slovo je skupina hlásek (někdy i hláska sama), která má určitý význam

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Elektronická učebnice - I
Advertisements

13.1 Kružnice, kruh Co mají obrázky společného?
44.1 Pádové otázky Kdo, co? Komu, čemu? Oslovujeme, voláme Koho, co?
68.1 Podstatná jména rodu mužského – vzor stroj
16.1 Odčítání desítek V obchodě mají 70 krabiček mléka. Balí je po 10.
4.1 Přímka (modelování, rýsování)
10.1 Vztahy o několik více, o několik méně
46.1 Skloňování podstatných jmen - číslo a rod
květ 87.1 Stavba slova kvete květen květina Květa květináč odkvete
20.1 Malá násobilka - násobení
61.1 Podstatná jména rodu ženského – vzor žena
29.1 Cukry a jiné příbuzné látky
28.1 Jednotky obsahu metr čtverečný cm metr cm2 centimetr čtverečný
58.1 Přímá a nepřímá úměrnost
37.1 Vzájemná poloha dvou kružnic
Elektronická učebnice - I
Elektronická učebnice - I
Elektronická učebnice - I
9.1 Trojúhelník - konstrukce, druhy
Jméno autora: Mgr. Hana Boháčová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_07_CJL_M Ročník: II. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
36.1 Obsahy složitějších obrazců
15.1 Sčítání desítek Elektronická učebnice - I. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Matematika Autor: Mgr. Dana Krenková.
37.1 Ekologie – vztah organismus x prostředí
20.1 Trojúhelníková nerovnost
7.1 Odčítání v oboru V krabici byly žárovky.
19.1 Kružnice, kruh (průsečíky) - konstrukční úlohy
88.1 Základní větné členy – druhy podmětů
66.1 Podstatná jména rodu mužského – vzor hrad
78.1 Procvičení a příklady: Sčítání v oboru 1 – 4. Elektronická učebnice - I. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace.
02.1 Zdravý způsob života Ve zdravém těle zdravý duch.
35.1 Zájmena Elektronická učebnice - I. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Český jazyk a literatura Autor: Dana Brádková.
12.1 Čtyřúhelníky Mezi obrázky se zatoulal jeden, který sem nepatří.
21.1 Malá násobilka - dělení
Elektronická učebnice - I
97.1 Omluvenka Jdu k zubnímu lékaři. Zúčastním se soutěže.
33.1 Úhlopříčky čtverce a obdélníku, jejich vlastnosti
Elektronická učebnice - I
18.1 Pravý úhel, pravoúhlý trojúhelník
18.1 Sčítání v oboru do 100 s přechodem přes desítku
NAUKA O SLOVĚ Význam slov 7. ročník.
Elektronická učebnice - I
7.1 Polopřímka, opačné polopřímky
43.1 LOMENÉ VÝRAZY 3
69.1 Stavba věty jednoduché, základní skladební dvojice
82.1 Přídavná jména PŘIVLASTŇOVACÍ
59.1 Podstatná jména rodu středního – vzor kuře
83.1 Skloňování zájmen, druhy
16.1 ZLOMKY Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Matematika Autor: Mgr. Yveta Hercogová.
13.1 Desítky - jednotky 10 jednotek = 1 desítka
63.1 Podstatná jména rodu ženského – vzor píseň
11.1 Obdélník D C Vrcholy obdélníka – A , B , C , D D C A B a D C
Elektronická učebnice - I
25.1 Rovnoběžníky Prohlédni si obrázky a pokus se říci, co je spojuje.
65.1 Podstatná jména rodu mužského - vzor pán
21.1 Útvary souměrné podle osy
39.1 MNOHOČLENY Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Matematika Autor: Mgr. Yveta Hercogová.
14.1 Numerace do 100 Čti čísla v první desítce, ve druhé desítce atd.
Co mají společného tyto obrázky???
8.1 Sčítání do 20 bez přechodu desítky
17.1 Sčítání a odčítání v oboru do 100 bez přechodu přes desítku
34.1 Přídavná jména Elektronická učebnice - I. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Český jazyk a literatura Autor:
45.1 ROVNICE S NEZNÁMOU VE JMENOVATELI
9.1 Odčítání do 20 bez přechodu desítky
22.1 Násobení a dělení číslem 1 a 10 – násobení číslem 1
12.1 Odčítání do 20 s přechodem přes desítku
AUTOR: Mgr. Marcela Maršálková NÁZEV:VY_32_INOVACE_03_ČJ_04
Číslo DUM: VY_32_INOVACE_CJ9_06
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Elektronická učebnice - I
Elektronická učebnice - I
Transkript prezentace:

slovo je skupina hlásek (někdy i hláska sama), která má určitý význam Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Český jazyk a literatura Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace 53.1 Význam slov slovo je skupina hlásek (někdy i hláska sama), která má určitý význam Co je to slovo? KČAOK je skupina hlásek nemá význam KOČKA je skupina hlásek má význam Autor: Mgr. Eva Zralá

53.2 Co již víme o významu slov? Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Český jazyk a literatura 53.2 Co již víme o významu slov? VÝZNAM VĚCNÝ VÝZNAM MLUVNICKÝ skutečnost, kterou slovo pojmenovává (co si pod slovem představíme) kočka mluvnické kategorie (co u slova určujeme) podstatné jméno rodu ženského 1. pád číslo jednotné (vzor žena) savec z čeledi kočkovitých, má pružné a svalnaté tělo, ostré drápy, vynikající zrak, sluch a čich Věcným významem slov se zabývá nauka o významu slov = SÉMANTIKA. Mluvnickým významem slov se zabývá tvarosloví = MORFOLOGIE.

53.3 Jaké si řekneme nové termíny a názvy? Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Český jazyk a literatura 53.3 Jaké si řekneme nové termíny a názvy? SLOVA NADŘAZENÁ, PODŘAZENÁ, SOUŘADNÁ SLOVA JEDNOZNAČNÁ A MNOHOZNAČNÁ USTÁLENÁ SLOVNÍ SPOJENÍ SYNONYMA, ANTONYMA, HOMONYMA ODBORNÉ NÁZVY sousloví přirovnání rčení přísloví

slova významově nadřazená, podřazená, souřadná Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Český jazyk a literatura 53.4 Co si řekneme nového? slova jednoznačná - mají pouze jeden význam čtverec, Děčín slova mnohoznačná - mají více významů zub slova významově nadřazená, podřazená, souřadná strom jehličnan smrk borovice modřín listnáč lípa jabloň olše odborné názvy = termíny slova či sousloví přesně a jednoznačně pojmenovávající jevy určitého oboru, jejich soubor tvoří odborné názvosloví (terminologii) daného oboru zájmeno, podmět, pád, synonymum, interpunkce synonyma - slova se stejným či podobným významem hezká, pěkná, krásná antonyma (opozita) - slova opačného významu hezká X ošklivá homonyma - slova souzvučná - stejně znějící, ale s odlišným významem jeřáb sousloví - spojení slov s ustáleným významem kosmická loď přirovnání - srovnání dvou jevů na základě jejich podobnosti („jako“) hladový jako vlk rčení (úsloví) - ustálené spojení s novým, většinou obrazným významem vzal nohy na ramena přísloví - mravní ponaučení (součástí lidové slovesnosti) Kdo jinému jámu kopá, sám do ní padá.

Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Český jazyk a literatura 53.5 Procvičení a příklady Rozděl následující slova (slovní spojení) do tří skupin významově souřadných pojmů. Ke každé skupině najdi (vymysli) významově nadřazený pojem. beton, cihla, pohovka, mixér, malta, lednice, myčka, křeslo, střešní taška, vysavač, postel, panel, psací stůl, pračka, skříň K uvedeným významům najdi jedno společné mnohoznačné slovo: součást ústní dutiny; soustava sdělovacích a vyjadřovacích prostředků; část boty Utvoř synonyma k těmto výrazům: odlišný, tady, nedaleko, ať, jenž, žádný Napiš 5 termínů z oboru matematiky. Podtrhni ta spojení slov, která jsou souslovími: náš Honza, obrovský orel, lidová slovesnost, starý slovník, třídní kniha, městský úřad, chladné počasí, Orlické hory, orel skalní Jaké významy mají homonyma: kořenit matka Utvoř antonyma k těmto výrazům: jemný, nad, milovat, draze, jiný, sever Oprav „popletená“ přísloví: Kdo lže, ten jinému jámu kopá. Lepší vrabec v hrsti, až se ucho utrhne.

Jak se do lesa volá, tak se z lesa ozývá. Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Český jazyk a literatura 53.6 Něco navíc pro šikovné Pokus se o jednoduchou ilustraci vybraného českého přísloví či rčení. Pro inspiraci: Poznáš, která česká přísloví se skrývají v těchto „vědeckých příslovích“? Jak se do lesa volá, tak se z lesa ozývá. Faktická hodnota již uchopeného drobného kosmopolitního pěvce nevalného nutričního významu je vyšší než hodnota vykrmeného měkkozubého opeřence dosud setrvávajícího na nejvyšším bodě lidského obydlí. Velký domácí vrubozobý pták s dlouhým krkem vydá charakteristický zvukový projev pokaždé, když je cílenou ranou zasažen. Při nadměrném zatěžování dolních končetin ve značném časovém rozpětí za účelem opakovaného naplňování křivule s držadlem sloučeninou vodíku a kyslíku dojde po určité sumě tohoto plnění k uvolnění vzájemné vazby molekul hmoty křivule, čímž dojde k její segmentarizaci na dvě nestejně velké části. Co na srdci, to na jazyku.

53.7 CLIL (Meaning of the words) Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Czech language and literature 53.7 CLIL (Meaning of the words) Proverbs = přísloví Ignorance is bliss. Nevědomost je sladká. Don´t cry over spilt milk. Neplač nad rozlitým mlékem. Well begun is half done. S chutí do toho a půl je hotovo. synonyms - synonyma antonyms - antonyma homonyms - homonyma phrase - sousloví saying - rčení

53.8 Test znalostí 1. Slova pýcha a pokora jsou: Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Český jazyk a literatura Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace 53.8 Test znalostí 1. Slova pýcha a pokora jsou: a/ synonyma b/ homonyma c/ antonyma d/ termíny 3. Jaký je význam podtrženého rčení? Všichni poznali, co je jeho Achillovou patou. a/ Všichni poznali, co je jeho předností. b/ Všichni poznali, co je jeho slabinou. c/ Všichni poznali, co je jeho zálibou. d/ Všichni poznali, co je jeho představou. 2. Ve které z možností jde o sousloví? a/ neupravená sjezdovka, tichý večer, ulomený klacek b/ vlčí mák, kapr říční, obecní úřad c/ rozkvetlá louka, rozlitá voda, domácí bábovka d/ usměvavý kluk, školní den, mokrý písek 4. Najdi homonymum k významům: zvíře, výkres, tah ve tváři: a/ jeřáb b/ liška c/ štika d/ rys Správné odpovědi: c b d

Elektronická učebnice - II Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Český jazyk a literatura Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace 53.9 Použité zdroje, citace Bičíková, Vladimíra - Topil, Zdeněk - Šafránek, František: Český jazyk 7, 2. vydání, Havlíčkův Brod, TOBIÁŠ, 2005, ISBN 80-7311-036-9 slide 2, slide 3, slide 4 Bičíková, Vladimíra - Topil, Zdeněk - Šafránek, František: Český jazyk 9 - pracovní sešit, 1.vydání, Havlíčkův Brod, TOBIÁŠ, 2003, ISBN 80-7311-018-0 slide 6 http://4a4b.wikispaces.com/1+Language+Assistant+6+Proverbs slide 7 obrázky z databáze klipart

53.10 Anotace Autor Mgr. Eva Zralá Období 01 – 06/2012 Ročník Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Český jazyk a literatura Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace 53.10 Anotace Autor Mgr. Eva Zralá Období 01 – 06/2012 Ročník 7. ročník Klíčová slova Slova jednoznačná a mnohoznačná, synonyma, antonyma, homonyma, termíny, ustálená slovní spojení. Anotace Prezentace popisující slova a slovní spojení z hlediska jejich věcného významu.