Druhy smyslového vnímání Ondřej Fořt
Senzorické procesy a vnímání Obecná charakteristika senzorických procesů Absolutní a rozdílový práh čivosti Nadprahové a podprahové podněty Citlivost receptorů – smyslová adaptace Zákon kontrastu Analyzátory
Základní druhy receptorů Fotoreceptory (světlo) Mechanoreceptory (tlak a napětí) Termoreceptory (teplota) Chemoreceptory (chuť a čich) Nociceptory (bolest) Proprioreceptory (pohyb)
Dělení receptorů podle umístění v organismu 1. vnější (exteroreceptory) a) dálkové (telereceptory) b) dotykové (kontaktoreceptory) 2. vnitřní (interreceptory) a) útrobní, orgánové (visceroreceptory) b) proprioreceptory
Zrakový orgán Dvě komorové oči Tyčinky Čípky Chromatické a achromatické barvy Barvoslepost Daltonismus Šeroslepost
Rovnovážně sluchový orgán Udržení reflexní polohy těla a končetin vůči hlavě a běžné polohy hlavy vůči zemi Cortiho orgán - rozlišování hlubokých a vysokých tónů Frekvence 20-20 000 Hz
Hmatový orgán Zajištěno činností dotykových a pohybových receptorů Hmat má mnohem vyšší rozlišovací schopnost než sluch Haptika
Čichový a chuťový orgán Fylogeneticky nejjednodušší a nejstarší ze všech smyslů Čich – podráždění v plynné fomě Chuť – látky rozpuštěné ve vodním roztoku v ústech
Receptory bolesti Pociťování bolesti Receptory pro bolest se neadaptují Bolest má ochranou funkci (např. sáhnu na horkou plochu – ucuknu)
Proprioreceptory Termoreceptory Podávají informace o poloze a pohybu jednotlivých částí těla Termoreceptory Zprostředkovávají vjemy změn teploty ve vnějším prostředí
Orgánové počitky Vznikají činností visceroanalyzátoru (analyzátor pro visceroreceptory) Signalizují stav a činnosti vnitřních orgánů
Vjem Výsledek procesu vnímání Je odrazem souhrnu vlastností těch předmětů a jevů, které momentálně působí na naše analyzátory
Vnímání Analyticko-syntetická činnost analyzátorů Činitelé ovlivňující kvalitu vnímání:Intenzita působícího podnětu Stav analyzátorů Počet zapojených smyslů Aktuální stav vnímajícího subjektu Jeho minulá zkušenost Zájem o vnímaný předmět Motivace vnímajícího apod.
Tři složky vnímání: fyzikální, fyziologická, psychologická Vlastnosti vnímání: Výběrovost Zaměřenost Pregnantnost Celistvost vnímání Konstantnost
Typy vnímání: Objektivní typ Subjektivní typ Druhy vnímání: Smyslové Vnímání tvaru, prostoru či pohybu Sociální vnímání (percepce)
Seznam použité literatury Bedrnová E., Nový I.: Psychologie a sociologie řízení Holeček V., Miňhová J., Prunner P.: Psychologie pro právníky Jelínek J., Zicháček V.: Biologie pro gymnázia Kolektiv autorů: Odmaturuj ze společenských věd www.wikipedie.cz www.google.cz