Filípková Název : VY_32_INOVACE_12/19_Západní Evropa Téma: Státy západní Evropy.
EVROPSKÉ HOSPODÁŘSTVÍ
Sekundární sektor Průmyslová výroba.
Vzdělávací materiál: Kanada Operační systém: Windows XP Professional
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Belgie Jakub Jenšovský.
VY_32_INOVACE_160_Evropská část Ruska
EVROPA HOSPODÁŘSTVÍ VY_32_INOVACE_07-47 Ročník: VIII. ročník
RUSKO VY_12_INOVACE_Rů_II_2 Název projektu: OP VK
Které suroviny jsou obnovitelné a neobnovitelné:
SVĚTOVÉ HOSPODÁŘSTVÍ.
Povrch Povrch je většinou rovinatý, nížinný, místy s pahorkatinami. Území Lotyšska bylo modelováno pleistocénním ledovcem. Zůstaly po něm morény a nánosy,
SVĚTOVÉ HOSPODÁŘSTVÍ.
Transkript prezentace:

Nizozemsko

Ekonomika Ekonomika Nizozemska je známá jako důležitý dopravní uzel Evropy. Dále je známá pro stabilní průmyslové vztahy, mírné nezaměstnanosti a inflace. Finanční sektor Nizozemska ze začátku trpěl v důsledku vysoké expozice některých nizozemských bank do amerických hypoték.

Hlavními obchodními partneři pro Nizozemsko jsou hlavně Německo, Belgie, Francie, Velká Británie, Irsko a Itálie:

Díky velmi výhodné poloze u moře se velmi dobře daří obchodu a dopravě. Nizozemsko se také může chlubit přístavem Europort v Rotterdamu, který je nyní třetím největším na světě.

Nejdůležitější nerostnou surovinou je zemní plyn, kde Nizozemsko je 6. na světě v těžbě této suroviny. Je určen hlavně k výrobě elektrické energie a tepelné energie. Kromě zemního plynu se v Nizozemsku těží: ROPA, SŮL KAMENNÁ, DRASELNO-HOŘEČNATÉ SOLI, VÁPENEC A SLÍN.

Obyvatelstvo Počet obyvatel: 16 847 007 Počet obyvatel v Nizozemsku roste velmi rychle: 3 miliony v roce 1850, 5 milionů v roce 1900, 10 milionů v roce 1950 a 16 milionů v roce 2000. V Nizozemsku je také mnoho etnických skupin např. Holanďané, Evropané, Turkové, Marokové a další.

Doprava Silniční doprava Silniční doprava s délkou 136 827 km je jedna z nejhustších silnic v Evropě. Na všech silnicích se neplatí mýtné, ale lidé musí platit silniční daň ze které se berou peníze na opravu silnic. Typické pro Nizozemsko jsou speciální postranní pruhy na vozovce pro cyklisty, které jsou skoro na každé vozovce.

Lodní doprava Nejdůležitější odvětví z dopravy v Nizozemsku je lodní doprava. Proslula se především díky velkým přístavům u pobřeží jako jsou přístavy v Roermondu a Rotterdamu. Místní vodní doprava je považována jako součást systému městské dopravy.

Zemědělství Nizozemské zemědělství je svými obrovskými výnosy jedna z nejintenzivnější zemí na světě. Největší zásluhou na produkci potravin v Nizozemsku má živočišná výroba se 70 procenty a rostlinná výroba s 20 procenty.

Charakteristickým prvkem krajiny zejména na západě jsou pole, na kterých se pěstují cibulovité rostliny. Nizozemsko je největším vývozcem květinových cibulí na světě. Dále zde rostou růže, chryzantémy a lilie, které se distribuují po celém světě.

V Nizozemsku můžeme také najít mnoho tepelných, vodních a jaderných elektráren, které dodávají energii celé zemi.

K nejvýznamnějším odvětvím průmyslové výroby patří převážně potravinářství, chemický průmysl, rafinace ropy a výroba elektronických strojů. Nizozemsko se nejvíce proslavilo obchodováním s květinami. Přístav v Rotterdamu je nejfrekventovanější v Evropě a zajišťuje služby pro rozsáhlé území Evropy.

Jakub Sedlák , Dominik Růžička Projekt Nizozemsko Jakub Sedlák , Dominik Růžička